KOSGEB bilindiği üzere işini büyütmek yahut dış pazara açılmak isteyen işletmelere, yeni bir iş kuracak olan genç girişimci adaylarına destekler sunmaktadır. Kadın girişimcilere destek de en çok düşünülen konulardan bir tanesi olmaktadır.
KOSGEB tarafından sunulan Geleneksel ve İleri Girişimcilik Destekleri artık yürürlükten kalkmıştır. Bunun yerine Girişimci Destek Programı eklenmiştir ve kapsamı genişletilmiştir. Mayıs 2024 yılında yürürlüğe giren yeni KOSGEB desteklerinden kadın girişimcilerin faydalanabilmesi için sizler için yeniden düzenlendik.
İÇİNDEKİLER
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Nedir?
KOSGEB tarafından sunulan çok sayıda destek yer almaktadır. Bu bakımdan KOSGEB kadın girişimci desteği kapsamında neler olduğu konusunda birçok içerik bulunuyor fakat tam kapsamıyla güncel bilgileri biz sizler için bir araya getirdik.
KOSGEB desteğinin amacı girişimciliğe teşvik etmek ve yeni girişimlerinde desteklemek, vergi yüklerini hafifletmek, global rekabet gibi amaçlarla sağlanmaktadır.
Kadın Girişimcilerin faydalanabileceği KOSGEB destekleri şunlardır;
- Girişimci Destek Programı
- KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı
- Yeşil Sanayi Destek Programı
- KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım (TEKNOYATIRIM) Destek Programı
- Stratejik Ürün Destek Programı
- TEKMER Destek Programı
- KOBİ Enerji Verimliliği Destek Programı
- İş Birliği Destek Programı
- Deprem Sonrası İşletmelerin Canlanması Destek Programı
- 1501 - TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı
- 1507 - TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı
- İşbirliği Güçbirliği Destek Programı,
- KOBİ Proje Destek Programı,
- Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı,
- Gelişen İşletmeler Pazarı KOBİ Destek Programı,
- Kredi Faiz Desteği,
Gibi konularda destekler sunulmaktadır. Kadın girişimcilere devlet desteği kapsamında farklı destek programları da bulunmaktadır.
Hemen E-ticaret'e Başlayın!
E-ticaret adım atmadan önce, IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği İle Hangi Giderler Desteklenir?
12 Mayıs 2024 tarihinde KOSGEB Girişimcilik destekleri değişmiştir. Yukarıdaki tabloda yer alan yeni destek programları açıklanmış ve üst limit 2 Milyon TL.'ye kadar yeni destekler sağlanmaktadır.
ÖNEMLİ
KOSGEB Yeni Girişimci Destek Programı Yayınlandı.
10 Mayıs 2024 tarihi itibariyle Geleneksel Girişimci Destek Programı ve İleri Girişimci Destek Programı yürürlükten kaldırıldı. Güncel KOSGEB Girişimci Destek programı ve detaylarını sayfamızda bulabilirsiniz.
KOSGEB Girişimci Destek programını basitçe 2 yapıya ayırabiliriz. Birincisi Kuruluş Destekleridir. Kadın girişimci başvuru sürecinizde 2024 Girişimci Destek Programı kapsamında kuruluş desteği gerçek kişi işletmesi için 10.000 TL. , sermaye şirketi işletme için 20.000 TL. olarak belirlenmiştir. Geri ödemesiz olarak sağlanmaktadır.
Bir diğer destek ise Kadın girişimcilere İş kurma desteği ve İş geliştirme desteği kapsamında girişimcilere toplam 2 Milyon TL üst limit dahilinde %80 geri ödemeli olarak destek sağlanmaktadır. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150 Bin TL daha eklenebilmektedir.
KOSGEB Girişimcilik Destekleri kapsamında sağlanan destekler için aşağıdaki tabloya bakabilirsiniz.
Girişimcilik Destekleri | Üst Limiti | Ödeme Türü | Süre |
Kuruluş Desteği | Gerçek İşletme: 10,000 TL, Sermaye Şirketi: 20,000 TL, Ek Destek: 10,000 TL | Geri Ödemesiz | - |
Personel Giderleri Desteği | 1.500.000 TL.* | %80 Geri Ödemeli | 36 Ay |
Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği | 1.500.000 TL.* | %80 Geri Ödemeli | 36 Ay |
Mevzuat ile ilgili buradan bilgi alabilirsiniz.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Şartları Nelerdir?
KOSGEB tarafından sunulan hibe ve desteklerden faydalanmak için bazı şartlar bulunmaktadır. Geleneksel Girişimcilik Desteği ve İleri Girişimcilik Desteği türüne göre koşullar değişmekte olup şartları sağlayan kadın girişimciler bu desteklerden faydalanabilir.
2024 yılı KOSGEB Kadın Girişimci hibe ve desteği için gerekli şartlar şöyledir;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- 18 yaşını doldurmuş olmak,
- İlk defa işletme kurmuş veya mevcut işletmesini devralmış olmak,
- KOSGEB Girişimcilik eğitim programını tamamlamış olmak,
- İş planı hazırlamış olmak,
- İş planının KOSGEB tarafından onaylanmış olması,
- KOSGEB tarafından desteklenen sektörler ve iş kolları arasında yer alması,
- Daha önce herhangi bir KOSGEB desteği almamış olmak
2024 KOSGEB kadın girişimci destekleri şartları bu şekildedir. Daha detaylı bilgiyi KOSGEB resmi sayfası üzerinden inceleyebilirsiniz.
KOSGEB 2024 Kadın Girişimci Desteği İçin Gerekli Belgeler
KOSGEB başvurusu yaparken hazırlanması gereken bazı evrak belgeler bulunmaktadır. KOSGEB veri tabanına kayıt esnasında gerekli olan belgeler şöyledir:
- KOBİ Beyannamesi,
- KOBİ Bilgi Dokümanı,
- Oda Faaliyet Belgesi,
- Ticaret/Esnaf Sicil Gazetesi,
- İşletmeye Ait İmza Sirküleri (Resmi belgelerde kullanılan imzaların örnekleri),
- İmza Beyannamesi.
Bunların yanı sıra ek olarak farklı belgeler de talep edilebilmektedir.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Başvuru Süreci Nasıl İşler?
Kosgeb kadın girişimci başvuru nasıl yapılır? Eğer KOSGEB tarafından sunulan desteklerden yararlanmak istiyorsanız ilk olarak eğitim süreci vardır. KOSGEB desteklerinden faydalanmak için öncelikle Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi alınmalıdır.
Eğitime katılım sağlanıp KOSGEB Girişimcilik Sertifikası alındıktan sonra da iş planı hazırlanmaktadır. Söz konusu planda işletmenizin faaliyetleri ile alakalı ayrıntılı bilgiler verilmelidir. Bunun tamamlanması sonrasında destek başvuru süreci gelmektedir. İş planı ve gerekli tüm belgeler ile beraber ilgili KOSGEB birimine müracaat yapılmaktadır.
KOSGEB internet sayfasına gelindiği zaman Yeni Girişimci İlk Başvuru sayfasına gelinmekte, kullanıcı adı ve şifresi alındıktan sonra kayıt olunmaktadır. Bunun tamamlanmasıyla başvuru formu açık ve anlaşılır şekilde doldurulmaktadır. Ardından çıktısı alınmakta, diğer evraklarla beraber KOSGEB Müdürlüğüne teslim edilmektedir.
Başvuru eksiksiz şekilde yapılmışsa değerlendirmek için kurula sevk edilmektedir. Eğer olumlu bir şekilde sonuçlanmışsa sonrasında veri tabanına kayıt süreci gelmektedir. Bu bakımdan KOSGEB kadın girişimci başvuru kısa sürede, kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
KOSGEB Kadın Girişimci Destekleri ile İş Kurmanın Avantajları Nelerdir?
KOSGEB destekleri girişimcilere birçok avantaj sunmaktadır. KOSGEB vereceği destek ile kuruluş aşamasında olan şirketin masraflarının bir kısmını karşılamaktadır. Bu sayede girişimcinin yükünü de düşürmektedir.
Bunun yanı sıra verilen destekler sayesinde projelerini hayata geçirmekten çekinen kişileri de cesaretlendirmekte, projelerin geliştirilmesine de katkı sağlamaktadır. Yeni iş alanlarının oluşmasına ve iş imkanlarının artmasına da olanak tanımaktadır. Genç ve kadın girişimcilerin iş hayatında daha çok var olması için katkılar da sunmaktadır.
Mevcut olarak işletme sahibi olanların da işletmelerini geliştirebilmesi için onlara destekler vermektedir. Bu bakımdan KOSGEB, kişilere çok sayıda artı kazandırmaktadır.
Hemen E-ticaret'e Başlayın!
E-ticaret adım atmadan önce, IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Yenilen KOSGEB destekleri ile ilgili kadın girişimcilerden ve yeni iş kurmak isteyenlerden bizlere sıkça sorulan soruları sizler için bir araya getirdik.
Hayır. Bu program 10 Mayıs 2024 tarihinde yürürlükten kaldırılmıştır. KOSGEB resmi sitesinde yürürlükten kaldırılan destekler arasında bulunmaktadır. Yerine 12 Mayıs 2024 tarihi itibariyle Girişimci Destek Programı açıklanmıştır ve bu kapsamda destekler sağlanmaktadır.
Evet. KOSGEB şirket kurulum desteği sağlıyor. Gerçek kişi ve işletmeler için 10,000 TL,
Sermaye şirketleri için ise 20,000 TL geri ödemesiz destek sağlamaktadır.
Evet. Birçok destek programında ek avantajları bulunmaktadır. Örneğin KOSGEB Girişimci Destek Programı kapsamında Kadın girişimciler için +150.000 TL destek kapsamı genişletilebilmektedir.
18 yaşını doldurmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, girişimcilik eğitimini tamamlamış kadın girişimciler başvurabilir.
Başvurunun değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması, başvurunun yapıldığı döneme ve KOSGEB’in iş yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir, genellikle birkaç hafta içinde sonuçlanır.
Başvurular, KOSGEB’in resmi web sitesi üzerinden ve E-Devlet üzerinden yapılmaktadır. Kadın girişimci destekleri için gerekli belgeler bölümündeki hazırlıkları tamamlayarak buradan başvurabilirsiniz.
Popüler Videolar