SEO raporu nasıl hazırlanır?

27 Eylül 2019
Ferad Osman Sali
SEO raporu nasıl hazırlanır?

SEO raporu hazırlamak, e-ticaret sitenizin SEO performansını daha iyi analiz etmek ve bu konuda yaptığınız çalışmaları daha iyi bir şekilde takip etmenizi kolaylaştırır. Kendi SEO çalışmalarınızı yapıyorsanız, bu raporları hazırlamanız etkili olacaktır. Hem görsel olarak önünüzde yazılı bir raporunuz olur hem de zaman içerisindeki gelişimi de takip edebilirsiniz.

Eğer SEO ajansı ile çalışıyorsanız, onların da size düzenli olarak SEO raporu hazırlaması gerekir. Bu durumda da bu raporun için ne tür veriler olduğunu ve olması gerektiğini bilmeniz gerekir. Bu rehberimizde de SEO raporunun nasıl hazırlandığını ve neler içerdiğini detaylı bir şekilde ele alacağız.

SEO raporu nasıl hazırlanmalı?

Hedeflere yer verilmeli

Raporu hazırlayabilmek için öncelikle SEO konusundaki hedeflerin belirlenmiş olması gerekir. Bu verilerin belirlenmemiş olması, takip edilmesi gereken KPI’ları belirleyememenize neden olur. SEO çalışmaları ile ulaşılmak istenen hedefleriniz, öncelikli olarak bu raporun içerisinde yer alması gerekiyor. Bu hedefler şöyle olabilir:

  • Genel site trafiğini artırmak
  • Arama motorlarındaki içerik sayısı ve görünürlüğü artırmak
  • Satışları artırmak
  • Etkileşimleri artırmak

Bu amaçlar örnek olarak belirtilmiştir. Sizin şirketinizin kendine has amaçları olabilir ve bu amaçlar her ne ise onların da SEO raporunda yer alması önemlidir.

Sayfa üzerindeki çalışmaların verileri

Raporunuzda yer alması gereken analizler arasında özellikle önem taşıyanlar, sayfa üzerinde yapılan çalışmalarla ilgili verilerdir. İnternet sitesi üzerindeki sayfaların tümünü kapsayan çalışmalarla ilgili verilere burada yer vermeniz gerekir. Bu verileri de şöyle sıralayabiliriz:

  • Çalışmayan veya bozuk linkler
  • Metadata verileri ve yapıları
  • Site üzerindeki kopya içerikler
  • Yönlendirme linkleri
  • Görsel URL’leri, alt açıklama ve etiketleri
  • Sayfa başlık etiketleri (H1, H2 vb.) ve nasıl kullanıldıkları ile ilgili veriler
  • Sayfalardaki anahtar kelime kullanımları ve yoğunlukları

Backlinklerle ilgili veriler

SEO raporu içerisinde backlink çalışmalarıyla da ilgili verilere yer vermeniz gerekir. Backlinklerle ilgili verilerde de şunlara yer vermeniz gerekir:

  • Backlink alınan adreslerin Alan Adı Otoriteleri
  • Backlink adreslerinin spam skorları
  • Nofollow ve Dofollow linklerinin verileri. (Nofollow linkler, Google tarafından takip edilmez, Dofollow linkler ise takip edilir. Bu da bu backlinklerin sayfanıza kattığı değeri etkiler.)

İlgili rehber: E-ticaret sitenize backlink almak için neler yapabilirsiniz?

İlgili rehber: Backlink satın almak zararlı mı değil mi?

Anahtar kelime kullanımı ile ilgili veriler

Anahtar kelime kullanımı ile ilgili bilgilerinizi de mutlaka SEO raporu içerisinde belirtmeniz gerekir. SEO çalışmalarınızın temel taşlarından biri olması nedeniyle kullanılan anahtar kelimelerle ilgili verileri takip etmelisiniz. Bu noktada da şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Hangi anahtar kelimelerinin değerinin yükseldiği
  • Hangi anahtar kelimelerin değer kaybettiği
  • Rakiplerin kullandığı anahtar kelimelerin kıyaslanması
  • Kullanılan anahtar kelimelerin Google üzerinde hangi sıralara yerleştiği
  • Sayfa içeriklerinde kullanılan anahtar kelimelerin yoğunluğu
  • Site üzerinde tekrar tekrar kullanılan anahtar kelimelerin araştırılması ve düzenlemesi

İlgili rehber: Anahtar kelime analizi ile geri dönüşümlerinizi nasıl artırabilirsiniz?

İlgili rehber: Ücretsiz anahtar kelime araştırması yapabileceğiniz 9 araç

Trafik ile ilgili veriler

SEO raporu hazırlarken önemli konulardan biri de site trafiği ile ilgili verilere yer vermektir. Trafik verileri, yapılan çalışmaların size nasıl geri döndüğünü gösterecek veriler arasında yer aldığı için önemlidir. Bu alanda da yapmanız gereken çalışmalar şöyle:

  • Tekil ziyaretçilerin takibi
  • Sayfadan çıkma oranın takibi
  • Direkt, organik ve yönlendirme trafiklerinin takibi, trafik gelen kaynaklar, anahtar kelimeler ve bu trafik kaynaklarının oranlarının takibi
  • En çok ziyaret alan sayfaların verileri
  • En az ziyaret alan sayfaların verileri
  • En fazla trafik getiren anahtar kelimelerin takibi
  • Trafik getirmeyen anahtar kelimelerin takibi
  • En çok geri dönüşüm sağlayan sayfaların takibi
  • En çok ve en az ziyaretçi çeken ürün ve kategori sayfalarının takibi
  • Adwords, sosyal medya reklamları ve diğer dijital pazarlama çalışmalarından gelen trafiklerin takibi

İlgili rehber: SEO haricinde sitenize trafik çekmenizi sağlayacak yöntemler

SEO raporu ile ilgili sık sorulan sorular

SEO nedir?

SEO, İngilizcesi Search Engine Optimization olan ve Türkçe’de de Arama Motoru Optimizasyonu olarak geçen; internet siteleri üzerindeki içeriklerin ve site altyapısının arama motorlarına uyumlu hale getirilmesi için yapılan çalışmalara verilen isimdir.

İlgili rehber: SEO nedir nasıl yapılır? Yararları nelerdir?

SEO raporu nedir?

SEO raporu ise arama motorlarına uyumluluğu sağlamak için yapılan çalışmaların, analiz edilerek yeni stratejiler geliştirilebilmesi için hazırlanan bir rapordur. Bu rapor sitenin SEO performansını ölçümlemek için hazırlanır.

KPI nedir?

KPI, İngilizcesi Key Performance Indicator olan ve Türkçe’ye Anahtar Performans Göstergesi olarak çevrilen, bir iş veya analizde kullanılacak olan performans ölçümünü sağlayacak olan verilere verilen isimdir. Bu konu ile ilgili detaylı bilgiyi aşağıdaki rehberimizde bulabilirsiniz.

İlgili rehber: KPI nedir? E-ticaret şirketlerinin ölçümlemesi gereken KPI’lar nelerdir?

SEO raporunu kim hazırlar?

Eğer SEO çalışmaları şirket içerisinde yapılıyorsa, bu raporu da SEO işlerinden sorumlu olan yönetici ya da yöneticinin altında çalışan ekibin hazırlaması gerekir.

Eğer bir SEO ajansı ile çalışıyorsa bu durumda da SEO raporunun hazırlanması ajansın sorumluluğundadır.

İlgili rehber: SEO ajansı bunları yapıyorsa hemen değiştirin!

SEO raporu neden önemli?

SEO raporu hazırlamak, yaptığınız tüm SEO çalışmalarının nasıl performans gösterdiğini görmenizi sağlar. Bununla beraber bu çalışmalara yaptığınız yatırımı ve bu yatırımdan elde ettiğiniz dönüşü de bu raporlar sayesinde görebilirsiniz. Bununla beraber belli aralıklala yapılan bu raporlamalar, uzun vadede SEO çalışmalarınızın nasıl bir yolda geliştiğini de görmenizi sağlar. Böylelikle eski çalışmalarınızı analiz ederek, işe yarayan ve yaramayan sistemleri görerek, yeni stratejilerinizde işe yaramayan yöntemleri kullanmadan, yaptığınız çalışmaları daha iyi hale getirebilirsiniz.

IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.

En çok okunan yazılar

Ferad Osman Sali
Ferad Osman Sali, E-ticaret, SEO stratejileri ve dijital pazarlama konularında uzmanlaşmış deneyimli bir profesyoneldir. İstanbul Üniversitesi mezunu olan Sali, 12 yıldır SEO ve dijital pazarlama, 8 yıldır da e-ticaret alanlarında çalışmakta... Yazar hakkında detaylı bilgi

Popüler Videolar

Benzer yazılar

IdeaAkademi'de Online Kayıt Dönemi Başladı
IdeaAkademi'de Online Kayıt Dönemi Başladı
IdeaAkademi olarak, çağımızın ve geleceğin yükselen sektörü olan E-ticaret ile ilgili süreçleri ve uygulamaları ayrıntılı bir şekilde öğreterek, hayata geçirmenize ve etkin bir şekilde kullanmanıza yardımcı olmayı...
16 Haziran 2016
Savaş Çetinkaya
Yeni E-ticaret Kanunu 2022 ile Müşterileri ve Satıcıları Neler Bekliyor?
Yeni E-ticaret Kanunu 2022 ile Müşterileri ve Satıcıları Neler Bekliyor?
E-Ticaret’in düzenlenmesine ilişkin yapılan “Değişiklik Kanunu” teklifinin 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanıyor. Tüketiciyi ve satıcıyı ilgilendiren yeni E-Ticaret Kanun kapsamında aracı hizmet sağlayıcıların...
3 Aralık 2022
Ferad Osman Sali
Kişiselleştirme Nedir? Nasıl Yapılır?
Kişiselleştirme Nedir? Nasıl Yapılır?
Kişiselleştirme Nedir? Kişiselleştirme, bireylerin özelliklerine göre uygun hizmet ve ürünlerin sunulması anlamına gelir. Pazarlamada son derece önemli bir unsur olan reklam kişiselleştirme sayesinde her müşteriye özel teklifler...
11 Ağustos 2021
Savaş Çetinkaya
Gıda Ürünleri Satan E-Ticaret Sitesi Açmak
Gıda Ürünleri Satan E-Ticaret Sitesi Açmak
Gıda ürünleri sektörü oldukça canlıdır. Bunun en büyük sebebi beslenmenin her insanın temel gereksinimi olmasıdır. Dolayısıyla insanlar sık sık gıda alışverişi yapar. Bu kapsama çok sayıda ürün girer. Eğer gıda...
21 Şubat 2023
Ferad Osman Sali
Apple’ın pazarlama stratejisinden öğrenilebilecek 8 ders
Apple’ın pazarlama stratejisinden öğrenilebilecek 8 ders
iPhone 7’nin tanıtılmasıyla beraber Apple ile ilgili haberler de artmaya başladı. Teknoloji dünyasının merakla beklediği bu gelişmeden sonra birçok mecrada Apple ile ilgili haberler de arttı. Ancak burada ele alacağımız konu biraz...
12 Eylül 2016
Ferad Osman Sali
İçerik pazarlama ve SEO arasındaki farklar nelerdir? - 1. Bölüm
İçerik pazarlama ve SEO arasındaki farklar nelerdir? - 1. Bölüm

İçerik pazarlama ve SEO, internet üzerinden iş yapan tüm firmalar için iki önemli unsurudur. Birbirileriyle ilişkileri olsa da aslında birbirinden ayrı kavramlardır ve e-ticaret sitesi üzerinde bunları uygularken bu farkların...
11 Eylül 2017
Ferad Osman Sali