Ofis tutarken girişimler nelere dikkat etmelidir?

27 Ağustos 2016
Ferad Osman Sali
Ofis tutarken girişimler nelere dikkat etmelidir?

Ofis tutarken kısıtlı bütçe girişimcileri en çok zorlayan konulardan birisi. İşe ve girişime göre ihtiyaç duyulan ofis alanı farklılık gösterebiliyor. Küçük girişimlerin birçoğu home ofice sisteminden yararlansa da belli bir süre bir ofise ihtiyaç duyabiliyorlar. Bu durumda da kendilerine en uygun olan ofisi seçmeleri gerekiyor.

Ofis tutarken nelere dikkat edilmeli?

Ofis tutmak maliyetli bir iş olduğu için, girişimcilerin kendi ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak olan ofisleri tutmaları gerekiyor. Bunun için de bazı noktaların üzerinde durmaları ve planlama yapmaları gerekiyor.

İhtiyaçlarınızı belirleyin

İnternet üzerinden iş yaparken, ofis ortamına çok da gerek olmayabiliyor; fakat belli bir süre sonra ihtiyaçların artmasıyla beraber home office yeterli gelmemeye başlıyor. Bu durumda da girişimcilerin ihtiyaçlarını belirlemeleri gerekiyor.

Ekibin büyümesiyle beraber iletişim kopuklukları yaşanıyor olabilir ve bu nedenle de herkesin bir arada çalışacağı bir ofise ihtiyaç duyulabilir. Müşterilerle görüşmeler yapabilmek için sabit bir toplantı odası gerekebilir. Ürünler için belli bir depo alanı gerekebileceği için bir ofis gerekebilir.

Bu noktada girişimciler, bir ofise neden ihtiyaç duyduklarını not ederek, bir liste oluşturmalılar ve sonrasında ofis arayışlarına girmeliler.

Kuluçka merkezlerini inceleyin

Henüz bir ofise ihtiyacınızın olmaması ilerleyen dönemlerde olmayacağı anlamına gelmez. İlk etapta bir ofis ortamı sağlayabilmek için de kuluçka merkezlerini araştırabilirsiniz.

Buralarda yer almak, farklı girişimcilerle tanışarak networkünüzü genişletmenizi sağlayacağı gibi, girişimcilerin olduğu bir ortamda yaratıcılığınızı da artırabilirsiniz. Farklı insanların görüşlerini alarak işinizi geliştirebilir ve bazı yenilikler yaratabilirsiniz.

Ortak ofislere göz atın

Son dönemlerde İstanbul’da birçok ortak ofis alanı kuruldu. Kısıtlı bütçesi olan girişimler bu ortak alanlarda bir arada çalışıyorlar. Ortak alanlar girişimcilere bir ofis ortamında bulunan imkanları sunuyorlar ve böylelikle temel ihtiyaçları karşılıyorlar.

Normal bir ofise kıyasla daha düşük maliyetler olduğu için birçok girişimci bu alanları tercih ediyor. Kuluçka merkezlerinde olduğu gibi bu alanlarda da farklı girişimcilerle iletişim halinde olmak size bazı faydalar sağlayacaktır.

Başka girişimlerle ortak bir ofis açabilirsiniz

Çevrenizde başka girişimciler varsa onlarla bir araya gelerek, ortak bir ofis ortamı kurabilirsiniz. Böylelikle hem masrafları yarıya indirebilir hem de farklı bir girişimle beraber çalışma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Farklı sektörlerden girişimlerle beraber çalışmak, yeni fikirlerin oluşmasını sağlayabileceği gibi yeni insanlarla tanışma fırsatı da sağlar. Tabii ki ofisi de paylaştığınız için, maliyetleriniz daha da düşecektir.

Şirketiniz için en önemli olan unsurları belirleyin

İlk maddede ihtiyaçlarınızı belirlemeniz gerektiğinden bahsetmiştik. Bir sonraki aşamada da sizin için olmazsa olmazları belirlemeniz gerekiyor. Kuluçka merkezlerini ya da ortak çalışma alanlarını araştırırken, bu ortamların size sunduğu özellikleri ele almalısınız.

Sizin için en önemli olan unsur hangisi? Tüm ekibin bir arada çalışabilmesi mi yoksa bir depo alanı mı? Yoksa teknolojik olarak ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bir alan mı?

Bu olmazsa olmazları belirledikten sonra seçiminizi bu yönde yapmanız daha doğru olacaktır. Sizin en önemli ihtiyaçlarınızı karşılamayan bir ortamda olmanız, birçok açıdan size zarar verecektir.

“Ofis

Bütçenizi belirleyin

Ofis tutarken en önemli unsurlardan biri de bütçeniz olacaktır. Aylık ve yıllık olarak bir plan yapmanız oldukça önemlidir. Bu bütçeyi iyi planlamanız çok önemlidir; çünkü maliyetleriniz sadece ofis kirası ile sınırlı kalmayacaktır.

Bunun yanı sıra ödemeniz gereken stopaj vergisi de olacaktır. Vergilerin yanı sıra ofis giderlerini de göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Ofis giderleri küçük gibi görünse de aslında şirketiniz için oldukça ciddi maliyetler ortaya çıkabilir.

Ofis tutmadan önce kira, vergi ve tahmini ofis giderlerini hesaplamanız ve buna göre bir bütçe ortaya çıkartmanız gerekiyor. Aksi takdirde beklenmedik harcamalardan dolayı zarar etmeye başlayabilirsiniz.

IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.

En çok okunan yazılar

Ferad Osman Sali
Ferad Osman Sali, E-ticaret, SEO stratejileri ve dijital pazarlama konularında uzmanlaşmış deneyimli bir profesyoneldir. İstanbul Üniversitesi mezunu olan Sali, 12 yıldır SEO ve dijital pazarlama, 8 yıldır da e-ticaret alanlarında çalışmakta... Yazar hakkında detaylı bilgi

Popüler Videolar

Benzer yazılar

Trendyol Black Friday kampanyası nasıl yapılır?
Trendyol Black Friday kampanyası nasıl yapılır?
Trendyol Black Friday kampanyası hazırlayarak, Kasım ayının sonunda gerçekleşecek olan bu indirim döneminde satışlarınızı artırabilirsiniz. Ülkemizde son birkaç yıldır Black Firday döneminde markaların katılımlarında artış...
14 Ekim 2019
Ferad Osman Sali
E-Ticarette Yengeç Entegrasyonu Nasıl Yapılır? Tüm Bilmeniz Gerekenler
E-Ticarette Yengeç Entegrasyonu Nasıl Yapılır? Tüm Bilmeniz Gerekenler
E-ticaret, birçok faaliyetin eş zamanlı olarak devam ettiği bir süreçtir. İnternet üzerinden yapılan satışların muhasebeleştirilmesi ve faturalandırılması da bu adımların en önemlilerinden biridir. Pek çok farklı kural...
4 Nisan 2022
Savaş Çetinkaya
Marka Tescili Nedir? Nasıl Yapılır? E-Ticaret Siteleri İçin Neden Önemlidir?
Marka Tescili Nedir? Nasıl Yapılır? E-Ticaret Siteleri İçin Neden Önemlidir?
Marka kimliği, ticarette son dönemin en popüler kavramlarından biri. Bu kavram logo, slogan, iletişim biçimleri ve görseli dil gibi unsurlardan oluşur. Özellikle her geçen gün daha yoğun bir rekabete sahne olan e-ticaret alanında fark...
23 Ocak 2022
Savaş Çetinkaya
E-Ticaret Hukuku Hakkında Bilmeniz Gerekenler
E-Ticaret Hukuku Hakkında Bilmeniz Gerekenler
E ticaret hukuku / e-ticaret hukuku diğer isimlendirmeleriyle elektronik ticaret kanunu, yeni e ticaret kanunu, e ticaret mevzuatı, e ticaret yönetmeliği, e ticaret kanunu yönetmeliği vb; özetle eticaret hukuku hakkında her şey bu mini e...
4 Temmuz 2022
Savaş Çetinkaya
Web Sitesi Yönetimi İle İlgili Tüm Bilmeniz Gerekenler
Web Sitesi Yönetimi İle İlgili Tüm Bilmeniz Gerekenler
İnternet sitesi kurumsal kimliğin çevrimiçi mecradaki temsilidir. Bu platformlar, müşteriyle markanın bir araya geldiği mağaza, showroom ve ofis gibi alanlar kadar önemlidir. Web sitesi yönetimi konusunda iyi bir strateji uygulayarak...
6 Eylül 2022
Savaş Çetinkaya
E-ticaret Sitesi Kurma Rehberi
E-ticaret Sitesi Kurma Rehberi
Günümüzün en çok rağbet gören iş modellerinden biri olan e-ticaret, bir online mağaza kurup internetten satış yapmaktan ibaret değildir. E-ticaret sitesi kurmak ve online satış yapmak, her geçen gün büyüyen ve gelişen bir...
25 Haziran 2021
Savaş Çetinkaya