Amerika Vergi Sistemi, Vergi Oranları ve Vergi Hesaplama

Yazar: Ferad Osman Sali   -   Güncellenme Tarihi: 10.07.2024
Amerika Vergi Sistemi, Vergi Oranları ve Vergi Hesaplama

Amerika vergi sistemi ve oranları, burada bir iş kurmak isteyen herkes için gerekli. Eğer Amerika’da bir iş kurmayı düşünüyorsanız, öncelikle Türkiye’den tamamen farklı olduğunu bilmeniz şart. Zira burada federal ve eyalet vergisi olmak üzere ikili vergilendirme mevcut.

Bir iş kurmayacak olsanız bile, Amerika’da vergiye tabi tutulduğunuz farklı durumlar görülmekte. Bunların arasında şunlar yer almakta;

  • Burslar, eğitim bursları, ikramiye ve ödüller
  • ABD’de çalıştığınız süre boyunca kazandığınız gelirler
  • ABD kaynaklı gelirler

Dolayısıyla Amerika’da vergi oranlarını bilmeniz, ülkeye gitmek isteyen kişilerin aklında bulundurması gereken bir durum. Ödenmesi gereken vergi oranları, yüzde 10 ile yüzde 39,6 arasında değişkenlik göstermekte.

ABD Vergi Çeşitleri

Amerika Birleşik Devletleri’nde farklı vergi türleri bulunmakta. Dolayısıyla Amerika vergi sistemini öğrenmek istiyorsanız, bunlar hakkında da bilgi almanız gerekmekte. Bunlardan bir tanesi gelir vergiler.

Bu federal, eyalet ve yerel düzeyde uygulanmakta. Federal düzeyde alınan gelir miktarı ve medeni durum dahil farklı durumlara göre değişkenlik göstermekte. Bunun dışında,

  • Satış Vergileri,
  • Tüketim Vergileri,
  • Bordro Vergileri,
  • Mülk Vergileri,
  • Emlak Vergisi,
  • Hediye Vergisi, de yer almakta.

Amerika vergi sistemi hakkında tüm bunları bilmek, ülkeye gitmeden önce önerilmekte.

Satış Vergileri

Sales Taxes, Amerika’da vergi sistemi içerisinde yer alan seçeneklerden bir tanesi. Bu satın alınan mal ve hizmetler üzerinden alınmakta. Genellikle fiyatın belirli bir yüzdesi üzerinden hesap yapılmakta. Ancak eyalet bazında ve yerel yönetimler çerçevesinde değişkenlik arz edebilmekte.

Bazı eyaletler, eyalet ya da yerel seviyede herhangi bir satış vergisine sahip değil. Diğer devlet ve yerel yönetimler ise yüksek seviyelerde talep edebilmekte. Örnek olarak Tennessee’de tüketicilere eyalet ve yerel vergiler beraber uygulandığında, yüzde 9.44’e kadar satış vergisi uygulanabilmekte. 12 eyalette ise vergi oranları yüzde 8 daha yüksek.

Tüketim Vergileri

Excice Taxes, Amerika vergi sistemi içerisinde ye alan vergilerden bir diğeri. Bu bazı özel ürünlere gerçeleştirilmekte. Bunun dışında satı vergisine oldukça benzemekte. Özellikle alkol, sigara ve benzin ürünlerde alınabilmekte.

Tüketim vergileri, genellikle ürünün fiyatına dahil edilerek satışa sunulmakta. Çoğu durumda satış vergisi, tüketim vergisi üstünden ödenmekte.

Bordro Vergileri

Payroll Taxes, Amerika’da vergi sistemi içinde yer alan vergilerden bir tanesi. Hem çalışan hem de işverenler, iki bordro vergisinden biri olan Sosyal Güvenlik Vergisi ödemek durumunda. Ancak bu noktada farklılaşmalar meydana gelmekte.

Çalışanlar bunu maaşlarının yüzde 6.2’si olarak ödemekte. Ancak işverenler için bu toplam katın yüzde 12’4’ü seviyesinde. Bunun dışında Sağlık Sigortası için de benzer bir vergi yer almakta. Programı finanse etmek için çalışan ve işverenler, ücretlerin yüzde 1.45’ini ya da toplamda yüzde 2.9’unu katkıda bulunmakla yükümlü. Ancak Sosyal Güvenlik’ten farklı olarak, maksimum gelirin yakalanması gibi bir durum mevcut değil.

Mülk Vergileri

Mülk vergileri, Amerika’da vergi sistemi içinde bilinmesi gereken başlıklardan bir diğeri. Bu genellikle yerel hizmetleri finanse etmek için uygulanmakta. Mülkün piyasa değerine dayanmakta olup sıklıkla gayrimenkul değeri üzerinden verilmekte.

Ancak araba gibi diğer mülklere de koyulabilmekte. Lakin bazı durumlarda, bu vergiden muaf da olunabilmekte.

Emlak Vergisi

Emlak Vergisi, Amerika vergi sistemi seçenekleri arasında yer almakta. IRS bunu ölüm durumunda mülk edinme hakkı kullanılacağında verilen bir vergi olarak tanımlamakta. Ancak bu karıştırılmaması gereken bir türe sahip.

Zira bahsettiğimiz üzere ölümden sonra söz konusu olan bir vergi olarak görülmekte. Federal düzeyde tahsil edilen en yüksek emlak vergi oranı yüzde 40 oranında.

Hediye Vergisi

Hediye Vergisi, Amerika vergi sistemi seçenekleri arasında yer alan seçeneklerden bir diğeri. Bu yapı olarak emlak vergisine benzer yapıya sahip. Zenginlik aktarımı için vergi olarak değerlendirilmekte. Ancak arasında yer alan fark, yaşayanları kapsamasıdır.

ABD-Türkiye Vergi Anlaşması

Eğer Amerika Birleşik Devletleri’nde satış yapmak istiyorsanız sadece Amerika vergi sistemini değil, aynı zamanda ABD-Türkiye arasında bu anlaşmayı da bulmanız gerekmekte.

Bir kişi ya da işletme yabancı ülkeye yatırım yaptığında, kazançların hangi yetki alanında vergilendireceği büyük bir soru işareti oluşturabilmekte. Bu açıdan Türkiye ile ABD arasında yapılan anlaşma da diğer anlaşmalardan farklı değil.

İlk 10 madde, yabancı firmalara ve yatırımcılara vergi yükümlülüklerini ve kime karşı yükümlü olduklarını belirlemek için kılavuzluk etmekte. İlk iki maddesi ise anlaşmanın kimlere vergi yükümlülüğü getirdiğini, hangi vergileri kapsadığını içermekte.

Üçüncü madde anlaşmada kullanılan genel terimleri içerirken, 4. madde ise nerede yerleşik olduğunu belirtmekte. 6 ile 21. madde arasında olanlar ise ülkelerden hangisinin kazancı vergilendirebileceğini veya ikisinin de uygulayıp uygulamayacağını söylemekte.

Amerika’da vergi sistemi hakkında bunları ayrıntılı olarak incelerseniz, firmanızı daha doğru şekilde kurabilir ve doğru adımları atabilirsiniz.

Amerika’da Vergi Oranları Nasıl?

Amerika vergi oranları, burada ticarete başlamak isteyen kişilerin bilmesi gereken maddelerden bir diğeri. Eğer aşağıda yer alan maddeleri incelerseniz, aşağıda yer alan opsiyonlara bakarak ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz;

  • 0 - 10,275 Amerikan doları arası: Yüzde 0
  • 10,275 -41,775 Amerikan doları arası: Yüzde 12
  • 41,745 - 89,075 Amerikan doları arası: Yüzde 22
  • 89,075 - 170,050 Amerikan doları arası: Yüzde 24
  • 170,050 - 215,950 Amerikan doları arası: Yüzde 32
  • 215,950 - 539,900 Amerikan doları arası: Yüzde 35
  • 539,900 ve üzeri Amerikan doları arası: Yüzde 37

Bu bakımdan Amerika vergi oranları, gelire göre farklılık göstermekte. Eğer Amerika Birleşik Devletleri’nde e-ticarete başlamayı düşünüyorsanız, tüm bunları da ayrıntılı bir şekilde bilmeniz gerekmekte.

ideasoft monogram
IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.
Ferad Osman Sali
Ferad Osman Sali

E-ticaret Danışmanı

Ferad Osman Sali, E-ticaret, SEO stratejileri ve dijital pazarlama konularında uzmanlaşmış deneyimli bir profesyoneldir. İstanbul Üniversitesi mezunu olan Sali, 12 yıldır SEO ve dijital pazarlama, 8 yıldır da e-ticaret alanlarında çalışmakta... Yazar hakkında detaylı bilgi

Popüler Videolar