18 Yaş Altı Kişiler E-Ticaret Yapabilir mi? (2025 Güncel)

Yazar: Ferad Osman Sali   -   Güncellenme Tarihi: 05.05.2025
18 Yaş Altı Kişiler E-Ticaret Yapabilir mi? (2025 Güncel)

E-ticaret sektörü her geçen gün büyürken herkes için fırsatlar sunmaya da devam ediyor. İşletmeler işlerini e-ticaret ile büyütmeyi hedeflerken her yaştan insan ise kendi e-ticaret işletmenizi kurmak için çalışmalara devam ediyor. Düşük sermayeler ile evden dahi satış yaparak başlanabilir olması e-ticareti cazip yapan noktalardan biridir. İnternet bağlantınız ve bir iş fikriniz olduğu müddetçe dakikalar içerisinde bir e-ticaret sitesi kurup satışa başlayabilirsiniz.

E-ticarete olan ilgi geniş bir kitleye yayılmış olsa da bu ilginin büyük bir kısmını 18 yaşına gelmemiş ancak bir an önce kendi işini kurarak başarı merdivenlerini hızla tırmanmak isteyen gençler oluşturmaktadır. Gelin, 18 yaş altı kişilerin hangi şartlar altında e-ticaret faaliyeti yürütebileceklerine yakından bakalım.

Başarılı İşletme Girişimleri için Temel Kavramlar

Genç Girişimciler için E-Ticaret Fırsatları

Genç girişimcileri, e-ticarette avantajlı konuma getiren en önemli özellikleri dijital dünyaya adapte bir şekilde yetişmiş olmalarıdır. Çocukluk yıllarından itibaren dijital teknolojileri kullanan genç girişimciler, bu yeteneklerini kolaylıkla bir gelir kaynağına dönüştürebilir. İnternet üzerinden bilgi edinme dahil birçok işlemi en etkili şekilde gerçekleştirebilen gençler, kendi kendilerini yetiştirerek kısa sürede e-ticarette başarıya ulaşabilir. Aynı zamanda trendleri yakından takip edebilme, dijital iletişim de yetenekli olmaları, e-ticareti en yoğun şekilde kullanan genç kitleyi yakından tanımaları da genç girişimciler için birçok avantaj sağlar.

Genç girişimcilerin e-ticarete olan ilgisi onlara bu alanda ilerleme için ihtiyaçları olan motivasyonu sağlarken faydalanabilecekleri birçok destek programı da onlara e-ticaret işletmelerini kurmada yardımcı olur. Genç girişimci desteği ile 18-29 yaş arasındaki gençler, vergi muafiyeti, Bağ-Kur prim desteği ve düşük faizli finansman imkanları ile e-ticaret dünyasına hızlı bir başlangıç yapabilir. Aynı zamanda çeşitli hibe ve destek programlarına başvurarak da farklı avantaj ve imkanlar elde edebilirler.

Genç girişimciler dijital dünyaya adaptasyon yetenekleri sayesinde e-ticarette başarılı olabilirler.

Kendi İşinizi Kurun!

E-ticaret'e hemen bugün başlayın! IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.

Hemen Ücretsiz Deneyin!
image

Yasal Gereklilikler ve Kısıtlamalar

Bir kişinin, herhangi bir kimsenin iznine gerek olmadan hak edinebilmesi ve borç altına girebilmesi için fiil ehliyeti sahibi olması gerekir. Türk Medeni Kanunu ile de fiil ehliyeti sahibi olmanın şartları belirlenmiştir. Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de fiil ehliyeti sahibi olma yaşı 18’dir. Ayırt etme gücüne sahibine, mahkeme kararıyla kısıtlanmış olmayan ve 18 yaşını doldurmuş olan her Türk vatandaşı, fiil ehliyetine sahiptir.

18 yaş altı girişimcilerin karşılaştığı yasal engeller ise fiil ehliyetine sahip olmamalarından dolayı kaynaklanır. Kendi fiilleriyle hak elde edemeyen ve borçlanamayan 18 yaş altındakiler şirket kurma, banka hesabı açma, sözleşme imzalama, mal alıp satma, dava açma gibi işlemleri ancak veli veya vasilerinin izniyle gerçekleştirebilirler. Eğer 18 yaşına adım atmadan kendi e-ticaret işinizi başlatmak istiyorsanız ebeveynlerinizin iznini almaları ve birçok adımda onlarla beraber hareket etmelisiniz.

18 yaş altı girişimciler, ebeveynlerinin izniyle yasal işlemleri gerçekleştirebilirler.

E-Ticarette Yasal Sorumluluklar 

E-ticaret işinizi kurup satış yapmaya başladığınız andan itibaren vergi mükellefi olmak yerine getirmeniz gereken en önemli yasal sorumluluktur. Bu sorumluğunuzu yerine getirmek adına şahıs, limited veya anonim şirket kurarak fatura düzenleyebilir duruma gelmelisiniz. Ancak e-ticarette vergi mükellefi olmanın yanı sıra ETBİS kaydı oluşturma, ticari elektronik iletiler için İYS kaydı yapma, mesafeli satış sözleşmesi düzenleme gibi yasal düzenlemelere uyumlu faaliyet göstermeniz gerekir. Aynı zamanda e-ticaretin doğası gereği pazaryeri üyelikleri, tedarik ve lojistik anlaşmaları gibi birçok resmi işlem gerçekleştirilir. Ve tüm bu sözleşmeleri imzalamak için fiil ehliyetine sahip olunması gerekir. Veli veya vasilerin izniyle bu işlemlerin bir kısmı gerçekleştirilebilse de bu durum sıklıkla bir dezavantaj olarak karşınıza çıkacaktır.

Şirket Kurma ve Kişisel Hesaplar

E-ticaret dünyasına adım atarak gelir elde etmeye hızlı bir şekilde başlayabilirsiniz. Ancak gelir elde etmeye başladığınız andan itibaren vergi mükellefi olarak yasal sorumluluklarınızı yerine getirmeniz gerekir. 18 yaşın altındaki kişilerin kendi işinizi kurarken karşılaşacakları en büyük engel de tam olarak burada ortaya çıkar. Türk Medeni Kanuna göre kişiler 18 yaşını doldurmasıyla fiil ehliyetine sahip olur. Bu doğrultuda 18 yaşının altındaki kişilerin tek başlarına hangi türden olursa olsun şirket kurması mümkün değildir.

18 yaş altındaki kişilerin fiil ehliyetine sahip olmamaları birçok hukuki ve mali işlemi tek başlarına yapmalarını engeller. Türk Medeni Kanunu, fiil ehliyeti için yaş sınırını belirlerken aynı zamanda 18 yaş altındaki kişilerin yasal temsilcilerinin onayıyla borçlanma dahil birçok işlemi gerçekleştirebileceğini belirtir. Şahıs, limited ve anonim şirket kuruluşu için anne, baba veya vasiler adına düzenlenecek muvafakatname ile şirket kuruluşu yapılması mümkündür.

E-ticaret yapmaya başlamak, vergi mükellefi olmayı ve bazı yasal kayıtlara sahip olmayı gerektirir.

Şahıs şirketi kurmak isteyen 18 yaşın altındaki kişiler, kanuni temsilcileri vasıtasıyla yasal süreçleri yürütebilir. Yasal temsilcilerden alınacak onayın yanı sıra şahıs şirketi kuruluşu için mahkemeye başvurulması da gerekir. Mahkemece kayyum atanabilir veya şirket kuruluşuna dair izin alınabilir. 18 yaşın altındaki girişimciler için limited ve anonim şirket kuruluşu daha maliyetli olsa da avantajlı bir seçenek olabilir. Henüz yasalar önünde reşit sayılmayan 18 yaş altındaki kişiler yasal temsilcilerinin izniyle limited ve anonim şirketlerde ortak olarak yer alabilir. Ancak bu şirketlerde yönetici olarak faaliyet gösteremezler. 18 yaşın altındaysanız anne veya babanızla ortak bir şekilde limited veya anonim şirket kurarak kendi şirketinizde hisse sahibi olabilirsiniz. 18 yaşına gelmenizle birlikte ise şirketinizde yönetici olarak da faaliyet göstermeye başlayabilirsiniz. Tüm bu süreçlerin doğru bir şekilde yürütülebilmesi için hukuk danışmanlığı almayı tercih edebilirsiniz.

E-Ticaret Yöntemlerini Avantaj ve Dezavantajlarına Göre Karşılaştırın

Ebeveyn Onayıyla E-Ticaret İşletmek

E-ticaret işletmenizi kurmak için sabırsızlanan 18 yaş altında bir girişimci adayıysanız alabileceğiniz en iyi karar iş fikrinizi ailenize açarak onları da kuracağınız bu işe dahil etmektir. Bu noktada ebeveynlerinizin onayı hem yasal sorumlulukların yerine getirilmesinde hem de işinizi başarıyla büyütüp yönetmenizde etkili olacaktır.

18 yaşın altındaki girişimcilerin, kendi e-ticaret işletmesini kurabilmek için ebeveynlerinin onayını alması gerekir. Onların yasal izniyle kendi şirketlerini kurarak e-ticarete başlayabilirler. Ebeveyn desteği aynı zamanda finans yönetimi başta olmak üzere birçok iş sürecinde de onların deneyim ve tecrübesinden faydalanılmasını sağlar. Böylelikle işinizi büyütürken aldığınız destekle adımlarınızı çok daha güçlü bir şekilde atabilirsiniz.

18 yaş altındaki kişilerin yasal temsilcileri ile şirket kurması mümkündür.

Ebeveyn desteği, 18 yaş altı girişimcilerin e-ticaret faaliyetlerini yönetmesinde yardımcı olabilir.

Alternatif Yöntemler ve İş Modelleri

Henüz e-ticarete adım atmamış kişiler için internetten satış yapmak bir e-ticaret sitesi açarak satışa başlamaktan ibaret olabilir. Ancak gerçekte e-ticaret dünyası farklı iş modellerine sahip sektördür. Kendi e-ticaret sitenizi açarak satışa başlamak ise bunlardan sadece biridir. E-ticaret hakkındaki bir diğer yanılgı ise büyük başlangıç sermayelerine ihtiyaç olduğudur. Doğrusu ise neredeyse sıfır sermaye ile e-ticarete başlamanın mümkün olduğudur. Neredeyse sıfır sermaye ile stoksuz satış olarak da bilinen dropshipping, sosyal medya platformları üzerinden satış yapmak, affiliate marketing, dijital ürün satışı, print-on-demand gibi tercih edebileceğiniz birçok farklı e-ticaret iş modeli bulunur.

Ortaklık Modelleri ve Alternatif Stratejiler

Genç girişimcilerin e-ticaret sektörünü ilgisini çeken iş modellerinden biri hiç şüphesiz dropshipping’tir. Son yıllarda oldukça popüler bir iş modeli olan dropshipping, stoksuz satış olarak da bilinir. Tedarikçi ile müşteri arasında bir bakıma köprü görevi gördüğünüz bu iş modelinde herhangi bir stok ve lojistik sürece dahil olmadan e-ticaret yapabilirsiniz.

Son dönemde giderek popülerleşen ve sermayesiz bir şekilde başlayabileceğiniz diğer iş modelleri ise dijital ürün satışı ve print-on-demand’dır. Baskıya hazır sanat eserlerinden günlük planlayıcıları kadar birçok farklı dijital ürün tasarlayarak bunları müşterilerinize sunabilirsiniz. Üstelik tek bir kez üretim yapmanız yeterlidir. Sonrasında bu dijital ürünlerinizi listeleyerek gelir elde edebilirsiniz. Print-on-demand ise talebe dayalı baskı olarak da bilinir. Dijital ürünlerden farklı olarak tasarımlarınızı bir print-on-demand servisiyle çalışarak ürün haline getirmeniz gerekir. Tasarlayacağınız kupalar veya t-shirtler, satıldığı durumda bu print-on-demand servisi tarafından hazırlanarak müşterinize gönderilir.

Dropshipping ve print-on-demand gibi iş modelleri, sermayesiz e-ticaret yapma fırsatı sunar.

Sosyal medya özellikle de Instagram’da vakit geçiriyorsanız bu platform üzerinden satış gerçekleştiren birçok işletmeyle de karşılaşmışsınızıdır. Kendi e-ticaret sitenizi açmak veya bir pazaryerinde yer almak yerine doğrudan sosyal medya hesaplarınız üzerinden de müşterilerinize ulaşarak satış gerçekleştirmeyi seçenebilirsiniz.

E-ticaret dünyasında yer almak için doğrudan sizin bir ürün satmanızı gerektirmeyen iş modelleri de bulunur. Özellikle influencerların sıklıkla başvurduğu affiliate marketing veya satış ortaklığı ile kişileri satın almaya yönlendirerek de komisyon geliri elde edebilirsiniz.

E-ticaret İşini Başlatma

Genç Girişimcilerin Karşılaştığı Sorunlar ve Çözümler 

Fiil ehliyetine sahip olmayan 18 yaşın altındaki genç girişimcilerin, karmaşık yasal prosedürlerin yanı sıra deneyim eksikliği başta olmak üzere birçok engelle de karşılaşması olasıdır. Girişimcilik, özellikle de e-ticaret sektöründe yer almak dışarıdan bakıldığında kolay görünse de gerçek çok daha farklıdır. Herkes e-ticarete son derece basit adımlarla hızlı bir şekilde adım atabilir. Ancak rekabetin oldukça güçlü olduğu e-ticaret dünyasında başarıya ulaşabilmek için finans yönetimi, pazarlama, iletişim gibi birçok farklı alanda yetkinliğe sahip olunması gerekir. 

Deneyim Eksikliği ve Finans Yönetimi

Henüz 18 yaşına gelmeden, lise çağında milyon dolarlık işler kurmayı başarmış birçok girişimci örneği ile karşılaşabilirsiniz. Ancak bu yolculuğa başlarken özellikle iş dünyası hakkında yeterli deneyime sahip olmamanız birçok zorluğa yol açabilir. Bir işi kurup yönetmenin yanı sıra yükleneceğiniz bir takım finansal sorumluluklar da ortaya çıkacaktır. Bu nokta da kendi e-ticaret işinizi kurarken aynı zamanda da eğitim hayatınıza devam etmeyi düşünüyorsanız, zorlu bir sürecin sizi beklediğinin bilincinde olarak hareket etmelisiniz.

Yasal İhlaller ve Çözüm Önerileri

18 yaşın altındaki girişimcileri en çok zorlayan nokta ise yasal süreçlerde karşılaşan problemler ve zorluklardır. Yasal süreçlerde karşılaşacağınız ilk zorluk, reşit olmayan kişilerin şirket kuramıyor olmasıdır. Farklı şirket türlerinde, noterden alınabilecek muvafakatname ile yasal temsilcisi atanmasıyla 18 yaş altındaki kişilerin şirket kurması veya şirketlerde ortak olarak yer alması mümkündür. Şirket kurulumunun ardından yaş sınırı, banka hesabı açılışı, pazaryerlerinde mağaza açma gibi birçok farklı yerde daha karşınıza çıkacaktır.

Genç girişimcilerin yaşla ilgili engelleri aşmasının en mantıklı çözümlerden biri ise 18 yaş üzerindeki aile üyelerinden en az birini kurdukları işe bir bakıma ortak etmektir. Onlarla birlikte işinizi kurarak tüm yasal süreçleri onun gerçekleştirmesini tercih edebilirsiniz. Bu seçenek ailesinden bağımsız olarak kendi ayakları üzerinde durmak isteyen genç girişimcilere pek cazip gelmese de en kolay yöntemdir. En azından 18 yaşını geçene tecrübe ve deneyim kazanabilir, birikim yapabilir ve işinizi olgunlaştırabilirsiniz. 18 yaşına girmenizle birlikte ise işinizi devralabilir veya yeni bir girişim macerasına yelken açabilirsiniz.

Başarı Hikayeleri ve İlham Veren Örnekler

Genç girişimcilerin başarı hikayeleri medyada sıklıkla kendisine yer bulur. Oldukça genç yaşlarda başarılara imza atmak her zaman takdir edilesi bir durumdur. Aynı zamanda bu başarı hikayeleri birçok genç için de ilham ve motivasyon kaynağı olmaktadır. 19 yaşında Facebook’u kuran Mark Zuckerberg, WordPress’i geliştirmeye başlayan Matt Mullenweg, Dell Computer Corporation’ın temellerini atan Michael Dell genç girişimcilerin başarı hikayelerinden en bilinenleridir. Ufak bir araştırma ile çok daha küçük yaşlarda kendi işini kurmak için adım atmış binlerce başarı hikayesine ulaşmanız mümkün. 

E-ticaret ise sizin de kendi başarı hikayenizdeki ilk adım olmaya aday iş modelli olabilir. IdeaSoft e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi dakikalar içerisinde kurarak satış yapmaya başlayabilirsiniz.

Trendyol 18 yaş altı satış yapabilir mi?

Trendyol ve diğer pazaryerlerinde satış yapabilmek için 18 yaş üzerinde olmanız gerekmektedir.

18 yaş altı online şirket kurabilir mi?

18 yaş altı kişilerin şirket kurabilmesi için velilerinin iznine ve bazı durumlarda mahkeme kararına ihtiyaç vardır.

16 yaşında bir kişi şahıs şirketi kurabilir mi?

16 yaşındaki bir kişi velileri veya vasileri aracılığıyla şahıs şirketi kurma işlemlerini gerçekleştirebilir.

18 yaş altı internetten sipariş verebilir mi?

Birçok e-ticaret sitesi, 18 yaş altındaki kişilerin platformlarına üye olmasını engellediği için sipariş vermek zordur.

16 yaşında bir kişi e-ticaret yapabilir mi?

16 yaşındaki bir kişi ebeveynlerinin izniyle e-ticaret yapabilir.

Shopier 18 yaş altı satış yapabilir mi?

Shopier, 18 yaş altı kişilerin platformunda satış yapmasına izin vermez.

ideasoft monogram
IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.
Ferad Osman Sali
Ferad Osman Sali

E-ticaret Danışmanı

Ferad Osman Sali, E-ticaret, SEO stratejileri ve dijital pazarlama konularında uzmanlaşmış deneyimli bir profesyoneldir. İstanbul Üniversitesi mezunu olan Sali, 12 yıldır SEO ve dijital pazarlama, 8 yıldır da e-ticaret alanlarında çalışmakta... Yazar hakkında detaylı bilgi

Popüler Videolar

video1 E-Ticaret Nedir?
video2 E-ticarette En çok Hangi Ürünler satılır?
video5 Satışlarınızı Artırmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
video4 Girişimcilik Nedir?
video3 E-Ticaret Başarı Rehberi: IdeaSoft AI ile SEO ve İçerik Yönetimi!
video3 E-Ticaret Yapmak için Neler Gerekli?