E-Ticaret Yapmak için Şirket Kurmak Gerekli mi? Nasıl Kurulur?

Yazar: Meriç Baha Özbek   -   Güncellenme Tarihi: 25.12.2024
E-Ticaret Yapmak için Şirket Kurmak Gerekli mi? Nasıl Kurulur?

E-ticaret yapmak için şirket kurmak genellikle gereklidir. Şirket kurarak vergi mükellefi olur ve yasal faaliyet gösterebilirsiniz. Ancak, hobi veya bireysel satışlarda belirli bir gelir eşiği altında şirket kurma zorunluluğu olmayabilir. Türkiye'de düzenli ve ticari e-ticaret için şirketleşme zorunludur.

Vergi yükümlülükleri, muhasebe süreçleri ve ticaret hukuku çerçevesindeki gereklilikler dikkate alınarak doğru adımlar atılması önemlidir. Ayrıca şirket kuruluşu sırasında MERSİS kaydı, ticaret sicil işlemleri ve vergi dairesi bildirimleri gibi yasal süreçlerin de eksiksiz tamamlanması gerekir.

E-ticaret yapmak için şirket kurmak ve fatura düzenlemek yasal bir zorunluluktur.

E-Ticaret Nedir?

E-ticaret, ürün ve hizmetlerin internet ortamında satıldığı ve işlemlerin elektronik ödeme yöntemiyle tamamlandığı bir ticaret türüdür. Geleneksel ticaretle benzerlik göstermesine karşın farklı olarak herhangi bir fiziki mağazaya ihtiyaç duyulmaz. Bu noktada tüm işlemler, online mağaza üzerinden gerçekleşir.

E-Ticaret Nasıl Yapılır?

E-ticaret yapmak için ilk olarak bir internet sitesi veya mobil uygulamaya ihtiyaç duyulur. İnternet sitesine sahip olan işletmeler, ürünlerini platforma yükleyerek potansiyel müşteri kitlesiyle buluşturur. Ayrıca ödeme altyapısı entegrasyon sürecinin de tamamlanması, müşteriyle işletmenin iletişime geçmesine gerek kalmadan ödemenin yapılmasına imkan tanır.

E-Ticaret İş Modelleri

İnternet üzerinden yapılan ticaretin farklı iş modelleri vardır. Yaygın olarak kullanılan iş modelleri ise şu şekildedir: 

  • B2C, işletmelerin direkt olarak müşterilerine satış yapmasını ifade eder.
  • B2B modelinde işletmeler, ürünlerini farklı işletmelere satar. 
  • C2B, müşterilerin işletmelere ürün sunmuş olduğu modeldir.
  • C2C, işletme olmayan gerçek kişilerin birbirleri arasında yapmış olduğu ürün ve hizmet satışlarıdır.

D2C (Direct to Customer) ise markadan direkt olarak tüketiciye yapılan satışlardır. 

E-Ticaret için Şirket Kurmak Gerekli mi?

E-Ticaret için Şirket Kurmak

E-ticaret yapmak için öncelikle yasal zorunlulukların yerine getirilmesi gerekir. İlgili mevzuata göre internet ortamından veya fiziki mağazadan ürün ya da hizmet satışı yaptıktan sonra fatura kesilmesi gerekir. Fatura ise ancak vergi mükellefleri tarafından kesilir. Bu noktada satış yapmak için mutlaka şirket kurmak ve resmi bir işletmeye sahip olmak gerekir. Söz konusu şart yerine getirilmeden internet üzerinden satış yapılması yasal açıdan suç olarak kabul edilir.

İnternetten Satış için Şirket Kurmak Zorunlu mu?

Vergi muafiyeti belgesi alanlar, şirket kurmadan internet üzerinden satış yapabilir. Söz konusu belge, sadece el emeğiyle üretilen ürünler için verilir. Örneğin; evinde lif örenler internet üzerinden şirket kurmadan satabilir. Ancak el emeğiyle üretilmeyen ürünlerin şirket kurmadan satışı yasaktır. 

Şirket Kurmadan E-Ticaret Yapmanın Cezası Nedir?

Şirket kurmadan yapılan satışlar, kayıt dışı ticaret olarak tanımlanır ve suç teşkil eder. Cezası ise satış miktarına ve ne kadar süredir kayıt dışı olarak faaliyet gösterildiğine göre değişir. 

İlk olarak banka hareketlerinden yapılan satışların tutarı bulunur. Söz konusu satışlar için vergiler hesaplanır ve bunların tahsili sağlanır. Ayrıca satışlar için vergi cezası kesilir. Bunlara ek olarak özel usulsüzlük cezası gibi farklı cezalar da gündeme gelir. Faaliyetin süresine göre 3 aydan 1 yıla kadar hapis de verilecek cezalar arasındadır. 

Hemen E-ticaret'e Başlayın!

E-ticaret adım atmadan önce, IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.

image

E-Ticaret için Şirket Türleri

Girişimcilerin kurabilecekleri farklı şirket türleri vardır. Bunlar arasında şahıs, limited ve anonim şirketleri yer alır. Şirket seçeneklerinin; kuruluşu, sermayeleri, özellikleri ve vergi oranları farklıdır. Girişimciler, kendi faaliyet alanlarına göre en uygun olanı tercih edebilir.

E-Ticaret için Hangi Şirket Türünü Kurmak Gerekir?

Girişimciler, planlamalarına uygun olan şirket türünü seçmelidir. Şahıs şirketi, nispeten daha küçük çaplı faaliyetler için uygundur. Limited şirketi ise orta seviyeli işletmeler için ideal bir seçenektir. Büyük ve geniş faaliyet alanına sahip olan ve halka arz gibi planları bulunanlar içinse anonim seçeneği öne çıkar.

Şahıs, Limited ve Anonim Şirket Farkları Nelerdir?

Girişimcilerin tercih edebilecekleri işletme türleri arasında yer alan şahıs, limited ve anonim şirket farklarıyla ilgili detaylar kısaca şu şekildedir:

  • Şahıs şirketi, kolay kurulan ve istenildiğinde zahmetsizce kapatılabilen bir işletme türüdür. Yükümlü olduğu vergi oranı gelire göre farklılık gösterir ve %15 ile %40 arasında değişir. Kazanç arttıkça, ödenmesi gereken vergi de artar. Ayrıca söz konusu seçenekte işletme sahibi, kişisel mal varlığıyla da sorumlu kabul edilir.
  • Limited şirket en fazla 50 ortakla kurulan, sermaye gerektiren, borçlardan ve sermaye oranından sorumlu olunan özelliklere sahiptir. Vergi oranı sabit ve %25’tir. Kuruluşu ve yönetimi nispeten karmaşıktır.

Anonim şirket ise karmaşık yapıya sahip olan, geniş ortaklık sunan, halka arz olabilen işletmelerdir ve vergi oranı %25’tir. 

Şahıs Şirketi ile E-Ticaret

Şahıs şirketi, e-ticaret için tercih edilen en yaygın seçeneklerden biridir. Kollektif, adi ve adi komandit gibi seçenekleri bulunur. Kollektif haricindeki diğer seçenekler internetten satış ve pazarlama yapacaklar için uygundur. Kurulumu ise hem basit hem de hızlıdır. Sadece birkaç günde tamamlanan kurulum sonrasında işletmeler ticaretlerine başlayabilir.

Şahıs şirketi, kolay ve hızlı kurulumu sayesinde küçük ölçekli girişimler için idealdir.

Halihazırda Çalışan Biri Şahıs Şirketi Kurabilir mi?

SGK’lı olarak çalışan kişiler, iş sözleşmesinde aksi bir beyan olmaması durumunda şahıs şirketi kurabilir. Şirket kuranlar için vergilendirme, basit usul hususlarına göre yapılır ve mükelleflerin beyanname vermesi gerekir. Ancak çalışanların şahıs şirketi kurmasıyla ilgili bir istisna mevcuttur. Bu noktada kamu görevlilerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince şahıs şirketi kurması mümkün değildir.

Limited Şirket ile E-Ticaret

Limited şirket, bir veya en fazla 50 ortakla kurulan bir işletme türüdür. Ortaklar, sermayesi oranında sorumluluğa sahiptir. Kurumsal bir görünümü olması nedeniyle girişimcilerin hızlı şekilde satışlarını artırmasına ve tedarikte kolaylıklar elde etmesine olanak tanır. 

Limited şirketler, kurumsal bir yapı isteyen ve orta ölçekli işletmeler için uygun bir seçenektir.

Anonim Şirket ile E-Ticaret

Anonim şirket, büyük ölçekli ve yatırımcı çekmek isteyen girişimciler için uygun bir seçenektir. Bir yönetim kurulu tarafından yönetilen ve pay sahipliği ilkesi bulunan yapıya sahiptir. Ortaklar, taahhüt ettikleri sermaye payları ile şirkete karşı sorumlu olarak kabul edilirler. Dolayısıyla kişisel mal varlıkları herhangi bir risk altında değildir. Borç ise kişilerin değil, şirketindir.

Anonim şirket, büyük ölçekli işler ve halka arz planı yapan girişimler için idealdir.

E-Ticaret Şirket Türlerine Göre Avantajlar ve Dezavantajlar Tablosu

Şirket TürüAvantajlarDezavantajlar
Şahıs ŞirketiKolay ve hızlı kurulum, düşük maliyet, esnek yapı.Artan gelirle yükselen vergi oranları, kişisel mal varlığının risk altında olması.
Limited ŞirketOrta ölçekli işletmelere uygun, sabit vergi oranı, sermaye oranında sorumluluk.Kurulum ve yönetimin nispeten karmaşık olması, ortak sayısının sınırlandırılmış olması.
Anonim ŞirketHalka arz ve yatırım imkanı, sınırsız ortaklık, kişisel mal varlığının korunması.Yüksek kuruluş maliyeti, karmaşık yönetim, yasal süreçlerin daha uzun olması.

E-Ticaret Şirketi Nasıl Kurulur?

E-Ticaret için Şirket Kurmak

Şirket kurma, tercih edilecek şirket türüne bağlı olarak farklı süreçleri kapsar. Şahıs şirketlerinin kurulması hızlı ve kolaydır. Limited ve anonim şirketlerinde ise süreç nispeten daha karmaşıktır. Söz konusu süreçlerin önemli kısmı, hizmet alınan mali müşavir (muhasebeci) tarafından yapılır. Kurucular ise kendilerinden istenen belge ve evrakları temin eder.

Şirket kurmadan e-ticaret yapmak, kayıt dışı ticaret olarak değerlendirilir ve cezai yaptırımlara tabidir.

Şirket Kurulumu için Gerekli Belgeler ve Evraklar

Şirket kurmak için ilk olarak gerekli belge ve evraklar toplanmalıdır. İstenen belgeler ise şu şekildedir:

  • Kimlik fotokopisi
  • Vesikalık fotoğraf
  • İkametgah
  • İş yerinin adresini gösteren kira kontratı (veya tapu)
  • Mali müşavire verilen vekalet
  • Şirket kuruluş formu
  • İmza beyannamesi

Söz konusu evraklar, şirket türüne bağlı olarak farklılık gösterir. Belgelerin verilmesi ve sürecin tamamlanmasıyla vergi levhası alınarak faaliyetlere başlanır.

Şirket Kurma Süreci Adımları

Şirket kurma süreci, kendi içerisinde farklı aşamalardan meydana gelir. Her bir adım son derece önemli olup sürecin uzamaması adına özenli şekilde gerçekleştirilmelidir. Aksi durumda hem maddi kayıp hem de zaman kaybı yaşanması söz konusudur. Şirket kurma sürecinin adımları ise şu şekildedir: 

Mali Müşavir Seçimi

Mali müşavir seçimi, sürecin ne kadar hızlı ve sorunsuz olacağını belirler. Kendi alanında hem deneyimli hem de güvenilir olan mali müşavirlerin seçilmesi önemlidir. Tercih edilen mali müşavire işlemler için vekalet verilir.

Mali müşavir desteği, şirket kurma sürecini hızlandırır ve yasal uyumluluğunuzu sağlar.

Gerekli Evrakların Hazırlanması

Gerekli evrakların bir kısmı şirketin kurucusu tarafından temin edilir. Kimlik fotokopisi ve imza beyannamesi ilgili evraklara örnek olarak gösterilebilir. Diğer belgeler ise sistem veya vergi dairesi üzerinden mali müşavir tarafından sağlanır.

Vergi Dairesi Başvurusu ve Yoklama

Son aşamada ise vergi dairesine gereken başvurular yapılır. Daha sonra memurlar, belirtilen adrese yoklama yaparak verilen beyanların doğruluğunu kontrol eder. Beyanların doğru olduğu görüldüğünde başvurular onaylanır ve akabinde süreç tamamlanır.

E-Ticaret Şirketi Kurma Maliyeti

Şirket türüne, faaliyet alanına ve işin ölçeğine bağlı olarak kurulum maliyetleri farklılık gösterir. Bu noktada en düşük maliyete sahip olan seçenek şahıs şirketidir. Söz konusu seçenekte kayıt masrafları ana kalemi oluşturur. Ekstra olarak mali müşavir ücreti ve noter maliyetleri de mevcuttur. Anonim ve limited seçeneklerinde ise maliyetler, belirlenecek sermayeye göre değişir. 

Kendi İşinizi Kurun!

E-ticaret'e hemen bugün başlayın! IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.

image

E-Ticaret Şirketlerinin Vergisel ve Yasal Yükümlülükleri

E-ticaret şirketlerinin fatura düzenleme, mali kayıtların tutulması ve beyanname verme gibi farklı yasal yükümlülükleri vardır. Vergisel yükümlülükler arasında ise KDV, gelir, damga, geçici ve kurumlar vergisi yer alır. Bu noktada şahıs şirketleri gelir vergisi ödemekle yükümlüdür. Limited ve anonim şirketler ise kurumlar vergisi öder.

E-Ticaret Şirketi Ne Kadar Vergi Öder?

Şirketler, sattıkları ürüne bağlı olarak %1 ile %20 arasında KDV öderler. Aynı zamanda şahıs şirketleri, kazançları oranında gelir vergisi ödemek zorundadır. Bu çerçevede gelir vergisinin oranı %15 ile %40 arasında değişir. Anonim ve limited şirketler ise kazançlarının %25’i oranında kurumlar vergisi öder.

E-Ticaret Vergi Muafiyeti Var mı?

El emeğiyle üretilen ürünleri satan ve fiziksel bir mağazası olmayanlar yıllık 1,1 milyon TL’ye kadar olan gelirleri için vergilerden muaf sayılırlar. Söz konusu imkandan esnaf muafiyeti belgesi alanlar yararlanır. Ayrıca yurt dışına satış yapan işletmeler için bazı ihracat teşvikleri de mevcuttur.

E-Ticarette Fatura Nasıl Kesilir?

Faturalandırma, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılır. İşletmeler e-fatura ya da e-arşiv fatura seçeneklerinden uygun olanı tercih etmelidir. Sistem üzerindeki menüler kullanılarak faturalar dijital ortamda kesilir ve ürünle birlikte müşterilere gönderilir.

Alternatif Seçenekler ve Yurt Dışı Şirket Kurulumu

E-Ticaret için Şirket Kurmak

Yurt dışında şirket kurulumu, teşviklerden ve vergi avantajlarından yararlanmak için başvurulan yöntemlerden biridir. Süreç, her ülke için farklıdır ancak genel olarak vize alma, banka hesabı açma, yasal adres gösterme, şirket sözleşmesini hazırlama ve gerekli başvuruları yapma adımlarından oluşur. Bu noktada ABD, yeni pazarlara erişim ve vergi avantajlarından yararlanmak için şirket kurulumunda en fazla tercih edilen ülkeler arasında yer alır.

Amerika’da E-Ticaret Şirketi Kurmak

Amerika’da e-ticaret şirketi kurmak için öncelikle hangi işletme türünün uygun olduğuna karar verilmesi gerekir. Türkiye’deki gibi ABD’de de farklı şirket türleri vardır. Kurulum ve vergi konusundaki özellikleri ise farklılık gösterir. 

Online satış yapanlar yaygın olarak LLC ve Corporation seçenekleri tercih eder. Kurulum süreci ise iş unvanının seçilmesi, gerekli dokümanların tescili, harç ya da diğer giderlerin ödenmesi, sözleşmenin hazırlanması ve lisansın alınması gibi aşamalardan oluşur.

Amerika’da Şirket Kurmanın Maliyeti Nedir?

ABD’de kurulum maliyetleri şirket türüne göre farklılık gösterir. LLC ve C-Corp gibi seçeneklerde ilk olarak tek seferlik ödenmesi gereken ücretler mevcuttur. Söz konusu ücretler, kuruluş maliyetleri olarak isimlendirilir ve eyaletlere göre 50$ ile 500$ arasında değişebilir. Bunun dışında yıllık rapor ücretleri bulunur ve faaliyet alanına göre maliyetler değişkenlik gösterir. EIN numarası (vergi kimlik numarası) içinse ücret talep edilmez. 

İngiltere’de Vergi Sistemi ve Vergi Oranları

İngiltere’de temel olarak üç farklı vergi bulunur. Söz konusu türler arasında VAT (KDV), gelir ve kurumlar vergisi yer alır. VAT, %0 ile %20 arasında farklılık gösterir. Bununla birlikte kurumlar %19, gelir vergisi ise %20 ile %45 arasında değişir. Gelir vergisi için mükelleflerin ilgili dönemde self-assessment adı verilen beyannameyi hazırlaması ve bir sonraki döneme kadar ödemesi gerekir.

Sanal Ofis Seçenekleri

Yurt dışında şirket kurmanın temel şartlarından biri de geçerli ve yasal olan bir adresin belirtilmesidir. Ülkede yaşamayanlar, sanal ofis seçeneklerinden yararlanarak adres beyanı yapabilir. Sanal ofisler, tamamen adres beyanı için kullanılır. Şirket faaliyetlerine ve vergi işlemlerine dair resmi belgeler bu adrese gönderilir.

Ev Adresimi Şirket Adresi Olarak Kullanabilir Miyim?

Şahıs şirketi seçeneğinde ev adresini şirket adresi olarak kullanmak mümkündür. Ancak diğer şirket türlerinde faaliyetlere ilişkin bir iş adresi kullanılması talep edilir. Yurt dışında tercih edilecek ülkelere bağlı olarak bu husus farklılık gösterebilir.

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Halihazırda Çalışan Bir Kişi E-Ticaret Yapabilir mi?

Sigortalı bir şekilde çalışan ve iş sözleşmesinde aksi yönde bir hüküm bulunmayan kişilerin yasal olarak e-ticaret yapabilmesi mümkündür. Ancak bu imkandan kamu personelleri yararlanamaz.

Şirket Kurmadan E-Ticaret Yapmanın Cezaları Nedir?

Şirket kurmadan online ortamda e-ticaret yapanlardan satış yaptıkları tutarların vergisi, ödenmeyen vergileri ve usulsüzlüklere ilişkin cezaları talep edilir. Faaliyetlerin süresine ve büyüklüğüne bağlı olarak 3 ay ile 1 yıl arasında hapis cezası da gündeme gelebilir.

E-Ticarette Hangi Şirket Türünü Tercih Etmeliyim?

Faaliyet alanı, iş büyüklüğü ve ortak sayısına bağlı olarak şirket türü seçimi yapılmalıdır. Küçük ölçekli faaliyetler için şahıs şirketi yeterlidir. Büyük hacimli işler için anonim veya limited şirket türlerinden uygun olanı tercih edilebilir.

Şirket Kurma Sürecinde Sanal Ofis Kullanabilir miyim?

Şirket kurma sürecinde adres olarak sanal ofislerin kullanılması mümkündür. Gelen evrak ya da tebligatlara erişim olduğu müddetçe sanal ofislerin kullanılmasında yasal olarak herhangi bir sakınca yoktur.

ideasoft monogram
IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.
Meriç Baha Özbek
Meriç Baha Özbek

E-ticaret Danışmanı

Meriç Baha Özbek, E-ticaret, SEO stratejileri ve dijital pazarlama konularında uzmanlaşmış deneyimli bir profesyoneldir. 2 yıldır SEO ve dijital pazarlama, e-ticaret alanlarında çalışmaktadır. Yazar hakkında detaylı bilgi

Popüler Videolar