E-ihracata başlamayı düşünüyorsanız, bu konu hakkında bilmeniz gereken birçok konu vardır. Ayrıca e fatura irsaliye yerine geçer mi sorusu da bunlardan bir tanesidir.
İÇİNDEKİLER
E-faturalar irsaliye yerine geçebilse de bu hepsi için geçerli değildir. Dolayısıyla bu konuda dikkat edilmesi şarttır. Ayrıca e-fatura ve e-arşiv faturalarının irsaliye olarak kullanılabilmesi için bazı koşullar mevcuttur. Bunlardan biri mal teslimi esnasında düzenlenmesidir. Aynı zamanda teslim sayılan haller de KDV Kanunu’nda yer almaktadır.
Söz konusu kanunun ikinci maddesinde, malın alıcının yollanması halinde mal nakliyesinin başlatılması teslim olarak sayılmaktadır. Böyle bir halde e-arşiv ve e-fatura irsaliye olarak kullanmak için belgeler, mal teslimi sırasında sürücüye verilmesi sırasında düzenlenmelidir. Aynı zamanda teslim edilmek üzere nakliyeye verilmesi esnasında düzenlenmelidir.
Bunun dışında farklı bir husus da vardır. 433 SIRA nolu Genel Tebliğinde 15-397 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Getirilen E-Fatura Uygulamasına Kayıtlı Mükellefler Arasında Yapılan Satışlar başlığında geçtiği üzere düzenleme tarihi, saati ve dakikası gösterilmesi halinde de elektronik fatura çıktısı irsaliye yerine geçmektedir. Lakin kağıt çıktığının üzerinde irsaliye yerine geçer yazılması da aranır.
Ancak bundan yararlanmak isteniyorsa, faturanın malın teslim anında düzenlenmesi gerektiği unutulmamalıdır. E fatura irsaliye yerine geçer mi diyorsanız, soruya da böylece yanıt verilir.
İlgili Rehber: İhracat Yapanlar İçin E-Arşiv Kullanım Rehberi
E-fatura Nedir ve Nasıl Sorgulanır?
Sektöre yeni adım atacak kişiler tarafından bilinmemektedir. İhracat e-faturası, elektronik ticaretle yurtdışına gerçekleştirilen satışlarda kesilen bir fatura türüdür ve dijitaldir.
İhracat işlemlerinde 3 farklı faturalandırma modeli yer almaktadır. Bunların biri geleneksel ihracatta kesilen, gümrük çıkış beyannamesiyle beraber matbu gönderilendir. İkinci tür ise ihracat e-faturasıdır. Bu yurtdışına e-ticaret gerçekleştirilen satıcılar tarafından gerçekleştirilir. Gümrük çıkış beyannamesiyle beraber elektronik ortamda teslim edilir ve matbu olarak kesilmez.
Üçüncü ise mikro ihracat kapsamında kesilir. Mikro ihracatta ağırlığı 300 kilogramdan az, tutarı 15,000 eurodan az yurtdışı satışları gerçekleştirilmelidir. Mikro ihracat yaparken, elektronik ticaret gümrük beyannamesi de hazırlanmaktadır.
İhracatta e fatura sorgulaması da kolay bir şekilde yapılır. Aynı zamanda gümrük ve Ticaret Bakanlığı İhracat Fatura Portal Giriş Sayfasından yararlanmak mümkündür.
İhracat E-Faturasında Olması Gereken Bilgiler Neler?
İhracatta e fatura düzenlenirken bir takım bilgiler eklenir. Ayrıca bu bilginin eksiksiz elenmesi zorunlu olduğu için dikkatli olunmalıdır. Eğer herhangi bir bilgi eksik olursa ya da yanlışsa bir takım problemler yaşanacaktır. Genel anlamda faturada,
1. Ürün miktarı,
2. Ürün birim fiyatı,
3. Satış bedeli,
4. Satıcının vergi dairesi ve vergi numarası,
5. Alıcının kendi ülkesinde geçerli olan vergi kimlik numarası,
6. Ürünü satın alan firmanın unvanı/kişinin bilgileri,
7. Ürünün teslim ve tahsilat yeri,
8. Ödeme şekli, kanalı ve şartları,
9. Ödeme yapılacak hesap numarası,
10. Mal hizmet satırları için gümrük takip numarası,
11. GTİP numarası,
12. Teslim şartı,
13. Eşyanın bulunduğu kabın numarası, adedi, cinsi, nevi ve markası,
14. Eşyanın gönderilme şekli bulunmalıdır.
E-ihracat Faturası Keserken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İhracatta e fatura düzenlenirken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. E-ihracat faturası kesecek olan işletmeler e-fatura mükellefiyse faturalarını e-fatura şeklinde düzenlemelidir. Eğer değilse, e-arşiv fatura veya kağıt fatura yoluna gider.
E-ihracat faturası keserken ürüne ait bilgiler de açık biçimde belirtilmelidir. Aynı zamanda ürün bilgileri ve GTIP numarası da doğru girilmelidir. Aksi halde teslimat süreçlerinde sorunlar meydana gelir. Ayrıca e-ihracat faturalarında ve gümrük beyannamesinde mevcut bilgilerin de birbiriyle uyuşması gerekir. Eğer bilgiler uyuşmuyorsa, teslimat sürecinde sorunlar yaşanacaktır.
E-ihracat Faturası Nasıl İptal Edilir?
Günümüzde müşteriler bir ürün satın aldıktan sonra farklı sebeplerden dolayı iptal ve iade edilir. Böyle bir durumda ihracatta e fatura iptali yapmak gerekir. Bunun için ilk olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan e-fatura sistemine girilmelidir.
Ardından Vergi Kimlik Numarası ve ETTN numarasıyla sol üst bölümde mevcut olan Fatura Sorgulama bölümünden sorgulama gerçekleştirilmelidir. Fatura listesini gördükten sonra iptal etmek istediğiniz fatura bulunmalıdır.
Son olarak da işlemler bölümünde mevcut olan fatura iptal et butonuna tıklanmalıdır. Böylece İhracatta e fatura iptali de kısa sürede gerçekleştirilir.
E-ihracat Faturası Ne Zaman Beyan Edilir?
İhracatta e fatura kesimi tamamlandıktan sonra, bunu beyan etmek için bir süre vardır. Aynı zamanda buna dikkat edilmesi ve işlemlerin zamanında gerçekleştirilmesi gereklidir. İhracat faturası, satış tarihinden 7 gün sonra düzenlenebilen bir fatura tipidir.
E-ihracat faturaları da 10 gün içinde kaydedilmelidir.
E-İhracat Nedir ve Nasıl Yapılır?
İhracat, bir ülkede üretilip başka bir ülkede alıcılara satılan mal ve hizmetlerdir. Aynı zamanda ihracat, ithalatla birlikte uluslararası ticareti oluşturur. Ülkeler, kendilerini coğrafi sınırları içinde sınırlamak yerine, kasıtlı olarak ticaret için dünya çapında dış pazarlar arar ve bu da daha fazla gelir ve işlem fırsatları sağlar.
E-ihracat ise dijital sistemler kullanılarak gerçekleştirilir. Ayrıca bu kapsamda hem e-ticaret sitelerinden hem de online pazaryerlerinden gerçekleştirilen satışlar vardır. Ancak öncesinde bir firma kurmanız şartı vardır. Aynı zamanda bu şahıs, limited veya anonim şirket türlerinden biri olacaktır.
Eğer bir şirketiniz yoksa bunları tek tek incelemeniz, aralarından size en uygun olanını kurmanız gerekir. Ardından da bir pazaryeri üyeliği açmanız yeterlidir. Her pazaryerinin ürünleri, hedef kitlesi ve komisyon oranları değiştiği için tümünü incelemeniz, aralarından sizin için en uygun olanlarına kadar vermeniz önerilir.
E-ihracat sitesi kurmak istiyorsanız, bu kapsamda iki seçenek vardır. Bunlardan biri kendi sitenizi sıfırdan oluşturmaktır. Şayet bir firma ile anlaşırsanız ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir tane hazırlanması mümkündür. Ancak bu çözümlerde tüm entegrasyonlar tek tek yapıldığı için maliyet yüksektir. Ayrıca zaman da fazladır.
İkinci çözüm ise bir hazır paketlerden yararlanmaktır. Bunların her biri farklı müşteri profillerinin ihtiyaçlarına cevap verebilmek için oluşturulmuştur. Dolayısıyla farklı içeriklere sahiptir. Tümünü değerlendirebilir, aralarından size en uygun olanlarını kısa süre içerisinde keşfetmeniz mümkündür. Paketler farklı özellikler ile geldiği için uygun fiyata en iyi çözümleri elde etmeniz mümkündür.
E-ihracatın Kolaylıkları Nelerdir?
E-ihracat yapmayı düşünüyorsanız, buna yönelik olarak sağlanan birçok destek ve teşvik vardır. Ayrıca bunları tek tek incelemeniz mümkündür. Bunlardan bazıları,
1. Pazara Giriş Rapor Desteği,
2. Dijital Pazaryeri Tanıtım Desteği,
3. E-ihracat Tanıtım Desteği,
4. Pazaryeri Komisyon Gideri Desteği
5. Sipariş Karşılama Hizmeti ve Depo Kiralama Desteği,
6. Yurtdışı Pazaryeri Entegrasyon Desteği
7. Çevrimiçi Mağaza ve Hedef Ülke E-ticaret Paydaşlarından Alınan Hizmet Desteği,
Gibidir. Tüm bunları ve diğerlerini incelerseniz, ne olduklarını görmeniz de mümkündür. Ayrıca e ihracat bunun yanı sıra size farklı ülkelere satış yaparak, döviz kazanma olanağı da sunar. Konvansiyonel ihracatta gerçekleştirildiği gibi banka teminat mektubuna gereksinim olmadan satış gerçekleştirilir.
Ayrıca internet sistemlerinin getirdiği avantajlar sayesinde ürünlerinizi 7/24 satma olanağı yakalarsınız. Dijital reklamlardan yararlanarak ürünlerinizi hedef ülkenizde tanıtabilir, böylece müşterilerinize kolay ulaşabilirsiniz. Bunun için Google AdWords veya sosyal medya reklamlarını kullanabilirsiniz.
İlgili Rehber: E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Nedir? Farkları Nelerdir?
Popüler Videolar