E ticaret işini dijitale aktararak müşterilerine daha kolay ulaşmak isteyen işletmelerin ve bir iş fikri arayan girişimcilerin her geçen gün daha fazla ilgisini çekmektedir. Özelikle kendi işine sahip olmak isteyen girişimciler, yeni bir fikir olarak bunu düşünür.Bu noktada da evden e-ticaret yapılacağı sık sorulanlar arasındadır. Her ne kadar zor olduğu düşünülse de ne yapacağınızı biliyorsanız oldukça kolaydır:
1.Şirket Kurmak
2.Ürün Seçmek
3.E-ticaret Sitesi Kurmak
4.Kargo Anlaşmalarını Yapmak
Evden e ticaret yapmak istiyorsanız, bu dört adımı takip ederek siz de kısa sürede yapmaya başlayın.
Şirket Kurmak
E ticaret yapmak istiyorsanız, bunun için bir şirketiniz olması gerekir. Evden yapacak olsanız bile ilk olarak bir şirket açılmalıdır. Türk Ticaret Kanunu ve vergi usullerine uygun olarak online alışveriş gerçekleştirmek için şahıs şirketi açılır.
Bunun maliyetleri yüksek olmadığı gibi kolay, hızlı bir şekilde de açılması mümkündür. Bunun dışında limited ve anonim şirket türleri de vardır.
İlgili Rehber: Şirket kuruluşu sırasında girişimcilerin sık yaptığı hatalar
Ürün Seçmek
Evden e ticaret yapmak istiyorsanız, bunun anlamı satacak ürününüz olmadığı anlamına gelir. Bu bakımdan şirket kurduktan sonra satacaklarınıza karar verilmelidir. Bu kapsamda birçok şey tercih edilir:
1. Bilgisayar aksesuarları
2. Kokulu mumlar
3. Erkek ve kadın giyim ürünleri
4. Evcil hayvan ürünleri
5. Çantalar
6. Telefon aksesuarları
7. Anne & bebek ürünleri
Bunların yanı sıra genel anlamda e ticaret dünyasını inceleyerek de fikir sahibi olursunuz. Bu süreçte her ürünün kâr oranının değiştiğinin, alıcılarının farklılaşabildiğinin farkında olmanız gerekir.
E-ticaret Türlerini Bilmek
E ticaret kendi içinde farklı başlıklar halinde incelenir. Evden online satışlar yapmayı düşünüyorsanız, bunlardan hangisine adım atacağınız da bilinmelidir:
1. B2C: İşletmeler bireysel tüketicilere, yani son kullanıcılara satış yapar. Çok sayıda varyasyona sahip en yaygın modeldir.
2. B2B: İşletmeler diğer işletmelere satış yapar. Genellikle alıcı, ürünleri tüketiciye yeniden satar.
3. C2B: Müşterilerin diğer şirketlere satış yapmasına izin verir.
4. C2C: Tüketiciler diğer tüketicilere satış yapar.
Bunların her birinde farklı site örneklerini inceleyerek, çalışma şekilleri hakkında bilgi sahibi olunur.
E-ticaret Sitesi Kurmak
Bu adıma geldiğinde evden e ticaret yapmak için platformu oluşturmanız gerekir. Bu konuda bir firma ile iletişime geçerseniz, sıfırdan sizin için özel bir platform hazırlanır. Ancak online satış platformları karmaşık bir yapıya sahiptir. Sıradan bir web sitesine göre çeşitli entegrasyonlar vardır.
Bu bakımdan sitenin adım adım planlı kurulması, müşterinin istediği modül ve entegrasyonların tek tek kurulması gerekir. Bu da hem zaman hem de maliyet gerektirir. Bunun yanı sıra hazır sunulan paketler, daha avantajlı bir başlangıç sağlar.
Çünkü bunlarda farklı özellikler bir bütün halinde sunulur. Böylece daha fazla özelliğe uygun fiyat ile ulaşılır. Ayrıca düşük bir başlangıç paketi seçseniz bile işiniz geliştiğinde bir üst seviyeye geliştirmeniz mümkündür. Ancak e ticaret paketleri seçerken dikkatli olmak da gerekir. Her birinin içeriği değiştiği için tümünü incelemeniz, aralarından sizin için en uygun olanları seçmeniz gerekir.
İlgili Rehber: E-ticaret Sitesi Kurma Rehberi
Kargo Anlaşmalarını Yapmak
E ticaret sitenizi sıfırdan kurmuşsanız, site kurulumu tamamlandıktan sonra birtakım entegrasyonlar gerçekleştirilecektir. Ardından da kargo anlaşması yapmak gelir.
Müşterileriniz sipariş verdiğinde, onlara uygun fiyatla kargo göndermek istiyorsanız bu oldukça önemlidir. Her kargo firması size farklı teklifler yapar. Her birini incelerseniz, aralarından size en uygun olanlarını kolay bir şekilde bulmanız mümkün.
Ancak e ticaret paketleri size bu konuda çözüm üretir. Çünkü bazı firmalar paketlerinde indirimli kargo anlaşmaları da size sunar.
Tüm bu adımları tamamladıktan sonra, sadece ürünleri eklemeniz, fiyat bilgilerini ve açıklamalarını girmeniz gerekir. Satışlar da böylece başlanması mümkündür.
Sitenizi Tanıtmak
E ticaret daha fazla tüketiciye ulaşma imkanı verir. Çünkü internet insan hayatında her gün kullanılır. Online alışveriş yapmak da zamandan tasarruf etmeye yardımcı olur. Ancak sahip olduğu bu gibi artılar nedeniyle güncel olarak pek çok online alışveriş sitesi vardır.
Bu nedenle platformunuzu ilk başlattığınızda, tanınmadığınız için satışlarınız istediğiniz gibi olmaz. Sitenizi açtıktan sonra tanıtımını yapmak da dolayısıyla önemlidir. Bu konuda şunlar denenir:
1. Markanızı çevrimiçi dizinlere ekleyin
2. Markanızı tanıtmak için Influencer ile çalışın
3. Google AdWords gibi dijital reklamları kullanın
4. Sosyal medyaya reklamlar verin
5. İşinizle ilgili bir sosyal medya hesabı açın
Tüm bunların yanı sıra SEO uyumlu bir site oluşturmak da önemlidir. Çünkü insanlar belirli bir siteden alışveriş yapmayacaksa, genellikle arama motorunun ilk sayfasındaki 4-5 siteyi inceleyerek karar verir. Bu durum siteniz ne kadar alttaysa, satışların o kadar düşeceğini gösterir.
Dolayısıyla yeni açılan bir sitenin, iyi bir arama motoru sıralaması alması şarttır. SEO optimizasyonu da buna yönelik olarak yapılır. Eğer SEO uyumlu e ticaret paketleri seçerseniz, sitenizin daha iyi bir sıralama almasına yardımcı olursunuz.
Bunun dışında profesyonel SEO firmaları ile iletişime geçerek de sitenizde SEO ayarlaması yapılabilmektedir. Bu kapsamda her sitenin ihtiyacı değişeceği için platformunuz incelenecek, yapılması gerekenler belirlendikten sonra uygulamaya alınacaktır. Böylece e ticaret sitesi daha iyi sıralama alacaktır.
Evden E ticaretin Artı ve Eksileri Neler
Evden e ticaret yapmak istiyorsanız, bunun artılarını ve eksilerini de işe başlamadan önce bilmeniz gerekir. Avantajları şu şekilde bahsedilir:
1. Genel anlamda giderleriniz daha az olur.
2. Ürün veya hizmetleri yerel veya uluslararası olarak satma seçeneği vardır.
3. İş-yaşam dengesi esnek bir yapıda kurulur.
Bunun dışında e ticaretin getirdiği şu gibi artıları da mevcuttur:
1. Kolaylık: E-ticaret haftanın yedi günü, günün 24 saati gerçekleşir. E-ticaret çok iş gerektirse de siz uyurken satış yapmak veya mağazanızdan uzaktayken gelir elde etmek hala mümkündür.
2. Artan seçim olanağı: Birçok mağaza, fiziksel ortamda bulunan muadillerinden daha geniş bir ürün yelpazesini çevrimiçi olarak sunar. Yalnızca çevrimiçi olarak var olan birçok mağaza, tüketicilere başka yerde bulunmayan özel envanter sunar.
3. Potansiyel olarak daha düşük başlangıç maliyeti: E-ticaret şirketleri bir depo veya üretim sahası gerektirir, ancak genellikle fiziksel bir vitrine ihtiyaç duymazlar. Bu nedenle masraflar daha azdır.
4. Uluslararası satışlar: Bir e-ticaret mağazası müşteriye gönderi yapabildiği sürece, bir e-ticaret şirketi dünyadaki herkese satış yapar. Dolayısıyla fiziki coğrafya ile sınırlı değildir. Ancak uluslararası satış yaparken de yasalara ve mevzuatlara uyum gösterilmelidir.
Evden e ticaret yapmak istiyorsanız, bir takım eksileri olduğu da bilinmelidir. Bunlar genel anlamda şöyle verilir:
1. İşletmenizin ihtiyaçlarını desteklemek için evinizdeki alanı dönüştürmeniz gerekir. Envanter tutma, bir ev ofisi oluşturma veya ürün depolama bunlardan bazılarıdır.
2. Evden çalışmak size çok fazla özgürlük sunar, ancak aynı zamanda yalnız da olur. Başkalarının yanında olmaktan hoşlanıyorsanız, bu zor olacaktır.
3. Satışlar arttığında tek başınıza kargo ve ürünlere yetişmek de zor olacaktır.
Ayrıca evden e ticaret yapmak istiyorsanız, yasa ve mevzuatlara uyum sağlamanın gerektiği de unutulmamalıdır.
İçindekiler
En çok okunan yazılar
- E ihracat nedir? E ihracat nasıl yapılır?
- E ticaret nedir, E ticaret nasıl yapılır
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- E-ticarette ne satılır? E-ticarette internetten en çok satılan ürünler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
Popüler Videolar
Benzer yazılar