Fransa İle E-İhracat Yaparken Bilmeniz Gerekenler

30 Ağustos 2022
Savaş Çetinkaya
Fransa İle E-İhracat Yaparken Bilmeniz Gerekenler

Fransa, yüksek ticaret hacmiyle Avrupa’nın önemli ekonomileri arasında yer alır. Türkiye’de üretilen birçok ürün, bu ülke pazarında talep görür. Markanızın Avrupa piyasasında yer edinmesini isterseniz Fransa’ya ihracat yapmayı tercih edebilirsiniz. İyi bir plan hazırlayarak Fransa ile e-ihracat faaliyetlerini başarılı biçimde yürütmeniz mümkündür.

Ürünlerinizi Fransa pazarında satışa sunmak için öncelikle iyi bir e-ihracat paketi almanız gerekir. Gelişmiş bir operasyon planı ve sağlam bir altyapıyla bu ülkeye ihracat gerçekleştirebilirsiniz. Bu süreçte bazı hususlara dikkat etmeniz faydalı olur. Sizin için hazırladığımız bu içeriğin devamında Fransa ile e-ihracat konusunda detaylı bilgi edinebilir ve işinize yarayacak tüyoları öğrenebilirsiniz.

Fransa’ya E-İhracat Yapmadan Önce Öğrenilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Fransa, 2019 yılı rakamlarına göre AB’nin en gelişmiş ikinci ekonomik gücüdür. Aynı istatistikler, ülkenin dünyanın 7. büyük ekonomisi olduğunu gösterir. Bu veriler ışığında Fransa’nın önemli bir pazar olduğunu söyleyebiliriz. Gelişmiş sanayi üretimi, yüksek alım gücü ve piyasa hareketliliği ihracata ihtiyaç duyulmasını sağlar.

Fransa, başta otomotiv ve demir çelik sanayi olmak üzere birçok endüstri kolunda gelişmiş bir ülkedir. Üretimden kaynaklanan ihtiyaçlar, ham madde ve yedek parça ihracatına yönelik bir talep yaratır. Ülkede sanayinin ve endüstriyel üretimin yanı sıra gündelik kullanıma da hitap eden bir ihracat talebi söz konusudur. Gıda, tekstil, elektronik gibi kategorilerde yer alan ürünler, ülke pazarında büyük bir ilgi görür. Bu bilgiler ışığında Fransa’ya e-ihracat çeşitleri arasında seçim yaparken hem toptan hem de perakende kategorileri tercih edilebilir.

Türkiye Fransa ihracat faaliyetlerine değinerek bu ülkedeki potansiyel hakkında fikir edinmek mümkündür. 2020 yılı rakamlarına göre Türkiye Fransa’ya 7.2 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirmiştir. Aynı istatistikler, 2021 yılının Ocak ve Nisan ayları arasında 3.1 milyar dolarlık bir ihracat olduğunu gösterir.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişimi Fransa’yı Türk firmaları için elverişli bir pazar hâline getirir. Türkiye’de Fransız kökenli birçok firmanın ofisleri, fabrikaları ve tedarik merkezleri bulunur. Buradan da anlaşılacağı üzere iki ülke arasında gelişmiş bir ticari ilişki söz konusudur. Ürünlerinizi Fransa pazarında satmayı düşünüyorsanız, iyi bir plan yapmak için "E-ihracat Nedir? E-ihracat Nasıl Yapılır?" başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Fransa’ya E-İhracat Yapmadan Önceki Süreçte Pazar Araştırması Nasıl Yapılmalıdır?

Fransa’ya e-ihracat yapmadan önce ürünlerinizin hedef kitlesini belirlemeniz faydalı olur. Ürün ve hizmetlerinizle ilgilenme potansiyeli olan kitleyi netleştirdikten sonra veri toplama aşamasına geçebilirsiniz. Örneğin; giyim ürünleri veya kozmetik malzemeleri satacaksanız Fransa’da yayınlanan moda dergilerini okumanız, bu konuda yayın yapan influencerları incelemeniz faydalı olur. Sektörel araştırmaları ve raporları okuyarak da hedef kitleniz hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Kitle belirleme konusunda ihtiyaç duyduğunuz bilgileri "Hedef Pazar Nedir?" başlıklı içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

Ülkede düzenlenen fuar ve etkinliklere katılarak da veri toplamak mümkündür. Bu faaliyetlere katılım sağlayarak kitlenizle doğrudan etkileşime geçebilirsiniz. Devletin ihracatçılar için sunduğu hibe ve kredilerden yararlanarak fuar, seminer, kongre gibi sektörünüzle ilgili organizasyonların bir parçası olabilirsiniz.

Fransa’ya E-İhracata Başlarken Hangi Adımlar İzlenmelidir?

Yurt dışına ürün satışı yapmak için öncelikle vergi mükellefi olmak gerekir. Hâlihazırda faaliyet gösteren bir firmanız yoksa şahıs şirketi kurarak ilk adımı atabilirsiniz. Resmî açılışınızı gerçekleştirdikten sonra ihracatçı kaydı yaptırmanız önemlidir. Yasal prosedürleri yerine getirip gereken ödemeleri yaptıktan sonra Fransa ile e-ihracat yapmaya başlayabilirsiniz.

Ürünlerinizi Fransa’daki potansiyel müşterilerinize ulaştırmak için kurumsal bir web sitenizin olması gerekir. Pazar yeri platformlarını kullanmayı planlasanız bile müşterilerinizin markanıza ulaşacağı bir sitenizin bulunması faydalı olur. Site genelindeki bilgilerin ve ürün içeriklerinin Fransızca olarak kaleme alınması önemlidir. Ülkeye yönelik ihracat çalışmalarınıza başlamadan önce Yurt dışına Ürün Satmak İçin Bilmeniz Gerekenler başlıklı içeriğimizi okumanızı tavsiye ederiz.

Fransa’ya İhraç Edilebilecek Ürünler Nelerdir?

“Türkiye Fransa’ya ne ihraç ediyor?” sorusunu yanıtlarken ülkedeki otomotiv sanayinin gelişmişliğinden bahsetmek gerekir. Otomotiv ham madde ve yedek parçaları, Fransa’nın Türkiye’den en çok ihraç ettiği ürünler arasındadır. Fransız markalarının ülkemizde açtığı fabrikalarda imal edilen otomobiller, iç aksamlar ve parçalar önemli kalem olarak kabul edilebilir. Otomotiv sektörü dışında Türkiye’nin Fransa’ya ihraç ettiği ürünler arasında başlıcaları şunlardır:

  • Genel kullanım için makine ve ekipmanlar
  • Kimyasal ürünler
  • Azot ürünleri
  • Plastik ve sentetik kauçuk
  • Hava aracı yapımı için ürünler
  • Elektronik cihazlar
  • İlaçlar
  • Muhtelif kimyasal ürünler
  • Metal çatal, kaşık, bıçak ve diğer malzemeler

Ülkedeki pazarın hareketliliği ihracat trendlerini de etkiler. Bu trendleri takip ederek Fransa ile e-ihracat yapmak için iyi bir plan oluşturabilirsiniz. Ürünlerinizi yurt dışına satmak için ihtiyaç duyduğunuz bilgileri Avrupa'ya e-ihracat yapmak için bilmeniz gerekenler başlıklı içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz.

Fransa’ya İhraç Edilen Ürünlerin E-İhracata Uygun Olup Olmayacağını Nasıl Bilebiliriz?

Ülke pazarına giren ürünlerin satışa uygunluğu FransaKalkınma Bakanlığı Rekabet Tüketim ve Sahteciliğin Önlenmesi Genel Müdürlüğü (DGCCRF) tarafından belirlenir. Ürünleriniz bu kurum tarafından belirlenen standartlara uygunsa Fransa ile e-ihracat yapabilirsiniz. Söz konusu uygunluğun belirlenmesi için gümrük süreçlerinde çeşitli denetimler yapılabilir.

Fransa pazarına girmesi yasak olan bazı ürünler vardır. Örneğin; Bisfenol-A bileşimine sahip olan biberonlar sağlık açısından sorunlu olduğu için yasaklı ürünler arasındadır. Ürünlerinizi satmadan önce yasak listesinde olmadığından emin olmanız gerekir. Ürünlerinizi yurt dışına ihraç ederken resmi kurumlara bazı ödemeler yapmanız gerekebilir. Bu konuda bilgi edinmek için E-ticaret Vergileri Hakkında Bilinmesi Gerekenler başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Fransa’ya E-İhracat ile Ürününüzü Hangi Yollarla Satabilirsiniz?

Fransa ile e-ihracat yapmak için kurumsal web sitenizi kullanabilirsiniz. Etkin bir SEO çalışması yürüterek markanızın görünür olmasını sağlayabilirsiniz. Sitenize ülkenin dilinde içerikler yüklemek ve SEO çalışmalarını Fransızca üzerinden yürütmek bu süreçte faydalı olur. Satış süreçlerini sorunsuz yürütmek için gümrük işlemlerini de önceden organize etmeniz gerekir. Bu konuda detaylı bilgi edinmek isterseniz E-ticarette Gümrükleme başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Fransa’da Popüler Online Pazar Yerleri Nerelerdir?

Fransa ile e-ihracat yapmak için pazar yeri platformlarını da tercih edebilirsiniz. Hâlihazırda yoğun bir trafiğe sahip olan bu mecralar, ürün satışlarınız için uygun bir ortam sağlar. Fransa’ya ürün ihraç etmek için kullanabileceğiniz bazı pazar yeri siteleri şunlardır:

  • Darty
  • Manomano
  • AliExpress Fransa
  • Vinted FR
  • FNAC
  • Leroy Merlin
  • eBay FR
  • CDiscount
  • Amazon Fransa

Yukarıdaki pazar yeri siteleri arasından sektörünüze uygun mecrayı belirleyerek ürünlerinizi satmaya başlayabilirsiniz. Örneğin; toptan satış yapmayı düşünüyorsanız Aliexpress’i tercih edebilirsiniz. Gelişmiş bir lojistik ağına sahip olan Amazon, perakende işlemler için iyi bir seçim olabilir.

Fransa’ya E-İhracat Yaparken Lojistik Süreci Nasıl İlerlemektedir?

Fransa ile e-ihracat yaparken öncelikle gümrük izinlerini almanız gerekir. Ürünlerinizin Avrupa’da dolaşıma girmesi için edinilmesi gereken bazı belgeler vardır. Fransa, A.TR dolaşım belgesinin kullanıldığı ülkelerdendir. Bu dokümanı edinerek ürünlerinizin burada gümrük muafiyetine sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Fransa’ya ihracat için gerekli belgeleri edindikten sonra satış yapacağınız bölgede faaliyet gösteren bir firmayla anlaşma yapabilirsiniz. Bu süreçler hakkında detaylı bilgi edinmek için E-ticarette Lojistik başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Fransa’ya E-İhracat Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Ülkedeki talebin sürekliliği Fransa ile e-ihracat yapmayı düşünen firmalar için ciddi bir avantajdır. Türkiye’de üretilen birçok ürün Fransa’da talep görür. Bu sayede sürekli bir ticari faaliyet sağlamak mümkündür. Bu ülkeye satış yaparak aynı zamanda döviz kurunu avantaj çevirebilir ve kâr elde edebilirsiniz. Fransa, Türkiye’ye yakın bir saat diliminde yer alır. Bu sayede ülkedeki gelişmeleri anbean takip etmek ve müşterilerin taleplerine zamanında yanıt vermek mümkündür. Fransa’ya satış yaparak ihracatçılara yönelik vergi muafiyet ve indirimlerinden yararlanma şansına sahip olabilirsiniz. Bu konuda detaylı bilgi edinmek için E-ticarette Vergilendirme başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.

En çok okunan yazılar

Savaş
Yazar hakkında detaylı bilgi

Popüler Videolar

Benzer yazılar

Stok kodu (SKU) nedir ve e-ticaret firmalarının bilmesi gerekenler
Stok kodu (SKU) nedir ve e-ticaret firmalarının bilmesi gerekenler
E-ticarette ürün takiplerinin yapılabilmesi ve ürünlerin karışmaması için stok kodu kullanılması gerekmektedir. Stok kodu bazı sistemlerde SKU (Stock Keeping Unit) olarak da geçmektedir. Özlellikle depo yönetimini ve özellikle...
18 Ocak 2019
Ferad Osman Sali
Şirketler İçin Zaman Yönetimi Nasıl Yapılır, Neden Önemlidir?
Şirketler İçin Zaman Yönetimi Nasıl Yapılır, Neden Önemlidir?
Zaman, kişisel hayatta olduğu gibi iş yaşamında da önemli bir sermayedir. Şirket hedeflerini gerçekleştirerek başarıya ulaşmanın yolu, çalışmaları vakte göre organize etmekten geçer. Etkin bir organizasyon planı yaparak...
13 Eylül 2022
Savaş Çetinkaya
E-pazaryeri Platformları Sektör İncelemesi Raporu
E-pazaryeri Platformları Sektör İncelemesi Raporu
E-ticaret, günümüzde tüm dünyada geniş bir pazara hitap eder. Fiziki ortamda satın alınabilen hemen her ürünü online mecralardan edinmek mümkündür. E-ticaretin yaygınlaşması aynı zamanda lojistik sektörünün ve ödeme...
13 Mayıs 2022
Savaş Çetinkaya
İnternetten para kazanma rehberi
İnternetten para kazanma rehberi
İnternet son 20 yılda milyonlarca insan için para kazanma ve ticaret aracı haline geldi. İnternet, bu alanı tamamen bir kariyer olarak görenler için de, yan projeler ile ek gelir kazanmak isteyler (Genç girişimciler, çalışanlar,...
9 Kasım 2016
Savaş Çetinkaya
Arama motoru optimizasyonu ve pazarlaması arasındaki farklar
Arama motoru optimizasyonu ve pazarlaması arasındaki farklar
Arama motoru optimizasyonu ve arama motoru pazarlama, e-ticaret firmalarının sitelerine trafik çekmek ve geri dönüşüm sağlamak için kullandıkları yöntemlerdendir. Arama motoru optimizasyonu çalışmalarını, arama motoru pazarlama...
4 Mayıs 2019
Ferad Osman Sali
Mevcut içeriklerinizde SEO geliştirmelerini nasıl yapabilirsiniz?
Mevcut içeriklerinizde SEO geliştirmelerini nasıl yapabilirsiniz?
Sitenizin SEO performansını yükseltmek için yapabileceğiniz bir takım çalışmalar bulunuyor. Özellikle site üzerindeki içeriklerinizde yapacağınız geliştirmeler ve değiştirmeler arama motorlarındaki görünürlüğünüzü de...
6 Aralık 2016
Ferad Osman Sali