ETGB Nedir? Nasıl Yapılır?

29 Mart 2022
Savaş Çetinkaya
ETGB Nedir? Nasıl Yapılır?

İhracat yapmak, başta döviz bazında gelir elde etmek olmak üzere pek çok açıdan son derece avantajlı bir ticari faaliyettir. Geleneksel metotlara göre bu işlem daha çok, işlem hacmi ve sermayesi yüksek şirketler tarafından gerçekleştirilebiliyordu. Günümüzde ise e-ticaretin yükselişine paralel olarak daha cazip hâle gelen e-ihracat modeli sayesinde küçük ölçekli işletmeler de yurt dışına ürün satışı yapabilmektedir. Bu işlemli basitleştiren unsurların başında da ETGB gelir. Peki ETGB nedir?

ETGB Nedir? Nasıl Yapılır?

“ETGB ne demek?” sorusunu internet üzerinden ihracat yapmak isteyen kişilerin karşısına sıklıkla çıkar. Bu ifade, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi olarak isimlendirilen bir belgenin kısaltılmış hâlidir. Kara yolu, hava yolu ya da hızlı kargo taşımacılığı ile ülkeye giren veya yurt dışına çıkan malların gümrük işlemlerinde kullanılan ETGB, basılı evrak gerekliliğini tamamen ortadan kaldırır. Bu işlem dâhilinde süreç, elektronik ortamda yürütülür.

Gümrük işlemlerini çok daha az maliyetli ve pratik hâle getiren bu işlem ile mikro ölçekteki ihracatın önü ciddi anlamda açılır. Birisi “ETGB nasıl yapılır?” diye soruyor ise bu, aslında o kişinin mikro ihracat hakkında bilgi almak istediği anlamına gelir. Eğer siz de “Mikro İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?” sorularının cevabına ulaşmak istiyorsanız ilgili içeriğimizi göz atabilirsiniz.

ETGB Belgesi Nasıl Alınır?

Genel tanımını yaptıktan sonra “ETGB belgesi nasıl alınır?” sorusunu da yanıtlayabiliriz. Bu tür işlemlerde ihracatçı ya da ithalatçı firmanın söz konusu belgeyi almak için zaman ya da efor harcamasına gerek yoktur. Zira yapılan işlem kapsamında bu sorumluluk, ETGB yetkili firmalara devredilmiştir. Bu noktada yetkili firmadan kasıt, taşıma şirketleridir. İthalatçı konumundaki işletmenin satılan ürünlerin yurt dışına gönderimini sağlamak için anlaştığı taşıyıcı firma, bu belgeyi de düzenler. Böylelikle meşakkatli ve maliyetli gümrük işlemleri, çok daha kısa sürede tamamlanabilir. Sürecin tamamlanmasının ardından taşıyıcı firma ilgili belgeyi e-posta yoluyla ithalatçıya iletir.

Herhangi bir nedenle ETGB no sorgulaması yapma ihtiyacı hissetmeniz durumunda öncelikle çalıştığınız taşıyıcı firmanın internet sitesine girmeniz gerekir. Sitedeki ETGB sorgulama alanına ara konşimento numarasını girdiğiniz takdirde belgeye dair birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.

ETGB Belgesi için İstenilen Şartlar Nelerdir?

Bir e-ihracat işlemenin Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile yapılabilmesi, diğer bir ifade ile mikro ölçekli olarak nitelendirilmesi için iki temel koşul vardır. ETGB ihracat sınırı olarak da bilinen söz konusu iki şart şunlardır:

  • Gönderilen ürünün brüt ağırlığının 300 kg’dan az olması
  • Ürün değerinin 15 bin euroyu aşmaması

Belirttiğimiz şartların sağlanması, işlemin ETGB kullanılarak tamamlanması için yeterli değildir. Bunun için aşağıdaki belgelere de ihtiyaç duyulur.

  • Dolaylı temsil yetki belgesi
  • Maliye onaylı ve Türkçe hazırlanmış fatura aslı
  • Mikro ihracat bilgi formu
  • Ürünün gönderildiği ülkedeki işlemde kullanılmak üzere İngilizce ya da Almanca düzenlenmiş fatura

Bu belgeler gümrük müdürlüklerine değil, taşıyıcı şirketlere iletilmelidir. Zira yukarıda da belirttiğimiz üzere gümrük işlemlerini yapmasorumluluğu taşıyıcı firmalara aittir.

ETGB Neleri Kapsar?

ETGB, daha çok e-ihracat kavramı ile birlikte alınır. Fakat bu belge ile yapılabilecek işlemler e-ihracat ile sınırlı değildir; ithalat süreçleri de benzer şekilde yürütülebilir. Süreçlerin nasıl ilerlediğini ayrı ayrı incelemeye geçmeden önce internet üzerinden yurt dışına satış yapmak isteyenlerin, “E-ihracat Nedir? E-ihracat Nasıl Yapılır?” içeriğimizden bu konuya dair pek çok detaylı bilgiye ulaşabileceklerini belirtelim.

ETGB İhracat Süreci Nasıl İlerler?

ETGB ihracat sürecinin ilk adımı, satışı yapılan ürünün gönderimi için taşıyıcı firma ile temasa geçip anlaşma sağlamaktır. Bunun ardından taşıyıcı firma yetkilileri, yurt dışına gönderilecek malları teslim almak üzere ilgili iş yerine gelir. Bu esnada gerekli belgelerin asılları da yetkiliye verilir.

Ürün ve belgelerin taşıyıcıya verilmesinin ardından sürecin sorumluluğu da bu firmaya devredilmiş olur. Ürünler, şirketin operasyon sistemlerine bağlı olarak farklılık gösteren işlemlerin ardından yurt dışına gönderilir. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi, gönderi havalimanındaki ihracat antreposuna alındığında düzenlenir. Ülke dışına çıkan gönderiye dair ETGB evrakı e-posta yolu ile ihracat yapan şirkete iletilir.

ETGB İthalat Süreci Nasıl İlerler?

ETGB ithalat süreci ise biraz daha farklıdır. Çünkü bir gönderinin bu belge ve yöntem ile yurt içine alınabilmesi için, ticari değeri olmaması gerekir. Yani sadece bedelsiz numune niteliği taşıyan eşyalar bu yolla ülkeye girebilir.

Bir gönderinin ülkeye girişinde ETGB kullanılabilmesi için belirlenen sınırlar, 30 kg ağırlık ve 1.500 euro tutar düzeyindedir. Bu şekilde ülkeye giren ürünler ticari işlemlerde kullanılamaz, diğer bir ifade ile satılmaz. Yetki belgesi ve yetkilendirme talimatı olması hâlide gerçekleştirilebilen bu işlem kapsamında ürün Avrupa Birliği ülkelerinden geliyorsa %18 gümrük vergisi uygulanır. Bu vergi oranı, diğer ülkelerden gelen gönderiler için %20 olarak belirlenmiştir.

ETGB’nin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?>

ETGB gümrük işlemlerini çok kolay hâle getirmesi itibarı ile ihracatçı firmalara önemli avantajlar sağlar. Bu avantajlar şöyle sıralanabilir:

  • Gümrük müşavirliği ve ardiye ücretleri ödenmez.
  • Vekâletname şartı yoktur.
  • Hafta sonu da gönderim yapılabilir.
  • Zamandan tasarruf edilmesini sağlar.
  • İthalatçı Birliği onayı gerektirmez.
  • Satışın KDV iadesi alınabilir.

Saydığımız avantajlardan da anlaşılabileceği üzere bu yöntem, e-ticaretle uğraşanlar için de son derece işlevseldir. Son olarak ETGB ve e-ticaret arasındaki bağlantıya bakalım.

ETGB ve E-ticaret Arasındaki Bağ Nasıldır?

Bu yöntem, e-ticaretle uğraşan şirketlerin yurt dışına satış yapmasını ciddi anlamda kolaylaştırır. Çünkü böylelikle yurt içindeki son kullanıcıya ürün göndermek ile aynısını uluslararası düzeyde yapmak arasındaki fark yok denecek kadar azalır. Maliyetlerin düşmesinin ve bürokratik işlemlerin büyük ölçüde ortadan kalkmasının bunu sağlayan temel etmenler olduğu söylenebilir. ETGB şartlarının uygun olması sayesinde bireysel ölçekte olsa dahi e-ticaretle uğraşan kişi ve işletmeler, yurt dışına satış yaparak döviz geliri elde edebilme ve global ölçekte iş yapabilme şansını yakalar.

IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.

En çok okunan yazılar

Savaş
Yazar hakkında detaylı bilgi

Popüler Videolar

Benzer yazılar

Sosyal Medya İstatistik Araçlarının Önemi
Sosyal Medya İstatistik Araçlarının Önemi
Sosyal medya istatistik araçları, sosyal medyada yaptığınız çalışmaların sonuçlarını analiz etmek için size birçok farklı yöntem sunar. Yaptığınız çalışmaların sonuçlarını, yatırım getirinizi ve hedef kitlenizi bu...
20 Mayıs 2020
Ferad Osman Sali
UX ve UI Nedir? Kullanıcı Deneyimi ve Arayüz Tasarımının Önemi
UX ve UI Nedir? Kullanıcı Deneyimi ve Arayüz Tasarımının Önemi
Kullanıcı Deneyimi (UX) ve Arayüz Tasarımı (UI), modern dijital ürünlerin başarısı için kritik öneme sahip olan iki kavramdır. Kullanıcı Deneyimi, kullanıcıların bir ürün veya hizmetle nasıl etkileşime geçtiğini ve bu...
18 Temmuz 2023
Ferad Osman Sali
E-ticarette strateji planı nedir ve nasıl hazırlanır?
E-ticarette strateji planı nedir ve nasıl hazırlanır?
E-ticarette bir strateji planı ya da bir diğer adıyla stratejik planlama yapmak, uzun vadede şirketin hedeflerine daha hızlı bir şekilde ulaşmasına yardımcı olur. Strateji planı hazırlamak ilk etapta biraz vakit alabilir; ancak uzun...
17 Temmuz 2020
Ferad Osman Sali
Yeni başlayanlar için blog sayfası tasarım ipuçları
Yeni başlayanlar için blog sayfası tasarım ipuçları
Blog sayfası tasarımı okuyucuların, blog üzerinde daha fazla vakit geçirmelerini sağlarken, diğer yazılarınızı da incelemeye teşvik eder. Blog sayfası, e-ticaret siteleri için önemli bir trafik ve geri dönüşüm kaynağı olduğu...
19 Haziran 2019
Ferad Osman Sali
Trendyol Black Friday kampanyası nasıl yapılır?
Trendyol Black Friday kampanyası nasıl yapılır?
Trendyol Black Friday kampanyası hazırlayarak, Kasım ayının sonunda gerçekleşecek olan bu indirim döneminde satışlarınızı artırabilirsiniz. Ülkemizde son birkaç yıldır Black Firday döneminde markaların katılımlarında artış...
14 Ekim 2019
Ferad Osman Sali
Dijital İçerik Üretimi Nedir? Dijital İçerik Nasıl Üretilir?
Dijital İçerik Üretimi Nedir? Dijital İçerik Nasıl Üretilir?
Seneler önce yazılan kitapların, çekilen filmlerin öngördüğü dijital çağda yaşıyoruz. Bilfiil bu dönüşümün içinde yaşadığımız için farkına varmasak da en basit faaliyetleri bile artık dijital mecralar üzerinden...
10 Ocak 2022
Savaş Çetinkaya