Yatırımcıları ikna etme bir startup için ilk adımı atmada en önemli ve zorlu kısımdır. Yatırımcıları ikna etme yolları nelerdir, yatırım nasıl alınır bu ve daha fazlasının cevabı bu yazımızda.
Girişimciler için, yatırımcılarla olan görüşmeler bir hayli önemlidir. Doğru adımların atılması, doğru yatırımcılara ulaşılması ve yapılan görüşmelerde yatırımcıları ikna etmek, girişimlerin ihtiyaç duydukları fonları sağlamalarına yardımcı olur.
Yatırımcıları ikna etme ipuçları
Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin büyümesiyle beraber birçok girişim yatırım arayışına girmekte ve bu da doğal olarak yatırımcıların daha zor karar vermesine neden oluyor. Yatırımcılar, yaptıkları yatırımın karşılığını alabilecek ve belli bir potansiyeli olan işlere yatırım yapmak istedikleri için, yapılan görüşmelerde doğru stratejileri kullanmak ve yatırımcılara, girişiminizin bir potansiyeli olduğunu göstermeniz gerekiyor. Bu nedenle de yatırımcılarla olan görüşmelerinizde dikkat etmeniz gereken bir takım unsurlar bulunuyor.
Sunumunuzun detaylarını hazırlayın
Yatırımcıların karşısına hazırlıklı bir şekilde çıkmanız bir hayli önemlidir. Bu sebeple de sunumunuzu en iyi şekilde hazırlamanız gerekir. Buradaki önemli olan nokta, işiniz ve sektörünüzle ilgili önemli noktaların üzerinde durmak olacaktır. Sunumunuzda şu noktaların üzerinde durabilirsiniz:
- Şirketinizin kuruluş amacı ve hikayesi
- Tüketicilerin çözdüğünüz problemleri
- Ürünlerinizle ilgili açıklayıcı bir özet
- Satış ve pazarlama ile ilgili planlarınız
- Ekibinizle ilgili bilgiler
- Finansal öngörüleriniz ve planlarınız
- Sektörünüzle ilgili bilgiler
Bu görüşmelerde yatırımcıların ilgisini çekmeniz ve kısa sürede onları etkileyebilmeniz gerekir. Bu sebeple de yukarıdaki gibi şirketinizi, pazarı ve gelecek planlarınızı gösteren bilgileri kullanmaya özen gösterin.
Şirketin mevcut karlılığını ve potansiyelini sunun
Yatırımcıların ilgi duyduğu alanlardan biri de şirketlerin mevcut karlılığıdır ve uzun vadede bu karlılığı nasıl artırabilecekleridir. Bu sebeple de şirketinizin karlılığını raporlar halinde onlara sunmanız gerekiyor. Bu raporları aylık, üç aylık ve yıllık bazda hazırlayabilir ve geçen süreç içerisinde kar artışınızın oranını onlara görsel ve gerçek verilerle sunabilirsiniz.
Pazarda ürünlerinize olan talebi gösterin
Bir diğer önemli bilgi de pazardaki durumunuzundur ve tüketicilerin ürünlerinize olan ilgisidir. Yatırımcılar belli bir doygunluğa ulaşmış ya da büyüme potansiyeli olmayan pazarlara giriş yapmayı istemeyeceklerdir; bu sebeple de mevcut pazarınızın büyüme potansiyeli olması gerekiyor. Böyle bir durum varsa, yatırımcılara tüketicilerin ürünlerinize ne kadar ilgi gösterdiğini ve pazarın kısa ve uzun vadede ne kadar büyümesini beklediğinizi verilerle beraber paylaşmalısınız.
Güçlü olduğunuz yanlarınızı belirtin
Şirketinizin hangi alanlarda güçlü olduğunu da yatırımcılarla paylaşabilirsiniz. Örneğin üretim aşamasındaki süreçte gerekli AR-GE çalışmalarını yapıyor ve üretimde konusunda kendinize güveniyorsanız bunu açıkça belirtmeli ve üretimdeki güçlü yanlarınızı anlatmalısınız. Ya da çalıştığınız ekip oldukça tecrübeli ve kendini işine adamış bir ekip olabilir. Mevcut ekibinizle doğru koşullar oluştuğunda çok daha fazlasını yapabileceğinize inanıyorsanız bunu da yatırımcılarla paylaşabilirsiniz.
Geleceğe yönelik finansal planınızı sunun
Bir diğer önemli konu da şirketinizin finansal durumudur. Şirketinizin karda olması ve bu karlılığı uzun vadede sürdürebilir olması gerekiyor. Finansal raporlarınızı sunmanın yanı sıra geleceğe yönelik planlarınızı da açıkça belirtmeniz gerekiyor. Bu finansal raporda, şirket için yapacağınız yatırımları, reklam ve pazarlama bütçelerini, aylık ortalama ürün satış miktarı gibi detayları göstermeli ve uzun vadede şirketinizin nasıl bir yol kat etmeyi planladığını göstermelisiniz.
Gerçek veri ve rakamlar üzerinden konuşun
Bu görüşmelerde yapılacak en büyük yanlışlardan biri doğru olmayan bilgileri yatırımcılara sunmak olacaktır. Yatırım almak için var olmayan ya da gerçek dışı bilgileri sunduğunuzda, yatırımcıların güvenini kaybedersiniz. İlk etapta onları ikna etmiş olsanız dahi iş daha ciddi bir aşamaya geldiğinde yatırımcılar gerçek finansal bilgileri inceleyeceklerdir ve bu aşamada da onlara yanlış bilgi verdiğinizi görecekleri için güvenilirliğiniz sarsılacaktır.
Böyle bir yaklaşımda bulunmak hem markanıza hem de şahsınıza ciddi zararlar verecektir. Bu sebeple de dürüst ve transparan olmak bu görüşmelerde oldukça önemlidir.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler
Benzer yazılar