
E-ticaret siteniz üzerinden yurtdışına satış yapmayı planlıyorsanız, bir takım konulara özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. Ülke içindeki satışlarınız ve stratejileriniz sizin için iyi sonuçlar veriyor olsa da yurtdışı pazarlarının kendilerine has dinamikleri olduğu için, açılmayı düşündüğünüz pazarlar hakkında detaylı araştırmalar yapmanız gerekir.
E-ticaret siteniz üzerinden yurtdışına satışlar yaparken bilmeniz gereken detayların yanı sıra bu süreçte yararlanabileceğiniz bir takım stratejiler de bulunuyor. Bu rehberimizde de bu strateji ve taktiklerin üzerinde duracağız.
İlgili rehber: E-ticaret siteniz yurtdışına satış için hazır mı?
İlgili rehber: Yurtdışına açılmadan önce kendinize sormanız gereken sorular
Kültürel farklılıkları araştırın
Farklı ülkelerin kendilerine göre farklı kültürleri ve alışkanlıkları vardır. Bu sebeple de yurtiçinde yaptığınız çalışmalar, farklı kültürlerde iyi sonuçlar vermeyebilir. Bu sebeple de açılmayı düşündüğünüz pazarlardaki kullanıcıların satın alma alışkanlıklarını, firmalara bakış açısını, kültürlerini ve firmalardan beklentilerini araştırmalısınız.
Aynı dili konuşmanız çok önemli
Siteniz üzerinde kullanıcıların konuştukları dili kullanmanız gerekir. Standart çeviri programları Türkçe’yi istediğiniz hedef dillere çevirse de yerel dile uygun bir çeviri yapmak için ve sitenizi daha lokal bir hale getirmek için bir çevirmen ile çalışarak site üzerindeki metinlerinizi açılmayı planladığınız ülkenin diline uygun hale getirmelisiniz.
Lokal konuşma dilini sitenizde yansıtmanız, yabancı kullanıcıların sitenizin içeriklerini daha rahat anlamalarını sağlarken, yabancı bir siteden alışveriş yapmadıkları izlenimini de verir.
Pazarlama stratejilerinizi lokalize edin
Konuştuğunuz dil gibi pazarlama stratejilerinizi de bölgelere göre lokalize etmeniz gerekecektir. Tüketicilerin markalardan beklentileri farklılaşacağı için, onların beklentilerini karşılayacak ve ilgilerini çekecek pazarlama çalışmalarına yönelmeniz gerekecektir.
İçerik değişikliklerinin yanı sıra kullanıcıların aktif olarak kullandıkları platformlar da değişiklik göstereceği için, farklı platformlara göre farklı çalışmalar yapmanız gerekecektir.
Yerel ödeme sistemlerini de kullanın
Kredi kartı ile ödeme sistemlerinin yanı sıra bölgesel olarak bazı yerlerde farklı ödeme sistemleri de yaygın bir şekilde kullanılıyor olabilir. Tüketicilerin yaygın olarak kullandığı ödeme sistemlerini sitenize entegre etmeniz onların site üzerinde daha kolay bir şekilde ödeme işlemlerini gerçekleştirmelerine yardımcı olur.
Döviz ve kur değişikliklerine dikkat edin
Fiyat stratejilerinizi belirlerken, yerel para birimine çeviri yapmanız gerekecektir. Para birimine çevirim yaparken döviz kurlarını yakından takip etmeniz de önemli. Site üzerinde sürekli olarak fiyat değişimi yapamayacağınız için, sabit bir fiyat belirlemeniz hem daha kolay hem de daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Ürün fiyat politikanızı belirlerken, dövizdeki kur değişimlerinin sizi etkilememesi ve zarar etmemeniz de oldukça önemlidir. Bu sebeple de fiyatlarınızı belirlerken bu unsura özellikle dikkat etmeniz gerekir.
Kargo maliyetlerinizi unutmayın
Özellikle üzerinde durmanız ve doğru planlama yapmanız gereken konulardan biri de kargo maliyetleridir. Gönderim mesafesinin uzaması ve uluslararası gönderim yapıldığı için kargo maliyetleri önemli bir şekilde artacaktır.
Kargo maliyetleriniz arttığı için bu ücretleri kullanıcılara nasıl bir şekilde yansıtacağınız da önemli bir konu olacaktır; çünkü kargo ücretinin çok yüksek olması tüketicileri kaçıracaktır. Bu sebeple de en optimum ücreti belirlemeniz bu maliyetleri fiyatlandırma stratejilerinizde doğru bir şekilde kullanmanız yurtdışı satışlarınızda önemli bir konu olacaktır.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler