Tahsilat makbuzu, genel anlamda satışı yapılan bir mal yahut hizmetin ödemesi gerçekleştirilen kesilen makbuz çeşidi olarak tanımlanmaktadır. Söz konusu makbuz iki ticari taraf arasında düzenlenmektedir. Ödeme yapılırken düzenlenmesi gerekmekte olup, böylece alınan ödeme resmi şekilde belgelenmektedir.
Hangi bir problem ile karşılaşma halinde belge ibraz gerekli yerlere ibraz edilebilmektedir. Belge hukuki nitelik taşımaktadır. Tahsilat makbuzu mal, hizmeti para yahut kıymetli evrak tarzı değerlerin teslim alındığının kanıtı olması hedefiyle düzenlenmektedir.
E-ticaret Hukuku Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Yazar kasaya nakit ödeme gerçekleştirildiğinde satış fişi, kredi kartı ödemelerindeki kredi kartı slipi ve bankalar üzerinden yapılan EFT ve havale işlemleri neticesinde alınan dekontlar için tahsilat makbuzu kesmeye gerek yoktur. Tahsilat makbuzu örneği özellikle bunun nasıl kesileceğini, hangi bilgilerin doldurulması gerektiğini öğrenmek için sorulmaktadır.
Tahsilat Makbuzu Nedir ve Neden Önemlidir?
Tahsilat makbuzu, müşterinizin satın aldığı hizmet yahut ürün karşılığında gerekli ödemeyi yaptığını kanıtlaması için gerekmektedir. Müşteri ile işletme arasında ürün yahut hizmet ile alakalı olumsuz bir durum meydana geldiği takdirde ibraz edilmektedir. Bu sayede her iki taraf ta hukuki anlamda güvence altına alınmaktadır.
Tahsilat Makbuzu Türleri Nelerdir?
Makbuz türleri günümüzde oldukça fazladır. Tahsilat makbuzu bunlardan sadece bir tanesi olmaktadır. Bunun dışında tediye makbuzu, e-makbuz ve müstahsil makbuzu gibi türler de yine yer almaktadır. Her biri farklı bir yapıya sahiptir.
Örnek olarak işletmeler açısından firmalarla aralarında olan ve ödeme gerçekleştirilen alışveriş işlemlerinden sonra makbuz kesmek yasal şeklinde zorunluluk olmaktadır. Bu aşamada işletmeler, mal veya hizmet aldıkları şirketler ile alakalı mal veya hizmet karşılığı ödedikleri fiyatları belgelendirmek için bunu kesmektedir.
Ödemeyi yapan tarafın kesmesi gereken tediye makbuzu nakit ve çek tahsilatlarında kesilebilmektedir. Müstahsil makbuzu ise üretici konumunda bulunan, defter tutan çiftçiler ile toptancılarca defter tutmayan üreticilerden herhangi bir ürün satın almaları halinde ilgili ürünler karşılığı düzenlenmektedir.
Müstahsil makbuzu düzenlenip, imzalatılması ardından matbu kağıt formunda düzenlenmekle beraber, elektronik ortamda da düzenlenebilmektedir. Bunların yanı sıra e-makbuz da yer almaktadır.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tespit edilen standartlar çerçevesinde, serbest meslek erbaplarınca yapılan meslekli çalışmalara dair tahsilatlar için serbest meslek makbuzu hazırlanmaktadır. Söz konusu makbuzun aynı geçerliliğe sahip olacak biçimde, elektronik ortamda düzenlenen şekli e-serbest meslek makbuzu şeklinde adlandırılmaktadır.
E-makbuz kıymetli bir evrak niteliği taşıdığı için fiş veya fatura yerine geçme özelliği bulundurmaktadır.

Tahsilat Makbuzu ile Fatura Arasındaki Fark Nedir?
Tahsilat makbuzu ile fatura arasındaki farklar, özellikle söz konusu makbuzun fatura yerine geçip geçmediğini öğrenmek için sorulmaktadır. Tahsilat makbuzu gerçekleştirilen tahsilatı belgelendirmek üzere kullanılmaktadır ve fatura yerine geçmemektedir.
Ayrıca fatura satın alınan ürünün karşılığında verilen, tutar belirtilmiş resmi belgedir. Makbuz ise fatura karşılığı gerçekleştirilen ödemenin belgelenmesidir. Fatura Maliye Bakanlığının mührünün bulunması zorunlu belgedir. Makbuzda ise bunlara gerek yoktur.
Tahsilat Makbuzu Nasıl Düzenlenir?
Serbest meslek erbapları, fatura alma zorunluğu olan birinci ve ikinci sınıf tacirler, kazançları basit usulde tespiti sağlanan tacirler, defter tutma mecburiyeti olan çiftçiler ve vergiden muaf tutulan esnaflar kendi aralarında veya teşvik zorunluğu çerçevesinde içerisinde bulunmayanlara gerçekleştirecekleri alışveriş için tahsilat makbuzu düzenlemelidir.
Özellikle ilk kez bu makbuzu dolduracak olan kişiler, tahsilat makbuzu nasıl doldurulur sorusunu sıklıkla sormaktadır. Bu bakımdan içerisinde doldurulması gereken bilgiler aşağıda listelendiği gibidir. Tahsilat makbuzu nereden alınır da bu kapsamda bilinmek istenen konulardan biridir.
Bu matbaalarda şirkete özel şekilde hazırlanabileceği gibi kırtasiye üzerinden de temin edilebilmektedir. İki durumda da noter onayı gerekmektedir. Ayrıca düzenlendiği yer fark etmeksizin,
1. Düzenleyen adı, soyadı ve unvanı,
2. Düzenlenme tarihi,
3. Belge seri numarası,
4. Ödeme sebebi,
5. Tahsil edilen tutarın yazı ve sayıyla belirtilmesi,
6. Ödeme yapılanın adı, soyadı ve unvanı,
7. Çek tahsilat makbuzu ödemeleri için çek numarası ve bankası,
Gibi bilgiler yer almalıdır. Şirket için matbaada hazırlanan evraklara ek olarak firma logosu ve adres bilgileri de belirtilebilmektedir. Tahsilat makbuzu nasıl doldurulur genel anlamda bu şekilde yanıtlanabilir. Tahsilatın gerçekleştirildiği tarihte düzenlenmekte olup, doldurulması gereken bilgiler üzerinde boş bırakılmıştır. Belgeyi düzenleyen kişi tarafından doldurulmalıdır.
Ödemeyi gerçekleştiren kişinin bilgilerinin doğru olduğunu kabul etmesi, ödemenin gerçekleştirildiğinin ispatı için kaşe ve imzanın bulunması gerekmektedir.
Tahsilat Makbuzu Örnekleri ve İçeriği
Tahsilat makbuzu örneği özellikle bunun nasıl doldurulacağını öğrenmek için sorulmaktadır. Bunun doğru bir şekilde doldurulması şarttır.
Gerekli yerler doldurulmamışsa geçersiz sayılabilmektedir. Belge üzerinde hem alıcı hem de satıcı bilgileri yer almaktadır. Düzenleyen kişinin doldurulması gereken bilgiler,
1. Kişinin adı, soyadı ve unvanı,
2. Kişinin adres ve telefon bilgileri,
3. Makbuzun düzenlenme tarihi,
4. Yazı ve sayı ile ödeme tutarı,
5. Ödemenin yapıldığı amaç,
6. Çek ile gerçekleştirilen ödemelerde hangi bankaya ait olduğu ve çek numarası,
Şeklinde görülmektedir. Düzenleyen dışında ödeme işlemi yapan kişi de adı-soyadını doldurduktan sonra imzasını atarak işlemi tamamlamaktadır. Her iki tarafta belgeyi saklamalıdır.
Tahsilat Makbuzu Kaydı Nasıl Tutulur?
Tahsilat fişi kaydı nasıl tutulur, tahsilat makbuzunun muhasebe kaydı nasıl olur gibi konular da bilinmesi gereken konulardan biridir.
Tahsilat makbuzu, tahsilatı belgelendirmek için düzenlenmekte, fatura yerine geçmemektedir. Dolayısıyla belgenin gider şeklinde muhasebe kaydına işlenmesi söz konusu değildir. Gider kaydı sadece fatura yahut fatura yerine geçen belgeler için yapılmaktadır.
Tahsilat Makbuzu Ne Kadar Geçerlidir?
Tahsilat makbuzlarında 7.000 TL’lik bir limit yer almaktadır. Limiti aşan ödemelerde banka, finans kuruluşları ya da PTT aracılığıyla yapılması gerekmektedir.
Tahsilat makbuzu kesmenin birçok önemli noktası vardır. En önemli hususlardan bir tanesi ödeme yapıldığı gün kesilmesi gerektiğidir. Yanlış tarihte kesilmesi halinde bir sonraki ayın vergisinin yanlış hesaplanmasına yol açabilmektedir.
Tahsilat makbuzunda gerekli tüm kısımların doldurulması ardından makbuz kesilmekte, kesilen makbuza da şirket kaşesi vurulmakta ve imzalanmaktadır. Ardından da kesilen makbuzun iki nüshası alınmakta, nüshalar alıcılara ve satıcılara verilmektedir.
Tahsilat Makbuzu Hataları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tahsilat makbuzlarında hata yapmamak, doğru bir şekilde doldurmak gerekmektedir. Bu bakımdan tahsilat makbuzu nasıl doldurulur diye soranların, dikkat etmesi gerekenler de mevcuttur:
1. Makbuz üzerinde gerekli alanların doldurulması, boş bırakışmış alanların da üzerine çizik atılması gerekmektedir.
2. Ödemenin gerçekleştirdiği kişinin adı ve soyadı, belge üzerinde olmalıdır.
3. Firma adı, adresi ve logosu belge üzerine olmalıdır.
Bunların yanı sıra tahsilat makbuzunu düzenleyen kişinin karşı taraftan doldurduğu alanların doğruluğu adına imza atması da yine gerekmektedir. Gerekli alanların imzalanması ile belge geçerli olmakta, yasal teminatları karşılamaktadır.
Tahsilat Makbuzu Nasıl Muhasebeleştirilir?
Tahsilat makbuzu muhasebe kaydı nasıl olur? Tahsilat makbuzu bahsettiğimiz üzere tahsilatı belgelendirmek için düzenlenmekte, fatura yerine geçmemektedir. Bu bakımdan gider olarak muhasebe kaydına işlenmesi de söz konusu olmamaktadır.
Gider kaydı sadece fatura veya fatura yerine geçen belgeler için gerçekleştirilmektedir.
İçindekiler
En çok okunan yazılar
- E ihracat nedir? E ihracat nasıl yapılır?
- E ticaret nedir, E ticaret nasıl yapılır
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- E-ticarette ne satılır? E-ticarette internetten en çok satılan ürünler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
Popüler Videolar
Benzer yazılar