18 Yaş Altı Kişiler E Ticaret Sitesi Açabilir Mi?
E-ticarete atılma hayali olan kişiler arasında genç girişimciler de bulunmaktadır. 18 yaş altı e-ticaret sitesi açabilir mi de bu kapsamda sıklıkla sorulan konulardan bir tanesidir.
İÇİNDEKİLER
Bilindiği gibi e-ticaret yapmak isteyenler bir şirket de kurmalıdır. Bu bakımdan kişilerin kurabilecekleri farklı işletme türleri yer almakta olup, onlardan bir tanesi de şahıs şirketidir. Şirket kurmak için reşit olmak, yani 18 yaşını doldurmak gereklidir.
Şahıs şirketleri genellikle küçük veya orta ölçekli bir işletme olmak isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Aynı durumda işlemlerin hızlı bir şekilde tamamlanması, düşük maliyetli olması sebebiyle de sıklıkla girişimcilerin tercih ettiği bir yoldur. Ancak 18 yaş altı e-ticaret sitesi gibi hedefleri olan kişiler bu konuda muvafakatnamenin de yer aldığını unutmamalıdır.
Genç Girişimciler İçin E Ticaret Fırsatları
E-ticaret genç girişimcilere pek çok fırsat tanımaktadır. Genç girişimciler için e ticaret fırsatları arasında bu dünyaya erken bir dönemde adım atmak sayılabilir. Çünkü bu durum online ticareti daha yakından tanımanıza ve tecrübe etmenize yardımcı olmaktadır. Bu geleceğe dair planları da daha iyi bir şekilde yapmanıza fırsat tanımaktadır.
Bunun yanı sıra tıpkı normal e-ticarette olduğu gibi, genç girişimciler de online imkanlardan yararlanarak küresel erişim imkanı elde edebilmektedir. Böylece potansiyel müşterilere dünya çapında kolayca ulaşmak, ürünleri sunmak mümkün olabilmektedir.
Ayrıca genç girişimciler inovasyon ve rekabet alanında da avantajlar elde edebilir. Teknoloji ve sektörü daha yakından ve düzenli olarak takip ederek, bunun neticesinde daha doğru iş planları hazırlayabilir. Rakiplerini inceleyerek, buna göre adımlar atabilir. Üstelik genç girişimciler için e ticaret fırsatları da oldukça fazladır.
18 Yaş Altı İşletme Sahiplerine Yönelik Kısıtlamalar
E-ticarete başlayabilmek için gerekli koşullardan bir tanesi bahsettiğimiz gibi şirket kurmaktır. Yine belirttiğimiz gibi şahıs şirketi bunlardan biri olup 18 yaş sınırı bulunmaktadır. Ancak kişi 18 yaşının altında ise, şahıs şirketi kurarken gerekli evrakların yanı sıra ebeveynlerinden muvafakatname çıkarmaları durumunda işlemleri yapması mümkün olabilir. Buna yönelik ayrıntılı bilgi için hukuki destek almanız tavsiye edilmektedir.
Genel anlamda muvafakatname reşit olmayan kişilerin aile ya da noter aracılığıyla izin almasının yasal ismidir. Muvafakatnamenin yanı sıra kimlik fotokopisi de şirket kurma esnasında gereken belgeler içerisindedir. Bunu alabilmek için kişi anne ve babası ile herhangi bir notere giderek, şirket kuruluşu muvafakatname alabilir. Bunun için anne ve baba bir aradaysa her ikisinin kimlik ve ıslak imzası şart olmaktadır.
Şayet ebeveynler boşanmışsa kişinin velayeti hangi ebeveynin üzerindeyse onun kimlik, ıslak imzası ve boşanma davasıyla da gerekçeli karar verilebilmektedir. 18 yaş altı e ticaret kapsamında tüm bunlar bilinmesi gereken, önemli hususlardır.
Ebeveyn Onayıyla E Ticaret İşletmek
18 yaş altıysanız ve e-ticarete başlamak istiyorsanız, bahsettiğimiz gibi bu durum ebeveyn onayıyla olabilmektedir. Ancak ebeveyn onayıyla e ticaret sitesi işletmek üzerine ayrıntılı hukuki destek almanız, aklınızda bulunan soruları sormanız da önerilmektedir.
Türk Medeni Kanunu kapsamında işyeri bildirgesinde işveren olarak gösterilmek suretiyle, adına işyeri tescil ettirmek isteyen bireyin 18 yaş altı olması durumunda anne ve babasının velayet hakkı sebebiyle çocuğun mallarını yönetme hakkını taşımaktadır.
18 yaş altı olan bireyin açtığı işyerinin tescil işlemi için, iş yerinin tesciline mesnet olan işyeri bildirgesinin işverene ait bölümlerinin 18 yaşından küçüğün adına velayeten (velayeti olan kişinin adı soyadı) ibaresiyle doldurularak imzalanması gerekir. Bunu takiben velinin işveren vekili sayılarak, işyerinin tescil ettirilmesi gerekmektedir.
Ancak bu konunun oldukça ayrıntılı olduğu ve pek çok kanun ve mevzuat yer aldığı da unutulmamalıdır. Bu bakımdan 17 yaş e-ticaret sitesi açma gibi bir istek bulunuyorsa, bu kapsamda velayet konusunda hukuki destek alınması tavsiye edilmektedir.
Genç Girişimciler için Başarı Hikayeleri
E-ticaret yapmak isteyen genç girişimciler, buna dair başarı hikayelerini ve destekleri de bilmelidir. Bunların farkında olmak kişileri motive ederek bu yolu daha etkili bir şekilde yürümelerine, kararlarını verebilmelerine olanak tanımaktadır. Bugün gerek Türkiye’de gerekse farklı ülkelerde e-ticaret yapan pek çok genç girişimci vardır.
Bunları internet üzerinden incelerseniz ne gibi başarılar elde ettiklerini kolay bir şekilde görmeniz mümkündür. Bunun yanı sıra destekleri bilmek de önem taşımaktadır. Girişimcilerin ticari etkinliklerinde prim ve gelir vergisi yükünü azaltmak hedefiyle uygulamaya alınan Genç Girişimci Desteği şahıs firması kuracak 18 ile 29 yaş arası gençlere 3 sen boyunca senede 150 bin Türk lirasına dek elde edilecek kar için gelir vergisi muafiyeti tanımaktadır.
Ayrıca bir sene boyunca da yaklaşık olarak 36 bin TL tutarında BAĞ-KUR prim ödemeleri genç girişimciler için devlet tarafından karşılanmaktadır. Genel anlamda bu destek için kabul şartları e-ticaret genç girişimci için şöyledir:
- 18 ile 29 yaş arasında olma, 30 yaşından gün almama
- 1 Haziran 2018 tarihi itibariyle BAĞ-KUR’dan ilk kez yararlanmak
- Daha önce şirket açmamış ya da ortak olmamış olmak
- Şahıs şirketi veya adi ortaklık kurmuş olmak
Bunun yanı sıra farklı koşullar da bulunabilmektedir. Genç girişimci e-ticaret deştiği için bunun için bir dilekçe doldurmaktadır. Bu dilekçe İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden hazırlanabilmektedir.
Bu belge teslim edildikten sonra, bağlı olunan vergi dairesinden Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası belgesi alınmaktadır. Bu doldurulduktan sonra da yine bağlı olunan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne giderek, teslim etmektedir. Böylece başvuru işlemleri de tamamlanabilmektedir.
Bunun yanı sıra şahıs şirketi gider göstermek için bir takım harcamalar da kullanabilmektedir. İş ile alakalı olması kaydıyla, tüm fiş ya da faturalarınızı şahıs şirketinize gider olarak göstermeniz mümkündür. Bunlar genel anlamda,
- Yemek Giderleri
- Demirbaş Alım Giderleri
- Araç Giderleri
- Fişler
- Personel Giderleri
- Lojistik Giderleri
- Yazılım ve Reklam Giderleri
- Danışmanlık Giderleri
- Ulaşım ve Taşınma Giderleri
- Faturalar
- BAĞ-KUR ücreti
Şeklinedir ve her biri ayrıntılıdır. Örnek olarak kişiler kendilerine ait yiyecek ve içecek harcamalarını yemek giderleri çerçevesinde bulundurabilir. Kargo ve posta gönderilerine dair faturalar; Adobe, Salesforce, Trello gibi yazılımlar, Facebook, Instagram ve Google gibi reklamlar da ayrıca bulunmaktadır.
Eğer 18 yaş altı e-ticaret sitesi kurulur mu ya da hangi desteklerden yararlanılabilir, ebeveyn ile işletme nasıl olur gibi sorularınız bulunuyorsa yanıtları da bu şekilde hızlı biçimde verilebilir.
Popüler Videolar