Alternatif Ödeme Sistemi Nedir?

Yazar: Savaş Çetinkaya   -   Güncellenme Tarihi: 10.07.2024
Alternatif Ödeme Sistemi Nedir?

Alışveriş ve ticaretin en temel unsuru paradır. Ancak paranın kendisi sürekli değişir. Günümüzde nakit para yerine geçen çok sayıda ödeme aracı vardır ve nakit paranın yakın gelecekte tamamen işlevini yitireceği de beklentiler arasındadır.

Hemen E-ticaret'e Başlayın!

E-ticaret adım atmadan önce, IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.

image

E-ticarette de durum farklı değil. Banka ve kredi kartlarının domine ettiği bir ödeme sistemi artık eskisi kadar kabul görmemekte. Bu durumun çözümü ise alternatif ödeme yöntemleridir. Tüketicide para yerine geçen tüm araçları kabul edebilmek, bir e-ticaret sitesinin tercih edilmesindeki en önemli sebeplerden biridir.

Alternatif ödeme sistemi, geleneksel ticaretin geleneksel ödeme aracı olan nakit paraya ve e-ticaretin klasik kredi kartlarına alternatif yaratan bir altyapı sistemleri bütünüdür. E-ticaret sitelerinde yaygın olarak banka ve kredi kartları ile birlikte kapıda ödeme seçeneği bulunur. Ancak tüketicilerin varlıkları bunlarla sınırlı değildir. Ayrıca kart bilgilerini verme konusunda şüphesi bulunan kullanıcı sayısı da bir hayli fazladır. Alternatif ödeme yöntemleri, tüketicilere çeşitli ödeme seçenekleri ve güvenli ödeme fırsatı sunar.

Alternatif Ödeme Sistemi

Alternatif ödeme sistemleri, kredi kartları ve nakit paraya alternatif olan ödeme altyapılarıdır. Bu sistemler, tüketicilere daha çeşitli ve güvenli ödeme seçenekleri sunar.

Alternatif Ödeme Sistemleri Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Alternatif ödeme sistemleri, yaygınlığını her geçen gün artırmaktadır. Önceden banka ve kredi kartı dışında kalan ödeme sistemleri çok fazla tercih edilmezdi.

Alternatif Ödeme Sistemlerinin Avantajları

Alternatif ödeme sistemleri, daha fazla kişiye hitap etme, hızlı ödeme yapma ve güvenliği artırma gibi avantajlar sunar.

Bunun sebebi güvenlik şüphesi ve sistem hakkındaki sınırlı bilgidir. Ancak bankaların, mobil operatörlerin ve çeşitli altyapı servislerinin girişimleri ile alternatif ödeme yöntemlerinin sayısı arttı. Bununla birlikte hem e-ticaret siteleri için hem de kullanıcılar için daha fazla avantaj söz konusu oldu. Bu avantajlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Daha Fazla Kişiye Hitap Etme
  • Spesifik Ödeme Araçlarını Kullananlardan Ödeme Alma
  • Hızlı Ödeme Yapma Fırsatı
  • Zaman Kaybı Yaşatan Yöntemlere Alternatif Sunma
  • Basit ve Kolay Kullanım
  • Kullanıcı Güvenliğini Sağlama
  • Daha Fazla Para Akışı ve Kolay Tahsilat
  • Hata Oranını En Aza İndirme

E-Ticarette Alternatif Ödeme Sistemleri ve Modelleri Nelerdir?

E-ticarette ödeme yöntemleri arasında kartlar dışında ilk akla gelenler kapıda ödeme ve havale/EFT seçenekleridir. Ancak e-ticaret dünyası, çok daha fazlasını sunabilecek bir kapasiteye sahiptir. Geliştirilen altyapılar ve yeni hizmet sistemleri ile birlikte paraya olan bakış da değiştiği için, alternatif ödeme yöntemlerinin sayısının arttığını söylemek mümkündür.

sanal pos nedir nasil alinir kurulur
  1. Online Cüzdanlar
  2. Mobil Cüzdanlar
  3. Asenkron Ödeme Sistemleri (Havale & EFT)
  4. Kartlı Ödeme Sistemleri
  5. SMS Ödeme Sistemleri
  6. Kripto Para Birimleri

Online Cüzdanlar

Dijital cüzdan, e-cüzdan ya da online cüzdan olarak adlandırılan bu yöntem, tek tıkla ödeme yapmaya imkân veren bir sistemdir. Cüzdana önceden para yüklendiği takdirde kullanıma hazır hale gelir. Kullanım sırasında kart, kart numarası, 3D Secure ya da SMS ile kod girme gerektirmez. Online cüzdan içerisindeki bakiye ile doğrudan ödeme yapılır.

Mobil Cüzdanlar

Akıllı telefonlar hayatın o kadar içine girdiler ki artık para yerine bile kullanılabilecek durumdalar. Geliştirilen ve kullanımı yaygınlaşan mobil cüzdanlar, banka ve kredi kartlarını telefona entegre etmeye imkân tanır. Mobil cüzdan uygulamalarına kaydedilen kartlar, telefondaki NFC teknolojisi ve POS cihazlarındaki temassız özelliği ile birlikte kullanılır, kart ve nakit para taşımaya gerek kalmaz.

Online ve Mobil Cüzdanlar

Online ve mobil cüzdanlar, tek tıkla ödeme yapmayı sağlayan sistemlerdir. Kart bilgisi gerektirmeden hızlı ve güvenli ödeme imkanı sunarlar.

Asenkron Ödeme Sistemleri (Havale & EFT)

Kartsız bir şekilde ödeme yapmaya imkân tanıyan havale ve EFT yöntemleri, asenkron ödeme sistemi olarak bilinir. Anlık ödeme gerçekleşmediği için asenkron adı verilen bu yöntemde kullanıcının kart numarasını girmesine, hatta bir karta sahip olmasına bile gerek yoktur. Bir banka hesabına sahip olması yeterlidir. Satıcının banka hesabına, ürün ya da hizmet tutarının gönderilmesi ile alışveriş tamamlanır.

Kartlı Ödeme Sistemleri

Hem geleneksel hem de e-ticarette en çok kullanılan alternatif ödeme yöntemlerinden biridir. Maaşların banka üzerinden verilmesi ve kredi kartlarının önemli avantajlar sunması ile birlikte yaygınlaşan kartlar, e-ticaretin büyümesi ile de başlıca ödeme aracı oldu. E-ticarette özel güvenlik ve şifreleme altyapıları sayesinde kart üzerindeki numaraları, son kullanma tarihini ve güvenlik kodunu yazarak ödeme yapabilmek mümkündür.

provizyonodeme

SMS Ödeme Sistemleri

SMS ödeme sistemleri, çoğunlukla dijital içerik alınırken, mobil uygulamalara abone olurken ve oyun içi satın alımlarda kullanılır. Geçmişi akıllı telefonlardan öncesine dayanan bu yöntem, cep telefonuna zil sesi ya da duvar kâğıdı gibi multimedya içerikleri satın almak için kontörle ödeme yapma şeklinde işliyordu. Günümüzde ise yapılan harcama telefon faturasına yansıtılır. Bazı e-ticaret siteleri de bu yöntem ile ödeme kabul eder.

SMS Ödeme Sistemleri

SMS ödeme sistemleri, özellikle dijital içerik alımlarında kullanılır. Harcamalar telefon faturasına yansıtılır.

Kripto Para Birimleri

Kripto para, ne olduğu ile ilgili hâlâ bir sürü soru işareti olsa da kendini kabul ettirmeyi başarmış bir ödeme aracıdır. Bazı ülkelerin resmî olarak tanıdığı, bazı ülkelerin ise yasakladığı kripto paraların, gelecekte klasik nakit paranın yerine geçeceği de pek çok uzman tarafından dile getirilen bir düşünce. Yine de hem fiziksel işletmelerin hem de e-ticaret sitelerinin bir kısmı, kripto parayı alternatif ödeme yöntemleri arasında kabul etmektedir.

Kripto Para Birimleri

Kripto para birimleri, dijital ve güvenli ödeme yöntemleridir. Gelecekte nakit paranın yerine geçebilecek potansiyele sahiptirler.

En Çok Tercih Edilen Sanal POS Firmaları

Alternatif ödeme yöntemlerini e-ticaret sitesinde sunabilmek için sanal POS kullanmak zorunlu hale gelmiştir. E-ticarette sanal POS, sitedeki ekosistemin en önemli parçasıdır.

En Çok Tercih Edilen Sanal POS Firmaları

En popüler sanal POS firmaları arasında İyzico, PayTR, Esnek Pos, Paytrek, iPara ve Paynet bulunur. Bu firmalar, güvenli ve çeşitli ödeme çözümleri sunar.

Bankaların sunduğu sanal POS’lar hem yüksek maliyet hem de temin etme zorluğu nedeniyle çok fazla tercih edilmez. Onların yerine dijital altyapı servislerinin geliştirdiği sistemler kullanılır.

  1. İyzico
  2. PayTR
  3. Esnek Pos
  4. Paytrek
  5. iPara
  6. Paynet

İyzico

Ödeme sistemleri sektörünün liderleri arasında bulunan İyzico, BDDK ve PCI-DSS lisansları ile hizmet verir. Önemli bir finans teknoloji şirketidir ve 37.000’den fazla e-ticaret sitesine ödeme altyapısı sunmaktadır. Yapay zekâ destekli teknolojileri ve sunduğu yüksek güvenlik ile hem e-ticaret sitelerinin hem de kullanıcıların en çok tercih ettiği altyapılar arasındadır.

PayTR

PayTR, adından da anlaşılabileceği üzere yerli bir ödeme altyapısıdır. Türk mühendisler tarafından geliştirilen PayTR, aynı zamanda TCMB tarafından da yetkilendirilmiş bir ödeme kuruluşudur. 2009 yılında kurulan PayTR; sanal POS, B2B tahsilat, sahtecilik önleme, pazaryeri, mobil POS, tek tıkla ödeme ve linkle ödeme gibi çeşitli konularda 50 binden fazla e-ticaret sitesine hizmet vermektedir.

Esnek Pos

Esnek Pos, Türkiye’de hizmet veren en eski ödeme kuruluşlarından biri olan Elekse Ödeme çatısı altındadır. BDDK Ödeme Kuruluş Faaliyet lisansı bulunan Esnek Pos’un kendi bünyesinde geliştirilen farklı hizmetleri de vardır. Sanal POS ile birlikte para havalesi ve fatura tahsilatı gibi sistemleri de bulunur. PCI DSS Veri Güvenliği Standardı’na uygun olduğu için e-ticaret siteleri tarafından güvenilen bir altyapıdır.

Paytrek

Yerli ödeme altyapı firmalarından biri olan Paytrek, %100 Türk sermayesi ile 2015 yılında kuruldu ve 2016 yılında BDDK yetkisi aldı. Sanal POS ve Gateway altyapıları ile hizmet veren firma, 8 farklı kredi kartından hem taksitli hem de tek çekim ödeme almaya uygundur. Entegrasyon ve üyelik ücreti yoktur. Ayrıca kart saklama ve tekrarlı ödeme gibi sistemleri de mevcuttur.

iPara

iPara, Türkiye’nin ilk online ödeme hizmeti veren kuruluşu olma özelliği taşır. Tek entegrasyon ile 8 farklı bankanın kredi kartlarını kabul eder. 7/24 ödeme almaya imkân verir ve sahtecilik kontrolleri üst düzeydedir. Tekrarlayan ödeme, kart saklama, tek tıkla ödeme ve link ile ödeme gibi alternatif ödeme yöntemleri de sunar.

Paynet

En geniş kapsamlı ödeme altyapılarından biri olan Paynet, tüm bankalara ait kartlardan ödeme almaya olanak tanır. Nakit akışı yönetme konusunda kolaylık sağlayan firma, sanal POS ile birlikte Paylink adını verdiği bir de link ile ödeme alma hizmeti sunmaktadır. Düzenli ödeme modülü ve kart saklama servislerini de sunan Paynet’e, IdeaSoft iş birliği sayesinde ücretsiz üye olmak mümkündür.

ideasoft monogram
IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.
Savaş

Popüler Videolar