Temel e-Fatura ile Ticari e-Fatura Nedir? Farkları Nelerdir?

Yazar: Meriç Baha Özbek   -   Güncellenme Tarihi: 26.12.2024
Temel e-Fatura ile Ticari e-Fatura Nedir? Farkları Nelerdir?

E-Fatura, temel ve ticari olmak üzere dijitalleşmiş ticarette kâğıt faturaların yerine kullanılır. Vergi Usul Kanunu’na göre belirli şartları sağlayan mükellefler bu e-faturalar ile satış işlemlerini elektronik ortamda kaydedebilir, fatura kesebilir, düzenleyebilir ve gönderebilir. Elektronik ortamda kesilen e-fatura türü olarak temel e-fatura veya ticari e-fatura farklı amaçlar da kullanılır.

e-Fatura, kağıt fatura yerine dijital ortamda oluşturulan ve iletilen yasal bir belge türüdür. Vergi Usul Kanunu kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yönetilen bu sistem, faturaların hızlı, güvenli ve çevre dostu bir şekilde düzenlenmesini sağlar.

ticari temel efatura farkları

e-Fatura Nedir?

Elektronik ortamda alıcı/satıcı bilgileriyle hazırlanan ve alıcı ile paylaşılan bir fatura türüdür. Formatı ve kullanımı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen bu e-fatura, kağıt faturanın yerine kullanılır. Vergi Usul Kanunu’na göre belirli şartları sağlayan mükellefler bu e-faturayı kesebilir. 

E-fatura, kağıt fatura yerine dijital ortamda güvenli ve hızlı işlem sağlar.

Mükelleflerin kullanabildiği e-fatura işlemleri:

  • Ticari satışlar ve faturaları
  • Alış faturaları
  • İade faturaları
  • İhraç faturaları

Dijital ortamda kesilen bu faturalar, uluslararası bir standarda göre oluşturulmuştur. Elektronik ortamda alıcı ve satıcı arasındaki iletimde zaman ve maliyet tasarrufu sağlarken güvenli bir sistem olması amaçlanmıştır.

Hemen E-ticaret'e Başlayın!

E-ticaret adım atmadan önce, IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.

image

e-Fatura Türleri Nelerdir?

Temel e-fatura ve ticari e-fatura olmak üzere iki e-fatura türü bulunur. Bu elektronik fatura türleri e-dönüşüm kapsamında fatura kesmeye başlayan mükellefler tarafından kullanılır. İçerisinde Vergi Usul Kanunu (VUK) gereğince bir fatura içinde yer alması gereken tüm bilgiler yer alır. İşletme sahibi mükellefler, verdiği hizmetler kapsamında bu iki türde faturayı kesmekle yükümlüdür.

Temel e-Fatura Nedir?

Temel e-Fatura Nedir?

Temel e-Fatura, kağıt fatura yerine dijital olarak düzenlenen ve gönderilen yasal bir belgedir. Vergi Usul Kanunu'na uygun olarak oluşturulur ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sistemleri üzerinden iletilir. İşletmelerin kağıt kullanımını azaltmasını, işlem maliyetlerini düşürmesini ve çevre dostu bir süreç izlemelerini sağlar. Bu temel e-fatura, elektrik ve su hizmetleri gibi sözleşme ya da taahhütte bağlı çeşitli faaliyetlerde kesilir.  Göndericiden alıcıya direkt iletilen temel e-fatura sistem üzerinden iptal edilemez.

Alıcı, temel e-fatura kapsamında gönderilen faturayı doğrudan reddetme imkanına sahip değildir. Fatura ulaştığı anda onaylanmış kabul edilir. İçeriğinde bir hata tespit edilmesi durumunda alıcı itiraz hakkını kullanabilir. Temel e-fatura senaryosunda iptal alıcının itirazı veya göndericinin portal iptali ile olabilir. Bu nedenle temel e-fatura düzenleyen mükelleflerin, tüm bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde doldurup kayıt altına alması önemlidir.

Temel e-fatura, alıcı tarafından reddedilemeyen ve genellikle sözleşmeli hizmetlerde kullanılan bir fatura türüdür.

Temel e-Faturanın Özellikleri

Temel e-Faturanın işletme maliyetlerini azaltma, dijital veri depolama ve saklama, zaman ve maliyet tasarrufu sağlama özellikleri bulunur. Vergi Usul Kanunu (VUK) gereğince hazırlanan bu temel e-faturalar, belirli standart özelliklere sahiptir. Hazırlaması, saklaması ve iletilmesi kolaydır.

Dijital bir fatura türü olarak temel e-fatura da onay ve ret süreci bulunmaz. Geniş bir kullanım alanıyla doğrudan gönderim sağlama avantajı bulunur. GİB tarafından belirlenen standartlara göre düzenlendiği için format ve içerik kolaylığı sağlar. İşletme ve şahısların mâl alım veya satım süreçlerini kolaylaştırarak güvenli bir dijitalleşmiş ticaret sunar.

Temel e-Fatura Nasıl Kesilir?

  1. Giriş Yapın
    • Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) portalına veya özel entegrasyon yazılımına giriş yapın.
  2. Yeni Fatura Oluşturun
    • "Yeni Fatura Ekle" bölümüne giderek temel e-fatura seçeneğini işaretleyin.
  3. Bilgi Girişi Yapın
    • Gönderici ve alıcı bilgilerini eksiksiz ve doğru şekilde doldurun.
    • Faturada bulunması gereken standart bilgileri ekleyin (tarih, ürün/hizmet detayı, tutar vb.).
  4. Onaylayın
    • Faturayı mobil imza veya mali mühür ile onaylayın.
  5. Gönderin
    • Faturayı sistem üzerinden alıcıya iletin. Alıcıya ulaştığı anda onaylanmış kabul edilir.

GİB Portalı Erişim Linki

Hangi Durumlarda Temel e-Fatura Kesilir?

İşletme hizmetlerinin süreli sözleşme veya taahhütte dayandığı durumlarda temel e-fatura kesilir. Gazete, dergi, doğalgaz, su, elektrik veya internet gibi hizmetlerde işletmeler temel e-fatura tercih eder. Tüketicinin sözleşme veya taahhüt ile hizmeti kullanacağını belirtmesi durumunda temel e-fatura düzenlenir. Sistem üzerinden alıcı iptalinin olmadığı bu fatura türü sözleşme veya taahhüt gibi süreli durumlar halinde tüm ticari hizmetler için kesilebilir.

Kendi İşinizi Kurun!

E-ticaret'e hemen bugün başlayın! IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.

image

Temel e-Fatura İptal Süresi ve İşlemleri

Temel e-fatura red ve iptal süresi 8 gündür. Alıcı fatura kesildiği andan itibaren bu iptal süresi içerisinde itirazını yaparak işlemleri başlatmalıdır. Sadece göndericinin iptal edebildiği temel e-fatura için 8 günlük süre aşılırsa fatura iptali yapılamaz. E-imza ile mühürlenerek gönderilen veya mali mühürle iletilen faturalar iptal edilemez. Alıcı temel faturanın iptalini gerçekleştirmek istiyorsa itiraz yolunu takip etmelidir.

Temel e-Fatura İptal Edilebilir Mi?

Gönderici e-fatura portalına girerek e-fatura iptal alanından kestiği faturayı iptal edebilir. Alıcıya kesildiği anda doğrulandığı için alıcı tarafından iptal edilemez. Alıcı kendisine düzenlenen temel e-faturayı iptal etmek istiyorsa iade e-fatura düzenlemesi gereklidir. Doğrudan temel e-faturayı iptal edemez veya reddedemez.

Ticari e-Fatura Nedir?

Ticari e-Fatura Nedir?

Ticari e-Fatura, iki ticari işletme arasında düzenlenen, dijital ortamda oluşturulan ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onaylanan bir fatura türüdür. Ticari mutabakat süreçlerini kolaylaştırır, kağıt fatura kullanımını ortadan kaldırır ve işlem maliyetlerini düşürür.

Vergi Usul Kanunu (VUK) gereğince hazırlanan faturanın alıcıya ulaşmasından sonra sistem üzerinden kabul veya reddedebileceği e-fatura senaryosudur. Bu e-fatura türünde alıcı, kabul veya red yanıtını göndermek zorunda değildir. 8 gün içinde ticari e-fatura yanıtı verilmemesi halinde kabul edildiği varsayılır.

Orta ve büyük ölçekli işletmeler tarafından tercih edilen ticari elektronik fatura, alınan bir ürün veya hizmet karşılığında kesilir. Gönderici, fatura cevabını beklemeden ürünü hazırlayabilir veya hizmeti teslim edebilir. Alıcı fatura da bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsa 8 gün içerisinde iptal yanıtını vermesi gereklidir.

Ticari e-fatura, alıcıya kabul veya red hakkı tanıyan bir fatura senaryosudur.

Ticari e-Faturanın Özellikleri

Ticari e-faturanın; sistem üzerinde arşivlemek, maliyetleri azaltmak, zamandan tasarruf etmek ve daha hızlı tahsilat yapmak gibi çeşitli özellikleri bulunur. Dijitalleşmiş ticaret içerisinde ticari e-faturalar iş yükünü azaltma ve muhasebe sistemiyle eş zamanlı çalışma avantajı sağlar. Ofis ve ev dışında her yerde kesilebilir ve gönderilebilir olmasıyla müşteriyle mutabakatı kolaylaştırır.

Ticari e-Fatura Nasıl Kesilir?

  1. Giriş Yapın
    • Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) portalına veya özel entegrasyon sistemine giriş yapın.
  2. Yeni Fatura Oluşturun
    • "Yeni Fatura Ekle" bölümüne giderek ticari e-fatura türünü seçin.
  3. Bilgi Girişi Yapın
    • Gönderici ve alıcı bilgilerini eksiksiz bir şekilde doldurun.
    • Faturada bulunması gereken tüm standart bilgileri ekleyin.
  4. Onaylayın
    • Faturayı mobil imza veya mali mühür ile onaylayın.
  5. Gönderin
    • Ticari e-faturayı alıcıya gönderin ve alıcının kabul/red yanıtını bekleyin.

Hangi Durumlarda Ticari e-Fatura Kesilir?

Ticari e-fatura, tüm hizmet ve ürünlerin satın alınmasında alıcı ve gönderici taraflarının bulunması durumunda kesilir. Süreli sözleşme veya taahhüt olmayan ürün ve hizmetler için ticari e-fatura tercih edilir. Tüm ticari faaliyetler için uygun olan bu e-fatura türü, orta ve büyük işletmeler tarafından mal alım veya satım işlemlerinde kesilmektedir.

Ticari e-Fatura İptal Süresi ve İşlemleri

Alıcının ticari e-fatura iptal süresi 8 gündür. Bu süre içerisinde GİB üzerinden ticari e-fatura iptali yapabilir. Süreyi aşması halinde sistem tarafından otomatik olarak ticari e-fatura kabul edilmiş sayılır. Ticari e-fatura iptali için GİB sistemine girerek ilgili faturayı reddetmesi yeterlidir. Belirtilen 8 gün içerisinde iptal edilmeyen ticari e-faturalar, reddedilemez veya iptali gerçekleştirilemez.

Ticari e-Fatura İptal Edilebilir Mi?

Ticari e-fatura, adına düzenlenen kişi tarafından GİB ve KEP adresi aracılığıyla iptal edilebilir. Fatura iptal süresi 8 gün olarak belirlenmiştir. Kişi bu süre içerisinde adına düzenlenen ticari e-fatura için iptal işlemi başlatması gereklidir. Sürenin aşılması halinde fatura reddedilemez veya iptal edilemez.

Temel e-Fatura ile Ticari e-Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?

ticari temel efatura farkları

Temel e-Fatura ve Ticari e-Fatura arasındaki farklar, kullanım amacı ve onay süreçlerinde belirginleşir:

  • Temel e-Fatura: Alıcı tarafından otomatik kabul edilir. Reddetme işlemi yapılamaz, genellikle bireysel müşterilere gönderilir.
  • Ticari e-Fatura: Alıcı tarafından kabul veya reddedilebilir. Genellikle işletmeler arasındaki ticari işlemlerde kullanılır.

Alıcı ve gönderici açısından teknik ve kullanım alanı farklılıkları bulunmaktadır. Buna bağlı olarak her iki e-faturanın da avantaj ve dezavantajları vardır.

Temel e-fatura, iptal işlemleri için yalnızca göndericinin müdahalesine açıktır.

Temel ve Ticari e-Faturanın Teknik Farklılıkları

E-fatura türleri içerisinde temel ve ticari e-fatura teknik açıdan alıcı onayı ya da reddi konusunda farklıdır. Temel e-fatura da alıcı sistem üzerinden faturayı reddedemez veya kabul edemez. Fatura kesildiği andan itibaren onaylanmış kabul edilir. Ticari e-fatura da tam tersi olarak alıcı faturayı sistem üzerinden kabul edebilir veya reddedebilir.

Temel e-fatura veya ticari e-fatura teknik açıdan 8 gün süre içerisinde iptal edilebilir. Ticari e-faturayı hem alıcı hem de gönderici bu süre içerisinde istediği gibi reddedebilir. Ancak temel e-fatura da iptali gönderici yapabilirken alıcı sadece faturaya itiraz edebilir.

Kullanım Alanlarına Göre Farklılıklar

Ticari e-fatura kullanım alanına göre temel e-faturadan farklıdır. Ticari e-fatura, sözleşme veya taahhüt gerektiren ürün veya hizmetler haricinde tüm ticari faaliyetlerde kullanılabilir. Temel e-fatura, sözleşme ve taahhüt gerektiren doğalgaz, elektrik ya da operatör gibi durumlarda alıcı onayına ihtiyaç duymadığı için tercih edilir.

Temel ve Ticari e-Faturanın Avantaj ve Dezavantajları

Temel ve ticari e-fatura, gerek kullanım amacı gerekse de teknik konular nedeniyle birbirinden farklı avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Ticari e-fatura alıcı onay veya reddetme seçeneği sunduğu için bazı ticari faaliyetlerde dezavantaja sahiptir. Temel e-fatura ise kesildiği andan itibaren onaylandığı için avantajlıdır. Ancak fatura da hata olması halinde alıcının iptal için itiraz etmesi dezavantaj oluşturabilir. 

Her iki e-fatura türü için kağıt kullanımının azalması, iş süreçlerinin hızlanması, maliyet tasarrufu, faturaların kaybolma riskinin azalması ve kolay arşivleme avantaj oluşturmaktadır. İşletme amacına göre dijitalleşmiş ticarette iki fatura da tercih edilebilir. İşletmenin ürün ve hizmetine göre avantajlar veya dezavantajlar yer değiştirebilir.

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

E-fatura nedir?

E-fatura, kağıt yerine elektronik ortamda düzenlenen ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın belirlediği standartlara uygun bir fatura türüdür.

Temel e-fatura ile ticari e-fatura arasındaki temel fark nedir?

Temel e-fatura alıcı tarafından reddedilemez, ticari e-fatura ise alıcıya red veya kabul hakkı tanır.

Hangi durumlarda temel e-fatura kesilir?

Temel e-fatura, doğalgaz, elektrik, su gibi sözleşme ve taahhüt gerektiren hizmetlerde kesilir.

Temel e-faturayı iptal etmek mümkün mü?

Temel e-fatura yalnızca gönderici tarafından iptal edilebilir, alıcı iptal için iade e-fatura düzenlemelidir.

Ticari e-faturayı alıcı nasıl iptal edebilir?

Alıcı, ticari e-faturayı 8 gün içinde GİB sistemi üzerinden reddederek iptal edebilir.

E-faturaların avantajları nelerdir?

Kağıt kullanımını azaltır, maliyet ve zaman tasarrufu sağlar, dijital ortamda güvenli bir şekilde saklanır.

ideasoft monogram
IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.
Meriç Baha Özbek
Meriç Baha Özbek

E-ticaret Danışmanı

Meriç Baha Özbek, E-ticaret, SEO stratejileri ve dijital pazarlama konularında uzmanlaşmış deneyimli bir profesyoneldir. 2 yıldır SEO ve dijital pazarlama, e-ticaret alanlarında çalışmaktadır. Yazar hakkında detaylı bilgi

Popüler Videolar