Konu anlatımları
- IdeaExport
- Anasayfa
- E-Ticaret'e Başlarken
- Ürün
- Sipariş Yönetimi
- İçerik Yönetimi
- Kullanıcı Yönetimi
- Üyeler ve Bayiler
- Kampanya Yönetimi
- Alışveriş Reklamları
- Mail Yönetimi
- İstatistikler
- Ayarlar
- Entegrasyonlar
- Faydalı Bilgiler
Sitenizdeki sayfalarınızı Google arama motoruna hızlı bir şekilde kayıt etmenize imkan sağlayan site haritası yani sitemap oluşturma ve gönderme işlemlerini nasıl yapabileceğinizi inceleyelim.
Site Haritası Nedir?
Arama motorları (Google, Bing v.s.) sitenizdeki tüm sayfaları teker teker dolaşarak, arama motorunun sahip olduğu kendi algoritmasına göre kategorilendirir ve ziyaretçinin karşısına arama sonuçları olarak getirir. Ancak siz arama motorlarının sitenize gelmesini beklemeden, tüm ürünlerinizin ve sayfalarınızın bağlantı adresini site haritası olarak sunabilirsiniz. Böylece daha hızlı arama sonuçlarında yer alabilirsiniz. Bu ürünlerinizin ve kategorileriniz bağlantı adreslerini barındıran çıktıya Site Haritası yani Sitemap denir.
Google arama motoru, eklenen bir web sitesi ile ilgili istatistikleri, arama sonuçlarını, hakkında olumsuz bir durum varsa o durumu bilgilendiren bir altyapıya sahip. Bu sistem Google Site Yöneticisi Araçları'dır. Buraya sitenizi kayıt etmeli ve site haritalarınızı göndermelisiniz. Adım adım bu işlemlerden bahsedersek;
1-Kayıt ve Doğrulama
www.google.com/webmasters/tools/?hl=tr adresine giriş yaparak, Site yöneticisi araçlarına kayıt olmanız gerekir. Adrese girdiğinizde gmail hesabınızı kullanarak giriş yapmanız istenir. Eğer gmail hesabınız yok ise hemen bir tane edinebilirsiniz.
Gmail hesabınız ile giriş yaptıktan sonra sitenizi kayıt etmeniz gereken ekran sizi karşılar.
Kırmızı ile belirtilen www.example.com yazan alana sitenizin adresini www ile başlayacak şekilde yazarak Mülk Ekle butonuna basın. Site adresini yanlış yazmadığınızdan emin olun.
Şuan sitenizi kaydettiniz, ancak bu alanda, Google sizinle eklediğiniz sitenin özel bilgilerini paylaşır. Bu nedenle başka bir kişinin site adresini yazıp yazmadığınızı anlamak için Google bu sitenin sizin olup olmadığını teyid etmek ister.
Bunun için site doğrulama işlemi için size birkaç yöntem sunar, ilk açılan ekran Önerilen Yöntemler alanıdır. Hemen altında bir meta kodu iletilecektir. Bu kod her siteye özeldir. Tek ve sabit bir kod değildir. Bu kodu e-ticaret sitenize eklemeli, ardından sayfa atındaki kırmızı Doğrula butonuna basmalısınız. Şimdi bu kodu siteye ekleyelim.
HTML etiketi ile doğrulama kodu her zaman önerilen yöntemlerin altında görünmeyebilir, alternatif yöntemler alanında da görülebilmektedir. Önerilen yada alternatif yöntemler bölümünü kontol edip "HTML etiketi ile doğrulama" metodunu seçilmelidir.
Meta kodunu mouse ile seçin ve kopyalayın.
Ardından Yönetim panelinizden Ayarlar >> S.E.O >> Arama Motoru Servisleri alanından Meta tag ile site doğrulama alanına üstteki ekran görüntüsündeki gibi yapıştırın ve sayfanın altındaki Kaydet butonuna basın.
Yapmış olduğunuz işlem, Google tarafından verilen bir kodu sitenize eklemek oldu, verilen bir kodu siteye ekleyebildiğinize göre bu sitenin sahibinin siz olduğunu artık bildirebilirsiniz. Bunun için Google Web Yöneticisi araçlarına yani meta kodunu aldığınız ekrana geri dönün ve sayfa altındaki doğrula butonuna basın. Siteniz başarıyla doğrulanmış olacaktır.
Eğer doğrulama yapamıyorsanız siteniz Yapım Aşamasında olabilir veya kodu yanlış kopyalamış olabilirsiniz.
2-Sitemap Oluşturmak
Web Yöneticisi Merkezi'ne kayıt olduğunuza göre bu alana sitenizdeki ürünlerin ve sayfaların bir çıktısını yani sitemap dosyanızı göndermeniz gerekmektedir. Bunun için ise ilk önce sitemap dosyanızı oluşturmalısınız.
Üstteki ekran görüntüsündeki gibi Ayarlar >> S.E.O >> Arama Motoru Servisleri >> Google Sitemap Oluştur >> Oluştur butonuna basınız.
Sistem sizi kısa bir süre bekletecek ve site haritası yani sitemap oluşturacaktır. Oluşan site haritaları üst alanda kullanımınıza sunulacak
http://www.siteadresiniz.com/xml/sitemap_product_1.xml
http://www.siteadresiniz.com/xml/sitemap_product_2.xml
http://www.siteadresiniz.com/xml/sitemap_category_1.xml
http://www.siteadresiniz.com/xml/sitemap_brand_1.xml
http://www.siteadresiniz.com/xml/sitemap_static_1.xml
http://www.siteadresiniz.com/xml/sitemap_tag_1.xml
http://www.siteadresiniz.com/xml/sitemap_image_1.xml
şeklinde ekrana gelecektir. Bu alandaki product xml ürünleri, category xml kategorileri, brand xml markaları, static xml sistemde oluşturulan sayfaları, tg xml ise seo etiket sayfalarını barındırmaktadır. Burada oluşan product xml adedi, ürün sayınıza göre oluşur bu nedenle çıkan site haritalarınız 1 tane de olabilir 5 tane de olabilir.
http://www.ideasoftdestek.com/xml/sitemap_product_1.xml oluşturuldu İşlem devam ediyor, lütfen bekleyiniz... Metni product_1.xml dosyasının oluşturulmadığı anlamına gelmez. Bu dosya oluşturulmuştur, 2. bir sitemap daha oluşturulacak lütfen bekleyin anlamında ekrana gelen bir metindir. Bu metni gördüğünüzde "Hala product_1.xml oluşturulmadı." şeklinde bir fikre kapılmamanız gerekir.
Dilerseniz bağlantı adreslerini kopyalayıp internet tarayıcınıza yapıştırarak bakabilirsiniz.
3-Site Haritası Göndermek
Google Site Yöneticisi araçlarında site doğrulama işleminden sonra devam et butonuna tıkladığınızda açılan sayfada site haritaları bölümünü tıklayın.
Site haritası eklemek istediğinizde Google Web yönetici araçları site adresinizi otomatik olarak ekrana getirecek ve size de site adresinizden sonraki kalan alanı yazmanızı talep edecektir.
Dikkat ettiyseniz site adresini yani ekran görüntüsünde http://www.ideasoftdestek.com/ adresi Google tarafından otomatik olarak yazıyor. Yapmamız gereken site haritalarını eklerken, bağlantı adresinden sonraki alanları yazmak.
http://www.ideasoftdestek.com/xml/sitemap_product_1.xml
şeklinde olduğunu düşünürsek site haritalarımızın, üstteki ekran görüntüsündeki gibi sadece
/xml/sitemap_product_1.xml
yazmalıyız. Ardından Site Haritası Gönder butonuna basabiliriz. Bu işlemi sadece product_1.xml için yaptık, kaç adet site haritası var ise hepsini 1 sefere mahsus eklememiz gerekir.
/xml/sitemap_product_2.xml
yazarak Site Haritası Gönder butonuna basın, category_1.xml,brand_1.xml, static_1.xml ve tag_1.xml içinde yapmalısınız.
tag_1.xml sadece platinium paketlerde bulunan SEO etiket sisteminde eklenmişse kullanılmaktadır. Paketinizde bu özellik bulunmuyorsa tag_1.xml dosyasını göndermenize gerek yoktur.
Aynı işlemi tekrarlayarak kaç adet xml var ise hepsi için aynı işlemi yapmalısınız. Bu işlem ile, sitenizdeki ürün, kategori, marka dinamik sayfalar ve seo etiket sayfalarınızı Google arama motoruna iletmiş oldunuz, artık ortalama 6 - 8 hafta gibi bir süreçte sayfalarınız arama sonuçlarında yer almaya başlayacaktır.
Site haritalarını sürekli göndermek gerekiyor mu?
Sitemap gönderimini bir kez yapmanız yeterlidir. Sistem otomatik olarak hergün sitemapleri güncellemektedir.
Şu anda okuduğunuz makale
- Site Haritası Oluşturmak ve Site Doğrulamak
Destek talebi oluştur
Kullanıcı girişi yaparak destek talebi oluşturabilir, sorularınızı e-ticaret uzmanlarımıza sorabilirsiniz.
Müşteri MerkeziIdeaAkademi eğitimleri
Her hafta ücretsiz olarak gerçekleşen eğitimlerimiz ile e-ticaret hakkında cevaplanmayan soru bırakmıyoruz.
Eğitim ProgramıSık sorulan sorular
E-ticaret panelinin kullanımı ile alakalı en çok merak edilip, sık sorulan soruları ve cevaplarını okuyabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular