Bir web sitesine girdiğimizde karşımıza çok sayıda bileşen çıkar. Bu sitede bulunan metin içerikleri, görseller, videolar, yorum bölümleri ve bağlantılar gibi birçok öge, kompleks ve bütünlüklü bir yapı oluşturur. Sayfalar arasında gezinirken ilk etapta bu yapının nasıl kurulduğunu ya da yeni bilgiler ışığında ne şekilde güncellendiğini pek düşünmeyiz. Fakat aklınızda bir web sitesi kurmak ya da e-ticarete atılmak gibi fikirler varsa bu yapının nasıl işlediğine dair soru işaretlerinin doğması kaçınılmazdır. Yakın geçmişte internet siteleri, karmaşık ve konunun uzmanı olmayan kişilerin anlamasının neredeyse imkânsız olduğu kodlar ile oluşturuluyordu. Günümüzde ise bir içerik yönetim sistemi kullanarak bu kompleks yapıları oluşturmak ve kontrol etmek çok daha kolay.
İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Nedir?
Kısaca CMS olarak ifade edilen içerik yönetim sistemi adını İngilizcedeki Content Management System kalıbından alır. İçerik yönetim sistemi; bir web sitesinde ziyaretçi tarafından görüntülenebilen içeriklerin, dosyaların ve tasarımların kontrol edilmesini sağlayan bir tür bilgisayar yazılımıdır. Genellikle yönetici paneli olarak adlandırılan bir menü üzerinden kullanılır. Bu sistemlerin çok büyük bir kısmını kullanmak için bilgisayarlara bir program kurulumu yapılmasına ihtiyaç yoktur. Yönetici panellerine internet üzerinden giriş yapılır. Kaliteli bir içerik yönetim sistemi, bu konulara dair teknik bilgisi çok sınırlı olan kişilerin dahi dijital içerik oluşturmalarını ve bu içerikleri yönetmelerini sağlar.
İnternetin ilk ortaya çıktığı dönemlerde internet siteleri, daha basit yapılardı. Bu basit yapılı siteler HTML ya da CSS gibi kod sistemleri ile oluşturuluyordu. Genellikle sadece metinlerden, bağlantılardan ve basit görsellerden ibaret olan bu siteler, internetin yaygınlaşmasıyla birlikte daha zengin içeriklere ve görünümlere sahip yapılara dönüşmeye başladı. Bu süreçte daha fazla kişinin web sitesi açmaya başlaması, iş hayatının ve ticaretin bu alana doğru ciddi bir eğilim göstermesi kaçınılmaz hâle geldi. Ama kodların uzmanlık talep eden karmaşık dili bu süreci, oldukça zorlaştırıyordu. Tam bu noktada WordPress, Joomla ve Drupal’ın başını çektiği içerik yönetim sistemleri devreye girdi. 2000’li yılların başında bu yana, pek çok internet sitesi bir içerik yönetim sistemi (CMS) ile kontrol ediliyor.
Neden İçerik Yönetim Sistemi Kullanılmalıdır?
Web siteleri, günümüzde yeni başlayanlar için şirket yönetimi sürecinin ilk ve olmazsa olmaz adımlarından biridir. Özellikle e-ticaret alanında faaliyet gösteriyorsanız bu siteler, kullanıcılarla buluşacağınız birincil alandır. Bu alanın kolay ve pratik bir şekilde yönetilebiliyor olması, hem zaman bakımından hem de maddi açıdan yararınıza olacaktır. İçerik yönetim sistemi yazılımları, bu konuda en büyük yardımcılarınızdan biridir. Web sitenize veri girişini bir aracıya ihtiyaç duymadan, basit bir şekilde yürütmek istiyorsanız mutlaka bir içerik yönetim sistemi kullanmanız tavsiye edilir. İçerik yönetim sistemi avantajları bu kullanım kolaylığı ile sınırlı değildir. Bu sistemleri kullanmanızın sağlayacağı olumlu getirileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- İnternet sitenizi yöneten kişinin bu konuda uzman olmasına gerek kalmaz. Böylece bu işlem için ekstra bir kişi istihdam etme ihtiyacı duymazsınız. Giderlerinizi düşürmenize yardımcı olur.
- Anahtar kelime yönetimi, işletmeler için oldukça önemli bir konudur. E-ticaret sitesi kurma sürecinin önemli ayaklarından biri olan anahtar kelime yönetimi, arama motorlarında üst sıralara çıkmanızı sağlayacağından potansiyel müşterilerinizle buluşmanızı kolaylaştırır. İçerik yönetim sistemleri, bu konuda size oldukça yardımcı olur.
- İşletim yönetim sistemleri, kullandıkları temalar aracılığı ile internet sitenizin istediğiniz görünüme sahip olmasını kolaylaştırır. Sundukları zengin tema çeşitliğinin yanında bu temalar üzerinde, beklentilerinize göre özelleştirmeler yapmanıza da izin verir. Bu işlemler için karmaşık kod bilgilerine ihtiyacınız kalmaz.
- Bu sistemler, çoklu kullanıcı desteği sağlar. Sisteme tanımlanacak kullanıcılar, kolay kullanımlı arayüze ile kendilerine atanan görevleri kolaylıkla gerçekleştirebilir. Bu özellik, görev paylaşımına izin vermesi sayesinde geniş organizasyon yapılarına sahip işletme ve kurumların internet sitelerinin yönetilmesini son derece pratik hâle getirir.
- Gerekli eklemelerle, sitenizin ziyaretçi profiline dair son derece detaylı istatistiklere ulaşabilirsiniz. Bu istatistikler, çeşitli raporlar hazırlamanızı kolaylaştırdığı gibi müşteri profiliniz hakkında net bilgilere ulaşmanızı sağlar.
- İçeriklerinizi gruplamanıza ve çeşitli kategorilere ayırmanıza izin verir. Böylece iş akışınızı daha kolay düzenleyebilir, içeriklerinizi müşterilerinize daha düzenli bir şekilde sunabilirsiniz. Bu da daha güçlü bir müşteri deneyimi vadeder.
- Sitenin bakım ve güncelleme gibi işlemlerinin yapılmasını ciddi anlamda kolaylaştırır. Ayrıca sitenin çökmesi gibi olumsuzlara karşı gereken güvenlik önlemlerini bünyesinde barındırır.
İçerik Yönetim Sistemlerinin Başlıca Özellikleri Nelerdir?
Zaman içerisinde çok farklı amaçlara hizmet eden, çeşitli alanlarda kullanılmak üzere özelleştirilmiş içerik yönetim sistemleri ortaya çıkmıştır. Her bir içerik yönetim sisteminin kendi özgün özelliklerinin olduğu söylenebilir. Buna rağmen bu sistemler, temel bazı ortak noktalara da sahiptir. Temel içerik yönetim sistemi özellikleri şunlardır:
- İçerik Yaratma: Her içerik yönetim sistemi, kullanıcılarının içerik yaratmasına izin verir. Bu içerikler, aynı zamanda kullanıcılar tarafından düzenlenebilir, silinebilir ya da farklı formatlara dönüştürülebilir. Sistemlerin arayüzleri mümkün olduğunca sade tutulduğundan bu işlemleri yapmak oldukça kolaydır.
- İçerik Depolama: Yarattığınız içerikler, içerik yönetimi sisteminin içinde sürekli bir şekilde depolanır. İçeriklerin bu şekilde saklanması, ihtiyacınız olan veriye ulaşmanızın önünü açar.
- İş Akışı Yönetimi: Sisteme tanımlanan kullanıcılara, “yazar”, “editör” ya da “yönetici” gibi çeşitli roller verilebilir. Bu rollerin, sistem için için ulaşabilecekleri alanlar ve yapabilecekleri işlemler birbirlerinden farklıdır. Kişilere doğru rollerin atanması, iş akış yönetimi konusunda elinizi ciddi anlamda rahatlatır.
- Yayınlama: Hazırladığınız içerikler, yine içerik yönetim sistemi üzerinden yayınlanır ve sitenizin ziyaretçileri tarafından ulaşılabilir hâle getirilir. Bu içeriklerin ne zaman yayına alınacağının organizasyonunu da yine bu sistem dâhilde yapabilirsiniz.
Tüm içerik yönetim sistemleri bu temel fonksiyonları kapsarken bunların yanına çeşitli eklentiler vasıtasıyla farklı özellikler de dâhil edilebilir. Farklı dil desteklerinden görsellerin 360 derece görülebilmesine, sosyal medya kanallarınızın sitenize eklenebilmesinden SEO araçlarına kadar çeşitli amaçlar için kullanılabilecek eklentiler geliştirilmiştir.
İçerik Yönetim Sistemleri Nelerdir?
İçerik yönetim sistemleri, yaygınlaşmalarına paralel olarak çok farklı amaçlara hizmet edecek şekilde farklılaşmıştır. Bu farklılaşma, içerik yönetim sistemi çeşitlerinin geliştirilmesi sonucunu doğurmuştur. Bu sistemlerin ne olduğunun ve özelliklerinin ardından en çok tercih edilen çeşitlerine geçelim.
-
WordPress
Joomla
Drupal
Opencart
Shopify
Prestashop
Magento
IdeaSoft
İçerik yönetim sistemleri içinde en popüler olan WordPress’tir. whatcms.org’da yer alan verilere göre tüm dünyadaki internet sitelerinin %30’dan fazla bir kısmı bu sistemi kullanmaktadır. Aslında bir blog altyapısı olarak bilinse de WordPress, içerik yönetim sistemi olarak çok işlevsel ve kullanışlıdır. WooCommerce isimli eklenti ile e-ticaret alt yapısına dönüştürülebilir. Bu sistem hakkında daha detaylı bilgi için WordPress ile e-ticaret sitesi kurma rehberimize göz atabilirsiniz.
En çok kullanılan içerik yönetim sistemleri listesinde, WordPress’in ve bir eklentisi olan WooCommerce’ün ardından Joomla gelir. 2005 yılından bu yana kullanılan bu sistem; kurumsal ve küçük işletme web siteleri, online gazete ve dergiler, e-ticaret platformları gibi çok farklı amaçlar için tercih edilebilir.
Drupal, işlevselliği ve yapılandırılabilirliği ile öne çıkan bir sistemdir. Kimi istisnalar hariç tüm eklentileri ücretsizdir. Hemen hemen her türden internet sitesi için kullanılabilecek olan Drupal’da seçebileceğiniz tema sayısı kısıtlıdır. Buna rağmen, esnek tema yapıları sitelerin özelleştirilmesine imkân verir.
Opencart, çevrimiçi mağazalar için geliştirilmiş bir yönetim sistemidir. Ücretsiz olarak kurulup kullanılabilen bu sistem, 1999 yılında piyasaya sürülmüştür. Ödeme modüllerinin kolay bir şekilde yönetilebilmesi ile öne çıkar.
E-ticarete yönelik en popüler içerik yönetim sistemlerinden biri olan Shopify, 2004 yılında kurulmuştur. Ödemeler, pazarlama ve kargo gibi konuları da hizmet yelpazesinde bulunduran sistem, tüm dünyada kullanılmaktadır.
Prestashop; açık kaynaklı ve ücretsiz olarak sunulan bir e-ticaret sistemidir. Yaklaşık 140 000 adet web sitesi tarafından kullanılmaktadır ve 60 farklı dil seçeneğine sahiptir.
2008 yılında genel kullanıma açılan Magento da sıklıkla tercih edilen, e-ticaret odaklı bir içerik yönetim sistemidir. Bu açık kaynaklı sistemin kullanımına dair daha detaylı bilgileri Magento e-ticaret sitesi kurma başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
IdeaSoft, aslında bir e-ticaret yazılımı olsa da kullanıcılarına içerik yönetimi sistemlerinin sahip olduğun birçok özelliği de sunar. Bu sistem ile web sitesinize sadece ürün değil, blog içerikleri, haberler ya da isteğiniz doğrultusunda şekillendirebilceğiniz sayfalarda ekleyebilirsiniz.
İçerik Yönetim Sistemi Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İçerik yönetim sistemi kullanırken dikkat etmeniz gereken birincil konu güvenliktir. Açık kodlu bir yapıya sahip olduklarından bu sistemler, zaman zaman güvenlik açıkları verebilir. Bu nedenle olumsuz bir durumla karşılaşmamak adına sistemlerin bakım çalışmalarına ve güncellemelerine önem vermeniz gerekir. Bu işlemlerin konuya hâkim olan kişilerce yapılması tavsiye edilir.
Bir içerik yönetim sistemi kullanırken ihtiyaç duyabileceğiniz eklentiler, karşınıza beklenmedik maliyetler çıkarabilir. Kullanım amacınızı belirleyip alternatifler arasındaki sistem tercihinizi buna göre yaparak hesapta olmayan harcamalardan korunabilirsiniz. Ayrıca çok fazla bileşen ve eklentinin olduğu bir sistemi, ilk başta kullanıcıların adaptasyonunu zorlaştırabilir. Bu nedenle sistemde yapılacak geliştirmelerin kademe kademe yapılması daha yerinde olur.
İçindekiler
En çok okunan yazılar
- E ihracat nedir? E ihracat nasıl yapılır?
- E ticaret nedir, E ticaret nasıl yapılır
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- E-ticarette ne satılır? E-ticarette internetten en çok satılan ürünler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
Popüler Videolar
Benzer yazılar