SAP, dünya genelinde işletmelerin iş süreçlerini daha iyi şekilde yönetmelerine yardımcı olan kapsamlı bir yazılım platformudur. İlgili yazılımlar, finansal yönetimden insan kaynaklarına; lojistikten tedarik zincirine kadar pek çok iş alanında süreçlerin daha verimli bir şekilde yürütülmesine imkan tanır. Bununla birlikte SAP, büyük ölçekli organizasyonlardan küçük işletmelere kadar geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eder. Modüler yapısıyla farklı sektörlerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilen çözümler de sunar.
İÇİNDEKİLER
SAP'nin en önemli avantajlarından biri, tüm iş süreçlerini tek bir entegre sistem altında birleştirmesidir. Entegrasyon, veri bütünlüğünü ve tutarlılığını sağlayarak işletmelerin gerçek zamanlı bilgiye erişimini kolaylaştırır. Bu sayede karar alma süreçleri hızlanır ve verimlilik artar. Ayrıca SAP’nin sunduğu kapsamlı analiz ve raporlama araçları, yöneticilere stratejik kararlar alırken önemli içgörüler sağlar.
SAP Programı Nedir?
SAP programı, işletmelerin üretim ve yönetim süreçlerini kolaylaştıran çok sayıda modüle sahiptir. Fiziksel olarak kontrol edilebilen birçok durumu dijitale taşıyarak işletmelerin zaman ve maliyet tasarrufu sağlamasına destek olan çözümler sunar. Bunun yanı sıra SAP programları, ERP yazılımları içinde de önemli bir konuma sahiptir.
SAP programının en büyük farkı, işletmelerin tüm süreçlerini kapsayacak çözümler üretmesidir. Normal şartlarda gerçekleştirilmesi ekstra çaba ve maliyet gerektiren birçok durumu tek bir panel üzerinden kontrol etmeyi mümkün kılar.
Hemen E-ticaret'e Başlayın!
E-ticaret adım atmadan önce, IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.
SAP Programı Nasıl Çalışır?
SAP yazılımları kullanan işletmelerin sistem hakkında bilmesi gereken ilk detay, programların modüller olarak sunulmasıdır. Yazılım modüllerinin kategorilere ayrılması sayesinde her işletme, ihtiyaç duyduğu programa erişebilir. Ayrıca modüler sistemde nitelikli bir entegrasyon performansı mevcuttur. Modüller arasındaki iletişim, tüm departmanların birbirinden haberdar olmasına da imkan tanır.
SAP kullanımı ile ilişkili olan unsurlardan bir diğeri de sistemin kullanıcı rolüne göre kişiselleştirmeye olanak tanımasıdır. Böylelikle işletme yönetimi, bünyesindeki çalışanların rolünü baz alarak yalnızca kendi sorumluluklarında bulunan departmanları kontrol etmelerini sağlar. Örneğin; bir işletmede depo sorumlusu olarak çalışan personelin mali verilere erişemeyeceği gibi muhasebeciler de stok modülüne ulaşamaz.
SAP Yazılımı Özellikleri
SAP yazılımının öne çıkan en önemli özelliği, başvuru sonrasında hızla kullanıma hazır hale gelmesi ve kolay bir şekilde kullanılmasıdır. SAP kurumsal kaynak planlama yazılımının diğer özellikleri ise aşağıdaki gibidir:
- SAP, tüm sektörlerdeki işletmelere uyarlanabilir. Muhasebeyi ya da depo kontrolünü ön planda tutan işletmeler, kendine uygun olan modülleri seçerek planını kişiselleştirebilir.
- Yazılımların arayüzü, kolay anlaşılması için modern ve sade bir biçimde tasarlanmıştır. Bununla birlikte çeşitli kısayollar ve personellere özel eğitim içerikleriyle de kolaylık sunar.
- SAP, veri şifreleme hizmetleri ile işletmenize dair her bilgiyi güvenle saklar. Üçüncü bir şahısla paylaşılmayan işletme verilerine yalnızca yönetici ve yetkilendirdiği hesaplar giriş yapabilir.
- Diğer yazılım programlarıyla entegre biçimde çalışabilir. Örneğin; CRM ile birlikte çalışması ve hızlı veri aktarımı sunması veriler arasında karışıklık yaşanmasını önler.
Bununla birlikte SAP, bulut tabanlı bir yazılım programı olarak verilere tüm cihazlardan erişimi mümkün kılar. Ancak verilere yalnızca yetkilendirilmiş şirket çalışanları erişebilir.
SAP ERP Modülleri Nelerdir?
SAP modülleri arasında yer alan ERP, işletmelerin iş süreçlerini kolaylaştırmak için oluşturulmuş programlara sahiptir. SAP ERP modülleri ise şunlardır:
- İnsan Kaynakları
- Finans ve Muhasebe
- Tedarik Zinciri Yönetimi
- Üretim Planlama
- Proje Yönetimi
- Kalite Kontrolü
Yukarıda sıralanan her modül, işletmeye ait farklı bir süreci optimize etmeyi amaçlar. Finans yönetiminden sorumlu çalışanlar muhasebe modülünü kullanır. Personelleri yöneten kişiler ise insan kaynakları programını tercih eder. Bununla birlikte modüllerin hepsi birbirine entegredir ve sisteme girilen her bilgi, ilişkili olduğu diğer modüllere de iletilir.
İnsan Kaynakları
İnsan kaynakları modülü, çok sayıda çalışana sahip olan işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik geliştirilmiş bir yazılımdır. Personel yönetimini kolaylaştırarak çalışanların maaş takibi, işe alım süreçleri, kariyer gelişimi ve performans değerlendirmelerini etkin bir şekilde gerçekleştirmeye olanak tanır. Ayrıca insan kontrolü gerektiren karmaşık süreçleri otomatikleştirerek personellere ait olan tüm verilerin tek bir çatı altında toplanmasını sağlar. Aynı zamanda istatistiksel raporları sayesinde çalışan performansını yakından izleme imkanı tanır.
Finans ve Muhasebe
SAP muhasebe programı, şirketlerin mali durumlarını detaylı bir şekilde izlemesine imkan tanır. Mali tabloların oluşturulması, nakit akışının yönetilmesi ve borçların tek bir ekran üzerinden takip edilmesi açısından oldukça kullanışlıdır. Ayrıca yasal düzenlemelere uyum sağlamaya da yardımcı olur.
Program bünyesinde farklı modüllerin entegrasyonuyla veriler, gerçek zamanlı olarak gösterilir. Aynı zamanda şirketin finansal süreçlerini yönetirken hata payını da en aza indirmeye katkıda bulunur. Bu doğrultuda stratejik kararları hızlı bir şekilde almak için finans modülünün kullanılması önem arz eder. Bunun yanı sıra SAP finans modülü, farklı ülkelerin para birimleri ile uyumlu bir şekilde çalışır.
Tedarik Zinciri Yönetimi
SAP tedarik zinciri yönetimi, malzeme stoklarını kapsamlı bir şekilde izleme imkanı tanır. Bununla birlikte işletmeler, tedarikçi ilişkilerini güvenli bir şekilde kaydederken lojistik süreçlerinde optimum hız elde etmeyi hedefler. Tedarik zinciri modülü sayesinde stok seviyelerini uygun düzeyde tutmak ve olası sorunların önüne geçmek de mümkündür.
Tedarik sürecinde gerekli olan yönetim hizmetlerinin tek bir panel üzerinden erişilebilir olması da ekstra maliyetleri düşürmek için avantajlıdır. Böylelikle modül, tedarikten dağıtıma kadar olan tüm süreci iyileştirerek müşteri memnuniyetini artırmaya yardımcı olur.
Üretim Planlama
Üretim planlama modülü, imalat sürecinin tüm aşamalarını aktif bir biçimde izlemeyi amaçlar. Sürecin şeffaf bir şekilde takip edilmesine olanak tanırken üretim taleplerinin oluşturulması ve gerekli materyallerin temin edilmesini de sağlar. Böylelikle üretim sürecindeki teknik ve tedarik sorunları minimuma iner. Modül, gerçek zamanlı üretim takibi imkanı ile üretim departmanındaki sorumluların aksaklıkları hızlı bir şekilde tespit edip çözüm bulmalarını kolaylaştırır.
Proje Yönetimi
Proje yönetimi modülü; büyük projelerin maliyetlerini izlemek, kaynakları etkin bir şekilde kullanmak ve süreçte ortaya çıkan durumları raporlamak amacıyla tercih edilir. Bu sayede işletmeler; gerçekleştirmek istedikleri yeni projelerin aşamalarını, süreçlerin işleyişini ve sonuçlarını detaylı bir şekilde takip etme imkanına sahip olur.
Modülün en faydalı özelliklerinden biri, projenin bütçeye uygun bir şekilde oluşturulmasını sağlamak için gerçekleştirilebilecek analizlerdir. İstatistiksel veriler ışığında projenin olası sonuçlarını öngörmek mümkündür. Bu doğrultuda gelir-gider planlaması, zaman çizelgesi, raporlama ve bütçeleme gibi süreçler düşük hata oranıyla takip edilir.
Kalite Kontrolü
SAP yazılımın kalite kontrol modülü, işletmelere ait ürünlerin performansını değerlendirmek ve analiz etmek amacıyla kullanılmakta olup daha iyi hizmet sunmayı amaçlar. Modüller kalite kontrol sürecini otomatik hale getirerek ürünlerdeki sorunların hızlı bir şekilde tespit edilmesine yardımcı olur. Bu sayede hata oranı en aza indirilirken müşteri memnuniyetinin de artırılması hedeflenir. Modül aracılığıyla müşteri memnuniyetine yönelik şikayetlerin çözümü de sağlanır. Bununla birlikte ürün kalitesini artırarak müşteri memnuniyetini yükseltmek isteyen işletmelerin SAP kalite kontrol modülünü sistemlerine entegre etmeleri gerekir.
SAP Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
SAP, işletmelerin kaynak yönetimi süreçlerini otomatik hale getirerek zaman ve maliyet tasarrufu sağlamaları için yenilikçi çözümler sunar. İşletmeler, SAP yazılımlarını kullandıklarında aşağıdaki avantajlara da sahip olur:
- SAP, işletme bünyesindeki onlarca farklı departmanın iş birliği içinde çalışmasını sağlar. Ayrıca çalışanların daha az iş yüküyle verimli çalışmasına katkıda bulunur. Böylelikle çalışanlar, saatler sürecek yönetim ve analiz raporlama sürecini hem kısa sürede hem de daha az hata payıyla tamamlar.
- SAP yazılımlarından olan üretim ve tedarik süreçleri, işletmelerin fazladan malzeme almasını ya da stokların gereksiz düzeyde artmasını önler. Bu durumun sonucunda ise materyal israfı ortadan kalkar, gelir-gider tablosu dengelenir ve işletmenin kar oranı artar.
- Rekabetçi sektörlerde hızlı kararlar almayı sağlayan program, işletmelere zaman kazanma fırsatı da tanır. Yapımı saatler sürecek olan grafik ve istatistik raporları, SAP modülleri sayesinde hızlı biçimde tamamlanır. Bununla birlikte şirket yöneticileri, işlerin gidişatı hakkında hızlı ve olumlu kararlar alır.
SAP kullanmak, sürekli güncel yazılımları kullanma noktasında da avantaj sağlar. Belirli dönemlerde güncelleme alan ve kullanıcıların karşısına farklı işlevlerle çıkan SAP ile yeni özelliklere hızla ulaşılır.
SAP Kayıt ve Başvuru Süreçleri
SAP yazılımlarını kullanmak için ilk olarak bir işletmenin ihtiyaçlarını belirlemesi ve yetkili program partnerlerine ulaşması gerekir. Ancak lisanslama öncesinde işletmeler, demo hesabı kullanarak işletme süreçlerini test etme olanağına sahiptir. Akabinde işletmenin ihtiyacına göre belirlenen modüller için lisans anlaşması yapılarak kuruluma geçilir. Bununla birlikte işletmeler, program çözümlerini sistemlerine entegre ederek kullanıma başlar. SAP programı fiyat bilgisi ise firmanın talep ettiği modüllere göre belirlenir.
SAP ERP Kurulumu Nasıl Yapılır?
ERP yazılımı kurulumu için ilk olarak sunucu hazırlığı yapılmalıdır. Sonrasında veritabanı ve modüllerin kurulumu gerçekleştirilir. Kullanıcı yetkilendirmeleri tamamlanarak her departmana uygun modüller atanır. Kurulumun ardından ise yazılımların sorunsuz çalıştığını doğrulamak amacıyla testler yapılması oldukça önemlidir. Bu sayede herhangi bir sorunla karşılaşıldığında destek talep edilerek sorun kısa sürede çözüme kavuşur.
SAP Programı Verimli Kullanım Tüyoları
Programların verimli bir şekilde kullanılması için ilk olarak temel SAP eğitim materyallerine başvurulması gerekir. Eğitimler, yazılımların işleyişine dair kapsamlı bilgi aktararak çalışanların yönetim süreçlerini kolaylaştırır. Ayrıca SAP için özelleştirilmiş eğitim seçenekleri de mevcuttur. Örneğin; finans departmanında çalışan personellerin, muhasebe yazılımı eğitimleriyle modülü kısa sürede öğrenmeleri mümkündür.
Personel Eğitim Süreci
SAP yazılım eğitimi, personellerin modülleri tanıması ve özellikleri etkin şekilde kullanabilmesi için gerekli olan bir husustur. Bunun yanı sıra özelleştirilmiş eğitim programları, personellerin sorumlu oldukları modülleri uygulamalı biçimde öğrenmenelerine imkan tanır. Personelin günlük yaşamda sıkça kullanmak zorunda kalacağı özellik ve kısayolları bilmesi de işlemlerin hızla tamamlanması için önemli bir konudur.
Arayüz Özelleştirmeleri
SAP yazılımları, çalışanların iş süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla çeşitli özelleştirme seçenekleri sunar. Kullanıcıların sıkça kullandıkları modüllere hızlı erişim sağlayan paneller ve kısayollar işlem sürelerini azaltmaya yardımcı olur. Örneğin; favoriler menüsüne sık kullanılan bir işlem eklemek mümkündür. Bununla birlikte personeller, ekran düzenini değiştirerek kendileri için en optimal özelleştirmeyi gerçekleştirme fırsatına sahiptir.
Periyodik Takip ve Planlama
Yazılımları kullanırken sistemlerin düzenli olarak gözden geçirilmesi, potansiyel sorunların erken tespit edilmesi açısından önem arz eder. Bu sayede yanlış girilen verilerin diğer modülleri olumsuz etkileme riski söz konusu değildir. Ayrıca düzenli takip, hata oranlarını azaltma fırsatı sunarken işletmenin stratejik planlarına da katkıda bulunur. Karar verme süreçlerinde istatistik ve raporlar üzerinden elde edilen bilgilerle işletmenin geleceğine yönelik planlar yapılması mümkündür.
Personel Görüşleri ve Verimlilik Değerlendirme
SAP yazılım modülleriyle en sık etkileşimde bulunan kişiler, şirket çalışanlarıdır. Bu sayede çalışanlar, modüllerin etkinliği hakkında kapsamlı bilgi sahibi olurlar. Ayrıca personellerden alınan geri bildirimler, hangi alanlarda gelişim gösterilmesi gerektiğine kanaat getirmeye katkıda bulunur. Böylelikle verimliliği değerlendirmek ve iyileştirmek için adımlar atmak mümkündür.
SAP Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
SAP kullanırken girilen verilerin doğruluğuna ve hata payı içermemesine dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra programı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda sıralanmıştır:
- İşlem sürelerini kısaltmak için SAP kısayollarını kullanmalısınız.
- Modüllerin ne işe yaradığını ve görevlerini bilmelisiniz.
- Departmanlara özel kullanıcı hesapları oluşturmalısınız.
- Yalnızca personelleri yetkilendirmelisiniz.
- Sistemlerin işleyişini düzenli olarak kontrol etmelisiniz.
- Verimli kullanım için SAP eğitimlerine katılmalısınız.
- Sistem donanımının yeterli olmasına dikkat etmelisiniz.
- Hatalar için SAP destek ekibine başvurmalısınız.
- Sistemi kendi işletmenize göre düzenlemelisiniz.
Yukarıdaki unsurların yanı sıra SAP yazılımının güncel olmasına dikkat etmeniz de önemlidir. Güncel sürümü kullanarak güvenlik açıklarını kapatmak ve yeni özelliklerden faydalanmak mümkündür.
ERP’nin Açılımı Nedir?
ERP, “Enterprise Resource Planning” yani “Kurumsal Kaynak Planlaması” anlamına gelir.
ERP Mantığı Nedir?
ERP mantığı, işletme yönetiminde düzenli olarak gerçekleştirilen zorlu işlemleri otomatikleştirmektir. Departmanlar arasında hızlı veri akışı sağlayarak tüm sürecin bir sistem üzerinden yönetilmesine imkan tanır.
ERP Modülleri Nedir?
ERP modülleri, işletmelerin kaynak yönetimi süreçlerini kolaylaştıracak programlar içerir. İşletmeler tarafından en sık başvurulan ERP çözümleri arasında insan kaynakları, muhasebe, üretim planlama, proje yönetimi ve kalite kontrol modülleri yer alır.
SAP Bilmek Ne İşe Yarar?
SAP yazılımlarına hakim olmak, işletmelere değer katmak ve süreçlerini optimize etmek için büyük bir avantaj sunar. SAP modüllerini kullanmayı bilen kişiler, çeşitli sektörlerde kariyer fırsatlarını artırma şansına sahip olur ve bu alanda uzman arayan firmalarda istihdam edilebilirler.
SAP Eğitimi Nasıl Alınır?
SAP eğitimi almak için ilk olarak SAP Learning Hub resmi web sitesine gidilmelidir. Buradan kayıt olan kişiler, SAP yazılımlarındaki çeşitli modüllere ait kapsamlı ve uygulamalı eğitim içeriğine ulaşabilirler. SAP eğitimleri abonelik ile çalışır ve online sınıf uygulamaları mevcuttur.
Popüler Videolar