Devlet Memuru Şirket Kurabilir Mi? Şirket Ortağı Olabilir Mi?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu kapsamında kamu görevlilerinin hangi şirket türlerini kurabileceği, hangi şirket türlerinin yasak olduğu veya kamu görevi dışında ek gelir kazanıp kazanamayacağı belirlenmiştir.
İÇİNDEKİLER
Devlet Memuru Şirket Kurabilir Mi?
Devlet memuru, tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek herhangi bir davranışta bulunamayacağı için şirket kuramaz. Türk Ticaret Kanunu’na göre ticari ve sanayi müesseselerinde görev alamaz. Ticari kazanç elde edebileceği şirket türlerinden herhangi birini kuramaz.
Devlet memurları ticari kazanç getirici herhangi bir şirket türü kuramaz.
Kamu görevlilerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında şirket kurması, ticari faaliyette bulunması, esnaf veya tacir olması yasaktır. Kamu görevi dışında kazanç getirici faaliyette bulunmaması nedeniyle şirket kurmasının önü kapatılmıştır.
Kendi İşinizi Kurun!
E-ticaret'e hemen bugün başlayın! IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Nedir?
Kanun numarası 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, devlet memurlarının hizmet şartlarını, niteliklerini, atanma ve yetiştirilmelerini, ilerleme ve yükselmelerini, ödev, hak, yüküm ve sorumluluklarını, aylıklarını ve ödeneklerini ve diğer özlük işlerini düzenleyen bir mevzuattır.
657 sayılı Kanun, devlet memurlarının hak, yükümlülük ve sorumluluklarını düzenler.
Devlet Memuru Şahıs Şirketi Kurabilir Mi?
Devlet memuru, bağlı olduğu 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndan dolayı şahıs şirketi kuramaz. Şirket kurmak yoluyla ticari kazanç getirici faaliyetlerde bulunamaz. Şahıs şirketi başta olmak üzere anonim veya limited şirket türlerinden herhangi birinde mükellef olamaz.
Devlet memurları şahıs şirketi dahil hiçbir şirket türü kuramaz.
Devlet Memuru Anonim veya Limited Şirket Kurabilir Mi?
Devlet memuru, görevinden ayrılmadığı sürece anonim şirket veya limited şirket kuramaz. Belirli şartlarda anonim veya limited şirketlere ortak olabilir. Ancak Devlet Memurları Kanunu kapsamında kamu görevlisi memurlar şirket kuramaz. Bu yolla kazanç elde edemez.
Devlet Memurunun Şirket Kurması Neden Yasaklanmıştır?
Devlet memurlarının kamu görevini aksatmaması, düzen ve veriminin bozulmaması için şirket kurması mevzuatla yasaklanmıştır. Bu nedenlerden dolayı devlet memuriyetine girişteki genel ve özel şartları düzenleyen Devlet Memuru Kanunu ile şirket kurması engel olarak düzenlenmiştir.
Devlet memurlarının şirket kurması, kamu görevini aksatmamak için yasaklanmıştır.
Devlet Memurları Şirket Ortağı Olabilir Mi?
Devlet memurları, bir şirketin yönetim ve denetim mekanizmasında görev almadığı sürece bazı şirket türlerinde ortak olabilir. Şirketin doğrudan idare ve temsil konusunda yetki sahibi olmazsa bir şirket ortağı olarak anılmasında engel yoktur.
Devlet memurlarının şirket ortağı olabileceği işletme türleri:
- Anonim şirket
- Limited şirket
- Kooperatif şirket
Devlet memurları, yönetici olmamak şartıyla belirli şirket türlerine ortak olabilir.
Devlet Memuru Anonim Şirkete Ortak Olabilir Mi?
Anonim şirket ortaklarının kural bakımından doğrudan şirketi idare ve temsil etme yetkisi yoktur. Devlet memurları bu kural bakımından anonim şirkete ortak olabilir. Şirket ana sözleşmesinde yönetici veya temsil üyeleri arasında yer almadığı sürece şirket ortakları arasında anılabilir.
Devlet Memuru Limited Şirkete Ortak Olabilir Mi?
Limited şirket kuruluş sözleşmesinde idare ve temsil yetkisi verilmediği durumda devlet memuru bu şirkete ortak olabilir. Borçlardan sadece mâl varlığı ile sınırlı olduğu limited şirketlerde, devlet memurlarının yer almamasına yönelik bir düzenleme yoktur. Yönetim faaliyetinde bulunmaması ve sınırlı sorumlu olmaları halinde ortak olabilir.
Devlet Memuru Kooperatif Şirkete Ortak Olabilir Mi?
Bir ticaret şirketi türü olan kooperatif şirketlere devlet memurları belirli şartlarda ortak olabilir. Yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifi dışındaki kooperatif türlerinde yönetim ve denetim kurulu üyeliklerinde bulunmaması gereklidir. Tüm kooperatiflerde müdür ve benzeri ticari faaliyetten sorumlu olmalarını gerektirecek görevleri üstlenmemelidir.
Devlet Memurları Hangi Şirket Türlerinde Ortak Olamaz?
Devlet memurları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre komandit, kolektif ve adi şirket türlerinde ortak olamaz. Bu şirket türlerinde ortaklar şirketin yönetim ve denetlemeden sorumluluk almaktadır. Devlet memurları yönetim, denetleme ve temsil haklarından yararlanamadığı için bu şirketlerde ortak olamazlar.
Komandit ve Kolektif Şirketler
Komandit ve kolektif şirket türlerinde, ticari faaliyette bulunmak için ortağa sahip olmak gereklidir. Sözleşme olmazsa bu ortaklar arasında eşit yönetim ve paylaşım söz konusudur. Ticari faaliyet yürütmek için ortaklar yatırdıkları sermaye kadar şirkette sorumluluk sahibi olurlar.
Komandit şirkette kural açısından sorumluluğu sınırlı olmayan ortaklara komandite denilmektedir. Sorumluluğu sınırlı olan ortaklara da komanditer ortak unvanı verilmektedir. Buradan hareketle devlet memurları komanditer ortak olabilirken bu şirketin yönetim ve denetiminde görev alamazlar.
Adi Şirketler
Adi şirketlerde karar alma süreci, ortakların tamamının onayını gerektirir. Bu nedenle kararlar oybirliğiyle alınmalıdır. Başka bir ifadeyle şirketin yönetimi ve temsilinde tüm ortaklar eşit hakka sahiptir ve karar mekanizmasında etkili rol oynar. Bir ticari işletmenin kişinin adına faaliyette bulunması, o kişiyi tacir olarak nitelendirmek için yeterli sayılır. Bu nedenle devlet memurları adi şirketler üzerinde ortaklık hakkı alamazlar.
Devlet Memurlarının Hangi Ticari Faaliyetlerde Bulunması Yasaktır?
Devlet memurları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’na göre kamu görevini aksatacak ticari kazanç getirici faaliyetlerde bulunması yasaktır. Tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamazlar. Ticaret ve sanayi kurumlarında temsil ve idare yetkisi alarak görev yapamazlar. Ticari kazanç getirici tüm faaliyetlerde bulunmaları yasaktır.
Devlet memurlarının yasak olan ticari faaliyetleri:
- Sadece bir kadroya bağlı görev yapabileceği için memurlar ikinci görev alamaz.
- Tacir ve esnaf olmasını gerektirecek durumlara dahil olamaz.
- Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunamaz.
- Toplu eylem ve hareketlerin içinde yer alamaz.
- Hediye alarak menfaat sağlayamaz.
- Greve karar veremez veya grev içerisinde yer alamaz.
- Denetimlerdeki teşebbüslerden yarar sağlayamaz.
- Siyasi partilere üye olma yoluyla propaganda yapamaz
Devlet Memurları Hangi İşletmeleri İşletemez?
Devlet memurları, ticari kazanç sağlamaya yönelik tacir ve esnaf sayılmalarını gerektirecek herhangi bir faaliyette bulunamaz ve işletemezler. Kendi adlarına bir dükkan, mağaza, market, tesis, imalathane, ofis, büro veya fabrika gibi işletmeleri yönetmeleri yasaktır. Resmî olarak üzerine alarak hiçbir işletme türünü yönetemez veya işletemezler.
Kanuna Göre Devlet Memurları Hangi Ticari Faaliyetlerde Bulunamaz?
Devlet memurları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’na göre kamu görevleri haricinde tüm ticari faaliyetlerde bulunmaları yasaklanmıştır. Esnaf ve tacir sayılmalarını gerektiren ticari faaliyetlerde bulunmaları engellenmiştir. Mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere iş yeri açamazlar.
Devlet Memurunun Ticari Faaliyetlerde Bulunmasına İlişkin Yaptırımlar
Devlet memurunun, kamu görevi dışında ticari faaliyetlerde bulunması halinde uyarı, kınama, kademe ilerlemesinin durdurulması gibi hafif cezalardan, ağır disiplin cezalarına kadar yaptırımlar uygulanabilir. Farklı bir yere tayini çıkabilir veya para cezasına çarptırılabilir. Süreç davaya dönüşürse zorunlu ücretsiz izin verilerek maaş alması engellenebilir.
Devlet Memurları Hangi Şirket Türlerini Kurabilir?
Devlet memurları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında herhangi şirket türlerinden birini kuramaz. Düzenlenen mevzuat kapsamında kurabileceği şirket türü bulunmamaktadır. Şirket kuramasalar da belirli şartlarla anonim, limited ve kooperatif şirketlerde ortak olabilirler. Kamu görevinden ayrılması halinde normal bir vatandaş olarak anonim veya limited şirket kurabilirler.
Devlet Memuru Anonim Şirket Kurabilir Mi?
Devlet memuru, ticari kazanç getirici faaliyet olarak anonim şirket kuramaz. Bu yolla herhangi bir yere iş yeri açamaz. Kamu görevinin yanına ikinci bir iş yaparak kazanç elde edemez. İşletme kurma yoluyla mükellef olamaz. Herhangi bir idari, icrai görev alması ve şahıs şirketi kurması yasal olarak mümkün değildir.
Devlet Memuru Limited Şirket Kurabilir Mi?
Devlet memurları limited şirket kuramaz ve bu yolla ticaret şirketlerinin kazanç elde etmesini sağlayan organlarda görev alamaz. Belirli şartlarla limited şirketin kurucu ortağı olabilirler. Ancak kamu görevinden ayrılmadan hiçbir şekilde limited şirket kuramaz veya ticari kazanç getirici faaliyette bulunamazlar.
Devlet Memurunun Şahıs Şirketi Kurabilir Mi?
Devlet memurunun şahıs şirketi kurması yoluyla ticari kazanç elde etmesi mümkün değildir. Türk Ticaret Kanunu’na göre esnaf ve tacir sayılacak ticari faaliyetlerin içinde yer alması yasaktır. Devlet memurlarının bağlı olduğu 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre mükellef olmak kaydıyla şahıs şirketi kuramaz.
Devlet Memuru Şirket Kurarken Tek Ortak Olabilir Mi?
Kamu görevlisi olarak çalışan devlet memurlarının mevzuata göre ticari kazanç getirici faaliyetlerde bulunması yasaktır. Buna bağlı olarak bir şirketin ortağı olabilmek için yönetme, temsil ve karar verici organlarda bulunmaması gereklidir. Dolayısıyla devlet memurlarının şirket kurabilmesi mümkün değildir. Kurulmuş bir şirketi devralamaz veya tek ortak olamaz.
Devlet Memuru e-Ticaret Yapabilir Mi?
Hemen E-ticaret'e Başlayın!
E-ticaret adım atmadan önce, IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.
Devlet memurları, kamu görevlerine ek olarak kazanç getirici faaliyette bulunamadıkları için e-ticaret yapamazlar. Kendi adlarına şirket kurup mükellef olamazlar. Bu nedenle e-ticaret yoluyla kazanç sağlayabilecekleri herhangi faaliyetlerden birinde yer alamazlar. Türk Ticaret Kanunu’na göre bu devlet memurlarının fiziki veya elektronik ticaret yapabilmesi ve bu yolla kazanç sağlayabilmesi yasaktır.
Devlet Memurlarının e-Ticaret Faaliyetleri ile İlgili Sınırlamalar
- Esnaf ve tacir sayılmasını gerektirecek ticari faaliyetlerde bulunulması.
- Ticaret ve sanayi kuruluşlarında görev alınması.
- Kollektif şirketlerde ortak ya da komandit şirketlerde komandite ortak olunması.
- Ofis, büro, muayenehane gibi iş yeri açılması.
- Ticari mümessil veya ticari vekil olarak görev yapılması.
- Gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait iş yerlerinde ya da vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışılması.
Devlet Memurlarının Dijital Pazarlarda Satış Yapması Yasal Mı?
Kamu personeli olan devlet memurlarının dijital pazarlarda satış yapması ve ticari kazanç elde etmesi yasal değildir. Kendi adına ticari kazanç getirici hiçbir ticari faaliyette bulunamaz. Esnaf ve tacir sayılabilecek Türk Ticaret Kanunu’nda belirtilen alanlarda faaliyet göstermesi yasaklanmıştır. Mevzuatta belirtildiği üzere devlet memurlarının kendin adına dijital pazarlar ve pazaryerlerinde satış yapması yasal değildir.
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
Devlet memuru şahıs şirketi kurabilir mi?
Hayır, şahıs şirketi kurması yasaktır.
Devlet memurları hangi şirket türlerine ortak olabilir?
Anonim, limited ve kooperatif şirketlere ortak olabilirler.
Devlet memurunun şirket kurması neden yasaktır?
Kamu görevini aksatmaması ve çıkar çatışmalarını önlemek için yasaklanmıştır.
Devlet memurları e-ticaret yapabilir mi?
Hayır, e-ticaret dahil hiçbir ticari faaliyet gerçekleştiremezler.
Devlet memurlarının ortak olamayacağı şirket türleri hangileridir?
Komandit, kolektif ve adi şirketlere ortak olamazlar.
Devlet memurları dijital pazarlarda satış yapabilir mi?
Hayır, dijital pazarlarda satış yapmaları yasal değildir.
Popüler Videolar