Yatırım yapmadan önce e-ticaret iş fikirleri nasıl test edilir?

1 Haziran 2019
Ferad Osman Sali
Yatırım yapmadan önce e-ticaret iş fikirleri nasıl test edilir?

İş fikirleri, her zaman karlı olmayabilir ve e-ticaret sitesi açmadan önce farklı iş fikirleri üzerinde durarak, alternatifleri değerlendirmeniz gerekir. E-ticaret iş fikirleri, her zaman ucuza mal olmayacağı için, yatırım yapmadan önce iş fikirleri üzerinde farklı araştırmalar yaparak, sizin için en iyi sonuçları verecek fikri bulmanız gerekir.

Ne yazık ki, iş fikirleri üzerinde yapacağınız araştırmalar yüzde yüz net sonuçlar vermeyeceği için, kesin bir şekilde bir iş fikrinin işe yarayıp yaramayacağını söylemek mümkün olmaz. Ancak bazı istatistikleri araştırmak ve iş fikirleri üzerinde pazar araştırmaları yapmak, bu fikirlerin nasıl bir getirisinin olacağını görmenize yardımcı olur. Bu verileri analiz ederek de iş fikrine yatırım yapıp yapmayacağınıza karar verebilirsiniz.

Peki, yeni iş fikirleri üzerinde araştırma yaparken nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Bu rehberimizde de yatırım yapmadan önce yapabileceğiniz araştırmaları ele alacağız.

İş fikirleri üzerine ne tür araştırmalar yapmalısınız?

Doğru soruları sorun

Öncelikle kendinize doğru soruları sorarak işe başlamalısınız. Bu sorular, yapacağınız yatırımlar ve araştıracağınız iş fikirleri hakkında size bir takım fikirler verecektir. Sorduğunuz sorular, bu iş fikriyle ilgili daha derin bilgi almanızı sağlamalı ve böylelikle işin daha derinine inerek araştırmalarınızı detaylandırmalısınız. Sorabileceğiniz bazı sorular ise şöyle:

  • Neden kendi işinizi kurmak istiyorsunuz?
  • Tüketicilerin hangi problemlerini çözmek istiyorsunuz?
  • Bulduğunuz iş fikirleri veya ürünler tüketicilerin hangi sorunlarını çözüyor?
  • Ulaşmak istediğiniz hedef kitleyi kimler oluşturuyor?
  • Amaçlarınız neler?

Araştırmak istediğiniz iş fikirleri ve iş modelleri üzerinde bu tür sorular sorarak, neleri amaçladığınızı ve ne tür işler yapmak istediğinizi belirlemeniz oldukça önemlidir.

Pazarın potansiyeli ve sürdürülebilirliğini araştırın

Pazarların potansiyelini ve ne kadar sürdürülebilir olduğunu da araştırmanız bir hayli önemlidir. Pazarın potansiyeli ve geleceği, o işe yatırım yapmayı daha makul hale getirmektedir.

Pazarın doyum noktasına ulaşması veya geleceğinin olmaması, yapılacak yatırımların boşa gitmesine neden olacaktır. Bu sebeple de pazarı iyi bir şekilde araştırmanız oldukça önemlidir.

Rakip firmaları araştırın

Yeni iş fikirleri araştırırken, pazardaki rekabeti de araştırmanız gerekir. Rekabet, pazar payının hangi firmalar arasında paylaşıldığını göstereceği gibi yeni firmaların da bu paydan ne kadar yararlanabileceklerini göstermektedir.

Rakip firmaların iyi ve yetersiz yaptıkları çalışmaları araştırmalı, tüketicilerin beklentilerini ve bu beklentilerin ne kadar karşılandığını analiz etmeli, rakiplerin internet üzerinde ne tür pazarlama ve reklam çalışmaları yaptığını takip ederek bu firmalarla ilgili mümkün olduğunca bilgi toplamalısınız.

İlgili rehber: Rakip analizi raporunuzu nasıl hazırlayabilirsiniz?

Hedef kitle analizi

Yeni iş fikirleri bulurken yapmanız gereken çalışmalardan biri de hedef kitle analizleridir. Satmayı planladığınız ürünlerin pazarda ilgi görüp görmeyeceğini araştırırken, bu ürünlere talep gösterecek hedef kitleleri de araştırmalısınız.

Hedef kitlenin yetersiz olması ya da alım gücünün düşük olması da şirketin karlılığının azalmasına neden olabilecek faktörler arasındadır. Aynı zamanda ulaşmak istediğiniz hedef kitle, satacağınız ürün gruplarını da değiştirebilir. Bu sebeple de hedef kitlenizi iyi şekilde analiz ederek, araştırmanız gerekir.

İlgili rehber: İdeal hedef kitlenizi bulmanızı sağlayacak ipuçları

İş modeliniz ve iş fikrinizi en iyi şekilde öğrenin

Yapmayı planladığınız iş modeli ve fikri üzerinde de araştırmalar yapmanız önemlidir.İş fikrini iyi öğrenmediğiniz durumda, gerekili olan yatırımları ve çalışmaları anlayamazsınız. Bu da işinizi kurarken doğru adımları atamamanıza neden olur.

Tedarik süreci, tedarikçi firma arayışları, tüketicilerin beklentileri, e-ticaret sitesi yönetimi, sektörün ve iş modelinin gerektirdiği pazarlama ve reklam çalışmaları gibi birçok konunun üzerinde durulması ve öğrenilmesi gerekir. Bunları bilmeden iş fikrine yatırım yapmanız, alacağınız sonuçların beklentiniz altında kalmasına neden olabilir.

Bütçe ve sermaye gereksinimlerini araştırın ve hesaplayın

Seçtiğiniz iş fikri için gerekli olan minimum sermayeyi de hesaba katın. Bu hesaplamaları yaparken, işin arkaplan ve operasyon sürecinde gerekli olan tüm niteliklerini ele alarak, toplam bir bütçe çıkartmalısınız. Bu araştırmalar size e-ticaret iş fikrinizin sürdürülebilir olması için gerekli olan bütçeyi çıkartacaktır.

Bu noktada da pazarın durumu ve geleceği, sektördeki rakip firmalarla olan rekabetle baş edebilmek ve tüketicilerin beklentileri gibi faktörleri de ele almanız gerekiyor. Yapacağınız yatırım size ne vadede kar getirecektir ve bu süreç sizin için yeterli bir süreç midir buna karar vermeniz gerekiyor.

Kar oranının düşük olması, pazarın küçük veya pazardaki rekabetin yüksek olması durumunda, yaptığınız yatırımların geri dönüşümünü almanız bir hayli zorlaşabilir.

İlgili rehber: Yıllık e-ticaret sitesi maliyetleri nasıl hesaplanır?

Sonuç olarak, iş fikirleri üzerinde çalışırken, hangisinin kesin bir şekilde çalışacağı ve çalışmayacağı net değildir. Bu sebeple de istatistiksel verilere ve pazarın durumuna dikkat etmeniz gerekmektedir.

IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.

En çok okunan yazılar

Ferad Osman Sali
Ferad Osman Sali, E-ticaret, SEO stratejileri ve dijital pazarlama konularında uzmanlaşmış deneyimli bir profesyoneldir. İstanbul Üniversitesi mezunu olan Sali, 12 yıldır SEO ve dijital pazarlama, 8 yıldır da e-ticaret alanlarında çalışmakta... Yazar hakkında detaylı bilgi

Popüler Videolar

Benzer yazılar

Stoğu tükenen ürünleri e-ticaret sitenizde nasıl yönetmelisiniz?
Stoğu tükenen ürünleri e-ticaret sitenizde nasıl yönetmelisiniz?
Online mağazanız üzerinde kimi ürünlerin belli dönemlerde stokları tükenebilir. Tedarikçilerinizden bu ürünleri yeniden temin edecek olsanız dahi belli bir süre bu ürünleri tüketicilere satamazsınız. Stokta kalmayan ürünlerin...
31 Mayıs 2018
Ferad Osman Sali
Facebook reklam performansını ölçmek için 6 yol
Facebook reklam performansını ölçmek için 6 yol
Facebook reklam performansını ölçmek, yatırım getirinizi ve reklamlarınızdan nasıl bir geri dönüş aldığınızı analiz etmek için oldukça gerekli çalışmalardan biri. Reklamların performansını belirleyen farklı kriterler...
22 Kasım 2019
Ferad Osman Sali
E-ticarette duygusal pazarlamayı nasıl kullanabilirsiniz?
E-ticarette duygusal pazarlamayı nasıl kullanabilirsiniz?
Duygusal pazarlama e-ticarette birçok farklı şekilde kullanılabilecek pazarlama yöntemlerinden biridiri. Önemli olan tüketicilerle ürünleriniz arasında bir bağ kurmak ve bu bağı bir duygu üzerine odaklamak olacaktır. Bunun yanı...
22 Mart 2018
Ferad Osman Sali
NFC Nedir? Nasıl Kullanılır?
NFC Nedir? Nasıl Kullanılır?
Teknolojinin gelişimine bağlı olarak günlük alışkanlıklarımız değişiyor. Hayatlarımızın parçası olan işlemleri artık teknolojinin yardımı ile çok daha zahmetsiz şekilde yapabiliyoruz. Son yıllarda hayatımızın nasıl...
9 Aralık 2021
Savaş Çetinkaya
Mobil ticaret optimizasyonunda üzerinde durulması gereken 6 konu
Mobil ticaret optimizasyonunda üzerinde durulması gereken 6 konu
Mobil ticaret, hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor ve 2021 yılında toplam e-ticaret satışlarının yüzde 54’ünün mobil üzerinden gerçekleşmesi bekleniyor. Günümüzün dijital çağında akıllı telefonları sürekli...
27 Mart 2019
Ferad Osman Sali
Bir problemi çözen ürünü tanıtmak için kullanabileceğiniz yöntemler
Bir problemi çözen ürünü tanıtmak için kullanabileceğiniz yöntemler
Bir problemi çözen ürünü tanıtmak ve ürünün hangi problemler çözdüğünü anlatmak tüketicilerin gözünde ürünün değerini artıracağı gibi ürüne olan talebin de artmasını sağlar. Tüketicilerin problemlerini çözen bir...
8 Eylül 2017
Ferad Osman Sali