E-ticaret hacmi Türkiye’de her yıl artmaya devam ediyor. IdeaSoft olarak geliştirdiğimiz e-ticaret altyapımızı kullanan siteler ile çıkardığımız rapora göre; 2022 yılında 7 milyondan fazla tüketicinin 68 milyon adet ürün ihtiyacını karşıladı. Toplam hacim 2021 yılına oranla %74 oranında artarak 7 milyar TL’yi geçti.
E-ticaret yapmak isteyen, ürünlerini online ortama taşımak isteyenlere ışık tutan bu raporda; satılan ürün adedi, satış hacmi yükselen sektörler, günler ve mevsimlere göre dağılımları, sipariş verilen bölgeler, kargo tercihleri, ödeme yöntemlerine kadar kapsamlı istatistikleri bulabilirsiniz.
E-ticaret için ürün fikri, müşterilerin tercihleri gibi birçok ipucu ve analiz bu raporda.
E-Ticarette Yıllık Toplam Ciro 7 Milyar TL’yi Aştı
18 binden fazla mağaza üzerinde 7 milyonu aşkın siparişle oluşturduğumuz rapora göre e-ticaret hacmi 2021’e oranla 2022’de tam %74 oranında artarak toplam ciro 7 milyar TL’yi aştı. Sepetteki ürün adedi totalde 10 bine yaklaşırken 980 liraya yükselen ortalama sepet tutarı ile toplam 70 milyona varan ürün siparişi ile ciddi bir artış yaşandı. E-ticaret yapmayı düşünen firmaların karar verme sürecini olumlu yönde artıracak sayılar 2022 yılında da hatırı sayılır biçimde artmış görünüyor.
2022’de İnternette En Çok Satan Ürünler
Raporda satış hacmi en yüksek sektörlere baktığımızda 2021 yılında ilk sırada yer alan Hırdavat & Yapı Market 2022 yılında da zirvede yer alıyor. Bir önceki sene ilk 10’da yer almayan Mobilya sektörü de 9. sıradan listeye dahil olmuş durumda. Listenin ikinci sırasında Elektronik yer alırken onu takip eden diğer sektörler ise; Beyaz Eşya ve Ev Aletleri, Gıda, Otomotiv, Outdoor, Kozmetik, Giyim, Mobilya, Petshop. Raporda listelenen sektörler bu alanda mağazaları olan ama online satış kanalları olmayanlar için harekete geçirici nitelikte.
E-ticarette Ciro Bazında En Çok Büyüyen Sektörler Neler?
E-ticarette 2022’nin en’lerini gördüğümüz raporda ciro bazında en çok büyüyen ilk 10 sektörün başında yüzde 295’lik büyüme oranıyla Elektrik sektörü geliyor. Motosiklet Ekipmanları ikinci sırada yer alırken üçüncü sırada ise Çeyiz ve Züccaciye, dördüncü sırada Spor Malzemeleri, beşinci sırada ise Hırdavat ve Yapı Market sektörü yer alıyor. Listenin devamı ise şu şekilde; Otomotiv, Oyun & Hobi Ürünleri, Mobilya, Beyaz Eşya ve Ev Aletleri, Elektronik.
2022 Yılında İnternetten En Çok Sipariş Veren Bölgeler
Yüzde 43’lük sipariş oranıyla 2021 yılında olduğu gibi 2022’de de Marmara Bölgesi lider konumda. Marmara’yı yüzde 15 ile İç Anadolu takip ederken; Karadeniz Bölgesi yüzde 14, Akdeniz yüzde 10, Ege yüzde 7, Doğu Anadolu Güneydoğu Anadolu yüzde 4 sipariş oranıyla listede yer aldı. Şehir bazlı siparişlere bakıldığında en çok sipariş veren ilk 3 şehir yine İstanbul, Ankara ve İzmir oldu. Ardahan, Muğla ve Konya ise büyüyen satış hacimleriyle dikkat çeken şehirler olarak gözüküyor.
Online Ödeme Seçenekleri Arasında Hangisi Popüler?
Kullanıcıların ödeme alışkanlıkları e-ticaret yükselişine paralel olarak kredi kartı olarak devam ediyor. Online sipariş veren kullanıcıların yaklaşık yüzde 75’i kredi kartı ile ödeme yaparken yüzde 16’sı kapıda ödeme seçeneğini kullanıyor. Havale ve EFT tercih edenlerin oranı ise yüzde 9. Kredi kartı kullanan kullanıcıların taksit seçeneklerini de değerlendirdiğini görüyoruz. Kullanıcıların yaklaşık yüzde 33’ü 3 taksit seçeneğinden faydalanırken; yüzde 23’ü ise 2 taksit seçeneğinden yararlanarak alışveriş yapıyor.
İnternette En Çok Sipariş Verilen Gün ve Saatler Hangisi?
Raporda dikkat çeken bir diğer istatistik ise sipariş verilen günler ve saatler. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların en çok tercih ettikleri gün Çarşamba. Yine onu takip eden Perşembe günü de siparişin en yüksek olduğu diğer bir gün. Saatlere baktığımızda ise öğleden sonra 14:00-15:00 saatlerinde siparişler en yüksek seviyelere ulaşıyor. Mevsimlere göre de istatistik verilen raporda en yüksek siparişin verildiği mevsim Sonbahar.
E-ticaret Siparişleri Hangi Cihazlardan Veriliyor ?
Ürünlerini online ortamda satmak isteyen kişi ve kuruluşlar için tüm teknik alt yapıyı ve entegrasyonları hazır olarak sunan IdeaSoft’u kullanan mağazaların müşterileri yüzde 61’i mobil cihazlarından sipariş verdi. Kullanıcıların 2 milyon 800 bini siparişlerini masaüstü cihazlardan verirken 4 buçuk milyonu ise mobil cihazlarından sağladı. IdeaSoft sürekli olarak yaptığı güncellemelerle mağazalarına kullanıcı dostu bir arayüz sunarak mobilden sipariş veren kullanıcılarının sayısını da artırmış oldu.
İçindekiler
En çok okunan yazılar
- E ihracat nedir? E ihracat nasıl yapılır?
- E ticaret nedir, E ticaret nasıl yapılır
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- E-ticarette ne satılır? E-ticarette internetten en çok satılan ürünler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
Popüler Videolar
Benzer yazılar