
Yeni bir girişim kurmadan önce bazı ön çalışmalar yapmak gerekebiliyor. Bu ön çalışmalarda şirketinizle ilgili birçok detayı belirlemeniz ve nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini planlamalısınız.
Sıfırdan bir girişim kurmak kolay bir süreç değil ve bu nedenle de üzerinde iyi bir planlama yapmanız da oldukça önemli. İşin teknik ve maddi olaylarını farklı şekillerde çözebilmeniz mümkün. KOSGEB’in hibe ve geri ödemeli destek kredilerine ya da bankaların, girişimciler için sunduğu destek kredilerine başvurarak girişiminizi hayata geçirmeniz mümkün. İşinizi internet üzerinde kuracaksanız da altyapı paketlerinden yararlanarak, e-ticaret sitenizi açabilirsiniz. Bu konu hakkında bilgi almak isterseniz, İdeasoft e-ticaret paketlerini inceleyebilir ve demo talebi oluşturarak, 15 gün boyunca hizmetlerimizi deneyebilirsiniz. Aşağıdaki yazıları okuyarak destek kredileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
KOSGEB destek kredisi nasıl alınır ve başvuru koşulları nelerdir?
KOSGEB girişimcilik kredileri nelerdir?
İş kurma kredisi veren bankalar hangileri ve bu kredilere nasıl başvurulur?
Kadın girişimcilere destek kredisi veren bankalar hangileri?
Destek kredileri ve e-ticaret altyapı çözümleri sizin birçok işinizi çözebilir; ancak öncelikle sizin de üzerinde durmanız gereken bir takım konular var ve bu yazıda da bunların üzerinde detaylı bir şekilde duracağız.
Hedef kitlenizi belirleyin
Öncelikle yapmanız gereken çalışmalardan biri, hangi hedef kitleye yönelik bir iş yapacağınızı seçin. Girişimcilerin büyük birçoğunluğu bu aşamayı atlıyor; çünkü her tüketicinin kendi müşterileri olma potansiyeli olduğunu düşünüyorlar. Ancak işin aslı pek de böyle değildir. Yaptığınız iş, tüm tüketicileri hedefleyemez. Belli bir bölümü hedefleyebilirsiniz. Çünkü tüm tüketicileri seçtiğinizde, konuma, yaşa, eğitim durumuna, cinsiyete, gelir durumuna göre bir daraltma yapmaksızın herkese ulaşmayı düşünmüş olursunuz ve bu da pek mümkün değil.
Bu nedenle öncelikle, satacağınız ürün ya da hizmetin, öncelikli olarak kimi hedeflediğini belirlemelisiniz. Bu ürününüze kimler ilgi duyuyor ya da duyacak? Cinsiyet ve yaş aralıkları ne olacak? Hedef kitlenizin eğitim ve gelir durumu nedir? Bu sorulara yanıt vermeniz ve kendinize bir müşteri profili oluşturmalısınız. Aşağıdaki yazıyı okuyarak bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
İdeal hedef kitlenizi bulmanızı sağlayacak ipuçları
Rekabeti araştırın
Gireceğiniz sektördeki rekabeti araştırmanız da bir hayli önemli. Çünkü eğer gireceğiniz sektörde çok büyük oyuncular varsa, onların arasında sıyrılmanız, markanızı duyurmanız ve bir güven duygusu aşılamanız bir hayli zor olacaktır.
Sektörde büyük oyuncular olmasa dahi rekabet bir hayli yoğun olabilir. Bu durumda da rakip firmaların ne gibi çalışmalar yaptıklarını incelemeli, onların hangi alanlara yoğunlaştığını görmeli, ne gibi pazarlama ve reklam çalışmaları yaptığını ve pazardaki paylarını araştırmalısınız. Böylelikle, iş stratejilerinizi belirlerken, onların yapmadıkları ya da kötü yaptıkları alanlar üzerinde çalışmalar yaparak, yapacağınız işi daha iyi bir şekilde planlayabilir ve onların üstüne geçebileceğiniz stratejiler belirleyebilirsiniz.
E-ticarette rakip analizi yapmak için neler yapmalısınız?
SEO’da rakip analizi nasıl yapılır?
İş planı ve stratejilerinizi iyi belirleyin
İş planı ve stratejilerinizi belirlemek aslında yaratacağınız markanızı da daha iyi tanımanız için bir hayli önemli. İş planı ile kısa, orta ve uzun vadeli olarak neler yapmanız gerektiğini görür, finansal olarak nelere ihtiyacınız olduğunu analiz edebilir, sektör ve rakip analizi yapar ve reklam ile pazarlama stratejilerinizi belirleyerek, ne gibi adımlar atacağınız konusunda bir takım planlar yapmış olursunuz.
Bu planları yaptığınızda, artık işinizi kurmak için ihtiyacınız olan birçok veriyi elde etmiş ve ilerleyen dönemlerde adım adım nasıl bir yol almanız gerektiğinin de bir planını çıkartmış olursunuz. Detaylı bir iş planı oluşturmak için aşağıdaki yazıya bakabilirsiniz. Devlet ya da banka destekli kredilere başvurmadan önce de böyle bir iş planı hazırlamanız gerekecektir; özellikle KOSGEB başvurusu yapacak olanların, bu iş planlarını detaylı ve iyi bir şekilde hazırlaması gerekmektedir.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler