
Pazarlama stratejisinizi hazırlarken, birçok farklı faktörü göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Belli bir stratejinizin olmaması, ürünlerinizi ve markanızı nasıl tanıtacağınız konusunda neler yapacağınızı planlayamamanıza neden olur.
Bu pazarlama stratejileri ve planları genellikle yıllık olarak hazırlanır ve yılın başında uygulamaya koyulur. Fakat yıl içinde alınan sonuçlar ve geri bildirimler nedeniyle bu stratejiler değiştirilebilir ya da geliştirilebilir.
E-ticarette pazarlama oldukça önemli bir yere sahip ve birçok marka pazarlama stratejisi olmadan yola çıktığı için, marka bilinirliğini artırarak, pazar payını artıramıyor. Sadece site üzerine ürünleri koymak ve ürün satışına odaklanmak, marka bilinirliğinizi artırmanıza yardımcı olmayacaktır. Bu nedenle de pazarlama alnında bazı yatırımlar yapmanız oldukça önemli. Bu rehberimizde de pazarlama stratejinizi nasıl hazırlayabileceğiniz üzerinde duracağız.
Şirket hedeflerinizi belirleyin
Şirket olarak, pazarlama alanında nelere ulaşmak istediğinizi belirlemekle işe başlayabilirsiniz. Pazarlama çalışmalarıyla hangi amaçlara ulaşıp, hangi hedeflerinizi gerçekleştirmek istiyorsunuz?
Bir yıl içinde pazarlama çalışmalarıyla nereye ulaşmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Hedefleriniz ve amaçlarınız belli olduktan sonra, bu amaçları hayata geçirmek için çalışmalar yapmaya başlayabilirsiniz.
Hedef kitlenizi belirleyin
Hedef kitlenizi tanımanız ve onları iyi bir şekilde belirlemeniz, pazarlama stratejiniz için de büyük önem taşıyor. Hedef kitlenizi tanımadığınız sürece, kime, nasıl pazarlama yapacağınızı bilemezsiniz.
Hedef kitlenizin demografik bilgileri, ilgi alanları, gelir ve maddi durumları, medeni halleri ve alışveriş alışkanlıkları gibi detaylar pazarlama stratejinizi geliştirirken size fazlasıyla lazım olacak. Bu bilgileri edinmeden yaptığınız pazarlama çalışmaları hedef kitlenizin dışına ulaşabileceği için, yaptığınız çalışmalardan istediğiniz geri dönüşümleri alamazsınız. Bu nedenle de pazarlama çalışmalarınızın yatırım getirisi de (ROI) bir hayli düşük olacaktır.
Hedef kitlenize yönelik çalışmalar yapan rakip firmaları belirleyin
Pazarlama stratejinizi oluştururken, e-ticarette rekabet faktörünü de göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Rakipleriniz de sizinle aynı ya da benzer bir hedef kitleye yönelik pazarlama çalışmaları yapacaktır. Bu nedenle de rakip firmaları da yakından takip etmeniz ve onların bu alanlarda ne gibi faaliyetlerde bulunduklarını takip etmelisiniz.
Rakiplerinizin pazarlama alanında yaptığı çalışmaları, hangi ürün gruplarını öne çıkartıp, marka bilinirliklerini artırmak için hangi kanallarda ne tür çalışmalar yaptıklarına bakmalısınız. Pazarlama stratejinizi geliştirmeden önce rakip analizi yapmanız, hangi kanallarda nasıl bir rekabetle karşı karşıya olacağınızı size gösterecektir.
Nasıl bir marka algısı yaratacağınıza karar verin
Tüketiciler arasında nasıl bir marka algısı yaratmak istiyorsunuz? Marka algınızı oluşturmadan önce, yaptığınız araştırmalar ve şirketinizin çalışma prensiplerine göre, şirketinizin ya da ürünlerinizin hangi özelliklerini öne çıkartacaksınız?
Fiyat, kalite, müşteri hizmetleri, hızlı gönderi ya da farklı bir konu üzerinde odaklanarak, tüketicilerde nasıl bir algı bırakmayı hedeflediğinize karar vermelisiniz.
Pazarlamaya ne kadar bütçe ayıracaksınız?
Pazarlama çalışmalarınız için ne kadarlık bir bütçe ayırmayı planlıyorsunuz? Bu bütçeler yıllık olarak hazırlanarak, tüm pazarlama kanalları dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Her bir kanal için ne kadar bütçe ayıracağınıza, bu bütçenin nasıl yönetileceğine ve harcanan bu bütçeden ne kadarlık bir yatırım getirisi almak istediğinizi önceden planlamalısınız.
Pazarlama takviminizi hazırlayın
Yılın başında, hangi dönemlerde indirimler ya da kampanyalar hazırlayacağınızı ve bu kampanyaların ne şekilde duyurulacağına karar vermeniz gerekiyor. Hangi kanallardan hangi grup tüketiciye ulaşacaksınız?
Bu takvimi hazırlamak size bazı faydalar sağlayacaktır. Son dakika kampanya ve fırsatlar sunmak yerine, önceden hazırlanmış ve iyi bir şekilde planlanarak yapılmış pazarlama çalışmaları yapabilirsiniz. Bu çalışmalar önceden planlandığı için hedef kitle, doğru pazarlama kanalı ve doğru pazar araştırması yapılabilir. Bu hazırlıklar sayesinde de pazarlama çalışmalarınızdan daha fazla geri dönüş alabilirsiniz.
Son dakika hazırlanan pazarlama çalışmalarında bu ön çalışmalar yapılmadığı için, beklenen sonuçların alınması biraz zor olabiliyor.
Hangi kanallarda aktif olacaksınız?
Dijital pazarlamadan yararlanırken, hangi kanallarda daha fazla aktif olacağınıza, bu kanallardan nasıl çalışmalar yapacağınıza da karar vermelisiniz. Marka bilinirliğini arıtmak ve etkileşiminizi artırmak için sosyal mecralara yönelebilir ve içerik ile video çalışmaları yapabilirsiniz. Site trafiğinizi ve satışlarınızı artırmak için Google Adwords’e odaklanabilirsiniz.
Tabii ki sosyal mecralarda çalışmalar yapmaya başlamadan önce hedef kitlenizin hangi mecralarda daha aktif olduğunu bulmanız ve bu doğal olarak bu ağlara yönelik çalışmalar yapmayı hedeflemelisiniz.
Hedef grubun yer almadığı sosyal mecralarda da yer alarak, buradan farklı bir gruba ulaşmayı deneyebilirsiniz; fakat hedef kitlenizin büyük çoğunluğunun etkin kullandığı sosyal ağlar üzerinde durmak ve buralarda reklam ve içerik çalışmaları yapmak daha yararlı olacaktır.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler