Genç Girişimci Desteği: Vergi Muafiyeti, Bağ-Kur & KOSGEB Destekleri Rehberi

Aklındaki iş fikrini gerçeğe dönüştürmek ve girişim ekosisteminde yer almak isteyen gençler için en ufak destek bile büyük etkiler yaratabilir. Kendi işini kurmak isteyen 18-29 yaş arasındaki genç girişimciler için ülkemizde Ticaret Bakanlığı ve KOSGEB gibi kuruluşlar tarafından hazırlanan birçok istisna ve destek programı bulunmaktadır. Girişim yolculuğuna bu desteklerden güç alarak başlamak sizi bulunduğunuz noktadan çok daha hızlı bir şekilde ileriye taşıyacaktır.
İÇİNDEKİLER
Genç girişimci istisna ve destek programı ile kendi işletmenizi kurduğunuz ilk dönemde sigorta ve vergi yükümlülüklerinizin bir kısmından muaf bir şekilde işinizi büyütmeye odaklanabilirsiniz. Aynı zamanda KOSGEB tarafından düzenlenen destek programları ile hibeler, avantajlı finansman kaynakları ve çeşitli alanlardaki eğitimlere ulaşma imkanı elde edebilirsiniz. Gelin, sizin için hazırladığımız kapsamlı genç girişimci desteği rehberine yakından bakalım.
Kendi İşinizi Kurun!
E-ticaret'e hemen bugün başlayın! IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.

Genç Girişimci Desteği Nedir?
29 yaş altındaki gençlerin ilk işlerini kurarken faydalanabileceği genç girişim desteği, kendi işini kurmak isteyen gençlere vergi muafiyeti ve Bağ-Kur prim desteği sağlıyor. Genç girişimci desteği, 18.05.2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak uygulanmaya başlayan 7143 No’lu torba yasa ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile uygulanmaya başlamıştır. Söz konusu destek genç yaştaki girişimcilerin üzerindeki vergi ve sigorta yükünü ilk birkaç yıl hafifleterek başarılı bir işletme kurabilmeleri için imkan tanıyor.
Genç girişimci desteği için gerekli şartları sağlamanız durumunda kendi işinizi kurarken bu destek paketinden faydalanabilirsiniz. Böylelikle elinizdeki sermayeyi ve işletmenizin ilk zamanlarında elde edeceğiniz geliri işinizi geliştirmek adına kullanabilirsiniz. Genç girişimci desteğinden faydalanabilecek girişimcilere her yıl değişen oranlarda gelir vergisi muafiyeti sağlanırken aynı zamanda ilk yıl boyunca Bağ-Kur primleri de devlet tarafından karşılanıyor.
Genç girişimci desteği, 29 yaş altındaki girişimcilere vergi ve Bağ-Kur prim desteği sağlayarak ilk işlerini kurmalarını kolaylaştırır.
Hemen E-ticaret'e Başlayın!
E-ticaret adım atmadan önce, IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.

Genç Girişimci Desteğinden Yararlanma İstatistikleri
29 yaş altında olup ve diğer tüm şartları sağlayarak genç girişimci desteğinden faydalanmaya hak kazanan girişimciler gelir vergisi muafiyeti ve Bağ-Kur prim desteğinden faydalanabiliyor. Genç girişimci desteği kapsamında sağlanan gelir vergisi muafiyetinin sınırları her yıl değişmekle birlikte 2024 yılı için 230.000 TL, 2025 yılı için ise 330.000 TL olarak belirlenmiştir. Girişimciler 3 takvim yılı boyunca bu sınırları geçmeyen kazançları için gelir vergisi ödemez. Ancak bu sınırların geçilmesi durumunda aradaki farkın vergisini ödemekle yükümlüdürler.

Genç girişimci desteği ile girişimcilerin elini güçlendiren bir diğer teşvik ise girişimcinin Bağ-Kur primlerinin 12 ay boyunca devlet tarafından ödenmesidir. Özellikle işini yeni kurmuş, henüz gelir elde etmemiş veya geliri düşük seviyede olan girişimcilerin finansal yükü, sigorta primlerinin 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanması ile büyük oranda azalır. Girişimciler sahip oldukları kısıtlı sermayeyi işlerini büyütmek için kullanma fırsatı yakalar.
2024 yılı için 230.000 TL'ye kadar olan kazançlar genç girişimci desteği kapsamında gelir vergisinden muaftır.
Genç Girişimci Desteği Neleri Kapsar?
29 yaşın altındaysanız ve genç girişimci desteğinden faydalanmak için gerekli şartlara sahipseniz işinizi kurarken ilk 3 yıl gelir vergisinin büyük bir bölümü için vergi muafiyetinden faydalanabilir ve ilk 12 ayın Bağ-Kur primleri için devlet desteğinden yararlanabilirsiniz. Söz konusu bu iki fayda ilk işini kurmak isteyen ancak vergi ve sigorta primlerinin doğuracağı mali yükümlülük nedeniyle çekinceleri olan gençlerin ilk adımı atmasına yardımcı olur.
Genç girişimci desteği sayesinde elde edilen gelir vergisi muafiyeti ve sigorta primi desteği çok değerli teşviklerdir. Üstelik hayallerini gerçekleştirmek isteyen genç girişimcilerin faydalanabileceği farklı kurumlar tarafından idare edilen girişimci destek programları da bulunur. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından yürütülen Girişimci Destek Programı kapsamında sunulan İş Kurma Desteği ve İş Geliştirme Desteği ile kendi işinizi kurmak için ihtiyacınız olan hibe ve finansal desteğe ulaşabilirsiniz.
Genç Girişimci Desteği, ilk 3 yıl gelir vergisi ve ilk 12 ay Bağ-Kur prim desteği sağlayarak girişimcilerin maliyetlerini düşürür.
Genç girişimci istisnası ve KOSGEB girişimci destek programının yanı sıra genç girişimci olarak özel ve kamu bankaları tarafından sunulan avantajlı faiz oranları ve geri ödeme seçeneklerine sahip kredi tekliflerine ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda birçok banka girişimcileri desteklemek adına çek, havale ve teminat mektubu gibi bankacılık ürünlerini masrafsız bir şekilde kullanma imkanı sunuyor.
Kendi İşinizi Kurun!
E-ticaret'e hemen bugün başlayın! IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.

Vergi Muafiyeti
Genç girişimci desteği kapsamında sağlanan en büyük fayda hiç şüphesiz gelir vergisi istisnasıdır. Genç girişimci desteği kapsamında yer alan işletmeler, 3 takvim yılı boyunca o yılın belirlenmiş gelir vergisi tarifesinin ikinci dilimine kadar olan gelirlerinde vergiden muaf tutulur. Bu sınır 2024 yılında 230.000 TL iken 2025 yılında 330.000 TL olarak belirlenmiştir.
2025 yılı içerisinde kazandığınız 330.000 TL’nin 158.000 TL’ye kadar olan kısmı için %15, geriye kalan kısmı için ise %20 oranında gelir vergisi ödemeniz gerekir. Bu da tam olarak 58.100 TL anlamına gelir. Genç girişimci istisnasının şartlarını sağlamanız durumunda ise ödemeniz gereken 58.100 TL’den muaf tutulursunuz. Kazancınızın 330.000 TL’yi geçmesi durumunda ise limitin üstünde kalan kısım için o yıl için geçerli olan gelir vergisi tarifesi üzerinden vergilendirilirsiniz.
Genç girişimci desteği ile sunulan gelir vergisi muafiyeti sadece belirtilen limitler ile sınırlıdır. Girişimciler yurt içinden elde ettiği gelirler için KDV, damga vergileri ve stopaj ödemeleri gibi diğer vergi yükümlülüklerini yerine getirmeye devam etmelidir.
Genç girişimci desteği kapsamında, üç yıl boyunca belirli bir gelir sınırına kadar olan kazançlarınız için gelir vergisi ödemezsiniz.

Vergi Muafiyeti Başvurusu Nasıl Yapılır?
Genç girişimci desteği kapsamında sunulan gelir vergisi istisnasından faydalanabilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurmalısınız. Bu işlem için bulunduğunuz bölgedeki vergi dairesine fiziksel olarak başvurabileceğiniz gibi internet üzerinden İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla çok daha hızlı ve kolay bir şekilde istisnadan faydalanmak için başvuru yapabilirsiniz. Başvurunuzun olumlu sonuçlanması durumunda ise vergi dairesinden alacağınız onay belgesi ile birlikte SGK’ya başvurarak Bağ-Kur desteğinden de faydalanabilirsiniz.
Bağ-Kur Desteği
Gelir vergisi istisnası ile 3 yıl boyunca girişimcilerin finansal yükünü hafifleten genç girişimci desteği ile sunulan Bağ-Kur desteği de kendi işini kurmak için harekete geçen gençler için son derece faydalı bir yardımdır. Şirketinizi kurduğunuz andan itibaren her ayın sonunda Bağ-Kur prim ödemelerini gerçekleştirmeniz gerekir. Gecikme durumunda ise faizle birlikte artan bir borcun ortaya çıkması kaçınılmazdır. Ancak işe henüz yeni başlayan girişimcilerin her yer düzenli olarak sosyal güvenlik primi ödemesi zorlayıcı olabilir. Sahip olduğu sermayenin her bir kuruşu en verimli şekilde kullanması gereken girişimciler için 12 ay boyunca uygulanan Bağ-Kur prim desteği ise fark yaratabilir niteliktedir.
Genç girişimci Bağ-Kur desteği ile şirketinizi kurduğunuz andan itibaren takip eden 12 ay boyunca Bağ-Kur priminiz alt sınırdan hesaplanarak devlet tarafından ödenir. 2025 yılında en düşük Bağ-Kur primi 8.971,62 TL olarak belirlenmiştir. Ancak düzenli olarak ödenmesi durumunda 7.671,38 TL olarak kabul edilir. 2025 yılının Ocak ayındandan itibaren Bağ-Kur primi ödemesi gereken bir genç girişimci yıl boyunca ödemesi gereken yıllık 92.056,56 TL’lik primden muaf tutulur.
Genç girişimciler, Bağ-Kur primi için 12 ay boyunca devletten destek alarak maliyetlerini önemli ölçüde azaltabilirler.
Bağ-Kur Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bağ-Kur prim desteğinden 12 ay boyunca faydalanabilmek için şirketinizi kurmuş ve Gelir İdaresi’ne genç girişimci istisnası için başvurup kabul almış olmanız gerekir. Gelir İdaresi Başkanlığı’na yapacağınız başvuruyu dijital vergi dairesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Başvurunuz olumlu bir şekilde sonuçlandıktan ve onay yazınız geldikten sonra Bağ-Kur desteği için harekete geçebilirsiniz.
Genç girişimci istisnası almaya hak kazandıktan sonra Gelir İdaresi’nden aldığınız onay ile birlikte SGK’ya başvuruda bulunarak Bağ-Kur prim desteğinden de faydalanmaya başlayabilirsiniz. İşlem sonucunda düzenli olarak Bağ-Kur prim borcu durumunuzu kontrol etmeye devam etmeli ve 12. ayın bitmesiyle birlikte her ay primlerin otomatik olarak yansıtılacağını unutmamalısınız.
KOSGEB, genç girişimcilere hibe, kredi ve çeşitli destekler sunarak iş kurma ve geliştirme süreçlerinde yardımcı olur.
Bağ-Kur Destek Şartları Nelerdir?
Genç girişimci desteği Bağ-Kur desteği şartları 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile net bir şekilde belirlenmiştir. Genç girişimci olarak 12 aylık Bağ-Kur prim desteğinden faydalanabilmek için şu şartların sağlanması gerekir:
- 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen genç girişimciler için kazanç istisnasından faydalanır olmak.
- 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olmak.
- 1/6/2018 tarihinden bu yana 4B kapsamında ilk defa sigortalı olmak.

KOSGEB Destekleri
Genç yaştaki girişimciler için uygulanan gelir vergisi muafiyeti ve Bağ-Kur prim desteğinin yanı sıra benzer girişimci profili için tasarlanmış olan KOSGEB tarafından yürütülen Girişimci Destek Programı sayesinde hibe, kredi ve mentorluk hizmetlerine erişebilirsiniz. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için birçok farklı destek programına sahip KOSGEB, Girişimci Destek Programı altında iş kurma ve iş geliştirme destekleri sunuyor. Genç bir girişimci olarak kendi işinizi kurma yolculuğunda destek arayışınızdaysanız KOSGEB’in Girişimci Destek Programı’nı incelemeyi ihmal etmemelisiniz. Üstelik bu program kapsamında sunulan destek miktarları genç bir girişimciyseniz hibe ve krediler ilaveler ile artış gösteriyor.
Yeni iş kurma sürecinde 2025 yılında verilen KOSGEB destekleri, genç girişimciler için oldukça faydalı olacaktır. İş kurma desteği kapsamında genç girişimcilere kuruluş desteği olarak gerçek kişi işletmesi için 20.000 TL ve sermaye şirketi için 30.000 TL geri ödemesiz hibe desteği sağlanıyor. Aynı zamanda personel gider desteği olarak ise 36 ay boyunca çalışan personelin tahakkuk eden prim gün sayılarının toplamı 360 ve üzeri olduğu her dönem yani her 1 yıl için 1 aylık brüt asgari ücretin işverene olan maliyeti kadar geri ödemesiz destek sağlanır.
İş geliştirme desteği olarak ise personel giderleri desteği, makine-teçhizat ve kalıp giderleri desteği, yazılım giderleri desteği, hizmet alım giderleri desteği unsurlarının her biri için 1.650.000 TL tutarında %80 destek oranına sahip geri ödemeli destek sunulur. Üstelik bu destekleri proje süresi olarak belirtilen 36 ayın sonunda ilk 6 ay ödemesiz olmak üzere 3 aylık periyotlarda 4 eşit taksitte ödemeniz beklenir.
KOSGEB girişimci destek programından faydalanmak istiyorsanız resmi kanallar üzerinden başvuru tarihlerini takip etmelisiniz. Aynı zamanda başvuru adımını en doğru şekilde yapmanız, destek talebinize olumlu yanıt almanız konusunda etkili olacaktır. Bu nedenle KOSGEB destekleri konusunda uzman kişilerden yardım veya danışmanlık almayı düşünebilirsiniz. KOSGEB tarafından hazırlanan geleneksel ve ileri girişimcilik eğitimleri ise kendi işinizi kurma konusunda size oldukça yardımcı olacak birer kaynak olarak görev görür.
Genç Girişimci Desteği Şartları
Genç girişimci desteği kapsamında sağlanan gelir vergisi muafiyetinden ve Bağ-Kur prim desteğinden faydalanabilmek için girişimcilerin belirli şartları karşılaması gerekir. Karşılanması gereken genç girişimci desteği şartları şunlardır:
- 18 yaşından büyük 29 yaşından küçük olması,
- Daha önce herhangi bir mesleki faaliyette veya şirkette ortak olarak bulunmamış olması,
- Doğrudan kendisinin bu işte çalışması,
- İlk defa vergi mükellefi ve ilk defa Bağ-Kur’lu olması gerekir.
- Adi ortaklık durumunda, tüm ortakların bu şartları taşıması gerekir.
Genç Girişimci Desteği Avantajları ve Dezavantajları
Genç girişimci desteğinin kendi işini kurmak isteyen bireyler için sağladığı faydalar büyük fark yaratabilecek niteliktedir. Şirket kuruluşundan itibaren 3 yıl süreyle gelir vergisinin hatrı sayılır bir oranda muaf olmak ve 1 yıl boyunca ise Bağ-Kur primlerinin devlet tarafından karşılanması girişimcilerin yükünü hafifleten avantajlarıdır.
Genç girişimciler için vergi avantajları ve prim destekleri sağlayan genç girişimci desteğinin dezavantaj olarak görülebilecek sınırlamaları hakkında da bilgi sahibi olunması gerekir. Söz konusu bu desteklerden faydalanabilmek için yaşın yanı sıra belirli şartların yerine getirilmesi gerekir. İlk defa kendi şirketini kurmak isteyen gençlere yönelik olarak hazırlanmış bu destekten yaş sınırı içerisinde olsanız dahi ikinci bir kez faydalanmanız mümkün değildir. Hazırlanan bir destek sadece gelir vergisinin belirli bir kısmından muaf olunmasını sağlar. Girişimcinin farklı türlerdeki vergi yükümlülükleri ise devam etmektedir.

Genç Girişimci Desteği Başvuru Süreci
Kendi işinizi kurarken gelir vergisi muafiyeti ve sigorta prim desteğinden faydalanabilmek için tüm şartları sağladığınızdan eminseniz oldukça kolay bir şekilde başvuru sürecini gerçekleştirebilirsiniz. Sunulan teşviklerden faydalanabilmek için vergi dairelerine giderek veya interaktif vergi dairesini kullanarak başvuru yapabilirsiniz. Ardından alacağınız onay ile SGK’ya başvurarak sigorta prim desteğinden de faydalanmaya başlayabilirsiniz.
Başvuru Adımları
Genç girişimci desteğinden faydalanarak kendi işletmenizi kurmak için takip etmeniz gereken bir takım yasal prosedür bulunur. Genel hatlarıyla şu adımları takip ederek başvuru sürecinizi gerçekleştirebilirsiniz:
- İlk adım olarak bir şahıs şirketi kurmalınız. Bu işlemi tek başınıza gerçekleştirebilirsiniz. Ancak şirket kuruluşu için bir muhasebeci veya mali müşavir ile çalışmayı da tercih edebilirsiniz.
- Şirket kuruluşunun ardından en geç 30 gün içerisinde vergi dairesine genç girişimci vergi muafiyetinden faydalanmak için başvurmalısınız. Dijital / İnteraktif Vergi Dairesi’ni kullanarak internet üzerinden de bu başvuruyu gerçekleştirebilirsiniz.
- Vergi dairesine yaptığınız başvurunun onaylanması durumunda tarafınıza Genç Girişimci Desteği’nden Yararlanabilir belgesi verilir.
- Sahip olduğunuz bu belge ile birlikte hazırlanmış uygun dilekçe ile SGK’ya başvurarak prim desteğinden faydalanmak istediğinizi belirtebilirsiniz.
Gerekli Belgeler
Şahıs şirketi kurmak ve genç girişimci desteğinden faydalanabilmek için takip edeceğiniz adımlar için çeşitli belgelere ihtiyacınız olacaktır. Şahıs şirket kuruluşu için gereken evraklar şunlardır:
- Kimlik fotokopisi
- İkametgâh belgesi
- İşyerine ait kira kontratı veya tapu fotokopisi
- İmza beyannamesi
- Muhasebeci veya mali müşavirle çalışıyorsa vekaletname
- Vergi dairesi başvuru formu
Genç girişimci desteği için ise öncelikle vergi dairesine verilmek üzere genç girişimci desteği başvuru dilekçesi hazırlanmalıdır. Ardından bu başvurunuzun kabul edilmesinin ardından vergi dairesi tarafından onay belgesi verilecektir. Son adım olarak ise Sigorta prim desteğinden faydalanmak istediğinizi belirten dilekçe, vergi levhanız ve aldığınız onay belgesi ile SGK’ya başvurmanız gerekir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
29 yaş altı girişimci desteğinden faydalanmak için yürütülmesi gereken başvuru süreçleri oldukça basittir. Ancak bu aşamada yapacağınız hatalar işinizin zorlaşmasına ve programdan faydalanma imkanını kaybetmenize neden olabilir. Bu nedenle vergi dairesine yaptığınız başvuru sırasında tüm adımları dikkatli bir şekilde tamamlamaya özen göstermelisiniz. Ardından sigorta primi desteği için SGK’ya yaptığınız başvurudan sonra sigortalılık durumunuzu e-Devlet üzerinden kontrol etmeniz de olası hatalardan zarar görmenizi önlemeye yardım olacaktır.
Hemen E-ticaret'e Başlayın!
E-ticaret adım atmadan önce, IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.

Destek Alanında Sektörel Uygulama Örnekleri
29 yaş altı genç girişimcilerin faydalanabileceği destek programından faydalanabilmek için herhangi bir sektör sınırlaması bulunmaz. Ancak göz önünde bulundurulması gereken en önemli nokta bu faaliyetlerin şahıs şirketi olarak doğrudan girişimci tarafından gerçekleştirilmesi gerekliliğidir. Genç girişimci desteğinden faydalanarak e-ticaret, online eğitim, danışmanlık, mobil uygulama geliştirme gibi çeşitli faaliyetleri gerçekleştirebilirsiniz.
Gerçekleştirmeyi düşündüğünüz faaliyetlerin farklı muafiyet programları kapsamında olup olmadığını da mutlaka araştırmalısınız. Genç girişimci programı yerine diğer seçenekler sizin için daha avantajlı olabilir. Mobil geliştirici ve sosyal içerik üreticilerine veya evde imal edilen ürünlerin internetten satışına yönelik istisna ve teşvik programlarını mutlaka araştırmalısınız.
E-Ticaret
Kendi e-ticaret işletmesini kurmak isteyen 29 yaş altı bir girişimci adayıysanız genç girişimci desteğinden faydalanabilirsiniz. Üstelik KOSGEB’in girişimcilik ve e-ticaret alanlarına yönelik destek programlarından sizin için uygun olanları belirleyerek başvuru dönemlerini değerlendirebilirsiniz. Aynı zamanda evde üretilen ürünlerin e-ticaret ile satışına yönelik istisna programı da size çeşitli faydalar sunabilir.
Online Eğitim ve Diğer Hizmetler
Kurmuş olduğunuz şahıs şirketi ile hizmet sektöründe yer alarak da genç girişimci desteğinden faydalanabilirsiniz. Uzmanlığınızın bulunduğu çeşitli alanlarda danışmanlık, online eğitim gibi alanlarda faaliyet gösterenler genç girişimci desteği ile özellikle gelir vergisi konusunda avantajlı duruma gelebilir.
Genç girişimciler aldıkları desteklerle e-ticaret işini Ideasoft İle büyütüyor. Sizde hayalini kurduğunuz e-ticaret işini kurmak için ilk adımı IdeaSoft e-ticaret paketleri ile atarak iş hayatına hızlı bir başlangıç yapabilirsiniz.
Genç girişimci desteği kimlere verilir?
Genç girişimci desteği, 18-29 yaş arasındaki ilk defa kendi şirketini kurmuş olan bireylere verilir.
29 yaş altı genç girişimci desteğine nasıl başvurulur?
Şirket kuruluşu yaptıktan sonra İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden genç girişimci desteğine başvurabilirsiniz.
Genç girişimci desteği gelir vergisinden kaç yıl muafiyet sağlar?
Genç girişimci desteği, 3 yıl boyunca belirli bir gelir sınırına kadar gelir vergisi muafiyeti sağlar.
E-ticaret girişimcileri genç girişimci desteğinden yararlanabilir mi?
Evet, 29 yaş altında olan ve genç girişimci desteğinin diğer tüm şartlarını sağlayan e-ticaret girişimcileri bu destekten yararlanabilir.
Yabancı girişimciler genç girişimci desteklerinden faydalanabilir mi?
Evet, yabancı girişimciler de genç girişimci desteklerinden yararlanabilir, ancak ek şartlar aranabilir.
Bağ-Kur desteği için nasıl başvuru yapılır?
Gelir İdaresi’nden onay aldıktan sonra, SGK’ya dilekçe ile başvurarak Bağ-Kur prim desteğinden faydalanabilirsiniz.
Popüler Videolar