
E-ticaretin en önemli bölümlerinden biri şüphesiz lojistiktir. Lojistik yönetiminin doğru yapılması ve planlanması, işlerin yolunda gitmesini sağlayacağı gibi, ürün yönetimi ve ürünlerin müşterilere gönderilmesinde daha az sorunla karşılaşılmasını sağlar.
Geçtiğimiz hafta e-ticarette lojistik yönetiminin neden önemli olduğunu ele almıştık. Bugünkü rehberimizde ise lojistik yönetiminde yararlanabileceğiniz bir takım ipuçlarını paylaşacağız.
İyi planlama çok önemli
Lojistik yönetiminin bel kemiğini iyi bir plan oluşturmaktadır. Ürün tedarikçileriyle olan ilişkiler, ürünlerin tutulacağı depo ile ilgili yönetim unsurları, stok durumları, ürünlerin paketlenme süreci ve ürünlerin müşterilere ulaştırılması gibi birçok konu bu plan içinde yer almalı. Lojistik yönetimini yapan kişinin tüm bu konular üzerinde bilgisi olması ve ürün tedariği ile yönetimi konusunda bir plana sahip olması önemlidir.
Raf yönetimi, e-ticaret sitesi ile depodaki ürün stok bilgilerinin eşleşmesi, depo ve ürün tedariği ile ilgili tüm maliyetler, ürünlerin ulaşım ve zaman bilgilerinin de takibi yapılarak, bu plana dahil edilmesi gerekmektedir.
Lojistik yönetiminin amacı, ürün tedariğinin doğru yapılması, bu süreçlerin kısaltılması, ürünlerin depo yönetiminin yapılması ve doğru zamanda doğru ürünün doğru müşteriye ulaşmasını sağlamaktır. Bunun gerçekleşebilmesi için de iyi bir plana sahip olmak gerekir.
Olası kötü senaryolara hazırlık yapın
Lojistik planınız ne kadar sağlam olsa da bazı olası kötü senaryoların önüne geçemez ya da bunları tahmin edemezsiniz. Bu sebeple de her ihtimale karşı hazırlıklı olmanız gerekir.
Tedarikçilerle yaşanacak sorunların, tedarikçilerin ürün temin edememesi, doğal felaketler, ekonomik kriz, şirket içinde yaşanabilecek problemler, nakit para sorunları gibi birçok kötü senaryo için B planınızın olması oldukça önemli. Lojistik tarafın aksaması, şirketin işlerinin de olumsuz yönde etkilenmesine neden olacağı için, yedek stratejiler oluşturmayı da göz önünde bulundurmanız gerekir.
Depo çalışma düzenini iyi belirleyin
Ürün tedariği ve ürünlerin ulaşımı haricinde, ürünlerin depo içindeki yönetimi de bir hayli önemlidiri. Doğru raf yönetimini yapmak, ürünleri doğru isimlendirmek, ilgili ürünleri beraber konumlandırmak, barkod yönetimini doğru yapmak ve sipariş sonrasında bu ürünleri doğru bir şekilde paketlemek depo çalışmalarının bir parçasıdır. Bu çalışmaların eksiksiz ve sürdürülebilir bir şekilde devam etmesi gerekir.
Ulaşım yönetimi
Lojistikte dikkat edilmesi ve planlanması gereken konulardan biri de ulaşım yönetimidir. Hem tedarikçilerden gelen ürünlerin ulaşımının takip edilerek planlanması hem de müşterilere gönderilen ürünlerin, sorunsuz bir şekilde bu kişilere ulaştırılması gerekir. Bunun için de standart bazı düzenler oluşturmalısınız. Tedarikçilerden verdiğiniz siparişlerin ortalama olarak ne kadarlık bir zaman zarfında elinize ulaştığını ve müşterilerinize gönderdiğiniz ürünlerin ortalama teslimat sürelerini iyi bilmeniz, uzun vadeli planlarınızı daha etkin ve verimli bir şekilde yapmanızı sağlar.
Otomasyon sistemleri kurun
Lojistik yönetimini etkin bir şekilde yapabilmek için otomasyon sistemleri kurmanızda da fayda var. Hacminize göre ihtiyacınız olan çözümler değişiklik gösterebilir; ancak yine de belli başlı sistemlerinizin olması faydalı olacaktır.
Depodaki stok bilgileriyle e-ticaret sitesindeki ürün bilgilerinin birbiriyle entegre olmasını sağlayacak otomasyon araçları, barkod okuma sistemleri, stok alt limitlerinde uyarılar verecek otomasyon sistemler kurmak hem işlerinizin daha hızlı tamamlanmasını sağlayacak, hem de iş yükünü azaltacaktır.
Maliyet takibi yapın
Maliyetleri takip etmeniz de planlamalarınız açısından oldukça önemlidir. Tedarikçi, depo, ulaşım masrafları gibi detayları kalem kalem not almanız gerekir. Herbir unsur için ne kadar para harcadığınızı bilmek, bütçe yönetiminizi planlamanızı sağlar.
Bu takipleri yapmak, gereksiz yapılan ya da yapılabilecek harcamaların da önüne geçeceği için elinizdeki bütçeyi daha iyi bir şekilde kullanmanıza yardımcı olur.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler