SSL e-ticaret firmaları için günümüzde bir standart haline gelmiş bir şifreleme yöntemidir ve internet üzerinde mağaza açan tüm firmaların bir SSL sertifikası edinmesi gerekmektedir.
SSL sertifikanızın olması, site üzerindeki bilgilerin sunucu ve kullanıcıların cihazları arasında şifreli olarak gönderilmesini sağlar; yani başka bir deyişle veri transferleri daha güvenli bir şekilde yapılır.
Uzun süredir SSL sertifikası genellikle ödeme sayfalarında ve önemli bilgilerin (kullanıcıların kişisel bilgileri, şirketle ilgili önemli bilgiler) yer aldığı sayfalar üzerinde kullanılıyordu; ancak son dönemlerde site genelinde SSL kullanımı yaygınlaşmaya başladı. Bunun sebeplerini yazının ilerleyen bölümlerinde detaylı olarak paylaşıyor olacağız; ancak öncelikle SSL’in tam olarak ne olduğu ve ne işe yaradığı üzerinde duralım.
SSL Sertifikası nedir?
SSL Sertifikası, sunucu ve diğer cihazlar arasında yapılan veri transferlerinin şifrelenerek, 3. partiler tarafından bu verilere ulaşılmasını engelleyen bir şifreleme protokolüdür. Açılımı Secure Sockets Layer, Türkçesiyle Güvenli Giriş Katmanı olan SSL, e-ticaret firmaları için bir zorunluluk ve standart haline gelmiştir.
SSL Sertifikası, site için ekstra bir güvenlik hizmeti sunmaz. Sadece kredi kartı bilgileri, kimlik bilgileri, önemli bilgiler gibi verilerin sunucular arasında transfer edilirken, 3. partiler tarafından erişilmesini engeller. SSL Sertifikası’nın kurulumunda sonra web siteniz için diğer güvenlik önlemlerini de almanız gerekir.
Dünya standartlarına bakıldığında en yaygın kullanılan şifreleme yöntemleri 128 bit ve 256 bit olarak görülmektedir. Buradaki bit değerleri, şifreleme katmanlarını sergilemektedir. Bit değerinin artması, şifrelenen verilerin kırılmasını da zorlaştırır.
SSL e-ticarette neden önemli
Verilerin güvenliği
Öncelikli olarak temel sebeplere bakacak olursak, yazının başında da dediğimiz gibi SSL kullanımı e-ticarette bir zorunluluk ve standarttır. Bu sebeple de kullanılması gerekir.
Bu zorunluluğun nedeni ise internetten alışverişlerde kullanıcılar kredi kartı ve kişisel bilgilerini kullanırlar ve e-ticaret firmaları da bu bilgilerin gizliliğini korumakla yükümlüdür. Bu güvenlik protokolünün sağlanmaması kullanıcı bilgilerinin 3. partiler tarafından ele geçirilmesine neden olabilir. Bu kişisel bilgilerin açığa çıkmaması için SSL kullanımına önem verilmesi gerekir.
Kendi e-ticaret sitenizi kurduğunuzda SSL Sertifikası’nı da satın almanız ve aktive etmeniz gerekir. Bankalar online mağazalarla çalışırken, bu sertifikayı istemektedirler. Aksi takdirde Sanal POS’unuz aktif olmayacaktır.
HTTPS’e geçiş
Web sitelerinde standart olarak kullanılan protokol HTTP’dir. Bu protokoldeki veri transferlerinde herhangi bir şifreleme olmadığı için, transfer sırasında bu verilere başkaları da ulaşabilir. Ancak SSL kurulumu yaptığınızda HTTPS protokolüne geçiş yapmış olursunuz. Buradaki “S” harfi SSL Sertifikasının aktif olduğunu ve güvenli protokole geçiş yapıldığını göstermektedir.
Eskiden sadece ödeme sayfalarında ve kişisel bilgilerin paylaşıldığı sayfalarda bu HTTPS protokolüne geçiş yapılıyordu, ancak son dönemlerde tüm site üzerinde bu protokol kullanımına geçiş yapılmaya başlandı. Bunun da kendi içinde bir takım sebepleri bulunuyor.
- Tüm site genelinde HTTPS protokolüne geçiş yaptığınızda, site üzerindeki tüm veri transferleri güvenli bir şekilde gerçekleşir.
- Kullanıcılar tarayıcı üzerinden sitenize girdiklerinde tarayıcı üzerindeki alan adı bölümünde sitenin güvenli olduğunu gösteren bir kilit işareti görürler.
- Sitenizin güvenli olması kullanıcıların siteye daha fazla güvenmesini sağlar.
- HTTPS’e geçiş yaptığınızda siteniz arama motorları tarafından da güvenli bir site olarak tanınmaya başlar ve SEO çalışmalarınıza bir artı değer katar.
Arama motorlarında sayfa değerini artırır
Sitenizi HTTPS’e geçirdiğinizde arama motorlarında da sayfa değerlerinizi artırmaya başlarsınız. Google, kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmak ve onları güvenli web sitelerine yönlendirmek istemektedir. Bu durumda da veri transferlerinde koruma sağlayan sitelere de daha fazla öncelik vermektedir.
HTTPS protokolüne geçtiğinizde kişisel verileri daha iyi bir şekilde korumuş olduğunuz için arama motorlarındaki sıralamanızda da daha iyi bir yere gelmeye başlarsınız. Tabii ki tüm SEO çalışmalarında olduğu gibi HTTPS’e geçişte de çok hızlı bir sonuç alamayabilirsiniz. Site içeriklerinin indekslenmesi gerekeceği için bu sayfa değer artışı belli bir süre gerektirecektir.
Güven damgası için ilk adım
Geçtiğimiz yıl Haziran ayında Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğde Türk e-ticaret sitelerinin kayıt altına geçmelerini ve tüketicilerin internetten güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmelerini sağlamak adına “E-ticarette Güven Damgası” uygulamasına geçileceği belirtilmişti. Bu Güven Damgası’nı alabilmek için e-ticaret firmalarının hem SSL Sertifikalarının olması hem de site genelinde HTTPS’e geçiş yapmaları gerekmektedir. Bu açıdan da SSL kullanımı oldukça önemlidir.
İlgili rehber: HTTPS’e geçmenin e-ticaret sitenize katacağı avantajlar
HTTPS’e nasıl geçebilirsiniz?
İdeasoft müşterileri ücretsiz olarak kendi sitelerini HTTP’den HTTPS’e geçirebiliyorlar. Bu işlem sürecinde müşterilerimizin bir takım konulara dikkat etmesi gerekiyor. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak isteyenler Müşteri Merkezimiz ile iletişime geçerek işlemlerini yapabilirler.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler
Benzer yazılar