
Daha önceki yazılarımızda e-ticarette video kullanmanın öneminden bahsetmiştik. Videolar blog yazılarından ve fotoğraflardan daha çok ilgi görüyor ve ürünler hakkında daha görsel bir izlenim yarattığı için tüketicilerin gözünde de ürünü daha değerli hale getiriyor.
Video içerikleri yeni ürünlerinizin satışlarını artırmak için de kullanabilirsiniz. Tabii ki bunun için öncelikle bazı çalışmalar ve planlamalar yapmanız gerekiyor. Artık video çekmek oldukça kolay bir hale geldi. Çok pahalı ekipmanlara ve yazılımlara gerek duymadan basit; ancak görsel olarak değeri yüksek olan videolar hazırlanabiliyor.
Bu teknolojik kolaylıklar da e-ticaret firmalarına bu konuda birçok avantaj sunuyor. Bu rehberimizde de kendi videolarınızı üretmek için planlama ve çekim konusunda hangi adımları izlemeniz gerektiğini ele alacağız.
Hangi sorunu çözüyorsunuz?
Video çekimlerine ve içeriklere geçmeden önce ürününüzün hangi sorunu çözdüğü üzerine odaklanmalısınız. Tam anlamıyla bir çözüm sunmuyor ve hızlı tüketim ürünleri satıyor olsanız dahi videonuzda farklı bir yaklaşım izleyebilirsiniz. Televizyonda gördüğünüz bir konu ya da müşterilerinizden gelen geri bildirimler doğrultusunda ürününüzü daha farklı bir şekilde pazarlamanız konusunda size yardımcı olabilir.
Farklı bir bakış açısı kazanmak için rakip firmaların yaptığı ya da benzer ürünler için hazırlanmış videolara bakabilirsiniz. Onların neler yaptığını inceleyerek, eksik veya iyi yanlarını ortaya çıkartabilirsiniz. Ya da bambaşka bir sektörle ilgili video reklamlara bakabilir ve bu reklamlardaki bakış açılarını kendi ürünleriniz çerçevesinde geliştirebilirsiniz.
”Tüketiciler bu ürünü neden satın almak istemeli?”, “Başka ürünler varken, neden sizin ürününüz tercih edilmeli?” Bu iki sorunun yanıtını bulmak videonuzun asıl içeriğini belirleyecektir. Bu cevaplara göre kullanacağınız görseller, metinler ve sloganlar şekillenecektir.
Videolarınızı kısa tutun
Video içeriklerin etkileşiminin ve izlenme sayılarının artması için, kullanacağınız taktiklerden biri de videolarınızı mümkün olduğunca kısa tutmak. Kısa videolar hazırlamak teknik açıdan kolay olsa da, içerikte verilmek istenen mesajın tam anlamıyla uygulanabilmesi biraz zordur.
Kısa bir zaman diliminde ilgi çekip, marka ya da ürünü cazip hale getirebilmelisiniz. Odak noktanız, ürün hakkında mümkün olduğunca bilgi vermek değil, karşı tarafı etkilemek olmalı.
Video uzunluklarınızı maksimum bir dakika olacak şekilde hazırlayabilirsiniz. Videoların kısa olması videonun daha çok izlenmesini de sağlayacaktır. Kullanıcılar bir ürünle ilgili uzun videoları izlemek istemeyebilirler. Bu nedenle de bir dakika ya da daha kısa videolar hazırlayabilirsiniz.
Elinizdeki ekipman ve yazılımlardan yararlanın
Video prodüksiyonu oldukça maliyetli bir iştir aslında; fakat burada çekeceğiniz videolar bir sinema filmi ya da büyük bütçeli bir reklam filmi gibi olmak zorunda değil. Bazı çekim ve ışık tekniklerinden yararlanarak bu bütçeyi mümkün olduğunca düşürebilirsiniz.
İyi ışıklandırılmış bir alanda akıllı telefonlarla dahi kaliteli çekimler yapabilirsiniz. En iyi ortamı güneş ışığı sağlamaktadır. Gün ışığı alan bir odada çekimlerinizi yapabilir ya da yapay ışıklandırmalar kullanarak da ortamınızı hazırlayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken hususlardan biri gölge dengelerini iyi ayarlamak. Ürünün iyi bir şekilde gösterilebilmesi için ışık konumlarınız ürünün gölgede kalmayacak şekilde yerleştirilmeli.
Bilgisayar olarak Mac kullanıyorsanız, bu cihazlar iMovie adında video düzenleme programıyla beraber geliyor. Windows kullanıcısı iseniz Movie Maker ile videolarınızın düzenlemelerini yapabilirsiniz. Bu yazılımlar çok fazla düzenleme seçeneği sunmasa da basit bir şekilde videolarınızı hazırlamanıza yardımcı olacaktır.
Kamerayı sabitlemek için bir tripod alabilirsiniz. Böylelikle görüntüleriniz titreşmediği için daha kaliteli görünecektir.
Deneyler yapın
Ürünlerinizi daha iyi çekebilmek için farklı açılardan çekimler yaparak testler yapın. Yaptığınız çekimleri montaj sırasında farklı şekillerde birleştirmeyi de deneyebilirsiniz. Önemli olan videoyu ortaya çıkartmadan önce bazı test çekimleri yaparak, doğru açıları ve ışık ayarlarını bulmaktır. Bu testleri yaparken, farklı fikirler aklınıza gelebilir ve bu fikirleri deneyerek daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.
Storyboard oluşturun
Ekipman, ışık ve içeriklerinizi oluşturduktan sonra videonuzu bir hikayeye dönüştürmeye başlayabilirsiniz. Bu süreci storyboard ile hazırlayabilirsiniz. Bunu yapmak için
- Başlığınızı bulun.
- Video uzunluğunu belirleyin.
- Slogan ve video içinde kullanılacak metinleri hazırlayın.
- Videonun kurgusunu bölüm bölüm ayırın.
Buradaki son madde de oldukça önemli. Videonuzun kurgusunu bölüm bölüm hazırlamanız, çekimlere başlamadan önce size yardımcı olacaktır. Videonuzun kurgusunu hazırlamadan çekimleri yapmaya başlarsanız, daha sonra montaj aşamasında bu kurguya uymayan çekimlerle karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple de ürünü hangi açılardan, nasıl çekeceğinize işe başlamadan önce karar verin.
Sesinizi beğenmiyorsanız seslendirme yapmayın
Seslendirme yapmak da kolay bir iş değildir. Sesinize güveniyorsanız videolarınızda seslendirmeler yapabilir ya da bu işi başka birine yaptırabilirsiniz. Seslendirme işlemleri için akıllı telefonunuzun mikrofonundan yararlanabilirsiniz. Ancak burada seslendirme işlemini sonradan yapmanız gerekebilir.
Bunun sebebi ise çekim sırasında akıllı telefondan uzak olmanız durumunda cihazın mikrofonu sesinizi iyi bir şekilde almayabilir. Böyle durumlarda bir ses kayıt cihazı alarak montaj sırasında bu ses dosyasını ekleyebilirsiniz.
Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi, seslendirme konusunda kendinize güvenmiyorsanız, videonun üzerine bir müzik ekleyebilir ve seslendirme yerine kısa metinlerle vermek istediğiniz mesajı verebilirsiniz.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler