Akılda kalıcı bir marka sloganı yaratmanız, marka bilinirliğinizi artırmanıza yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda tüketicilerin gözünde de marka imajınızın oluşmasını sağlamaktadır. Başarılı ve iyi işler başaran firmaları öne çıkartan marka özelliklerinden biri de bu sloganlardır. Peki, bu firmaların ve sloganlarının başarılı olmasını sağlayan faktörler neler? Bu rehberimizde de bu sorunun yanıtlarını paylaşacağız.
Hemen Başlayın!
E-ticareti tüm detaylarıyla anlattığımız rehberlerimizi inceleyebilir, dilerseniz IdeaSoft altyapısını ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.

İlgili rehber: E-ticarette marka bilinirliği nasıl artırılır?
Akılda kalıcı marka sloganı nasıl yapılır?
Kısa tutun
Marka sloganınızın akılda kalıcı olabilmesi için kısa olması önemlidir. Mesajınızı 10 kelimenin altında tutmanız gerekir. Bundan uzun bir mesajınızın olması, sloganın akılda kalıcı olmasını zorlaştıracaktır. Farklı alternatifler ya da kısaltmalarla mesajınızı kısaltabilirsiniz.
Sürekliliği sağlayın
Markanızın imajınızı sağlamak ve kurumsallığı oturtmak için bu sloganı farklı kanallar üzerindeki çalışma ve paylaşımlarınızda da kullanarak sürekliliğinizi korumanız önemlidir. Bu sloganınızı logonuzda da kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra videolarınızın sonunda da marka sloganı kullanarak, tüketicilerin akıllarında kalmasını sağlayabilirsiniz. Bunu yaparak aynı zamanda marka ve slogan arasındaki bağı müşterilerin aklına yerleştirmiş olacaksınız.
Sizi farklı kılan özellikler üzerine odaklanın
Markanızı özel ve eşsiz kılan özellikleriniz üzerine odaklanarak bir slogan geliştirmeniz gerekir. Rakiplerinizden farklarınızı öne çıkartmak, ürünlerinizi ya da vizyonunuzu en iyi şekilde yansıtan mesajı bularak, sloganınız haline getirebilirsiniz. Ayrıca farklılıklarınızı ya da vizyonunuzu paylaşmanız, markanızın imajını da etkileyecektir.
İlgili rehber: İşinizde markanızı inşa etmenize yardımcı olacak ipuçları
Uzun vadeli düşünün
Bir marka sloganı oluşturduğunuzda bunu uzun yıllar boyunca kullanacağınızı da unutmamanız gerekiyor. Bu slogan markanızla özdeşleştiğinde tüketiciler uzun yıllar boyunca sizi bu mesajla hatırlayacaktır. Bu nedenle verdiğiniz mesajınızın uzun vadede sizin imajınızı ve vizyonunuzu yansıtması önemlidir. Ayrıca bunu sürekli olarak değiştiremeyeceğiniz için uzun vadede kimliğinizi yansıtacak bir slogan belirlemelisiniz.
Orijinal olun
Orijinal olmanız da bu süreçte önemlidir. Çünkü başka firmaların sloganlarıyla benzerlik göstermeniz, taklitçilikle suçlanabileceğiniz gibi marka imajınıza da zarar verecektir. Bu sebeple de marka sloganınızı oluştururken orijinal bir kimlik yaratmanız ve mesaj vermeniz daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
İlgili rehber: Öne çıkmanızı sağlayacak markalaşma stratejileri neler?
Başka firmaların sloganlarını inceleyerek, nasıl bir mesaj verdiklerini inceleyebilir; özellikle rakip firmaların sloganlarına bakarak nasıl bir kimlik yarattıklarını görebilir ve onlardan nasıl farklılaşarak, orijinal bir mesaj vereceğiniz konusunda çalışabilirsiniz.
Hedef kitlenizi göz önünde tutun
Marka sloganı hazırlarken, hedef kitlenizi de göz önünde tutmanız önemlidir. Dolayısıyla hedef kitlenize hitap edecek, onların benimseyecekleri ve kendilerine yakın hissedecekleri bir mesaj vermelisiniz. Böylece sloganınızın daha akılda kalıcı olmasını sağlayacaktır.
İlgili rehber: Hedef kitle analizi nasıl yapılır?
Paylaşımlarınızda sloganınızı vurgulayın
Sürekliliğin yanı sıra yaptığınız paylaşımlarda, videolarda, görsellerde, web siteniz üzerinde düzenli olarak sloganınızı da vurgulamaya özen gösterin. Böylelikle mesajınızın daha fazla görünmesini sağlayarak, tüketicilerin daha fazla akıllarında kalabilirsiniz.
Logonuza ekleyin
Marka sloganı ve logo birbiriyle beraber ilerlediğinde de akılda kalıcılık artmaktadır. Şirketinizin logosuna marka sloganınızı da ekleyerek, ilk baştaki marka konumlandırma ve tanıtım çalışmalarında tüketicilerin akıllarında bu mesajla yer edinmeye başlarsınız.
Rakiplerinizi inceleyin
Rakiplerinizin marka sloganlarını incelemek hem size bazı fikirler verecektir. Aynı zamanda orijinallik adına ne tür kalıplardan uzak durmanız gerektiği konusunda da sizi aydınlatacaktır. Sektördeki rakip firmaları ve sloganlarını araştırarak, bunların bir listesini çıkartabilirsiniz. Böylece sonrasında da kendi sloganınız için analiz çalışmalarınızı yapabilirsiniz.
Marka sloganı ile ilgili sık sorulan sorular
Marka sloganı neden önemli?
Slogan, birçok açıdan önemlidir. Yani markanızı diğer firmalardan farklılaştırarak, rekabette öne çıkmanızı sağlarken, marka bilinirliğinizi artırmanıza da yardımcı olur. Bir marka imajınızı ve marka konumlandırmanızı yapmanıza da yardımcı olur. Ayrıca markanızın verdiği değerleri de tüketicilere gösterdiği için önemlidir.
İlgili rehber: Marka konumlandırma nedir ve nasıl yapılır?
Başarılı marka sloganı örnekleri
Başarılı marka sloganlarından bazılarını da burada paylaşalım.
- ACE: Lekelere düşman, çamaşıra dost
- Audi: Güç kontrol altında
- Banvit: Lezzet güneşi
- Beko: Bir dünya markası
- Biskrem: Bi Biskrem versem
- Burger King: Ateş seni çağırıooo
- Coca Cola: Hayatın tadı
- Dove: Siz de deneyin, farkı hissedin
- Garanti Bankası: Başka bir arzunuz?
- Gillette: Erkek için en iyisi
- Hayat: Su Hayat’tır
- İpana: Bembeyaz dişler, kendinden emin gülüşler
- İstikbal: Rahatlığın Adresi
- İstikbal: Rahatlığın Adresi
- Lassa: Sağlamsa Lassa
- Mc Donald’s: Mc Donald’s gibisi yok
- Nescafe: Kokusunda davet var
- Pepsi: Daha fazlasını iste
- Pirelli: Kontrolsüz güç, güç değildir
- Rejoice: Yıka ve Çık
- Sütaş: Doğal lezzet
- Tefal: Ne varsa sende var
- Tema Vakfı: Türkiye çöl olmasın
- Turkcell: Hayat Paylaşınca Güzel
- Uğur: Uğur derin dondurucu
Dijital pazarlama podcast ile ilgili yazımız için tıklayın!
Marka tescili ile ilgili detaylı bilgiler veren Marka Tescili Nasıl Alınır? Adlı yazımızı keşfedin.
İçindekiler
En çok okunan yazılar
- E ihracat nedir? E ihracat nasıl yapılır?
- E ticaret nedir, E ticaret nasıl yapılır
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- E-ticarette ne satılır? E-ticarette internetten en çok satılan ürünler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
Popüler Videolar
Benzer yazılar