“Sanal Özel Sunucu” olarak tanımlanan VPS, sanallaştırma yazılımı kullanılarak bir sunucunun kaynaklarının bölümlere ayrılmasıyla oluşur. VDS ise web uygulamaları oluşturmak, dağıtmak ve barındırmak amacıyla yönetilen ancak dedike edilmiş bir sunucu kiralama olanağı tanıyan sanal makinedir. VDS’te bir site, diğer sitelerin kullanmadığı kaynakları paylaşmaz. VDS ile VPS farkı da tam olarak bu noktada ortaya çıkar. Bununla birlikte VDS üzerindeki web sitelerinin performans açısından birbirini etkilememesi ve fiyatlarının yüksek olması da sunucu türünü VPS’ten ayıran özellikleri arasındadır.
İÇİNDEKİLER
VPS (Virtual Private Server) Nedir?
Paylaşımlı hosting’ten daha iyi bir performans ve esneklik sağlayan, VDS’ten daha düşük fiyatlara sahip olan sanal özel sunucudur. Orta ölçekte trafiğe sahip web sitelerinin gerek duyduğu kaynağı sunan VPS, root erişimi sayesinde esneklik de sağlar. Özelleştirme, güvenlik, ölçeklendirme ve tek sunucuda birden çok web sitesini barındırma özellikleri de sunucunun avantajları arasında yer alır.
VPS, sanallaştırma yazılımı kullanılarak oluşturulan sanal bir özel sunucudur. Orta ölçekteki web siteler için idealdir.
VPS (Virtual Private Server) Ne İşe Yarar?
Sanal sunucu türlerinden biri olan VPS, web sitelerinin çevrim içi olarak yayınlanmalarını sağlayan hosting hizmeti olarak tanımlanabilir. Tek fiziksel sunucu üzerinde birden fazla makine oluşturmak amacıyla tercih edilir. Sanallaştırma teknolojisi sayesinde kullanıcıların kendilerine özel hizmetlere ulaşmasına imkân tanır. Her server birbirinden bağımsız çalıştığı için kaynak kullanımını etkilemez. Aynı zamanda VPS yöneticileri, kendi server’ları üzerinde tam yetkiye sahiptir. Böylece geliştirme ve yapılandırma işlemleri web sitesi sahipleri tarafından kolaylıkla gerçekleştirilebilir.
Hemen E-ticaret'e Başlayın!
E-ticaret adım atmadan önce, IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.
VPS Özellikleri Nelerdir?
VPS, veri depolama ve uygulama barındırma hizmetlerine ihtiyaç duyan işletmeler tarafından tercih edilebilecek özelliklere sahiptir. Öncelikle aynı sunucu üzerinde birden fazla sanal makine oluşturmaya olanak tanır. Bu sayede kullanıcıların kendilerine özgü CPU, RAM ve disk alanı gibi kaynaklara sahip olma şansı vardır. Öne çıkan bir diğer özelliği ise kaynak kullanımı noktasında esneklik sağlamasıdır. Ölçeklenebilir server yapısı sayesinde uygulamaların ihtiyaçları doğrultusunda yükselir veya küçülür. Aynı zamanda farklı web sitelerinin ihtiyaçlarını karşılamak adına özelleştirilmiş çözümler de sunulur.
VPS seçerken, yönetim türü, işletim sistemi ve müşteri desteği gibi kriterlere dikkat edin.
VPS Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
VPS’in kullanıcılarına sunmuş olduğu avantajların başında, paylaşımlı hosting’e göre daha iyi bir performans ve esnekliğe sahip olması gelir. Bununla birlikte bir VPS sunucusunda paylaşımlı hosting’ten çok daha az site barındırılabilmesi, dezavantajlarından biridir. VPS’in diğer avantaj ve dezavantajları ise aşağıdaki gibidir:
- VPS Avantajları:
- Sanallaştırma yoluyla ayrılan yalıtılmış bölmeler arasında veri alışverişi veya dosya erişimi sağlanamaz.
- Her kullanıcıya belirli miktarlarda depolama alanı, bant genişliği ve bellek sunulur.
- Tek sunucu üzerinde birden çok web sitesi barındırılabilir.
- Sitenin ihtiyaçları doğrultusunda sunucu kaynaklarını ölçeklendirmek mümkündür.
- Root erişimi, esneklik ve kullanım özgürlüğü tanır.
- VPS sayesinde komşu sitelerden korunabileceğiniz gibi ek güvenlik protokolleri uygulama şansınız vardır.
- VPS Dezavantajları:
- Paylaşımlı hosting’e kıyasla daha pahalıdır.
- VPS hosting kaynak tahsisine dayandığı için donanımı zayıf bir fiziksel sunucuda var olan başka bir siteden etkilenme riski söz konusudur.
- Kaynakların gerçek anlamda donanımsal olarak sanallaştırılmamasından dolayı işletim sisteminde meydana gelen performans sorunları, tüm VPS’lere yansır.
- VPS’in özelliklerinden tam anlamıyla yararlanmak adına teknik bilgi sahibi olmanız gerekir.
Hosting alanındaki genel uygulamalar çerçevesinde VPS sunucular performans açısından VDS’ten daha düşük olacak şekilde yapılandırılmıştır fakat gelişmiş KVM sanallaştırma teknolojisi sayesinde VPS sunucuların performansı artırılmakla birlikte altyapı izolasyon sorunlarının önüne geçilmiştir.
Managed VPS (Yönetilen VPS) ile Unmanaged VPS (Yönetilmeyen VPS)’in Arasındaki Farklar Nelerdir?
VPS hosting hizmeti seçme aşamasında öncelikle sunucunun yönetim işlerinin nasıl yapılacağına karar vermeniz önemli bir etkendir. Bu noktada “Yönetilen VPS” ve “Yönetilmeyen VPS” olmak üzere iki farklı seçenek karşınıza çıkacaktır. İkisi arasındaki temel farklar ise aşağıdaki gibidir:
- Managed VPS (Yönetilen VPS): Yönetilen VPS türünde tüm işlemler sağlayıcı tarafından gerçekleştirilir. Managed VPS’te ilgilenmeniz gereken işlemler az olsa da daha az kontrol sahibi olmanıza neden olur.
- Unmanaged VPS (Yönetilmeyen VPS): Unmanaged VPS sunucusunda tüm işlemler sizin kontrolünüzdedir. Donanım çökmeleri ve bakımlar sağlayıcı tarafından yapılacak olsa da diğer tüm problemleri kendiniz çözmeniz gerekir.
Her iki VPS türünün de avantajlarını ve dezavantajlarını karşılaştırarak daha ideal bir seçenek belirleyebilirsiniz.
VPS Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sektörde binlerce VPS sağlayıcısı olduğu için seçim aşamasında kafa karışıklığı yaşamanız muhtemeldir. Web siteniz için en iyi sunucuyu seçmek adına aşağıdaki noktalara dikkat edebilirsiniz:
- Yönetilen ve Yönetilmeyen Hizmet Seçimi: Yönetilen bir VPS hizmeti seçmek, daha az teknik bilgi ve zaman gerektirdiği için avantajlıdır ancak kontrolünüzü azaltır. Bu noktada daha fazla kontrol sahibi olmak ya da zaman kazanmak arasında bir seçim yapmanız gerekir.
- Linux / Windows Alternatifleri: ASP.Net ve Microsoft SQL Server gibi Windows tabanlı teknolojilere sahip bir web sitesi barındırmanız gerekiyorsa Windows VPS’i seçmeniz gerekir. PHP ve MySQL tabanlı web projeleri içinse Linux tabanlı VPS ideal bir seçimdir.
- Müşteri Hizmetleri Desteği: VPS sağlayıcılarının, yaşayabileceğiniz teknik problemlerde kesintisiz destek sunması oldukça önemlidir.
Bunlarla birlikte fiyat, çalışma süresi ve güvenilirlik, donanım, yedekleme hizmeti gibi etkenleri de göz önünde bulundurmanız gerekir.
VPS ile VDS Arasındaki Farklar Nelerdir?
VPS, birden çok sunucu örneğini barındıracak şekilde yapılandırılan bir sunucuyken “VDS nedir?” sorusuna, uzaktan ayrılmış sunucu sağlayan bir sanal makinedir, yanıtı verilebilir. İkisini birbirinden ayıran temel fark bu olsa da VDS sunucu, birçok yönden VPS’ten farklıdır. VPS ve VDS karşılaştırmasına dair detayları aşağıdaki maddeler üzerinde görebilirsiniz:
- VPS, VDS ile karşılaştırıldığında daha uygun maliyetli bir seçenektir.
- VDS ölçeklenebilirlik ve kolaylık sunmazken VPS bu anlamda daha avantajlıdır.
- VDS, VPS’le kıyaslandığında daha iyi düzeyde işlevsellik sunar.
- VPS çok kiracılı bir alan yaratırken VDS tek kiracılı bir ortama sahiptir.
- Uzak masaüstlerini bağlamak, ofis uygulamalarıyla toplu çalışmak, kurumsal sitelerin dağıtımı gibi düşük yük görevleri için VPS daha makul bir seçenektir.
Bunlarla birlikte hosting terminolojisinde VPS, işletim sistemi üzerinde sanallaştırma yoluyla oluşturulan sanal makineler olarak bilinir. VDS ise paravirtualization ile oluşturulan sanal makinelerdir.
VDS, dedike edilmiş sunucu kaynaklarına sahip sanal bir makinedir. Diğer sitelerle kaynak paylaşımı yapmaz.
VPS Hangi Web Siteleri için Uygundur?
VPS, bir web sitesini barındırmaktan daha fazlasını yapmak isteyenler için ideal bir seçenektir. Örneğin; komut dosyaları çalıştırmak, program geliştirmek, bir oyun sunucusu veya VOIP sunucusu barındırmak için VPS’i tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda ekstra kontrol ve ölçeklenebilir özelliklerinden dolayı VPS, yoğun web siteleri için de uygundur.
Ne Zaman VPS Sunucuya Geçiş Yapılmalıdır?
Basit web sitesi veya blog barındırıyorsanız paylaşımlı hosting hesabıyla başlamanız daha uygun maliyetli ve hızlı bir seçenektir. Ancak veri tabanı çalıştırıyor, daha fazla trafik/ziyaretçi bekliyor ve yoğun bir web sitesi kullanıyorsanız; VPS sunucuya geçiş yapabilirsiniz.
Ne Zaman VPS Kullanmanız Gerekir?
VPS kullanmanız gereken en önemli nedenler arasında; web/uygulama barındırma, VPN/proxy, hobi amaçlı kullanım, dosya depolama ve oyun sunucusu barındırma yer alır. Bununla birlikte hosting ihtiyaçlarınıza göre özel çözümlerden yararlanmanız da mümkündür.
VPS (Virtual Private Server) nedir?
Paylaşımlı hosting’ten daha iyi performans ve esneklik sağlayan, VDS’ten daha düşük fiyatlı sanal özel sunucudur.
VPS ne işe yarar?
VPS, web sitelerinin çevrim içi yayınlanmasını sağlayan bir hosting hizmetidir.
VPS özellikleri nelerdir?
VPS, özelleştirilebilir kaynaklar, esneklik ve güvenlik sağlar. Birden fazla sanal makine oluşturulabilir.
VPS avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Avantajlar: Daha iyi performans, esneklik, güvenlik. Dezavantajlar: Daha pahalı, teknik bilgi gerektirir.
Managed VPS ile Unmanaged VPS arasındaki farklar nelerdir?
Managed VPS, tüm işlemler sağlayıcı tarafından yapılır. Unmanaged VPS’te ise tüm kontrol kullanıcıdadır.
VPS seçerken nelere dikkat edilmelidir?
Yönetilen/yönetilmeyen hizmet, işletim sistemi, destek, güvenlik ve fiyat gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.
VPS ile VDS arasındaki farklar nelerdir?
VPS daha uygun maliyetlidir, VDS ise daha iyi performans ve tek kiracılı bir ortam sunar.
VPS hangi web siteleri için uygundur?
Komut dosyaları çalıştırmak, program geliştirmek veya yoğun web siteleri için uygundur.
Ne zaman VPS sunucuya geçiş yapılmalıdır?
Web sitesi yoğun trafik alıyor veya daha fazla kaynak gerektiriyorsa VPS sunucuya geçiş yapılmalıdır.
VPS kullanımının minimum gereksinimleri nelerdir?
En az 2 GB RAM, 1-2 CPU çekirdeği, 20-30 GB SSD depolama ve 1 TB bant genişliği gereklidir.
Popüler Videolar