Ticaret Odası Kaydı Nedir?
Ticaret Odası Kaydı, bir işletmenin resmi olarak ticari faaliyetlerine başlamadan önce kayıt olması gereken bir süreçtir. Ticaret Odası, yerel ticaretin düzenlenmesi, işletmelerin desteklenmesi ve ticaretin geliştirilmesi gibi amaçlarla kurulan resmi bir kuruluştur. Kayıt işlemi, işletmenizin ticari faaliyetlerini yasal olarak yürütebilmeniz için önemlidir.
Ticaret Odasına Nasıl Kayıt Olunur?
Ticaret Odasına kayıt olmak için; ilk olarak ilgili Ticaret Odasını bulmak ile başlamalısınız. Bulunduğunuz bölgedeki Ticaret Odası'nı belirledikten sonra bu bilgiyi yerel yönetim web sitesi veya Ticaret Odaları Birliği'nin resmi web sitesi üzerinden edinebilirsiniz. Ticaret Odası'nın web sitesinde veya fiziksel ofisinde gerekli başvuru belgelerini bulabilirsiniz. Başvuru formunu doldurarak ve istenen belgeleri hazırlayarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Başvuru formunda işletme adı, adresi, iletişim bilgileri ve işletme türü gibi bilgileri sağlamanız gerekebilir.
Gerçek Kişi:
Her tacir kişinin kullanacağı ticaret unvanını ve hemen bunun altına atacağı imzayı notere tasdik ettirdikten sonra sicil memuruna sunmaya mecburdur. Tacir hükmi şahıs ise unvanla birlikte onun adına imza yetkisine sahip kişilerin imzaları da notere tasdik ettirilerek sicil memuruna verilmektedir. Merkezi Türkiye’de bulunan ticari işletmelerin şubeleri de bulundukları mekanın ticaret siciline tescil ve ilan olunur.
Şirket:
Ticaret odası siciline kayıtlı tacir ve bu Kanuna göre sanayici sıfatını taşıyan ehemmiyetli tüm gerçek ve tüzel kişilerle şubeleri ve fabrikaları, bulundukları yerin bu Kanun maddeleri gereğince mensup olacakları odalarına kaydolmaya zorunludurlar.
Tüzel kişi:
Sermayesinin tamamı Devlete ve özel idarelere veya belediyelere veya bunların ortaklığına ait olan iktisadi müesseselerde bunların mekanları, özel sözleşme veya kanun ile kurulmuş olup, Devletin ve özel idarelerin veya belediyenin iştiraki bulunan tüzel kişiliğe ehemmiyetli müesseseler veya bunların şubeleri ve fabrikaları bulundukları yerlerin odalarına kayıt olmaya mecburdurlar.
.
Ticaret Odasına Kayıt İçin Gidilmesi Gereken Yerler
Ticaret Odası kaydı için şehrinizde yer alan odalardan size en yakın olan odaya kayıt olmanız gerekiyor. Kendi şehrinizdeki ticaret odasını öğrenmek için tıklayın.
Oda Kaydı İçin Hangi Evraklar Gerekir?
Ticaret Odası'na kayıt için genellikle aşağıdaki evrakları hazırlamanız gerekmektedir:
- Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi
- 3 Adet Vesikalık Fotoğraf
- Yeni Vergi Levhası Fotokopisi veya Mükellefiyet yazısı
- Vekaletname Aslı ve Fotokopisi (Şahıs Kaydını Kendisi Yaptırmayacaksa Kaydı Yaptıracak Olan Kişinin Vekaletnamesinin Olması Gerekmektedir.)
- Ticari Taşıt Kayıtlarında Ruhsat Fotokopisi (Aracı satın alan kişiye ait)
- Kayıt Masrafı Toplam : 1967.75 TL
- Ticaret Bakanlığının 2012/1 Sayılı Genelgesine İstinaden ilgili Odaya İntikal ettirilmek üzere;
- Kayıt yaptıracak Üyeler iş yerlerinin UAVT (Ulusal Adres Veri Tabanı) uyumlu adresini bilmek zorundadırlar.
Ticaret Odasına Kayıt Yaptırmak Zorunlu Mu?
Evet, esnaf ve sanatkârlar, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren durumlarını otuz gün içinde bağlı bulundukları sicile tescil ve Sicil Gazetesinde ilan ettirmekle yükümlüdürler. Sicil marifetiyle de ilgili odaya kayıtları gerçekleştirilir. Sicil ve oda kaydı zorunlu olup; isteğe bağlı değildir.
Ticaret Odası Kayıt Ücreti ve Aidatlar
Ticaret Odası kaydı için genellikle bir kayıt ücreti ve yıllık aidatlar ödenmesi gerekmektedir. Bu ücretler, Ticaret Odası'nın büyüklüğüne, faaliyet gösterdiği bölgeye ve işletmenizin türüne bağlı olarak değişebilir. Kayıt ücreti genellikle başvurunun işleme alınması ve kaydın tamamlanması için talep edilen bir ücrettir. Ücretlerin ve aidatların miktarını öğrenmek için ilgili Ticaret Odası'yla iletişime geçmelisiniz.
E-ticaret Yapmak İçin Ticaret Odasına Kayıt Olmak Gerekli Mi?
Evet, eğer e-ticaret yapacaksanız şahıs şirketi bile olsa bir tane kurmanız gerekir. Bunun için de ticari sicil kaydını tamamlamanız şarttır. Ticaret Odası kaydı, işletmenizin yasal bir statüye sahip olduğunu ve çevrimiçi ticaret faaliyetlerinizi yasal olarak gerçekleştirebileceğinizi gösterir.
Trendyolda Satış Yapmak İçin Ticaret Odasına Kayıt Olmak Gerekli Mi?
Evet, internet üzerinden satış yapmak ticari bir faaliyet olduğu için sürecin resmî bir şekilde kayıt altına alınması ve doğan vergilerin ödenmesi gerekir. Trendyol gibi pazar yerlerinde satış yapmak için Ticaret Odası kaydı yapmanız şarttır.
Trendyolda mağaza açmayı düşünüyorsanız Trendyol’da mağaza açma rehberi yazımıza tıklayın.
Ticaret Odaları Hakkında Genel Bilgiler
Ticaret Odaları, ticaretin düzenlenmesi, işletmelerin desteklenmesi ve ticaretin geliştirilmesi amacıyla kurulan resmi kuruluşlardır. Genellikle bir şehir veya bölgede faaliyet gösteren işletmeleri temsil ederler. Ticaret Odaları, işletmelerin kayıt işlemlerini yapar, işletmeler arasında işbirliği ve ağ oluşturmayı teşvik eder, ticaret ile ilgili eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunar, ticari sorunların çözülmesine yardımcı olur ve iş dünyasının gelişimine katkıda bulunur.
İçindekiler
En çok okunan yazılar
- E ihracat nedir? E ihracat nasıl yapılır?
- E ticaret nedir, E ticaret nasıl yapılır
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- E-ticarette ne satılır? E-ticarette internetten en çok satılan ürünler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
Popüler Videolar
Benzer yazılar