MVP (Minimum Viable Product) Nedir? Aşamaları Nelerdir?

Yazar: Selin Tozar   -   Güncellenme Tarihi: 25.02.2025
MVP (Minimum Viable Product) Nedir? Aşamaları Nelerdir?

MVP (Minimum Viable Product); bir ürünün pazara sunulmadan önce sahip olması gereken temel özellikleri içeren versiyonudur. Yalın ürün olarak da ifade edilen MVP; fikir geliştirme, pazar araştırması, temel özelliklerin belirlenmesi, test, geri bildirim ve iyileştirme aşamalarından meydana gelir. Yazılım, teknoloji ve girişimcilik alanında ise ürünün gerçek kullanıcılara sunularak geri bildirimler toplanmasını sağlar.

MVP Nedir?

MVP, (Minimum Viable Product) herhangi bir ürünün sadece temel özelliklere sahip olan ve piyasaya sürülen versiyonuna verilen isimdir. Söz konusu uygulama, minimum kaynak harcayarak ilgili ürünün temel özelliklerinin test edilmesini ve gerçek kullanıcılardan geri bildirim alınmasını mümkün kılar.

MVP, ürünün temel özelliklerle pazara sunulmasını sağlayarak erken geri bildirim toplamayı hedefler.

MVP’nin Amacı ve Önemi

MVP’nin temel amacı, ürün fikrini minimum kaynak kullanarak hızlı şekilde test etmek ve gelen geri bildirimler üzerinden iyileştirme sağlamaktır. Söz konusu yöntem, girişimcilerin ve şirketlerin pazardaki talebi hızlı şekilde değerlendirmelerine imkan tanır. Bunun yanı sıra yeni bir ürün ya da girişimde sadece fikir aşamasıyla kullanıcıların karşısına çıkmak yerine gerçek bir ürün sunmak, daha nitelikli geri bildirimler alınmasını sağlar.

MVP, pazar doğrulaması ve ürün geliştirme süreci için kritik bir araçtır.

MVP Neden Yapılır?

MVP, temel özelliklere sahip yalın ürünün piyasaya sürülmesi ardından gerçekçi geri bildirimler alınmasına imkan tanır. Alınan geri bildirimler ise pazar doğrulaması yapar. Talebin hangi seviyede olduğu ve tüketicilerin ürüne bakış açısı da net olarak görülür. Bununla birlikte büyük çaplı yatırımlardan önce potansiyel risklerin tespit edilmesine katkıda bulunur.

MVP’nin Avantajları

MVP, en temel özelliklere odaklanılarak geliştirme maliyetlerinin düşük seviyede kalmasını sağlar. Ayrıca yalın ürünü gerçek kullanıcılara sunarak hızlı ve doğru geri bildirimler alınmasına olanak tanır. Toplanan geri bildirimler ise üründeki eksiklikleri ve sorunları net olarak gösterir. Böylece etkili iyileştirmelerin yapılması mümkün hale gelir.

Hemen E-ticaret'e Başlayın!

E-ticaret adım atmadan önce, IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.

image

MVP’nin Dezavantajları

Yalın üründe sadece temel özelliklerin yer alması, bazı müşteri beklentilerin karşılanmamasına yol açar. İlgili durum ise müşteri memnuniyetsizliğiyle sonuçlanabilir. Ayrıca ürünün temel özelliklerle piyasaya sürülmesi ve ciddi bir başarı elde etmesi, rakipler tarafından kısa sürede kopyalanma riskini de beraberinde getirir.

MVP, düşük maliyetle hızlı test imkanı sağlarken müşteri memnuniyetsizliği riski de barındırabilir.

MVP Süreci Nasıl İşler?

MVP süreci, bir ürünün temel işlevselliğinin en hızlı şekilde pazara sunulmasını ve kullanıcı deneyiminden elde edilen geri bildirimlerle sürekli olarak iyileştirilmesini hedefleyen çeşitli aşamalardan oluşur. Yaklaşım hem zaman hem de kaynak verimliliği sağlayarak ürün geliştirme sürecini kontrol altına alır. Aşamalara dair detaylar ise aşağıdaki gibidir:

1. Fikir Geliştirme

Ürün ve hizmetin hangi sorunu çözeceği veya hangi ihtiyaca yanıt vereceği belirlenir.

2. Pazar Araştırması

Pazar büyüklüğü ve mevcut rekabet düzeyi analiz edilerek ürünün potansiyeline dair çıkarımlar yapılır.

3. Temel Özelliklerin Belirlenmesi

Üründe bulunması gereken ve kullanıcılar için kritik seviyede önemli olan özelliklere karar verilir.

4. Ürün Geliştirme

Belirlenen temel özelliklere göre ürün en yalın haliyle oluşturulur.

5. Test ve Geri Bildirim

Gerçek kullanıcılara sunulan ürüne ilişkin geri bildirimler toplanır.

6. Geliştirme ve İyileştirme

Toplanan geri bildirimler dikkate alınarak belirlenen eksiklikler giderilir ve iyileştirmeler yapılır.

MVP süreci, temel özelliklerle ürünü geliştirip kullanıcı geri bildirimleriyle iyileştirme yapılmasını içerir.

mvp product nedir

Başarılı Bir MVP İçin Kullanılabilecek Araçlar ve Metodolojiler

Başarılı bir MVP geliştirmek, doğru araçlar ve metodolojilerin etkili bir şekilde kullanılmasını gerektirir. Süreçte ürünün en temel işlevselliğini hızlı ve etkin bir şekilde oluşturmak için modern yazılım araçları, çevik metodolojiler ve veri odaklı yaklaşımlar kritik bir rol oynar. Tercih edilen araçlar ve metodolojiler ise aşağıdaki gibidir:

MVP Canvas

Geliştirme sürecini sistematik hale getiren ve ürün fikrinin temel bileşenlerini görsel olarak organize eden şablondur.

MoSCoW Metodu

Ürün özelliklerini; “olmazsa olmaz”, “olması gereken”, “olabilir” ve “şimdilik gerekli değil” şeklinde öncelikli hale getiren yöntemdir.

Build-Measure-Learn Döngüsü

Kullanıcı geri bildirimleriyle ürünün test edilmesi ve elde edilen sonuçlara göre geliştirilmesine dair döngüdür.

mvp ürün oluşturma süreçleri

MVP Türleri ve Stratejileri

Minimum Viable Product türleri arasında prototipler, satış odaklı MVP'ler ve "Wizard of Oz" MVP'leri öne çıkar. Prototipler, ürünün temel işlevselliğini test etmek için hızlı ve düşük maliyetli çözümler sunar. Satış odaklı MVP'ler ise piyasadaki talebi ölçmeyi hedefler. Diğer stratejilere dair detaylar aşağıdaki gibidir:

Concierge MVP

Hizmet veya ürünlerin arkasında otomasyon değil, manuel süreçler vardır. Söz konusu yöntem, ürünün işlevselliğinin test edilmesi için insan gücünden yararlanarak geri bildirimleri toplar.

Piecemeal MVP

Mevcut kaynak ve araçlardan yararlanılarak elde edilen ürünün versiyonudur. Farklı hizmet ve araçlardan yararlanarak hem en düşük maliyet hem de en kısa zamanda yalın ürün elde edilmesine imkan tanır.

Wizard of Oz MVP

İşlemlerin arka planda manuel olarak yapıldığı versiyondur. Kullanıcı deneyimini ölçmek içinse ürünün sahte bir versiyonundan yararlanılır.

Wizard of Oz ve Concierge MVP, kullanıcı deneyimini test etmek için manuel süreçlere dayanır.

MVP ve Product-Market Fit İlişkisi

Yalın ürünün pazara sunulması, hedef kitlenin ürüne olan ilgisinin ölçülmesine olanak tanır. Bunun yanı sıra MVP üzerinden alınan geri bildirimler, doğru müşteri segmentinin belirlenmesine katkıda bulunur. Bu sayede ürünün hangi müşteri kitlesine yönelik olduğunu önemli ölçüde ortaya koyar.

Şirketlerin İlk MVP Örnekleri

Birçok başarılı şirket, MVP stratejisiyle piyasaya giriş yapmıştır. Bu kapsamda Airbnb, başlangıçta yalnızca birkaç odanın kiralanabildiği basit bir web sitesiyle hizmete başlamış ve kullanıcı geri bildirimleriyle büyümüştür. Benzer şekilde Dropbox, yalnızca bir tanıtım videosuyla konseptini anlatarak ilk kullanıcı tabanını oluşturmuş ve ürünü geliştirme sürecine yön vermiştir. Şirketlerin ilk MVP örneklerine dair detaylar aşağıdaki gibidir:

Airbnb

Kurucular, kendi evlerinin bir bölümünü kiraya vererek insanların yabancı kişilere ait evlerde kalma fikrine nasıl baktıklarını ölçmüştür.

Dropbox

Oluşturduğu tanıtım videosuyla kullanıcı taleplerini toplamıştır.

Zappos

Geliştiriciler, yerel mağazalardan çektikleri ayakkabı fotoğraflarını çevrim içi bir platformda sunarak kitlelerin online ortamda ayakkabı almaya nasıl baktıklarını analiz etmiştir.

Başarılı şirketler, MVP kullanarak pazarın ilgisini hızlı ve düşük maliyetle ölçmüştür.

MVP ve MMP (Minimum Marketable Product) Arasındaki Farklar

MVP ile ürünün pazardaki karşılığının analiz edilmesi ve temel özelliklerine dair kullanıcı geri bildirimlerinin toplanması hedeflenir. Ürünün en yalın halidir ve sadece ana niteliklere sahiptir. MMP ise ürünün kullanıcılar ve pazar için hazırlanan ilk versiyonudur. Temel özelliklere ek olarak müşteri memnuniyetini artıran tasarımlar ve farklı özellikler de içerir.

MVP Hazırlarken Sık Yapılan Hatalar

MVP sürecinde sık yapılan hataların başında gereksiz özellik eklemek yer alır. Girişimciler, ürünlerini olabildiğince fazla özellikle donatmaya odaklanır. Böyle bir durumda işlevsellik için gerekli olanlar arka planda bırakılabilir. Ayrıca kullanıcılardan gelen geri bildirimleri yeteri kadar ciddiye almamak ve doğru iyileştirmeleri yapmamak da hatalar arasındadır.

MVP nedir?

MVP, bir ürünün temel özelliklerini barındıran ve pazara hızlıca sunulan ilk versiyonudur.

MVP neden önemlidir?

MVP, pazar doğrulamasını gerçekleştirmek ve ürün geliştirme sürecine erken geri bildirim sağlamak için önemlidir.

MVP sürecinin aşamaları nelerdir?

Fikir geliştirme, pazar araştırması, temel özelliklerin belirlenmesi, ürün geliştirme, test ve geri bildirim, iyileştirme aşamalarından oluşur.

MVP ile MMP arasındaki fark nedir?

MVP, ürünün temel özelliklerini içerirken, MMP kullanıcı deneyimini artıran ek özelliklere sahiptir.

Hangi MVP türleri kullanılabilir?

Concierge MVP, Wizard of Oz MVP ve Piecemeal MVP gibi türler kullanılabilir.

ideasoft monogram
IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.
Selin Tozar

Popüler Videolar