Temmuz 2024 e-Ticaret Torba Yasası Kanun Teklifinde Neler Var?

Yazar: Meriç Baha Özbek   -   Güncellenme Tarihi: 25.10.2024
Temmuz 2024 e-Ticaret Torba Yasası Kanun Teklifinde Neler Var?

16 Temmuz 2024 tarihinde TBMM’ye sunulan e-ticaret torba yasası, online pazaryerleri için önemli değişikliklere yol açacak düzenlemelere sahiptir. Yeni kanun maddeleri arasında komisyon ve vergi ödemelerine ilişkin bazı detaylara yer verilmiştir. Torba kanununda değinilen yeni hükümler, özellikle e-ticaret pazaryerlerini ve burada satış yapan firmaları etkileyecek düzenlemeleri kapsamaktadır.

16 Temmuz 2024’te TBMM’ye sunulan e-ticaret torba yasası, pazaryerlerinde faaliyet gösteren firmaları önemli ölçüde etkileyecek düzenlemeler içeriyor. Yeni düzenlemeler, özellikle komisyon ve vergi ödemelerine ilişkin yenilikler getiriyor.

Hükümetin 2022 yılındaki vergi düzenlemeleri, yeni yasalarla daha sıkı tedbirlerin alınmasına yol açmıştır. 2022 Temmuz ayında elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkında çıkarılan yasa, Trendyol dahil birçok e-ticaret pazaryerinin faaliyetlerini doğrudan etkilemiştir. Bunun sonucunda ise Trendyol cüzdan ve Milla gibi faaliyetlerin durdurulduğuna dair açıklamalar yapılmıştır. 2024 yılı itibariyle elektronik ticaret faaliyetleri yürüten şirketlerin gündemini yeni e-ticaret torba yasası almıştır.

2022 yılında yürürlüğe giren elektronik ticaret düzenlemeleriyle birlikte pazaryerleri için daha sıkı tedbirler alınmaya başlandı. Trendyol gibi büyük platformlar bu yasal düzenlemelerden doğrudan etkilendi ve bazı hizmetlerini durdurmak zorunda kaldı.

Hemen E-ticaret'e Başlayın!

E-ticaret adım atmadan önce, IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.

image

E-Ticaret Torba Yasası Nedir?

Torba Yasası

E-ticaret torba yasası, elektronik ticarette vergilendirme ve komisyon konularını kapsayan bir düzenlemedir. 2024 yılının Temmuz ayında “Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” olarak TBMM’ye sunulmuştur. Ayrıca kanun teklifi 51 maddeden oluşmakta olup Trendyol, Hepsiburada ve Amazon gibi pazaryerlerini önemli ölçüde etkileyecek düzenlemelere sahiptir.

E-ticaret torba yasa muafiyet ve istisnalardan yararlanma şartları arasında 6 Şubat depremine ilişkin düzenlemelere değinilmiştir. Muafiyetle birlikte afet bölgelerinde yabancı devlet kurum ve kuruluşları tarafından genel bütçeli kamu idarelerine yapılacak yardımlarda KDV istisnası uygulanması söz konusudur.

E-ticaret torba yasası, elektronik ticarette vergilendirme ve komisyon konularında kapsamlı değişiklikler getiriyor. Yasa, vergi kaçırma riskine karşı yeni tedbirler içerirken, işletmelerin Türkiye’deki vergi düzenlemelerine uyum sağlamasını amaçlıyor.

E-Ticaret Torba Yasası Amacı

E-ticaret torba yasası, e-ticaret sektöründeki faaliyetleri düzenleyerek kapsayıcı bir yapı oluşturmayı hedefler. İlk olarak vergi kaçırma sorununu ele alan yeni yasa, vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeyen bilinçsiz şirketler için önleyici tedbirler içerdiği gibi yaptırım niteliği de taşır.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle sektördeki vergisel sorunların çözülmesi ve devletin vergi gelirlerini artırması amaçlanır. Ayrıca e-ticaret firmalarının Türkiye'deki vergi düzenlemelerine uyum sağlaması ve etkili biçimde vergilendirilmesi de yeni torba yasasının hedefleri arasındadır. Ancak yasa, yalnızca e-ticaret sektörünü kapsamaz. Yurt dışı giriş-çıkış harç bedelleri dahil olmak üzere yeni vergi kanunları ve buna bağlı usulsüzlükler için yaptırımlar da içermektedir.

Yeni torba yasa, POS ve IBAN kullanımı ile ilgili yaptırımları da içeriyor. Örneğin, başkasına ait POS cihazını kullananlar için 45.000₺ ile 90.000₺ arasında cezalar öngörülmektedir. Ayrıca başkasının IBAN’ını kullananlar için de ciddi yaptırımlar söz konusu.

E-Ticaret Torba Yasa Maddeleri

Torba Yasası

E-ticaret torba yasa tam metni toplam 51 maddeden oluşur. Söz konusu maddeler arasında yurt dışı giriş-çıkış harcının artırılmasına yönelik teklif de yer almıştır. Bunun üzerine e-ticaret faaliyetlerini etkileyen birtakım maddeler de eklenmiştir.

Kanun teklifinin elektronik ticaretle ilgili maddeleri, e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren firmalar ve satıcılar için son derece önemlidir. Söz konusu maddelerden bazıları ise şu şekildedir:

  • Ticari veya serbest meslek faaliyetleri bulunan mükelleflerin gerçek hasılatlarının tespitine yönelik bir vergi güvenlik mekanizması oluşturulması
  • Bazı malların ithalatı ile yurt içi teslimatındaki ithalat avantajına yönelik uygulama farklılıklarının ortadan kaldırılması

Maddeler arasında POS ve IBAN kullanımına yönelik yaptırımlara da yer verilmiştir. Bu kapsamda öne çıkan 2 madde aşağıdaki gibidir:

  • Başkasına ait POS cihazı kullanımı: Bilanço esasına göre defter tutanlara 90.000₺ ve işletme hesabında defter tutanlara 45.000₺ ceza.
  • Başkalarının IBAN numarasının kullanımı ve kullandırılması: Asgari 30.000₺, azami 20.000.000₺ olmak üzere söz konusu tutarın %10'u oranında özel usulsüzlük cezası.

Yeni yasada özel usulsüzlükler için de çeşitli yaptırımlara yer verildiği görülür. Bu kapsamda fatura ve makbuz gibi belgelerin basımını yapmayan veya hatalı yapan şirketlerin ağır şekillerde cezalandırılması söz konusudur.

Torba Yasa ile E-Ticarette Görülecek Yenilikler

Torba Yasası

Kanun torba yasa e-ticaret pazaryerlerinde öncelikle komisyon ve stopaj kesintilerinde yeniliklere neden olmuştur. Satıcıların vergi ödememesi durumuna karşı önlem niteliği taşıyan stopajın, Trendyol ve Hepsiburada gibi pazaryerleri tarafından kesilebilecek olması dikkat çekmiştir. Bu durumun özellikle küçük ölçekli işletmeler adına zorlayıcı bir ortam yaratacağı da öngörülmüştür. Bunun sonucunda avantajlı fiyat politikası yürütemeyen satıcıların müşteri ilgisini kaybetmeleri ve satışlarında düşüş yaşama riskleri de gündeme gelmiştir. Bu değişimle birlikte küçük ölçekli işletmelerin rekabet şansının düşme ihtimali söz konusudur.

Pazaryeri Komisyonları ve Stopaj Kesintisi

E-ticaret torba yasasıyla birlikte Amazon, Trendyol, N11 ve Hepsiburada pazaryerleri kendi platformlarında satış yapan satıcıların komisyonlarına ek olarak %15 oranında stopaj kesintisi uygulama yetkisi düzenlenmiştir. Ayrıca yeni düzenlemelerle birlikte pazaryerlerinin peşin vergi ödeme sistemine geçiş yapması da tartışılan konular arasında yer alır. Söz konusu tüm değişikliklerin, vergi kaçakçılığının önlenmesi ve önlemlerin güçlendirilmesi amacına dayandığı düşünülmektedir.

Pazaryerlerinin yeni düzenlemeyle birlikte tedarikçiler adına vergi tahsil etme ve ödeme yetkisine sahip olması da kanun teklifleri arasındadır. İlgili maddenin amacının da vergi güvenliğini sağlamak ve vergi kaçıran işletmelerin faaliyetlerini engellemek olduğu öne sürülmektedir.

Pazaryeri platformlarına eklenen %15 oranındaki stopaj kesintisi, e-ticaret yapan küçük işletmeleri zorlayabilir. Bu yeni düzenleme, özellikle avantajlı fiyatlarla satış yapamayan firmalar için müşteri kaybına neden olma riskini beraberinde getiriyor.

Vergi Düzenlemeleri

Yeni kanun kapsamında yurt içi asgari kurumlar ve küresel asgari vergi uygulamasının getirilmesi de maddeler arasındadır. İlgili düzenlemeye göre kurumlar vergisi mükelleflerinin, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10’undan daha az bir vergi ödemesi mümkün değildir. Bununla birlikte tam mükellef kurumlardan elde edilen iştirak ve emisyon primlerinde kazanç istisnası uygulanmasına karar verilmiştir.

2024 yılında yürürlüğe girmesi beklenen yeni vergi düzenlemeleri, e-ticaret firmalarının vergi kaçakçılığına karşı daha sıkı önlemler almasını gerektiriyor. Aynı zamanda pazaryerlerinin tedarikçiler adına vergi tahsil etme yetkisi de bu kapsamda değerlendiriliyor.

Yasaya ilişkin önemli olan bir diğer detay, söz konusu düzenlemenin 2025 yılı ve sonrasındaki vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlara uygulanacak olmasıdır. Özel hesap dönemine sahip olan kurumlar için de 2025 takvim yılında başlayan kazançların düzenlemeye tabi tutulacağı açıklanmıştır.

Torba Kanun nedir?

Torba kanunu, mali sıkılaştırma önlemleri ve cezaları içeren yeni bir yasadır. Birçok sektörü etkileyen düzenleme, 16 Temmuz 2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulmuştur. Bununla birlikte yeni vergi düzenlemeleri, e-ticareti etkileyen stopaj kesintileri ve yurt dışı giriş-çıkış harç ücretlerini de kapsamaktadır.

E-ticaret torba yasası neleri kapsar?

E-ticaret torba yasası, vergi usulsüzlüklerinin önlenmesine yönelik çeşitli düzenlemelere sahiptir. Ayrıca pazaryerlerinin ek stopaj uygulamalarına olanak tanıyan bir madde de bulunur. Yasada, başkalarının IBAN ve POS cihazlarının kullanılması durumunda uygulanacak yaptırımlar da ele alınmıştır.

E-ticaret yasası ne zaman yürürlüğe girecek?

E-ticaret yasası 16 Temmuz 2024 tarihinde TBMM’ye sunulmuş ve Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

E-ticaret kanunu nedir?

E-ticaret kanunu, vergilendirme ve komisyon konularında önemli değişiklikler getiren bir yasa teklifidir. Yürürlüğe girmesiyle birlikte e-ticaret faaliyetlerindeki vergisel süreçlerin daha etkin bir şekilde kontrol edilmesi ve vergiye uyumun artırılması hedeflenir. Ayrıca kanunda; vergi süreçlerinde dikkatli davranma, IBAN ve POS kullanımı gibi çeşitli düzenlemelere de yer verilmiştir.

ideasoft monogram
IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.
Meriç Baha Özbek
Meriç Baha Özbek

E-ticaret Danışmanı

Meriç Baha Özbek, E-ticaret, SEO stratejileri ve dijital pazarlama konularında uzmanlaşmış deneyimli bir profesyoneldir. 2 yıldır SEO ve dijital pazarlama, e-ticaret alanlarında çalışmaktadır. Yazar hakkında detaylı bilgi

Popüler Videolar