Açık kaynak koldu yazılımların kullanımı oldukça popülerdir. Fakat kullanımı ve yönetimi bazen çok fazla uğraş gerektirir. Aynı zamanda e-ticaret site kurulumu, yönetimi, kodlama gibi süreçler belirli bir bilgi birikimi de gerektirir. Bu yazımızda ücretsiz e-ticaret yazılımları hakkında birçok soru işaretlerini giderecek bilgiler paylaşacağız. Öncelikle e-ticaret yazılımı nedir onu açıklamakla başlayalım.
İÇİNDEKİLER
E-ticaret Yazılımı
Kısaca internet ortamında satışı gerçekleştirilen herhangi bir ürün veya hizmetin sergilendiği alandır. Aynı zamanda tüm mağaza yönetiminin yapıldığı bir yazılımdır. E-ticaret ekosistemini bir düzen içerisinde yürümesini sağlayan bu yazılımlar olmasaydı verimli bir ticaret gerçekleştirilemezdi. Alıcılar birçok sorun yaşar, satıcılar hangi üründen ne kadar sattığını, stoklarını bilmezdi. Dolayısıyla e-ticaret yazılımları e-ticaret siteleri için oldukça önemlidir. E-ticaret yazılımları ikiye ayrılır:
- Ücretli e-ticaret yazılımları
- Ücretsiz e-ticaret yazılımları
Bu iki alternatif temel olarak aynı şekilde çalışır. Onları ayıran nokta ise hizmet ve özellik bakımından ortaya çıkan farklılıklardır.
E-ticaret Yazılımının Önemi
E-ticaret yazılımı, mağaza yönetimini kolaylaştırır ve verimli bir ticaret sağlar. Alıcı ve satıcı arasındaki süreçleri düzenler.
Ücretsiz E-ticaret Yazılımlar Nelerdir?
Açık kaynaklı yazılımlar kullanıcılara herhangi bir ücret talep edilmeden kullanımına açılmış yazılımlardır. Ücretsiz e-ticaret yazılımları düşük maliyetli olması dolayısıyla en çok yeni girişimciler tercih etmektedir. Ayrıca ücretsiz e-ticaret yazılımı olmasına rağmen ücretli alternatiflerinin özelliklerini de barındırdığını söylemek mümkün. Peki en çok tercih edilen ücretsiz e-ticaret yazılımları nedir gelin birlikte göz atalım.
Ücretsiz E-ticaret Yazılımları
Opencart, Woocommerce, Magento ve PrestaShop gibi ücretsiz e-ticaret yazılımları yeni girişimciler için düşük maliyetli çözümler sunar.
Opencart
Ücretsiz açık kaynak kodlu e-ticaret platformlarından biridir. Kolay arayüze, gönderim ve ödeme gibi entegrasyon sistemlerine sahiptir. Kullanımı oldukça kolaydır. Giriş ve orta seviye siteler için uygundur.
Opencart Avantjları
- Çoklu dil ve para birimi seçeneği ile uluslararası çalışmanızı sağlar.
- Kullanımı kolay, kullanıcı dostudur.
- Platformun işlevselliğini arttırmak için ek modüller ve eklentiler bulunur.
- Tema seçimi ödeme yöntemi gibi birçok alanda geliştirilebilir özelliğe sahiptir.
Opencart Dezavantajları
- Bazı e-ticaret platformlarına göre yavaş performans sergilemektedir.
- İlk etapta sunduğu modüller yetersizdir.
Woocommerce
Woocommmerce oldukça popüler dünya çapında kullanılan e-ticaret yazılımıdır. Geniş eklenti seçeneği ile isteğe özelleştirme yapılması mümkündür. Aynı zamanda ERP vb. entegrasyon sistemleriyle kullanıcıya kolaylık sağlamaktadır.
Woocommerce Avantajları
- Kullanıcı dostu arayüz
- Hızlı sonuç verme
- Çeşitli, uygun fiyatlı tema seçenekleri
- WordPress destekli bir platform olduğu için güvenilirdir.
Woocommerce Dezavantajları
- Bazı ihtiyaçları karşılayamayacak düzeydedir.
- Trafiği yüksek siteler için iyi bir hosting planı gerektirir dolayısıyla maliyet artmaktadır.
Magento
PHP dilinde yazılan Magento, kullanıcıların diledikleri gibi özelleştirmeler yaptığı platforrmdur. Ayrıca en gelişmiş ücretsiz e-ticaret yazılımları arasında kendisini göstermektedir. Bireysel kullanıcıların yanı sıra firmalarında tercih ettiği bir platformdur.
Magento Avantajları
- Yüksek trafikli siteler için verimlidir.
- Ürün kataloğu, gönderim seçenekleri vb birçok alanda özelleştirme yapma fırsatı sunar. Bunun yanı sıra üçüncü taraf eklentileri kullanarak daha özelleştirme imkanı da tanır.
- Topluluk desteği sayesinde kullanıcılara yardım sunar.
Magento Dezavantajları
- Diğer platformlara göre teknik bir platformdur. Dolayısıyla yöneticinin nispeten teknik bilgi sahibi olması beklenir.
- Kurulumu, yapılandırması nispeten daha zordur.
- Yavaş performans gösterme eğilimdedir. İyi bir hosting hizmetine ihtiyaç duyar.
PrestaShop
Ülkemizde en az tercih edilen ücretsiz e-ticaret yazılımları arasındadır. Magento’ya kıyasla kurulumunun kolay olması onu bir adım öne çıkarıyor. Fakat çok gelişmiş bir yazılım olması da bir gerçek.
PrestaShop Avantajları
- İhtiyaca göre özelleştirilir bir sistemi vardır.
- Diğer birçok platform gibi SEO dostudur.
- Arayüzü anlaşılır ve kolaydır
PrestaShop Dezavantajları
- Güncelleme esnasında zorluklarla karşılaşmak mümkündür.
- Kullancı destek kısmı bakımında yeterince gelişmemiştir.
- Bazı performans sorunlarıyla karşılaşılması muhtemeldir.
Hemen E-ticaret'e Başlayın!
E-ticaret adım atmadan önce, IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.
Neden Ücretsiz E-ticaret Yazılımları Kullanılmamalıdır?
Ücretsiz e-ticaret yazılımları ilk etapta durum kurtaran bir yanı olduğunu belirtmiştik. Fakat uzun vadede bakıldığında yeterince kullanışlı olmadığını söylemek mümkündür. E-ticaret sitelerinde hız, gerekli özellikler, güvenilir bir ortam oldukça önemlidir. Dolayısıyla en başında güvenilir ve sağlam bir altyapı seçmek oldukça önemlidir. Şimdi ücretsiz e-ticaret yazılımlarının neden kullanılmaması gerektiği ile ilgili maddelerimizi okumaya devam edin.
Hazır E-ticaret Paketleri
Hazır e-ticaret paketleri, teknik konularla ilgilenmenize gerek kalmadan işinize odaklanmanızı sağlar.
Ekstra Maliyetler
Ücretsiz e ticaret yazılımları size temel bir kod bileşeni sunarlar. Sadece bu kod bileşenini kullanarak bir e-ticaret sitesi kurabilmek mümkün. Ancak temel bileşen üzerinde ulaşabileceğiniz özellikler oldukça sınırlı ve uzun vadede işinizi sürdürmeniz için yeterli değil. Bu nedenle de hizmetlerinizi daha verimli bir hale getirmek için ekstra yazılımlara ihtiyaç duyarsınız. Ve bu da doğal olarak maliyetlerinizin sürekli olarak artmasına neden olacaktır.
Teknik Bilgi
Yazılım alanında tecrübesizlik bu platformları kullanmakta sizi zorlayacaktır. Çünkü site kurulum ve bakım süreçlerinde teknik bilgiye ihtiyaç duyacaksınız. Teknik bilginiz olmaması halinde ücretli bir yazılımcı ile çalışmak durumunda kalırsınız. Bu da maliyetlerinizi arttıracaktır.
Güvenlik Açıkları
Açık kaynaklı kodlarda güvenlik açıkları bulunur. Ve e-ticaret sitenizde bu güvenlik açıklarını önlemek için ekstra yazılımlar kullanmanız gerekir. Bu yazılımların hem maliyetleri yüksek olabilmektedir. Hem de bu yazılımları sizin kurmanız ve güncellemeniz gerekir. Bu da teknik bir bilgi sahibi olmanız anlamına gelmektedir
Güvenlik Açıkları
Açık kaynak kodlu yazılımlar güvenlik açıkları barındırabilir, bu nedenle ek güvenlik yazılımlarına ihtiyaç duyulabilir.
Hosting Seçimi ve Yönetimi
Sitenizi ücretsiz yazılımlarla kurarken, kendi hosting seçiminizi yapmanız ve sitenizi bu seçtiğiniz sunucu üzerine de kurmanız gerekir. Paylaşımlı sunucularda genellikle bu ücretsiz yazılımları destekleyen özellikler bulunur. Ancak paylaşımlı sunucular da sitenizin yavaş çalışmasına neden olmaktadır.
Kendinize ait bir sunucu kiraladığınızda ise bu sunucunun tüm yönetimini sizin yapmanız gerekir. Eğer bu konuda tecrübeli değilseniz, hosting firmasından bu konu için destek almalısınız. Ancak bu da tabii ki ekstra ücret ödemeniz anlamına gelecektir.
Güncelleme ve Ek Yazılımların Uyumluluğu
Belli aralıklarla kullandığınız yazılımları güncelleyerek yeni sürümlerine yükseltmeniz gerekir. Bu güncellemeleri yapmamanız sitenizin performansının düşmesine neden olabileceği gibi yeni güvenlik açıklarının oluşmasına neden olmaktadır. Ücretsiz e-ticaret yazılımlarını kullanırken bu güvenlik konusuna özellikle dikkat etmeniz gerekir.
Yeni güncellemeler kimi zaman tüm ek yazılımlarda uyumluluk göstermemektedir. Ve bu da sitenizin düzgün çalışmamasına ya da tamamen çökmesine neden olacaktır. Bu tip durumlarda sorunu tamamen sizin çözmeniz gerekir.
Ödeme Sistemleri ve SSL Kurulumları
Sanal POS almak için bankalarla anlaşma yapmanız gerekmektedir. Böylelikle ödeme sistemlerini siteniz üzerinde aktive etmiş olacaksınız. Ancak bunun yanı sıra sitenize SSL Sertifika kurulumlarını yapmanız, sitenizi HTTPS protokolüne geçirmeniz de gerekir. Bu işlemleri nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, internet üzerinde aramalar yaparak çözüm bulmanız vakit alacaktır.
Ödeme sistemi sağlayıcıları ile çalışsanız dahi tüm işletmeler ücretsiz e-ticaret yazılımları ile entegre bir sisteme sahip olmamaktadırlar. Bu da elinizdeki seçeneklerin daralmasına ve sadece belli şirketlerle çalışma zorunluluğu doğurmaktadır.
Kargo Anlaşmaları
Hazır e-ticaret paket sağlayıcılarının kargo firmalarıyla anlaşmaları olmaktadır. Bu nedenle de müşterilerine özel indirimli çözümler sunabilmektedirler. Ancak e ticaret paketleri ücretsiz / ücretsiz e-ticaret yazılımlarında böyle bir seçenek bulunmamaktadır. Çalışmak istediğiniz kargo firmalarıyla birebir görüşerek onlarla anlaşmalar yapmanız gerekmektedir.
Tabii ki bu durumda da yapacağınız aylık satış miktarı devreye girmektedir. Kargo firmaları genellikle bu kriteri göz önünde bulundurarak size bu oranda belli bir indirim sunmaktadırlar. Bu kriterleri yerine getirememeniz de anlaşmalarınızın bozulmasına neden olur.
Site Yönetimi
Ücretsiz e-ticaret yazılımlarını kullandığınızda sitenizin düzgün çalışmasını sağlamak sizin göreviniz olduğu için gün içerisinde sitenizi kontrol etmeniz, belli aralıklarla güncellemeleri takip etmeniz ve diğer ek yazılımlarınızın düzgün çalıştığından emin olmanız gerekir. Bu da vaktinizin bir kısmını site yönetimine ayırmanız anlamına gelmekte.
Bu da işinizi büyütmek, pazarlama çalışmaları yapmak, yeni stratejiler geliştirmek ve sipariş yönetimini yapmak konusunda daha az zaman harcamanız anlamına gelmektedir.
Ücretsiz E-ticaret Yazılımları Yerine Ne Kullanmalı?
Açık kaynak kodlu e-ticaret yazılımlarının neden kullanılmaması ile ilgili birçok detay verdik. Peki şimdi minimum maliyetlerle e-ticarete girmek isteyenler ne yapmalı? Bu noktada size önerimiz hazır e-ticaret paketlerinden oluşan eticaret.com olur. E-ticarete başlamanın ücretsiz ve aynı zamanda avantajlı bir adresidir. Hazır e-ticaret paketlerini tercih ettiğinizde sadece işinize odaklanarak, geriye kalan işleri düşünmezsiniz. E-ticaret çözüm sağlayıcınız tüm teknik konularla sizin için ilgilenir. Böylece siz de işinizi dilediğiniz gibi yönetirsiniz.
E-ticaret Yazılımı Nedir?
E-ticaret yazılımı, internet ortamında satışı gerçekleştirilen herhangi bir ürün veya hizmetin sergilendiği ve tüm mağaza yönetiminin yapıldığı bir yazılımdır. E-ticaret ekosistemini düzenli bir şekilde yürütmek için kullanılır.
Ücretsiz E-ticaret Yazılımları Nelerdir?
Ücretsiz e-ticaret yazılımları, kullanıcıların herhangi bir ücret ödemeden kullanabileceği açık kaynaklı yazılımlardır. Opencart, Woocommerce, Magento ve PrestaShop en çok tercih edilen ücretsiz e-ticaret yazılımlarındandır.
Opencart Avantajları Nelerdir?
Opencart, çoklu dil ve para birimi seçenekleri sunar, kullanıcı dostudur, ek modüller ve eklentiler bulunur ve birçok alanda geliştirilebilir özelliklere sahiptir.
Woocommerce Avantajları Nelerdir?
Woocommerce, kullanıcı dostu arayüz, hızlı sonuç verme, çeşitli ve uygun fiyatlı tema seçenekleri sunar ve WordPress destekli bir platform olduğu için güvenilirdir.
Magento Avantajları Nelerdir?
Magento, yüksek trafikli siteler için verimlidir, ürün kataloğu ve gönderim seçeneklerinde özelleştirme imkanı sunar ve topluluk desteği sayesinde kullanıcılara yardım sağlar.
PrestaShop Avantajları Nelerdir?
PrestaShop, ihtiyaca göre özelleştirilebilir, SEO dostu ve kolay anlaşılır bir arayüze sahiptir.
Neden Ücretsiz E-ticaret Yazılımları Kullanılmamalıdır?
Ücretsiz e-ticaret yazılımları, uzun vadede kullanışlı olmayabilir, ekstra maliyetler gerektirebilir, teknik bilgi ihtiyacı doğurabilir, güvenlik açıkları bulunabilir ve hosting yönetimi zorlukları yaşanabilir.
Ücretsiz E-ticaret Yazılımları Yerine Ne Kullanılmalıdır?
Minimum maliyetlerle e-ticarete başlamak isteyenler için hazır e-ticaret paketleri önerilir. Bu paketler, teknik konularla ilgilenmeden işinize odaklanmanıza ve işinizi yönetmenize olanak tanır.
Popüler Videolar