E-ticaret sektöründe rekabetin bir hayli yoğun olması, küçük işletmelerin işini bir hayli zorlaştırıyor. Rekabetin yanı sıra internet üzerinden satış yapmanın getirdiği de bir takım zorluklar bulunuyor. Kendi işini kurmak isteyen ya da kendi işini kurmuş kişilerin bu zorluklardan haberdar olması ve bu zorluklar karşısında neler yapmaları gerektiğini bilmeleri gerekiyor.
Her iş alanında olduğu gibi e-ticarette de farklı zorluklar bulunuyor; ancak bu zorlukların üzerinden gelmenin de yolları bulunuyor. Bu rehberimizde de küçük işletmelerin karşılaşacakları zorlukları ve yazının sonunda da bu zorluklar karşısında neler yapabileceklerini anlatacağız.
Marka bilinirliğinin olmaması
Küçük işletmelerin karşılaştıkları en büyük zorluklardan biri marka bilinirliğini artırmak oluyor. İnternet üzerindeki varlıklarını artırmak ve tüketicilerin markayı bilmelerini sağlamak uzun süreli bir iştir ve bu nedenle de bu süreci yönetmek zorlu bir hale gelebilir.
Marka bilinirliğinin olmaması, tüketicilere ulaşmayı ve satışları artırmayı zorlaştıracağı için küçük işletmelerin bu konu üzerinde çalışmaları gerekir.
Güvenilirlik
Marka bilinirliğinin yanı sıra güvenilirlik de başka bir zorluktur. Tüketiciler yeni bir firmaya güvenmekte çoğu zaman zorlanırlar. İnternetten alışverişlerde güvenlik önemli bir konudur ve tüketiciler bilmedikleri bir marka üzerinden alışveriş yapmaya çekinebilirler. Bu da küçük işletmelerin karşılaşabileceği başka bir sorundur.
Pazarlama bilgisinin olmaması
Yaptığınız ve kurduğunuz işte iyi olabilirsiniz; ancak bir e-ticaret sitesi açmak tek başına yeterli değildir. İşin arka planında olan birçok konu bulunuyor. Bunlardan biri de pazarlamadır. Pazarlama konusunda iyi olmamanız ya da ne yapacağınızı bilmemeniz, marka ve ürün bilinirliğinizi artıramamanıza neden olabilir. Pazarlama üzerine çalışmanız ve bu konuyla ilgili destek almanız bir hayli önemlidir.
Her şeyi tek başına yapmaya çalışmak
Küçük işletmeler genellikle bütçe yetersizliklerinden dolayı birçok konuyu küçük bir ekiple ve kimi zaman kurucular tek başlarına yapmaya çalışırlar. Bu hem zorlu hem de yorucu bir süreç olur. Doğru zaman yönetimiyle bu tür sorunlar aşılabilse de bilgi ve tecrübe eksikliği olan konuların yönetimi pek mümkün olmayabilir. Bu da strese neden olacağı gibi küçük işletmelere zaman kaybı da yaşatır.
Yeni hedef kitlelere ulaşmak
Pazarlama konusunda yeterli olunmadığında yeni hedef kitlelere ulaşmak da bir hayli zordur. İnternet üzerindeki görünürlüğünüzü artıramamak belli ve sınırlı bir kitleye hitap etmenize neden olur. Yeni hedef kitlelere ulaşmak için farklı çalışmalar yapılması gerekir ve pazarlama konusunda yeterli bilginizin olmaması bu zorluğu aşamamanıza neden olur.
SEO çalışmaları
Küçük ve yeni e-ticaret firmalarının en çok zorlandıkları konulardan biri de SEO çalışmalarıdır. Organik olarak trafik elde etmek ve bu yöntemle yeni kitlelere ulaşmak için site genelinde doğru SEO stratejilerinin uygulanması gerekir. SEO çalışmalarının yapılmaması sitenin, arama motorlarındaki arama sorgularında yer almamasına ya da alt sıralarda yer almasına neden olur.
Neler yapabilirsiniz?
Tüm bu zorlukları aşmak için kendi başınıza yapabileceğiniz çalışmaların yanı sıra dışarıdan destek alarak da yapabileceğiniz çalışmalar bulunuyor.
Güvenilir bir altyapı kurun. E-ticaret sitenizin sağlam ve güvenilir bir altyapısının olması gerekir. Sitenizi kendiniz kuruyorsanız, kodlamalarınızın doğru bir şekilde yapılması, güvenlik entegrasyonlarının doğru bir şekilde yapılması ve kullanıcı deneyimini iyi bir şekilde sunacak bir tasarımınızın olması gerekir. Eğer e-ticaret sitesi kurmayı bilmiyorsanız güvenilir bir altyapı sağlayıcısı ile çalışabilirsiniz. İdeasoft olarak e-ticaret firmalarına altyapı hizmetleri sunuyoruz. Dilerseniz e-ticaret altyapı paketlerimizi inceleyebilir ve 15 günlük deneme sürecinden yararlanarak hizmetlerimizi inceleyebilirsiniz.
HTTPS’e geçiş yapın. Site güvenliğini artırmak ve güvenli alışverişi vurgulamak için e-ticaret sitenizin protokolünü HTTPS’e geçirebilirsiniz. HTTPS üzerine sitenizi kurmanın birçok avantajı bulunuyor. Bu konuyla ilgili detaylı bilgilere aşağıdaki yazılarımızdan ulaşabilirsiniz.
HTTPS’e geçmenin e-ticaret sitenize katacağı avantajlar
E-ticarette “Güven Damgası” ile ilgili bilmeniz gerekenler
Pazarlama konusunda dışarıdan destek alın. Pazarlama kendi başına bir iştir ve iyi sonuçlar alınabilmesi için tecrübeli kişilerle çalışılması gerekir. Bu sebeple de bir ajansla çalışmak ya da freelance olarak pazarlama konusunda destek almanız, daha etkili sonuçlar almanızı sağlar. Eğer dışarıdan destek almak için elinizde yeterli bütçe bulunmuyorsa, kendinizi pazarlama alanında geliştirmeniz gerekir. Sosyal medya yönetimi, içerik pazarlama, e-posta pazarlama gibi konularda kendinizi geliştirerek, kendinize pazarlama stratejileri geliştirebilirsiniz. Aşağıda bu konular hakkında detaylı bilgiler bulabileceğiniz rehber kategorilerimizi bulabilirsiniz.
Sosyal medya yönetim rehberleri
SEO konusunda destek alın. Dışarıdan destek almanız gereken konulardan biri de SEO’dur. Daha önce bu konu üzerine çalışmadıysanız, ne yapmanız gerektiği konusunda yeterli bilgiye sahip olmayabilirsiniz. Yine bir ajansla ya da freelancer ile çalışarak bu konuda destek alabilirsiniz. Ancak bu işler için ayıracağınız yeterli bütçeniz yoksa farklı kaynaklar üzerinden SEO ile ilgili kaynaklara ulaşarak kendinizi geliştirebilir ve öğrendiğiniz bilgileri site üzerine uygulayabilirsiniz. Aşağıda arama motoru optimizasyonu ile ilgili rehberlerimize ulaşarak, konu ile ilgili bilgiler edinebilirsiniz.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler
Benzer yazılar