E ticaret site isimleri nasıl seçilir, e ticaret sitesi isim önerilerinde dikkat edilmesi gerekenler, eticaret isim önerileri - e ticaret isim önerilerinde izlenmesi gereken yol haritası, e ticaret sitesi isimleri listesi hazırlama ile ilgili merak ettikleriniz; özetle e ticaret isimleri ile ilgili tüm merak ettikleriniz bu yazımızda.
E ticaret site isimleri seçimi
İnternetten satış yapmaya başlamadan önce firmanız için bir isim seçmeniz gerekir. İsim bulma işi kolay gibi görünse de aslında firmanız için doğru ismi seçmek zaman gerektirir ve çok da kolay değildir. Web sitenizin tasarımını, logosunu ve şirketle ilgili diğer unsurları değiştirmek ilerleyen zamanlarda kolay olsa da firma adını değiştirmek böyle değildir. Bir marka algısı yarattıktan sonra isim değişikliği yapmak, bu marka algısının yok olmasına neden olacaktır. Bu sebeple de firmanız için doğru ismi bulmanız bir hayli önemlidir.
Bir yol haritası belirleyin
Elinizde şirket ismi için alternatifler bulunmuyorsa bir yol haritası çıkartmak ve isim seçmeden önce nelere dikkat etmeniz gerektiğini belirlemeniz gerekir. Bu süreçte kendinize sorabileceğiniz bir takım sorular bulunuyor.
- Şirket isminizin hedef kitenizde nasıl veya ne tür duygular uyandırmasını istiyorsunuz?
- Şirketinizin öncelikleri neler?
- Şirket adınızın orijinal ve kolay hatırlanabilecek bir isim mi olmasını istiyorsunuz?
- İsmin uzunluğu şirketinizi önemli bir şekilde etkileyecek mi?
Bu örnekleri yapacağınız iş modeline ve bulunduğunuz sektöre göre de artırabilirsiniz. Burada önemli olan, şirket adınızı seçerken hangi kriterleri ön planda tutmak istediğinizdir.
Fikirlerin üretimi
Önceliklerinizi ve nasıl bir isim kullanmak istediğinize karar verdikten sonra, artık fikir üretimi aşamasına geçebilirsiniz. Fikir üretim aşaması zorlu bir süreç olacaktır; çünkü birçok alternatifi gözden geçirmeniz gerekebilir.
İlk olarak markanızla, yapacağınız işle, sektörünüzle, ekibiniz, ürünleriniz ve sağladığınız hizmetlerle ilgili olabilecek kelimelerin listesini yaparak işe başlayabilirsiniz. Kısaltmalar, teknik terimler, ikileme veya akılda kalıcı kelime kalıplarını da bu listenize dahil edebilirsiniz.
İkinci adımda rakiplerinizin ve idol olarak gördüğünüz firmaların isimlerini listesini ayır bir şekilde listeleyin. Bu isimleri inceleyerek, hangilerinin kulağa iyi geldiğinin, neden iyi bir isim olarak öne çıktıklarını ve bu firmaların bu isimleri seçerken nelere dikkat etmiş olabileceklerini araştırın.
Üçüncü adımda bu iki liste üzerinden farklı alternatifleri düşünmeye ve aklınıza gelen fikirleri ayrı bir şekilde not etmeye başlayın. Bu süreçte, bulduğunuz fikirlerin orijinal olması oldukça önemlidir. Rakiplerinizin ya da idol firmaların isimlerine benzerlik olması, marka algınızın olumsuz yönlere kaymasına neden olur. Bu sebeple de fikirlerinizin kendinize has olması oldukça önemli.
Listeyi daraltın
Yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra elinizde geniş bir liste olabilir. Bu sebeple de bu listeyi daraltmanız gerekecektir. Kulağınıza hoş gelmeyen ya da markanızı iyi yansıtmayacağını düşündüğünüz isim alternatiflerini eleyerek listenizi daraltmaya başlayabilirsiniz.
Alternatif isimlerin mevcut olup olmadığını kontrol edin
Alternatif isimlerinizi en fazla 3’e indirdikten sonra bu isimlerin daha önceden kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Hem online ortamlarda hem de firma ismi olarak bu alternatifleri kontrol etmeniz gerekiyor. Domain adı, sosyal medya hesapları gibi detayların kullanılıyor oluşu, markanızla ilgili hesap oluşturmanızı zorlaştırırken, potansiyel takipçi kitlelerinizin de kafa karışıklığı yaşamasına neden olabilir.
Daha önceden kayıt edilmiş bir ünvan olması durumunda da şirketinizin resmi kanallara kayıt ettirilememesine neden olabilir. Bu sebeple de isim alternatiflerinizi sorgulatmanız gerekiyor.
Online olarak isim alternatiflerinizin mevcut olup olmadığını “namechk” isimli internet adresinden kontrol edebilirsiniz.
Karar aşaması
Alternatif isimlerinizin kontrollerini yaptıktan sonra kullanacağınız ismi seçmeniz gerekiyor. İsim konusunda dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de kısa ve akılda kalıcı olması. Uzun isimler yazım ve akılda kalıcı olmayacağı için tüketiciler isminizi unutabilir ve markalaşma sürecinde zorluk yaşayabilirsiniz. Markalaşma sürecinde size en iyi şekilde hizmet edecek ismi bulmanız bu açıdan oldukça önemlidir.
İsminizi kayıt ettirin
İsminizi seçtikten sonra yapmanız gereken son adımda isminizi kayıt ettirmek olacaktır. Hem resmi kurumlarda hem de online kanallarda isminizi almanız oldukça önemli. Şirketle ilgili diğer işlemleriniz devam ediyor dahi olsa özellikle internet alanında bu isimleri almanız bir hayli önemli olacaktır. Alan adı (Domain) ve sosyal medya hesap isimlerini kayıt ettirerek, isminizi kayıt altına alabilirsiniz.
İdeasoft müşterileri, hizmetlerimizden yararlanmak istediklerinde, diledikleri alan adı tarafımız tarafından alınmaktadır. Böylelikle alan adı almak için ek olarak bir işlem yapmanız gerekmiyor. Eğer mevcut bir alan adınız bulunuyorsa, hizmetlerimizden yararlanmak için bu alan adınızı da kullanabiliyorsunuz.
İnternet üzerinden satış yapmayı düşünüyor ve bir e-ticaret sitesi sahibi olmak istiyorsanız, İdeasoft e-ticaret paketlerinden yararlanarak 1 günde e-ticaret sitenizi açabilirsiniz. 15 günlük demo talebinde bulunarak hizmetlerimizi denemeye de hemen başlayabilirsiniz.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler
Benzer yazılar