
Dijital pazarlama çalışmalarında etkileşimler, pazarlama çalışmalarının ne kadar kişiye eriştiğini ve erişilen kitlenin bu içerikleri ne kadar ilgi çekici bulduğunu görmesini sağlar. Etkileşimleri ölçerek, pazarlama çalışmalarınızın verimliliğini anlamış olur ve pazarlama stratejilerinizi bu veriler doğrultusunda geliştirme fırsatınız olur.
Bu stratejileri oluşturmak ve geliştirmek için hangi etkileşim oranları üzerinde durmanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Bu rehberimizde de dijital pazarlama çalışmalarında üzerinde durmanız ve ölçümlemeniz gereken etkileşim metriklerini paylaşacağız.
İçerik erişimi
Genel olarak pazarlama çalışmalarınızda içeriklerinizin kaç kişiye eriştiğini ve bu kişilerin demografik bilgilerini incelemeniz gerekir. Böylelikle hedef kitleniz hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. İçerik erişimi, paylaştığınız tüm içeriklerin toplamda kaç kişiye eriştiğini belirten bir tanımdır. Her pazarlama çalışmasında ve herbir kanalda bu erişim sayıları değişiklik gösterebilir.
Toplam erişim sayısının altında ölçümlemeniz gereken birkaç etkileşim metriği bulunuyor.
Tekil kullanıcılar: Tekil kullanıcılar, kaç farklı kişiye ulaştığınızı görmenizi sağlar. Bazı içerikleriniz aynı kişi tarafından birkaç kez görüntülenebilir bu yüzden de net bir şekilde kaç farklı kişiye eriştiğinizi görmezsiniz. Bu sebeple tekil kullanıcı sayısını odak almanız önemlidir.
Konum: Bir diğer ölçmeniz gereken metrik ise bu kullanıcıların hangi konumlarda olduğudur. Böylelikle sizi takip eden ve içeriklerinizin eriştiği kitlelerin yoğun bir şekilde yer aldığı konumları bulabilirsiniz. Bu veri ilerleyen zamanlarda reklam hedeflemeleri yaparken hangi konumlara daha fazla önem vermeniz gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır.
Cihaz: İçeriklerinizin hangi cihazlardan daha fazla görüldüğünü de takip edebilirsiniz. Böylelikle reklam ve pazarlama çalışmalarında bu cihazlara yönelik stratejiler oluşturabilirsiniz.
İçerik pazarlama
Web siteniz üzerinde yaptığınız içerik pazarlama çalışmalarında ölçümlemeniz gereken bir takım metrikler bulunuyor. Blog çalışmalarınızdan aldığınız geri dönüşümleri ve erişimleri takip etmek için bu metrikler oldukça önemlidir.
Sayfa görüntülenmesi: Blog içeriklerinizde sayfa görüntülenmelerini takip etmeniz gerekir. Hangi içeriklerin ve sayfaların daha fazla ziyaretçi çektiğini takip ederek, blog stratejilerinizi bu doğrultuda geliştirebilirsiniz.
Sayfada geçirilen süre: Sayfa ziyaretlerinin yanı sıra ziyaretçilerin bu sayfalar üzerinde ne kadar zaman geçirdiğini de takip etmelisiniz. Böylelikle içeriklerinizin ne kadar okunduğunun takibini yapabilirsiniz.
Sayfayı terk etme oranı: Bir diğer metrik ise sayfayı terk etme oranıdır (Bounce Rate). Kullanıcıların sayfayı terk etme oranının yüksek olması, bu sayfadaki içerikle ilgilenmediklerini ya da içeriği ilgi çekici bulmadıklarını gösterir. Bu oranın düşürmeniz, sayfada geçirilen süreyi de artıracaktır.
Sosyal medya pazarlama
Sosyal medya üzerinde yaptığınız pazarlama ve içerik çalışmalarında da takip etmeniz gereken bir takım etkileşim kriterleri bulunuyor. Bu kriterler ise şöyle:
Beğeniler: Sosyal mecralarda takip etmeniz gereken metriklerden biri paylaşımlarınızın aldığı beğeni sayısı. Organik ya da reklam destekli içeriklerin hepsinde bu orana dikkate almak gerekir.
Paylaşımlar: İçeriklerinizin takipçileriniz tarafından paylaşılması, paylaşımlarınızın dikkat ve ilgi çekici olduğunu gösterir. Paylaşım sayılarının artması organik olarak erişimlerinizin de artmasına yardımcı olur. Bu sebeple de paylaşım sayılarını ölçümlemeniz gerekir.
Yorumlar: Gönderilerin organik erişimini artıran faktörlerden biri de paylaşımlara yapılan yorumlardır. Yorum sayılarını artırmanız hem takipçileriniz arasında bir komünite oluşturmanıza yardımcı olur hem de içeriklerinizin daha fazla kişiye ulaşmasını sağlar.
E-posta pazarlama
E-posta pazarlama çalışmaları yaparken de bazı etkileşim metriklerinin takibini yapmanız gerekiyor. Bu metrikler e-posta kampanyalarınızın ne kadar etkili olduğunu ölçümlemeniz için elinizde bazı verilerin oluşmasını sağlayacak.
Açılma oranları: E-postalarınızın açılma oranları bir hayli önemlidir ve bu metriği etkileyen birçok faktör bulunur. Gönderen adı, e-posta başlığı, kullanılan eyleme çağrı ifadeler gibi faktörler e-postalarınızın açılma oranlarını etkiler. Bu açılma oranlarını takip etmek, kullanıcıların ilk görüşte e-postalarınıza ne tepki verdiğini takip etmenize yardımcı olur.
Tıklama oranları: Tıklama oranları ise açılma oranlarından sonra gelen bir metriktir. E-postalarınızı açan kişilerin ne kadarının bu içeriklere tıkladığını görmenizi sağlayan metriktir de diyebiliriz. Tıklanma oranlarının düşük olması, e-posta içeriklerinizde bazı detayların düzenlemesi gerektiğini gösterir.
Geri dönüşüm oranları: E-postalarınızın başarısını gösteren bir diğer metrik ise geri dönüşüm oranlarıdır. Abonelerinizin kaçının bu e-postalar üzerinden web sitenize gelerek bir eylemi gerçekleştirdiği takip etmenizi sağlar. Geri dönüşümlerinizi takip ederek, e-postalarınızın performanslarını takip ederek, stratejilerinizi ve içeriklerini değiştirebilirsiniz.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler