Sipariş Toplama Nedir? Operasyon Süreci ve Uygulamaları

Yazar: Meriç Baha Özbek   -   Güncellenme Tarihi: 16.10.2024
Sipariş Toplama Nedir? Operasyon Süreci ve Uygulamaları

İşletmelerin depo yönetimi sürecinde en önemli konulardan biri sipariş toplama yönetimidir. Depodan sipariş toplama sürecinin efektif olması, kârlılığı ve müşteri memnuniyetini doğrudan etkileyebilir. Özellikle e-ticaret gibi hızın ön plana çıktığı ve memnuniyeti şekillendirdiği sektörlerde, sipariş toplama yöntemlerinin doğru belirlenmesi, sürecin sorunsuz olmasını sağlar. Sipariş toplamada ortaya çıkan hatalar, ürünün iadesine ve ciddi maliyetlere yol açabilir. En önemlisi de, müşteri kaybına neden olur.

Sipariş toplama türleri, günümüzde farklı metotlar içerir. Dalga toplama, alan toplama, temel sipariş toplama, parti sipariş toplama gibi yöntemleri vardır. Lojistik sektöründe depo yönetimi noktasında en önemli süreçlerden olan sipariş toplamada, müşteri siparişlerine göre doğru envanterin takvime uygun bir şekilde çekilmesi, sorunsuz bir tedarik zinciri noktasında önem taşır. İşletmelerin, tedarik zinciri kaynaklı sorunlar nedeniyle, müşteri kaybı yaşamaması adına doğru yöntemleri ve teknolojileri uygulaması şarttır.

Hemen E-ticaret'e Başlayın!

E-ticaret adım atmadan önce, IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.

image

Sipariş Toplama Nedir?

Müşteri siparişlerini karşılamak adına ilk adım olan sipariş toplama, çalışanların yürüttüğü bir operasyondur. Envanter kontrolünün önemli bir öğesi olan sipariş toplamada, doğruluk ve hız ön plandadır. Sipariş toplama nedir sorusunun yanıtı da, lojistik faaliyetlerde müşteri taleplerini hazırlamanın ilk adımı olarak verilebilir. Günümüzde özellikle online sipariş süreçlerinde ürün çeşitliliği yüksek, parti büyüklükleri değişkendir. Bununla birlikte teslimat süreleri düşük olduğu için, hata payını en aza indirgemek önemlidir.

Lojistik faaliyetlerde depolama fonksiyonu sorunsuz bir memnuniyet sürecinin ilk adımı olması nedeniyle optimize olmalıdır. Siparişlerin toplanmasında, ortaya çıkan zaman ve iş gücü maliyetini en aza indirmek adına toplayıcıların rotalarının tespiti, hangi teknolojilerin kullanılacağına karar verilmesi önem taşır. Depo sevkiyat toplama aşamasında, farklı sipariş toplama yöntemleri algoritmaları kullanılır.

Lojistik Sektöründe Depo Sipariş Toplama Yöntemleri

Sipariş Toplama

Lojistik sektöründe kullanılan sipariş toplama yöntemleri, farklı yaklaşımlar içerir. Depo sipariş toplama yöntemleri içinde, bir işletme için en uygun modelin hangisi olduğu deponun yapısına, iş sürecine, stok türüne göre değişir. Bunun yanında ürün çeşitleri, depo kaynakları gibi birçok kriter de hangi sipariş toplama yönteminin uygun olduğunu ortaya koyar. İşletmeler, aşağıdaki depo sipariş toplama modellerinden birini tercih edebilir.

Sipariş Bazlı Toplama

Sipariş bazlı toplama (single order picking), depo yönetiminde en çok kullanılan sipariş toplama yöntemleri içindedir. Geleneksel yöntemle yönetilen depolarda, sipariş bazlı toplama işlemi için ilk adım, satış sisteminden gelen siparişlerin yöneticiye ulaşmasıdır. Toplayıcı operatör, sipariş bilgisini almasının ardından ilgili siparişi toplar. Sipariş bazlı toplamaya dair bilinmesi gerekenler ise şu şekildedir:

  • ABC kategorizasyonu ile, en çok satılan ürünlerin yakın yerleşimi sağlanabilir.
  • Ürünlerin raf ömrü, lot numarası dikkate alınır, LIFO veya FIFO metodu uygulanabilir.
  • Sipariş bazlı toplama, klasik bir yöntemdir ve optimal bir yönetim sağlamaz.
  • Toplayıcının rotasının optimize edilmesi, süreci hızlandırabilir.
  • Sipariş sayısı düşük ve küçük depolar için kullanılabilir.
  • Sipariş doğruluk oranı yüksek bir yöntemdir.

Sipariş bazlı toplama yönteminde, en çok talep edilen ürünlerin depoda kolay erişilebilir noktalara yerleştirilmesi süreçleri hızlandırır ve hataları azaltır. ABC analizine göre en çok satan ürünleri ön plana koymayı unutmayın.

Parti / Çoklu Sipariş Toplama

Parti toplama, tekli sipariş toplamadan farklı olarak tek seferde birden fazla siparişin toplanması esasına dayanır. Bu modelde, toplayıcı personelin seyahat süresinin en aza inmesi hedeflenir. Alan büyük veya küçük olsa dahi, çoklu sipariş toplamada stok ve satış kaleminin yüksek olduğu ürünler söz konusu olması durumunda, süreç daha pratik hale getirilir. Çoklu sipariş toplamada önemli bilgiler şu şekildedir:

  • Sipariş toplayıcı, aldığı toplama listesi ile siparişleri toplar.
  • Ürün tipine bağlı olmakla birlikte parti büyüklüğü, 5 ile 10 arasında değişebilir.
  • Sipariş başına toplama süresi, parti uygulaması nedeniyle oldukça düşer.
  • Aynı ürün grubu için yapılan işlemlerle, hatalı sipariş oranı azalmış olur.
  • Otomatik elleçleme ekipmanları ile, toplama süreci hızlanır.
  • Bu modelin dezavantajı, büyük depolarda yoğunluk kaynaklı sorunlardır.

Parti toplama yönteminde, aynı anda birden fazla siparişin toplanması iş gücünü optimize eder. Bu yöntemi kullanırken, otomatik elleçleme ekipmanlarıyla süreçleri daha da hızlandırabilir ve sipariş hatalarını minimuma indirebilirsiniz.

Dalga Toplama

Dalga toplama, sipariş toplama yöntemleri içinde farklı bir yaklaşımı temsil eder. Dalga toplamada amaç, siparişlerin planlanmış belli bir zaman diliminde toplanmasıdır. Bu modelin öne çıkan avantajı, siparişin gün içinde belli periyotlarla toplanmasıdır. Dalga toplama modelinin amacı, belli sipariş gruplarının aynı sevkiyatla çıkmasını sağlamaktır. Depo yöneticileri, günlük sevkiyat akışını oluştururken, siparişleri dalgalara göre gruplayabilir. Bu modelin özellikleri ise şöyledir:

  • Tekli, çoklu veya bölge-parti toplama modelleriyle kullanılabilir.
  • Döngü süresi kısa bir sipariş toplama yöntemidir.
  • Kalem sayısı yüksek sipariş grupları için uygun bir metottur.
  • Tek bir dalgada yüksek hacimde ürün toplanabilir.
  • Siparişleri hatasız şekilde ayırmak için uygun ekipmanlar kullanılmalıdır.

Dalga toplama modeliyle çalışırken, siparişleri gün içindeki belli periyotlarla toplamak, depodaki yoğunluğu dengeler ve sevkiyat akışını optimize eder. Bu modelde özellikle yüksek hacimli ürünlerin toplandığından emin olun.

Bölge / Alan Toplama

Bölgesel toplama, ürünlerin raflara göre dağıtıldığı depo organizasyonlarında tercih edilir. Bir firma, depoyu belli ürün gruplarına göre kategorize ettiği takdirde, bölgesel sipariş toplama metodu tercih edilebilir. Bu modelde, her bölge için toplama emirleri ayrı şekilde gönderilir. Ürünlerin sevkiyatı öncesinde ise, toplanan partiler bir araya getirilir. Bununla birlikte, ürünler farklı kategorilerde olduğu içim, kutulama ve kategorize etme işlemi doğru şekilde yapılmalıdır. Bu yönteme dair bilinmesi gerekenler şöyledir:

  • Belli bir ürün grubuna çok sayıda sipariş gelmesi durumunda tercih edilir
  • Sipariş toplama personelleri, sadece belli bir alanda toplama yaptığı için süreç hızlıdır
  • Bir bölge için, bir veya birkaç sipariş toplama personelinin olması, ideal kabul edilir.
  • Büyük depolar için uygun olan bu yöntemde, koridorlardaki taşıma trafiği düşüktür.
  • Düşük sipariş frekansının olduğu depolar için uygun değildir.

Bölge toplama yöntemini uygularken, depo içi alanları ürün gruplarına göre kategorize etmek süreçleri hızlandırır. Her bölge için belirli personellerin görevlendirilmesi, toplama süresini önemli ölçüde kısaltabilir.

Sipariş Toplama Uygulamaları Nelerdir?

Sipariş Toplama

Sipariş toplama yöntemleri kadar, siparişleri kategorize eden teknik ve uygulamalar da önemlidir. Nitekim, tüm depo yönetim sistemlerinde amaç hızlı ve efektif bir toplama olmasına karşın, doğru okuma ve toplama sistemleri, toplama personellerinin işini kolaylaştırır, hataları en aza indirir. Lojistik sipariş toplama uygulamaları veya sipariş toplama programı içinde öne çıkan yöntemler ve özelliklerine bakalım.

El Terminali İle Okutarak Toplama (Pick by Scan)

Sipariş hazırlama yöntemleri içinde en çok tercih edilen metotlardandır. Barkod okuma sistemine sahip el terminalleri ile, hızlı işlem gerçekleştirilir. Bu sistemin artıları şöyledir:

  • Sipariş bilgilerinde hata oranı en aza indirilir
  • Veriler, depo yönetimi sistemine bağlı olduğu için, süreç sistemden takip edilebilir
  • Sevkiyat yönetimi ile ilgili süreç, optimize şekilde ilerler

El terminali ile okutarak toplama yöntemi, sipariş bilgilerinin hızlı ve doğru şekilde işlenmesini sağlar. Barkod okuma sistemine entegre depo yönetimi yazılımları kullanarak sevkiyat süreçlerini daha verimli hale getirebilirsiniz.

Işıkla Toplama (Pick by Light)

Işıkla toplama sisteminde, sipariş toplama elemanı depoda, siparişin nerede olduğunu otomatik yanan bir lamba sistemi ile görebilir. El terminalindeki onaylama ile, toplama işlemi onaylanır ve bilgi sistemine düşer. Sistemin özellikleri şu şekildedir:

  • Işık sistemi sayesinde, ürün arama süreleri personeller için kısalır
  • Stokla ilgili yaşanabilecek sorunlarda, bilgi işlem sistemine bilgi gider
  • El terminali ile entegre bir model olması nedeniyle, toplama hataları mininize edilir

Işıkla toplama sistemi, depoda ürün arama sürelerini azaltarak iş gücü verimliliğini artırır. Özellikle çok sayıda siparişin aynı anda toplandığı büyük depolarda bu yöntemi tercih ederek operasyonel hız kazanabilirsiniz.

Işığa Göre Toplama (Pick to Light)

ERP sistemine bağlı olarak çalışan ışığa göre toplama sistemi, çok şubeli işletmeler için uygundur. Toplanacak ürünlere ilişkin farklı renkler sistemde çıkar ve hangi şubeler için hangi ürünlerin depodan çıkacağı personellere iletilir. Sistem üzerinde, toplanan ve sevke hazır ürünler onaylanır. Sistemin öne çıkan yanları şu şekildedir:

  • Stok kontrolü bu yöntemde otomatik olarak gerçekleşir
  • Sipariş toplama hataları bu sistemde çok düşüktür
  • Çok şubeli işletmeler için uygun bir modeldir

Sınıflandırıcı İle Toplama (Sorter)

Sınıflandırıcı (sorter) ile toplama işleminde, paletli siparişlerin hazırlanması oldukça hızlı ilerler. Sınıflandırıcı ile toplamada, ürünler ve paletler sistem üzerinden entegre edilir, sipariş toplama elemanlarının iş yükü azalır. Fiyatlandırma ve depo etiket sistemleri de yazılımla entegre şekilde çalışır. Bu yöntemin avantajları şöyledir:

  • İşlemler otomatik olarak ilerlediği için hata oranı çok düşüktür
  • Sipariş hazırlama süreci daha verimli hale gelir

Sesli Toplama (Pick by Voice)

Sesli toplama sisteminde, sipariş toplama elemanlarına toplanacak ürünle ilgili veriler sesle gider. Kulaklık üzerinden sipariş bilgisini alan elemanlar, verimli bir şekilde ilgili ürünleri sevke hazır hale getirebilir. Bu sistemde onay da sesle verilmektedir. Sistemin artıları şu şekildedir:

  • Çalışanların gözü ve elleri yorulmadan, sistem efektif şekilde ilerler
  • Gelişmiş ve kullanıcı dostu bir sistemdir

Depo yönetiminde sesli toplama sistemini kullanarak, çalışanların göz ve ellerini kullanmadan verimli bir şekilde sipariş toplamasını sağlayabilirsiniz. Bu yöntem, özellikle yoğun iş yükü altında olan depolar için oldukça etkilidir.

Akıllı Gözlükle Toplama (Pick by Vision)

Akıllı gözlükle toplama sistemi, Google Glass gibi akıllı gözlük ürünlerinin kullanıldığı bir sistemdir. Yüksek teknolojik ekipman maliyeti olmasına karşın, zamandan tasarruf sağlar ve hata oranını düşürür. Sistemin öne çıkan yanları şöyledir:

  • Sipariş toplama hızı yüksek sistemdir
  • Sipariş toplama hataları oldukça düşüktür
  • Farklı depo türleri için kullanılabilir

Akıllı gözlükle toplama gibi yenilikçi teknolojileri uygulayarak, depo süreçlerinde hata oranını düşürebilir ve sipariş hazırlama hızını artırabilirsiniz. Bu yöntem, yüksek yatırım maliyetine rağmen uzun vadede zaman ve maliyet tasarrufu sağlar.

İşletmeler İçin En İyi Sipariş Toplama Sistemi Hangisi?

Sipariş Toplama

Sipariş toplama yöntemlerinin her biri, farklı depo türlerine ve işletme modellerine hitap eder. Küçük segmentli bir depo ile, büyük segmentli depoda farklı sipariş toplama araçları tercih edilebilir. Sipariş toplama sistemleri arasında sesli sipariş toplama, akıllı gözlükle sipariş toplama gibi yenilikçi metotlar yer alsa da, birçok işletme temel yöntemlerle depo süreçlerini yönetir. E ticaret sipariş toplama veya diğer depodan sipariş toplama sistemlerinde, toplama yöntemlerine göre ortaya çıkan tablo şu şekildedir:

  • Temel sipariş toplama: Düşük sipariş sayısı için uygundur.
  • Parti toplama: Düşük sayıda sipariş sayısı için uygun, daha efektif bir yöntemdir.
  • Alan toplama: Orta seviyeli sipariş sayısı için uygun optimal bir yöntemdir.
  • Dalga toplama: Yüksek sipariş sayısı için, en uygun sipariş toplama metodudur.

Sipariş Toplama Operasyonlarında Nelere Dikkat Edilmeli?

Sipariş toplama sürecinde, işletmelerin dikkat etmesi gereken birçok nokta vardır. Zira e-ticaret veya diğer alanlarda, siparişlerin aksaması her zaman iş süreçlerine zarar verebilen, önemli bir noktadır. Çok şubeli işletmeler için ürünlerin sevkiyatında yavaşlama, işi yavaşlatan ve doğrudan zarar anlamına gelen bir durumdur. Bu nedenle, sipariş toplama sürecinde aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir:

Depo yönetimi yazılımı kullanarak, süreci daha efektif hale getirmek mümkündür

İşletmenin sipariş profiline göre, deponun yapılandırılması zaman tasarrufu sağlar

Kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemleri, etkili bir depo yönetimi için önemlidir

İşin ölçeği büyüdükçe, robotik sistemlerden destek almak depo yönetimini kolaylaştırır

Kulaklık, akıllı gözlük veya RF tarayıcı gibi yenilikçi yöntemler de, operasyon verimliliğini artırır

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Sipariş toplama yöntemleri nelerdir?

Depodan sipariş toplama sürecinde en çok tercih edilen yöntemler arasında bölgesel toplama, dalga toplama, tekli sipariş toplama ve çoklu sipariş toplama yer alır.

E-ticaret sipariş toplayıcı nedir?

E-ticaret sipariş toplayıcı sistemleri, depoda gelen siparişleri hızlı bir şekilde tasnif ederek sevke hazır hale getiren uygulamalardır. Ürün çeşitliliği ve depo yapısına göre farklı toplama yöntemleri kullanılabilir.

Sesle sipariş toplama nedir?

Sesle sipariş toplama, sipariş toplama elemanlarının kulaklık sistemi üzerinden yönlendirmeler alarak siparişleri topladığı bir yöntemdir. Bu sistemde göz yorulmadığı için işlemler daha verimli bir şekilde gerçekleştirilir.

Sipariş toplamanın kaç çeşidi vardır?

Sipariş toplama dört temel yöntemle gerçekleştirilir: tekli toplama, çoklu toplama, bölgesel toplama ve dalga toplama. Bunun yanında, yenilikçi sistemlerde farklı metotlar da kullanılabilir.

ideasoft monogram
IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.
Meriç Baha Özbek
Meriç Baha Özbek

E-ticaret Danışmanı

Meriç Baha Özbek, E-ticaret, SEO stratejileri ve dijital pazarlama konularında uzmanlaşmış deneyimli bir profesyoneldir. 2 yıldır SEO ve dijital pazarlama, e-ticaret alanlarında çalışmaktadır. Yazar hakkında detaylı bilgi

Popüler Videolar