Pazarama ile E-ticaret'te Satış Yapmak & Mağaza Açma Rehberi

Yazar: Ferad Osman Sali   -   Güncellenme Tarihi: 27.02.2025
Pazarama ile E-ticaret'te Satış Yapmak & Mağaza Açma Rehberi

E-ticaretin işletmeler için önemi her geçen gün artmaya devam ediyor. Ürün ve hizmetlerinizi internet üzerinden müşterilerinize sunmanız daha geniş bir kitleye ulaşmanıza ve dolayısıyla satışlarınızı artırmanıza yardımcı oluyor. İşletmenize ait bir e-ticaret sitesi oluşturarak internet üzerinden satışa başlayabileceğiniz gibi halihazırda milyonlarca kullanıcı bulunan pazaryeri platformları aracılığıyla da satış gerçekleştirebilirsiniz.

Pazaryeri modeliyle çalışan e-ticaret siteleri, kendi platformları üzerinden farklı işletmelerin satış yapmasına imkan tanır. Siz de pazaryerlerinde oldukça basit bir şekilde satıcı hesabı oluşturup mağaza açabilirsiniz. Tercih edebileceğiniz birden çok popüler pazaryeri bulunur ve dilerseniz hepsinde mağaza açmanız mümkündür.

Pazarama ile E-ticaret'te Satış Yapmak

Satış gerçekleştirebileceğiniz popüler pazaryeri platformlarından biri de Türkiye İş Bankası’nın bir iştiraki olarak kurulan Pazarama’dır. Tercih edebileceğiniz pazaryeri siteleri içerisinde en genci olmasına rağmen İş Bankası’nın kullanıcılarda oluşturduğu güven etkisiyle birlikte Pazarama, e-ticaret sektöründe etkili bir oyuncu olmayı başarmıştır. Daha öncesinde herhangi bir pazaryerinde mağaza açarak satış gerçekleştirdiyseniz, Pazarama’da da benzer süreçleri takip ederek kısa süre içerisinde satışa başlayabilirsiniz. Pazaryerlerinde mağaza açma deneyiminiz bulunmuyorsa merak etmeyin. Sizin için Pazarama’da nasıl mağaza açabileceğinizden kargo süreçlerine kadar ihtiyacınız olan birçok konu başlığını içeren detaylı bir rehber hazırladık.

Pazarama, Türkiye İş Bankası güvencesiyle faaliyet gösteren bir pazaryeri platformudur.

Pazarama’da Kimler Satış Yapabilir? Şirket Kurmak Gerekli mi?

Pazarama’da satış yapmaya karar verdiyseniz, satıcı hesabı ve mağaza oluşturma süreçlerine adım atmadan önce platformda satış yapma konusundaki uygunluğunuzu kontrol etmelisiniz. Pazarama.com’da vergi levhası bulunan tüzel ve gerçek kişi tacirler ile vakıf ve dernekler satış gerçekleştirebilir. Daha açıklayıcı olması adına belirtmek gerekirse Pazarama’da satış yapabilmek için şirket kurmuş olmanız gerekir. Şahıs şirketleri, limited veya anonim şirket türleri arasından size ve işletmenize en uygun şirket türünü seçebilirsiniz. Gerçekleştirdiğiniz ticari faaliyet esnaf vergi muafiyeti kapsamına dahil edilebileceğinden sizin için süreç daha farklı ilerleyebilir.

Pazarama’da satış yapabilmek için vergi levhasına sahip bir işletme sahibi olmanız gerekir.

Pazarama Satıcı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Pazarama’da satışa başlamak için öncelikle satıcı başvurusu gerçekleştirmeniz gerekiyor. Birkaç adımdan oluşan başvuru sürecinde işletmenize dair çeşitli bilgi ve belgeleri iletmeniz istenecektir. Gelin adım adım nasıl Pazarama satıcı başvurusu yapılacağına göz atalım.

İlk adım olarak https://isortagim.pazarama.com/ adresine giriş yapın ve sayfanın üst kısmında yer alan “Satıcı Başvurusu” linkine tıklayın. Açılan sayfada sizi karşılayan Satıcı Ön Başvuru Bilgi Formu’nu dikkatli bir şekilde doldurun. İşletmenizin imza yetkilisine dair ad soyad ve telefon numarası bilgisinin yanı sıra şirket türünüzü, vergi kimlik numarasını, e-posta adresinizi, il ve ilçe bilgilerini girdikten sonra “Devam Et” butonuna tıklayarak bir sonraki aşamaya geçin.

Ön başvuru formunu doldurmanızın ardından cep telefonunuza SMS yoluyla bir doğrulama kodu iletilecektir. Bu kodu karşınıza çıkan ekrana girdikten sonra tedarikçi paneline erişim sırasında kullanacağınız şifrenizi belirlemeniz istenecektir. Belirlediğiniz şifre ve e-posta adresine giriş yaptıktan sonra e-posta aktivasyon işlemini de gerçekleştirmelisiniz.

Pazarama satıcı başvurusu için online form doldurup gerekli belgeleri sisteme yüklemeniz yeterlidir.

Başvurunuzu tamamlamak için e-posta ve şifre aracılığı ile giriş yaptığınız tedarikçi panelinde Satıcı Başvuru Bilgi Girişi formu aracılığı ile firma ünvanı, IBAN, IBAN hesap sahibi, fatura türü, vergi dairesi, ticaret sicil numarası gibi işletmenize ait bilgileri girmeniz talep edilir.

İşletme bilgilerinin ardından bir sonraki aşamada Satış ve Operasyon Bilgileri başlığına sahip ekranda istenen bilgileri girmelisiniz. Mağaza adı, faaliyet türü, kargo şirketi, gönderi kodu oluşturma gibi bilgileri bu aşamada girmelisiniz.

Takip eden bir sonraki aşamada adres ve iletişim bilgilerini girmeniz istenecektir. Fatura adresi, şirket adresi, sevkiyat depo adresi, iade depo adresi gibi bilgilerin yanı sıra müşteri hizmetleri, operasyon yetkilisi ve finans yetkilisi bilgilerini bu adımda belirtmelisiniz.

Başvuru sürecinin son aşamasında ise bilgilerinizin doğruluğunu onaylamanız gerekir. Ardından Satıcı İş Ortaklığı sözleşmesini dijital olarak onaylayıp bir kopyasını indirebilirsiniz. Bu sözleşmeyi mağazanızın onaylanmasını takip eden 5 gün içerisinde fiziksel olarak kaşe ve ıslak imza içeren bir kopyasını sisteme yüklemelisiniz. 

Mağazanızın satışa açılması için satıcı panelinde bulunan Hesabım > Belge Yönetimi bölümünden sizden talep edilen tüm belgeleri yüklemelisiniz. Bu ekrandan belgelerinizi yükledikten sonra onay sürecini takip edebilirsiniz. Aynı zamanda Satıcı İş Ortaklığı Sözleşmesi’nin de her bir sayfası ıslak imzalı ve kaşeli (tüzel kişiler için) bu bölümden sisteme yükleyebilirsiniz. Sözleşmenizi sisteme yüklemenizle birlikte hesabınızdaki hakediş blokesi de kalkacaktır.

Pazarama’da Mağaza Açmak İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Diğer pazaryeri platformlarında olduğu gibi Pazarama’da açtığınız mağaza ile aktif satışa başlayabilmek için başvuru sürecinin ardından istenen belgeleri en kısa sürede tamamlamalısınız. Pazarama’da mağaza açmak için istenen belgeler işletme türüne farklılık gösterir.

Şahıs FirmalarıDiğer Şirket TürleriDernek ve Vakıflar
Vergi LevhasıVergi LevhasıVergi Levhası
İmza Beyannamesi veya Kimlik BelgesiŞirket Kuruluş Ticaret Sicil GazetesiDernek Tüzüğü
İmza SirküleriValilik İzin Belgesi
Ticaret Sicilinden Alınacak Güncel Faaliyet Belgesiİmza Sirküleri
Ortaklık Sözleşmesi (Adi Ortaklıklar için)Yetkilileri gösteren Genel Kurul Kararı Karar Defteri

Pazarama’da mağaza açmak için gereken belgeler, işletme türüne göre farklılık gösterir.

Tüm satıcılardan talep edilen diğer bilgiler;

Kadın girişimciler, Kadın Kooperatifi Üyelik Belgesi, KOSGEB Girişimcilik Sertifikası veya ÇKS Belgesi arasından sahip olduklarını vergi levhaları ile birlikte sisteme yükleyebilir.

Pazarama’da Satış Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Kendi e-ticaret sitenizde satış yapmanın komisyonsuz satış ve çok daha esnek bir yönetim imkanı sunma gibi çeşitli avantajları olduğu gibi pazaryerlerinde mağaza açmanın da işletmenize sağlayacağı birçok avantaj bulunur. Pazarama’da mağaza açarak elde edebileceğiniz başlıca avantajlar şunlardır:

  • E-ticaretten müşteriler için en önemli kriter alışveriş yaptıkları platformun güvenilir olmasıdır. Türkiye İş Bankası iştiraki olması nedeniyle Pazarama’ya olan güven oldukça yüksektir.
  • Ürünlerinizi, platformu ziyade eden ve hali hazırda üye olan binlerce kişiye ulaştırma imkanı sunar.
  • Basit başvuru süreci ile hızlı bir şekilde mağazanızı açarak satışa başlayabilirsiniz.
  • Gelişmiş yönetim araçları ile mağaza yönetimini kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
  • IdeaSoft ile oluşturduğunuz e-ticaret sitenizdeki ürünlerinizi zahmetsizce Pazarama mağazanıza ekleyebilirsiniz.
  • Özel kampanyalar oluşturabileceğiniz gibi Pazarama tarafından oluşturulan kampanyalara katılabilirsiniz.

Pazarama'ya Ürün Yükleme Nasıl Yapılır?

Pazarama’da oluşturduğunuz pazaryeri mağazanıza ürün yüklemek için kullanabileceğiniz 3 farklı yöntem mevcuttur. Pazarama satıcı paneli üzerinden ürünlerinizi kolaylıkla ekleyebileceğiniz gibi IdeaSoft gibi anlaşmalı entegrasyon firmaları veya API aracılığı ile de ürünlerinizi Pazarama mağazanıza ekleyebilirsiniz.

Satıcı paneli üzerinden ürünlerinizi tek tek veya toplu olarak sisteme yükleyebilirsiniz. Bunun için satıcı panelinden Ürünlerim menüsü altındaki tek ürün yükleme veya toplu ürün işlemleri sayfalarını kullanabilirsiniz. Daha önce Pazarama’ya eklediğiniz ürünlerin stok miktarını kolay bir şekilde değiştirmek için ise katalogtan hızlı ürün ekleme yöntemini kullanabilirsiniz. Böylelikle ürün adı veya ürün barkodu ile kolayca fiyat ve stok girişi yapabilirsiniz.

Pazarama’da ürün yüklemek için satıcı paneli, API veya entegrasyon firmalarından destek alabilirsiniz.

Pazarama’da Kampanya Düzenleme ve Mevcut Kampanyalara Katılma

E-ticaret söz konusu olduğunda düzenlenen dönemsel kampanyalar satışlarınızın artmasına oldukça fayda sağlayabilir. Özellikle pazaryerleri düzenlenen kampanyaların geniş bir müşteri kitlesine duyurulmasında son derece etkilidir. Bu neden Pazarama’da satış yaparken çeşitli kampanyalar düzenlemek isteyebilirsiniz.  Düzenlemek istediğiniz kampanya taleplerinizi Pazarama’ya ileterek günlük, haftalık veya aylık kampanyalar düzenleyebilirsiniz.

Kampanyalar konusunda bir diğer seçeneğiniz de Pazarama tarafından düzenlenen ve satıcıların katılımına açık olan kampanyalara dahil olmaktır. Satıcı panelinizde yer alan kampanya yönetimi sekmesinden kategorinize uygun katılabileceğiniz kampanyaları görüntüleyebilirsiniz. Bu ekrandan kampanyaların detay ve koşullarını görüntüleyebilir, uygun ürünlerinizi kampanyaya dahil edebilirsiniz. 

Kampanyalar, satışlarınızı artırmak için etkili bir yöntemdir; hem kendi kampanyalarınızı oluşturabilir hem de Pazarama’nın kampanyalarına katılabilirsiniz.

Pazarama.com Satıcı Ödemeleri Nasıl Alınır?

Pazarama’da satış hakkında en çok merak edilenler biri de yapılan satışların ödemesinin nasıl alındığıdır. Pazarama’da açtığınız mağaza aracılığı ile gerçekleştirdiğiniz satışlar için siparişleriniz başarıyla alıcılara teslim edildiğinde hak ediş ödemesi alabilirsiniz. Benzer pazaryerlerinde olduğu gibi Pazarama da gerçekleşen her bir satış için komisyon tutarı, entegrasyon ücreti ve anlaşmalı kargo kullanıyorsanız kargo ücreti düşülür ve geriye kalan tutar hak ediş ödemesi olarak sözleşmede anlaşılan gün sonunda IBAN numarasını belirttiğiniz banka hesabınıza yatırılır. Almış olduğunuz ödemelere dair her ay sonunda komisyon faturası düzenlenir.

Pazarama Komisyon Oranları

IdeaSoft ile oluşturduğunuz kendi e-ticaret sitenizde komisyon kesintileri söz konusu olmasa da pazaryerleri, gerçekleşen satışlardan sunduğu teknik altyapı, pazarlama, ödeme altyapısı ve diğer hizmetlerden dolayı sizden belirli oranlarda komisyon talep eder. Alınan komisyonlarda kategorilere göre değişiklik göstermekle birlikte Pazarama özelinde bu komisyonlar %5 ile %19 arasında değişiklik gösterir. Pazarama’nın kategorilere göre uyguladığı komisyon oranları şu şekildedir:

Anne ve Bebek Ürünleri%15
Ayakkabı, Çanta ve Aksesuar%19
İşlenmemiş Altın Ürünleri%5
Cep Telefonu%5
Cep Telefonu Aksesuarı%17
Elektronik Ürünler%10
Ev, Yaşam ve Yapı Market%12
Kitap, Kırtasiye, Hobi ve Ofis Gereçleri%12
Kağıt Ürünleri%5
Kişisel Bakım ve Kozmetik%14
Moda ve Tekstil Ürünleri%19
Otomobil, Motosiklet ve Aksesuarları%10
Oyun, Konsol ve Dijital Servisler%9
Spor ve Outdoor%9
Süpermarket Gıda Ürünleri%12
Süpermarket Gıda Dışı Ürünler%13

Pazarama tarafından uygulanan güncel kategori ve komisyon bilgilerine Pazarama Satıcı paneliniz üzerinden erişebilirsiniz.

Pazarama’da  İade Süreci Nasıl İşler?

E-ticaretin doğası gereği iade süreçleri de işinizin büyük bir parçasıdır. Müşterileriniz çeşitli nedenlerden dolayı satın almış oldukları ürünlerini iade etmek isteyebilirler. Pazarama’da iade sürecinin nasıl işlediği, platformda satışa başlamak isteyen işletmelerin en merak ettiği konular arasında yer alır.

Müşterileriniz ürünlerini teslim aldıktan sonra iade etmek isterse Pazarama üzerinden süreçlerini başlatabilirler. Siz de açılan iade taleplerini satıcı panelinde yer alan “Başlatılan İade Talepleri” sekmesinden görüntüleyebilirsiniz. Talep açıldıktan sonra iade kargonun size ulaşması ile birlikte 3 iş günlük inceleme süreniz başlayacaktır. Bu 3 iş günü içerisinde iade talebini onaylayabilir ve reddedebilirsiniz.

Pazarama’da iade sürecini satıcı panelinden takip edebilir, gelen iadeleri onaylayabilir veya gerekçeli şekilde reddedebilirsiniz.

İade gelen ürünler hakkında dilerseniz iade inceleme sürecini başlatabilirsiniz.  Satıcı panelinden bu yöndeki talebinizi görsellerle destekleyerek Pazarama’ya iletebilirsiniz. Pazarama tarafından onay verilmesi durumunda 20 iş günlük inceleme süreniz başlar. İnceleme süreci talebinin onaylanmaması durumunda ise iade sürecini olumlu veya olumsuz bir yanıt ile sonlandırmanız beklenir.

Müşteri tarafından oluşturulan iade talebini reddetmek isterseniz bunu açıklayıcı bir metin ve görselle destekleyerek yapmanız gerekir. Kararınız Pazarama’ya iletilir ve incelenir. İade reddetme kararınız Pazarama tarafından haklı görülürse ürünü 3 iş günü içerisinde müşteriye geri göndermeniz için kargolama süreci başlatılır. İadeyi kabul etmeniz veya reddetme kararınızın Pazarama tarafından uygun görülmemesi durumunda ise iade edilen ürün tutarının kesintisi bir sonraki hak edişinizde düşülür.

E-ticarette pazaryerlerinde satış yapmanın işletmelere olan faydaları yadsınamaz. IdeaSoft ile kendi e-ticaret sitenizi oluşturarak pazaryerlerindeki mağazalarınızı tek bir noktadan yönetme imkanı da elde edersiniz. Böylelikle stok takibinden faturalandırmaya kadar birçok süreci çok daha verimli bir şekilde ele alabilirsiniz.

Pazarama’da kimler satış yapabilir?

Pazarama’da satış yapabilmek için vergi levhasına sahip bir şahıs, limited veya anonim şirket sahibi olmanız gerekir.

Pazarama satıcı başvurusu nasıl yapılır?

Pazarama satıcı başvurusu için online form doldurmalı, gerekli belgeleri sisteme yüklemeli ve başvurunuzu onaylatmalısınız.

Pazarama’da mağaza açmak için hangi belgeler gereklidir?

Gerekli belgeler işletme türüne göre değişiklik gösterir; şahıs firmaları için vergi levhası ve imza beyannamesi, şirketler için ticaret sicil gazetesi ve imza sirküleri gereklidir.

Pazarama'da satış yapmanın avantajları nelerdir?

Pazarama, Türkiye İş Bankası güvencesiyle hizmet verir ve geniş bir müşteri kitlesine erişim imkanı sunar.

Pazarama’da komisyon oranları ne kadar?

Pazarama’da komisyon oranları %5 ile %19 arasında değişir ve kategoriye göre farklılık gösterir.

Pazarama satıcı ödemeleri nasıl yapılır?

Pazarama, satıştan doğan ödemeleri komisyon ve diğer kesintileri düşerek belirlenen ödeme gününde IBAN hesabınıza yatırır.

Pazarama’da iade süreci nasıl işler?

Müşteri iade talebi oluşturduğunda, iade edilen ürün satıcıya ulaştığında 3 iş günü içinde kabul edebilir veya gerekçeli olarak reddedebilirsiniz.

ideasoft monogram
IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.
Ferad Osman Sali
Ferad Osman Sali

E-ticaret Danışmanı

Ferad Osman Sali, E-ticaret, SEO stratejileri ve dijital pazarlama konularında uzmanlaşmış deneyimli bir profesyoneldir. İstanbul Üniversitesi mezunu olan Sali, 12 yıldır SEO ve dijital pazarlama, 8 yıldır da e-ticaret alanlarında çalışmakta... Yazar hakkında detaylı bilgi

Popüler Videolar