Vergi Borcu Yapılandırma İşlemi Nedir, Nasıl Yapılır? (Rehber)
Vergi borcu, mükellefler için süreli veya sürekliliği olan mali bir yükümlülüktür. Ödenemeyen vergiler için yılın belirli dönemlerinde vergi borcu yapılandırması ile ödeme kolaylığı sunulmaktadır. Ödeme gücüne göre tüm mükelleflerden alınan bu vergiler, süreli veya sürekli olarak verginin çeşidine göre değişiklik göstermektedir.
İÇİNDEKİLER
Kamu hizmetlerinin kusursuz bir şekilde karşılanması amacıyla alınan vergi borçları kurumlar aracılığıyla kanun adına toplanmaktadır. Anayasa da yer aldığı için ödeme gücüne göre herkes vergi borcunu ödemekle yükümlüdür. Yılın belirli zamanlarında ödenmeyen veya ödenemeyen vergi borçları için yapılandırma seçeneği sunulmaktadır.
Hemen E-ticaret'e Başlayın!
E-ticaret adım atmadan önce, IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.
Vergi Borcu Nedir?
Vergi borcu, verginin ödenmemesi durumunda oluşan zorunlu ödemelerdir. Verginin zamanında ödenmemesi halinde borç durumu oluşur. Kamu hizmetlerini karşılamak amacıyla kişi, kurum veya kuruluşlardan kanun aracılığı ile zorunlu olarak vergi alınır.
Vergi toplama yetkisi, her devletin egemenlik hakkından kaynaklanır. Kamu hizmetlerinin finansmanı için hayati bir rol oynar. Devlet, vatandaşlardan elde ettiği vergilerle, eğitim, sağlık, altyapı gibi temel kamu hizmetlerini yerine getirmek üzere gerekli finansal kaynakları sağlar.
Gelir vergisi, katma değer vergisi (KDV) ve kurumlar vergisi gibi çeşitli vergi türleri, bireylerin ve kurumların ekonomik faaliyetleri sonucunda doğar. Bu vergiler, devletin sunduğu hizmetlerin devamlılığını sağlamak için toplanır. Mükelleflerin bu borçlarını zamanında ödemesi beklenir. Vergi yükümlülüğü bireylerin ve kurumların topluma karşı sorumluluklarının bir yansımasıdır.
Vergi Borçları Hangi Durumlarda Oluşur?
Vergi ödenmesi yükümlülüğü yani vergi borçları, bireylerin veya işletmelerin gelir, kazanç veya tüketim faaliyetlerinin vergilendirilmesi sonucunda oluşur. Gelir elde eden herkes vatandaşlık borcu olarak belirli oranlarda vergi ödemekle yükümlüdür. Kazanç olması durumunda vergi borcu oluşur.
Gelir vergisi ve kurumlar vergisi gibi doğrudan vergiler; katma değer vergisi (KDV) gibi dolaylı vergiler bu yükümlülüklerin kapsamındadır. Vergilerin ödenmesi için belirli bir süre tanınır. Bu süre içinde ödeme yapılmazsa, borç durumu oluşur. Yanıltıcı beyanlar, eksik ödeme, gecikmeler veya vergi matrahının yanlış hesaplanması gibi durumlar, vergi borcunun temel nedenleri arasında yer alır.
Vergi borçlarının oluşmasında bireylerin ya da işletmelerin mali durumları önemli bir rol oynar. Özellikle ekonomik durgunluk ya da kriz dönemlerinde işletmeler, yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanabilir. Borçların birikmesine neden olabilir. Kanunda belirtilen esaslara uygun olarak vatandaştan alınan vergi türleri bulunmaktadır.
Vergi Borcu Çeşitleri
Türk vergi sisteminde dolaylı ve dolaysız olmak üzere birçok farklı vergi türü bulunur. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından zorunlu olarak ödenen bu vergilerin bazıları çok yaygın, bazıları ise sadece bir kesim tarafından ödenmektedir.
Türk vergi sistemine göre öne çıkan vergi çeşitleri:
- Katma Değer Vergisi (KDV)
- Gelir Vergisi
- Kurumlar Vergisi
- Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)
- Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)
- Emlak Vergisi
- Damga Vergisi
- Gümrük Vergisi
Vergi sisteminde çeşitli vergilerle gelirlere, sabit oranlı veya artan oranlı vergilendirme uygulanmaktadır. Yukarıda Türk vergi sisteminde normal bir vatandaşın günlük hayatta karşılaşabileceği uygulamada yer alan vergi çeşitleri verilmiştir.
Vergi Borcu Yapılandırma Nedir?
Vergi borcu yapılandırma, devletin bazı alacakları en uygun şekilde yeniden düzenlemesidir. Vergi affı olarak da bilinen vergi borç yapılandırması, belirli dönemlerde kişinin ödemesi gereken verginin belli oranlarda silinmesiyle oluşur. Kalan kısım veya toplam bedel üzerinde taksitler halinde ödeme planı yapılmasıdır.
Bireyler ve kurumlar, vergi borçlarından kaynaklanan cezai yaptırımlardan kaçınmak için ödemelerini düzenli bir şekilde gerçekleştirmeye özen göstermelidir. Ancak ödeme zorluğu yaşayan mükellefler için vergi borçlarının yapılandırılması önemli bir çözüm sunar.
Vergi yapılandırması kararı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından onaylanarak uygulamaya konulur. Yapılandırma süreci, genellikle gecikme faizlerinin azaltılması borçların taksitlendirilmesi veya ödeme kolaylıkları sunulması gibi avantajlar içerir. Yapılandırma ile borçların yeniden düzenlenmesi ve sağladığı avantajlar mükellefler için çok önemlidir.
Yapılandırma ile Borçların Yeniden Düzenlenmesi
Vergi borçları konusunda ödeme güçlüğü çeken mükellefler için yapılandırma süreci, borçların yeniden düzenlenmesini sağlayan önemli bir fırsattır. Borçların taksitlendirilmesi, gecikme faizlerinin düşürülmesi, silinmesi veya belirli kolaylıkların tanınması gibi çeşitli avantajlar sunulur.
Vergi Borcu Yapılandırmanın Sağladığı Avantajlar
Vergi borcu yapılandırması; gecikme faizinin azaltılması, borcun taksitlendirilmesi, borç yükünün azaltılması ve taksit ile kolay ödeme avantajı sağlar. Vergi borcu bulunan mükellefler yapılandırmanın sağladığı avantajlar sayesinde belirlenen takvimde ödemelerini daha kolay yapabilir.
Vergi mükellefinin borç yapılandırma ile sağladığı avantajlar:
Borç Yükünün Azalması
Vergi affı ile borç yükünün azalması, vergi borcu yapılandırması ile mümkündür. Yılın belirli dönemlerinde mükelleflerin ödenmemiş borçları düzenlenmektedir. Daha uygun ödeme koşulları ile ödeme imkanı sağlanmaktadır. Belirlenen takvim dâhilinde ödemeler borç yükünün alınmış haliyle alınmaktadır. Ekonomik zorluk yaşayan mükelleflerin vergi borcu yapılandırması ile borç yükü azaltılmaktadır.
Faiz Maliyetlerinin Düşmesi
Ödenmeyen vergi borçlarına zamanla yüksek gecikme faizi uygulanır. Ancak yapılandırma kapsamında, bu faizler silinir. Daha düşük oranlarda vergi borcu yapılandırması uygulanarak ödeme kolaylığı sağlanır. Borç yükü hafifletilirken ödenecek toplam tutar azalır. Mükelleflerin bütçeleri üzerindeki olumsuz etkiler en aza indirilir.
Taksit İmkanı ile Kolay Ödeme
Vergi affı ve borç yapılandırması işlemlerinde peşin ödeme veya taksit imkanı sunulmaktadır. Borç yapılandırma sürecinde seçilen ödeme tipi, sağlanacak avantajların niteliğini doğrudan etkiler. Peşin ödeme seçeneğini tercih ettiğinizde, genellikle gecikme faiz ve cezalarında daha büyük indirimler sağlanır. Taksitli ödeme seçeneği de borcunuzu daha uzun vadeye yayarak bütçenizi zorlamadan ödeme yapma kolaylığı sunar.
Hemen E-ticaret'e Başlayın!
E-ticaret adım atmadan önce, IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.
Hangi Vergi Borçları Yapılandırılabilir?
Gelir vergisi borçları, motorlu taşıtlar vergisi, gelir vergisi, katma değer vergisi, kurumlar vergisi, gümrük vergisi, emlak vergisi, ilan ve reklam vergisi borçları yapılandırılabilir. Mükelleflerin devlete ödemekle yükümlü olduğu tüm vergi borçları kanun ile yapılandırma kapsamına alınabilir.
- Gelir Vergisi Borçları
- Katma Değer Vergisi (KDV) Borçları
- Kurumlar Vergisi Borçları
- Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)
- Trafik Cezaları ve Emlak Vergisi
Normal bir vatandaşın Vergi Borcu Yapılandırma Kanunu kapsamında günlük hayatta karşılaşabileceği yapılandırılabilen borçlar:
Gelir Vergisi Borçları
Gelir Vergisi Kanunu’na göre gelir, bir kişinin bir yıl boyunca elde ettiği kazanç ve iratlardan yapılan indirimler sonrası kalan net tutardır. Başka bir ifadeyle gelir vergisi, bireylerin bir takvim yılı içinde kazandıkları gelirin belirlenen oranlar üzerinden ödedikleri vergidir. Zamanla mükellef kazancına göre hesaplanan gelir vergisini ödeyemez. Bu durumda gelir vergisi borçları için yapılandırma yapılarak kolaylık sağlanabilir.
Katma Değer Vergisi (KDV) Borçları
Vergi beyannamesinin sunulmasının ardından, verginin tutarını ve son ödeme tarihini gösteren bir Tahakkuk Fişi düzenlenir. Tahakkuk borcun zamanında ödenmesini sağlamak için kritik bir rehber niteliğindedir. Belirtilen süre içinde ödenmeyen KDV borçları takibe alınır. Gecikme cezasına tabi tutulur. Borcun halen ödenmemesi durumunda faiz eklenir. Ödeme yükü daha da artar. Vergi borçlarının yapılandırılmasıyla mükellefin birikmiş KDV borçlarına kolay ödeme fırsatı sağlanabilir.
Kurumlar Vergisi Borçları
Kurumlar vergisi, kanunen mükellef olarak kabul edilen kuruluşların, vergilendirilebilir net kazançları üzerinden hesaplanır. Hesaplama da elde edilen tüm gelirler vergiye tabi tutulmaz. Kurumların faaliyetleri sırasında yaptıkları harcamalar, işletme giderleri ve maliyetler, toplam gelirden düşülerek vergi matrahı belirlenir. Mükellefin borcunu ödeyememesi halinde yılın belirli dönemlerinde kurumlar vergisi borçları için yapılandırma imkanı sunulabilir.
Trafik ve Motorlu Taşıtlar Vergisi Borçları
Karayolları Trafik Kanunu’na göre tescilli bulunan kara taşıtları için alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), araç sahiplerinden yılda iki defa eşit taksitle ödenir. Taksitler ödenmediği halde oluşan borç, vergi dairesi tarafından takibe alınmaktadır. Borca her ödenmediği gün belirli miktar gecikme faizi eklenmektedir. Vergi affı veya vergi borcu yapılandırması kapsamında gecikme faizi silinebilmektedir.
Kimler Vergi Borçlarını Yapılandırabilir?
Vergi yükümlülüğü bulunan her birey, kurum veya kuruluşlar vergi borçlarını yapılandırabilir. Vergi affı kapsamında kanunla yapılandırılabilen her vergi borcu, vergi yükümlülüğü bulunan kimseler tarafından yapılandırma yapılabilir.
- Gerçek Kişiler: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları.
- Tüzel Kişiler: Şirketler ve kurumlar.
- Mirasçılar ve Kefiller: Borçlardan sorumlu olan kişiler.
- Limited Şirket Ortakları: Ortakların borç sorumlulukları yapılandırılabilir.
Mevcut borcunu faiz yükü olmadan kapatmak isteyen veya ödemeler nedeniyle hukuki sorunlarla karşılaşmak istemeyen mükellefler, vergi affı başvurusunda bulunarak borçlarını daha avantajlı koşullarda ödeme fırsatından yararlanabilir. Aşağıdaki alt başlıkta vergi borçlarını yapılandırabilecek birey, kurum veya kuruşlar verilmiştir:
Gerçek Kişiler
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve T.C. kimliğine sahip olan bireyler, vergi borçlarını kanun kapsamında yapılandırabilir. Yapılandırma sürecinde, borç miktarını azaltmak amacıyla faizlerin ve cezaların belirli bir kısmı silinebilir veya indirime tabi tutulabilir. Faiz yükünden kurtulmak isteyen gerçek kişiler, yapılandırma sayesinde borçlarını daha avantajlı şartlarda ödeme şansı elde edebilir.
Tüzel Kişiler
Vergi ödemelerinde tüzel kişi kimliğe sahip kurum veya kuruluş oluşumları borç yapılandırma hakkından yararlanabilir. Tüzel kişiler, bu yapılandırma ile ödemelerini taksitlendirme ya da peşin ödeme seçenekleriyle gerçekleştirebilir. Belirlenen tarihlerde hukuki temsilci aracılığıyla devlet dairelerine başvuruda bulunabilir. Finansal planlamalarını daha etkin bir şekilde yapabilir.
Mirasçılar ve Kefiller
Mirasçılar, miras yoluyla intikal eden varlıklarla birlikte, bu varlıklardan kaynaklanan vergi borçlarından da hisseleri oranında sorumlu tutulur. Her bir mirasçı, kendi payına düşen borç miktarını ödemekle yükümlüdür. Hukuken, kefiller ve mirasçılar amme borçlusu olarak nitelendirilir. Borçlunun yerine ödeme yapma yükümlülüğü olan gerçek kişiler, tüzel kişileri ve onların kanuni temsilcilerini kapsar. Kefiller, üstlendikleri vergi borçlarını yapılandırabilmek için belirlenen süre içinde başvuruda bulunarak yükümlülüklerini daha avantajlı koşullarda düzenleyebilirler.
Limited Şirket Ortakları ve Kanuni Temsilciler
Limited şirket ortakları ve kanuni temsilciler, vergi borçlarına ilişkin yapılandırma hakkından yararlanabilen bir diğer grubu oluşturur. Amme borçlusu sayılan bu kişiler, yapılandırma sürecinde yalnızca kendi sorumluluklarına düşen borç tutarını ödemekle yükümlüdür. Diğer ortakların ya da temsilcilerin borçlarından sorumlu tutulmazlar.
Vergi Borcu Yapılandırma Nasıl Yapılır?
Vergi borcu yapılandırma işlemi, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) üzerinden belirli dönemlerde açılan yapılandırma başvurusu seçeneğiyle yapılır. Mükellefler, GİB’in sunduğu online vergi borcu yapılandırmasıyla hızlı, güvenli ve pratik bir şekilde başvurulabilir.
GİB’in sunduğu online vergi borcu yapılandırma hizmetiyle başvuru sürecini başlatabilirsiniz.
Başvuru Süreci Adımları
Mükellefler vergi borçlarını yapılandırmak için borcun türü, ödeme koşulları ve yapılandırma süresi gibi önemli detaylara dikkat etmelidir. Başvuru belgeleri hazırlanarak adımlar tamamlanmalıdır. Dijital ortam ile başvuru süreci sırasında aşağıdaki adımların tamamlanması gereklidir:
Yapılandırma Şartlarının Kontrolü
Vergi borcu yapılandırma süreci kişiye özgü yapılandırma şartlarının tamamlanmasıyla başlar. GİB online vergi borcu yapılandırma ekranında borçlu olunan vergi dairesini ve bağlı olunan il seçilmelidir. Mükellefin borcu taksitli ödeme veya peşin ödeme isteğine göre yapılandırma şartları değişiklik göstermektedir. Borca özgü olarak yapılandırma için yapılandırma şartlarına dikkat ederek adım geçilmelidir.
Başvuru Belgelerinin Hazırlanması
Vergi borcu yapılandırma programı kapsamında başvuru yaparken bazı belgelerin hazırlanması gereklidir. E-Devlet ile GİB’e giriş yapıldığı için bireyin bilgileri otomatik doldurulmaktadır. Ancak bilgilerin doğrulamaya muhtaç olması nedeniyle sistem başvuru belgesi istemektedir.
Sırasıyla mükelleften istenen vergi borcu yapılandırma başvurusu için gerekli belgeler:
- Vergi borcu yapılandırma dilekçesi
- Resmî kimlik belgesi
- Tüzel kişiler için vergi levhası
- Tahakkuk fişi
Vergi Dairesine veya E-Devlet Üzerinden Başvuru
Mükellefler vergi borcu yapılandırmasını bağlı olunan vergi dairesi veya e-devlet bilgileriyle yapabilir. Vergi dairesinde borçlu olarak gözüken mükellefler şahsi olarak vergi dairesinden borcunu yapılandırabilir. Yapılandırma kapsamında fiziki olarak vergi dairesinden borcunu taksitli veya peşin olarak ödeyebilir.
E-Devlet üzerinden vergi borcu ödemeleri için GİB kullanılmaktadır. E-Devlet üzerinden başvuru ile vergi borcunu yapılandırmak isteyen mükellefler GİB sistemine bağlanması gereklidir. Online başvuru yöntemi olan GİB ile borcunu taksitli veya peşin ödeme olarak yapılandırabilir.
E-devlet web sitesine ulaşmak için tıklayınız : TurkiyeGOVTR
GİB web sitesine ulaşmak için tıklayınız : GibGOVTR
Yapılandırma Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?
Vergi borcu yapılandırma başvurusu, belirli dönemlerde aralıklı olarak vergi affı kapsamında açılır. Yapılandırma başvurusu yapan mükelleflerin başvurusu yaklaşık olarak 1 ila 3 iş günü içerisinde sonuçlanır. Başvuru sonrasında mükellef E-Devlet aracılığıyla GİB üzerinden başvuru sonucunu öğrenebilir.
Vergi borcu yapılandırma başvurusu için her yıl belirli takvim çerçevesinde süre tanınır. Mükellef bu süre içerisinde vergi borcunu yapılandırmak istiyorsa başvuru yapmalıdır. Başvuru değerlendirildikten kısa süre sonra sonucu açıklanır. Mükellef, E-Devlet aracılığıyla yaptığı vergi borcu yapılandırma başvurusu sonucunu öğrenebilir.
Vergi Borcu Yapılandırma Nereden Yapılır?
Vergi dairesi, interaktif vergi dairesi veya e-devlet üzerinden yapılır. Mükellef vergi borcu yapılandırması işlemini online yapmak istiyorsa interaktif vergi dairesi veya e-devlet e-başvuru kullanabilir. Şahsi olarak borcunu yapılandıracaksa bağlı olunan vergi dairesinden yapılır.
Fiziki veya online vergi borcu yapılandırması için mükelleflere sunulan seçenekler:
Vergi Dairesi
Vergi borcu bulunan mükellefler, fiziki olarak borçlarını bağlı oldukları vergi dairesinden yapabilirler. Mükellef, bağlı olduğu vergi dairesini öğrenerek başvuru yapmalıdır. Farklı bir vergi dairesinden vergi borcunu yapılandıramaz. Aynı vergi dairesine PTT aracılığıyla posta göndererek de vergi borcu yapılandırması için başvurulabilir. Birden fazla kuruma borcu olan mükellefler, her bir vergi dairesi için ayrı ayrı başvuru yapması gereklidir.
İnteraktif Vergi Dairesi (Online)
İnteraktif vergi dairesinden online hizmet alarak vergi borcu yapılandırması yapılabilir. E-Devlet aracılığıyla GİB’e bağlanabilir ve başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Dijital ortamda yapılandırma yapılacak borcun seçilmesiyle başlayan süreç gerekli belgelerin yüklenmesiyle sona ermektedir. Dijital ortamda yüklenen belgelere ek olarak fiziki olarak hiçbir belge talep edilmemektedir.
E-Devlet Platformu
E-Devlet platformu üzerinden vergi borcu yapılandırma için interaktif vergi dairesine erişmeniz gereklidir. Vergi borcu yapılandırma programı için e-devlet interaktif vergi dairesi platformunu kullanmaktadır. Uygulama üzerinden yapılandırma işlemlerine erişerek gerekli adımları kolaylıkla tamamlayabilirsiniz. E-Devlet platformu üzerinden vergi borcu sorgulama ve ödeme ekranı aracılığıyla toplam veya güncel borcunuzu görebilirsiniz.
Vergi Borcu Yapılandırma Sonrası Ödeme Süreci
Mükellefler, vergi borcu yapılandırması sonrasında ödeme sürecini taahhüt ettiği tarihlerde yapmalıdır. Yapılandırma yılı içerisinde taksitli ödeme için 1 yılda 2 dönem kaçırırsa yapılandırma bozulacak ve faiz uygulanacaktır. Taksitlerin geç ödenmesi veya ödenmemesi durumunda borç yapılandırması iptal edilecektir.
Vergi borcu yapılandırma süreci başlatan mükellef, taahhüt edilen takvime uymak zorundadır. İki taksitin aksatılması durumunda vergi borcu yapılandırma ihlali meydana gelir. Bu durumda mükellefler, vergi borcu yapılandırma hakkını tamamen kaybederler. Yapılandırma hakkının kaybolmasıyla borca asıl tutarı üzerinden gecikme faizi uygulanır. Mükellefler ödeme süresinde gecikme yaşarsa söz konusu borca belirli bir orandan zam eklenir. Tahsilat, zamlı tutar üzerinden yapılır.
Yapılandırılan vergi borçları için çeşitli seçeneklerle ödeme yapılabilir:
Yapılandırılan Borç Nasıl Ödenir?
Vergi borcu yapılandırma sonrasında fiziki veya online olarak iki şekilde ödenir. Borç yapılandırması kapsamında taksitli veya peşin ödeme üzerinden taahhüt verilmektedir. Verilen taahhüte göre fiziki veya online olarak borç ödenebilir. Fiziki ödeme için bağlı olunan vergi dairesine gitmek, online ödeme için e-devlet ve GİB platformuna girmek gereklidir.
Mükellefler yapılandırma işlemi yaptıkları vergi borçlarını, anlaşmalı banka şubelerinden veya online bankacılık hizmetlerinden ödeyebilir. Yapılandırılmış vergi borcu, taahhüt edilen tarih veya tarihlerde ödenmelidir. İster online ister fiziki şekilde son ödeme tarihini geçirmeden borcun faizlenmemesi için ödenmesi gereklidir.
Peşin Ödeme ve Taksitlendirme İmkanları
Mükellefler vergi borcu yapılandırması yaparak peşin ödeme yapması halinde indirim uygulanmaktadır. Ana para üzerinden peşin ödemeye %25 oranında indirim yapılabilmektedir. Taksitli ödeme seçeneğinde indirim yapılmamaktadır.
Vergi borçları yapılandırma kapsamında taksitlendirilebilir. Taksitlendirme, mevcut borca dayalı olarak en fazla 36 ila 48 aya kadar yapılabilir. Vade süresi uzadıkça ana paraya belirli miktarda faiz uygulanabilir. Yılda en fazla 2 taksidin geç ödenmesi veya ödenmemesi halinde yapılandırma iptal edilebilir.
Ödemelerin İhlali Durumunda Yapılacaklar
Ödemeler taksitli veya peşin olarak iki farklı şekilde alınmaktadır. Taksitli ödemelerde, yapılandırma kapsamında bir taahhüt verilmektedir. Vadeye göre aylık olarak taksitlerin son ödeme gününü geçirmeden ödenmesi gereklidir. Yılda 2 kez vergi borcunun ihlal edilmesi durumunda, vergi borcu yapılandırması iptal olmaktadır.
İlk taksitin ödenmemesi veya geç ödenmesi durumunda, vergi borcuna faiz uygulanmaktadır. Tahsilat zamlı tutar üzerinden alınmaya devam eder. Toplam 2 ihlal gerçekleştiğinde ise vergi borcu yapılandırması ihlal kapsamında iptal edilir.
Kaç Taksiti Ödemezsem Yapılandırma İptal Olur?
Vergi borcu yapılandırmasının 2 taksiti ödenmezse kanun kapsamında yapılandırma iptal olur. Ana üzerine faiz eklenir. Tahsilat, yapılandırma iptal olsa bile alınır. Vergi yapılandırma bozulması yaşamamak için vergi borçlarının taahhüt edildiği tarihlerde ödenmesi gereklidir. Gerçek ve tüzel kişiler, vergi borçlarını ihlal etmesi halinde direkt ana paranın tamamının ödenmesi talep edilir. Ödenmemesi halinde icra davası ile karşı karşıya kalabilir.
Vergi borcu yapılandırma nedir?
Vergi borcu yapılandırma, faiz indirimleri ve ödeme kolaylıkları sağlayarak borçların yeniden düzenlenmesidir.
Vergi yapılandırması nasıl yapılır?
GİB, e-Devlet veya vergi dairesi üzerinden yapılandırma başvurusu yapılabilir.
Hangi vergi borçları yapılandırılabilir?
Gelir vergisi, KDV, MTV ve trafik cezaları gibi borçlar yapılandırılabilir.
Peşin ödemede indirim yapılır mı?
Peşin ödeme yapan mükelleflere %25 faiz indirimi uygulanır.
Yapılandırma iptal olursa ne olur?
Yapılandırma iptal olursa, borca gecikme faizi eklenerek tahsilat yapılır.
Haciz yapılandırma sonrası kalkar mı?
Peşin ödeme ile haciz kalkar; taksitli ödemede son taksite kadar haciz devam eder.
Popüler Videolar