Akıllı Telefonla Video Çekme Rehberi: İpuçları ve Öneriler

Yazar: Ferad Osman Sali   -   Güncellenme Tarihi: 10.07.2024
Akıllı Telefonla Video Çekme Rehberi: İpuçları ve Öneriler

Günümüzde ürün tanıtımları ya da içerik çalışmaları için akıllı telefonlarla video çekmek oldukça yaygın ve kullanışlı hale geldi. Telefonlardaki kamera ve görüntü kalitesinin teknolojiyle beraber artması, tanıtım ve birçok farklı amaçla video çekimini mümkün kılıyor. Tabii ki profesyonel çekimler için daha profesyonel çözümlere yönelmek gerekiyor; ancak kendi içeriklerinizi üretmek ve maliyetlerinizi düşük tutmak için telefonla video çekme yolunu da deneyebilirsiniz.

Akıllı telefonlarla video çekme sürecinde dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunuyor. Bu rehberimizde bu konuların üzerinde duracağız.

ürün videosu

Hemen E-ticaret'e Başlayın!

E-ticaret adım atmadan önce, IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.

image

Akıllı Telefonla Video Çekme İpuçları

Lensi Temizleyin

Video çekimi yapmadan önce telefon kamerasının lensini temizlemelisiniz. Telefon çok sık kullanılan bir cihaz olduğu için, lensin üzerinde lekeler olabilir. Bu sebeple, yumuşak bir bezle lensi silin. Böylelikle görüntülerde lekeler veya tozdan kaynaklı görüntü bozuklukları olmayacaktır.

Kamera Ayarlarınızı Yapın

Çekim ipuçlarından önce bazı teknik ayarları yapmanız gerekiyor. İlk olarak kamera çekim ayarlarınızı ve çözünürlüğünüzü ayarlayın. Birçok telefonda standart olarak 1920x1080p Full HD çekim modu bulunuyor. Yüksek çözünürlüklü videolar için 2K ya da 4K çekim modlarını da kullanabilirsiniz, ancak bu modları kullanırken videolarınızın boyutlarının artacağını ve videoları işlerken daha güçlü işlemcilere ihtiyaç duyulacağını unutmayın.

Kamera Ayarları

Kamera ayarlarını yaparken çözünürlük ve FPS değerlerini dikkate alın. 1080p 30 fps veya 24 fps çekim modlarını tercih edebilirsiniz. Daha yüksek çözünürlüklerde dosya boyutlarının artacağını unutmayın.

Ayrıca saniye başına kare ayarını (FPS) da yapmalısınız. İnsan gözü saniyede 24 kareyi algılayabilir ve bu sebeple reklamlarda ve sinema filmlerinde bu ayar kullanılır. 1080p 30 fps ya da 1080p 24 fps seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Daha hızlı hareket eden görüntüler için 30 fps ve üzeri çekim modlarını tercih edebilirsiniz.

akıllı telefonla video çekmek

Yavaş Çekim Modu (Slow Motion)

Telefonunuzda yavaş çekim modu varsa bu modu kullanarak hızlı görüntüleri yavaşlatarak daha estetik ve sinematik bir hava katabilirsiniz. 60 fps üzerindeki modlar genellikle yavaş çekim için kullanılır ve bu modlar genellikle 120 fps ve 240 fps olarak bulunur. Yavaş çekim yaparken iyi aydınlatılmış bir ortamda olmanız gerektiğini unutmayın.

Tripod Kullanın

Tripod kullanarak çekimlerinizi daha sabit ve profesyonel hale getirebilirsiniz. Sarsıntılı görüntüler amatör ve özensiz görünür. Tripod yardımıyla titremeyen görüntüler elde edebilir ve videolarınızın kalitesini artırabilirsiniz.

Tripod Kullanımı

Tripod kullanarak sarsıntısız ve profesyonel çekimler yapabilirsiniz. Titremeyen görüntüler elde etmek için tripod kullanmak, videolarınızın kalitesini artırır.

Yatay ve Dikey Videolar Çekin

Çekeceğiniz videonun hangi platformda yayınlanacağını belirleyerek yatay veya dikey formatlara karar verin. Instagram, Facebook, YouTube gibi platformlar dikey video formatlarını da destekler. Bu nedenle, dikey videolar hikaye içerikleri veya Instagram TV (IGTV) için, yatay videolar ise reklam ve etkileşim amaçlı içerikler için kullanılabilir.

Arkaplan ve Işık Kullanımı

İyi aydınlatılmış bir ortamda çekim yapmak görüntü kalitesini artırır. Gün ışığı alan bir oda ya da dış mekan ideal çekim ortamlarıdır. Ürünü farklı açılardan aydınlatacak şekilde ışıklandırma yaparak en iyi sonuçları elde edebilirsiniz. Arka plan seçiminde ise, ürün tanıtımlarında ürünün kullanım alanını gösteren bir alan veya beyaz bir duvar tercih edilebilir.

Arkaplan ve Işık Kullanımı

İyi aydınlatılmış bir ortamda çekim yaparak görüntü kalitesini artırabilirsiniz. Gün ışığı alan odalar veya dış mekanlar ideal çekim yerleridir. Ürünü farklı açılardan aydınlatarak en iyi sonuçları elde edin.

Kamerayı Odaklamayı Unutmayın

Görüntünün keskin olması ve objenin öne çıkması için görüntüyü obje üzerine odaklayın. Telefonla çekim yaparken odaklama yapmak için ekranınıza dokunmanız yeterlidir. Hareketli çekimlerde odak noktasını sabitlemek için ekran üzerinde odak noktasına basılı tutabilirsiniz.

Video çekimi yapmadan önce ne yapmalıyım?

Video çekimi yapmadan önce telefon kamerasının lensini temizlemelisiniz.

Hangi kamera ayarlarını yapmalıyım?

Kamera çözünürlüğünü ve saniye başına kare (FPS) ayarını yapmalısınız.

Yavaş çekim modu nasıl kullanılır?

Telefonunuzda yavaş çekim modunu kullanarak hızlı görüntüleri yavaşlatabilirsiniz.

Çekimlerimde neden tripod kullanmalıyım?

Tripod kullanarak daha sabit ve profesyonel çekimler elde edebilirsiniz.

Videolarımı yatay mı dikey mi çekmeliyim?

Videonun yayınlanacağı platforma göre yatay veya dikey formatta çekim yapmalısınız.

Arkaplan ve ışık kullanımı nasıl olmalıdır?

İyi aydınlatılmış bir ortamda ve uygun arka plan seçimi ile çekim yapmalısınız.

Kamerayı nasıl odaklamalıyım?

Görüntüyü obje üzerine odaklamak için ekrana dokunmalısınız.

ideasoft monogram
IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.
Ferad Osman Sali
Ferad Osman Sali

E-ticaret Danışmanı

Ferad Osman Sali, E-ticaret, SEO stratejileri ve dijital pazarlama konularında uzmanlaşmış deneyimli bir profesyoneldir. İstanbul Üniversitesi mezunu olan Sali, 12 yıldır SEO ve dijital pazarlama, 8 yıldır da e-ticaret alanlarında çalışmakta... Yazar hakkında detaylı bilgi

Popüler Videolar