Yatırım almak yeni girişimcilerin işlerini büyütebilmek adına yatırımcılarla görüştüğü en önemli aşamadır. Ancak yatırımcıların dikkatini çekmek tek başına yeterli değil. Aynı zamanda yatırımcılarla yapılacak olan görüşmelere de hazır olmak gerekiyor. Yatırımcılar farklı sektörlerdeki farklı girişimlere yatırım yapıyor olsalar da, bu görüşmelerde çoğunlukla girişimlere belli sorular yöneltiyorlar. Bu sorular girişimin hikayesini, nasıl bir iş modeli olduğunu ve girişimin geleceğini görmelerini sağlayacak olan sorular oluyor. Bu rehberimizde de yatırım almak isteyen girişimcilere, görüşmelerde yöneltilecek 5 soruyu ele alacağız.
Yatırım almak isteyen girişimciler dikkat!
Ürününüz hangi problemi çözüyor? Pazarın ihtiyacını karşılayabiliyor mu?
Yatırım görüşmelerinde sorulacak başlıcak sorulardan biri ürünün, tüketicilerin hangi sorununu çözdüğü olacaktır. Bir sorunu çözmeyen ve tüketicilerin hayatını kolaylaştırmayan ya da tüketicilerin hayatına bir farklılık katmayan ürünler yatırımcıların dikkatini çekmeyecektir. İş modeliniz ya da iş planınız harika olabilir; ancak ürününüz bir farklılık yaratarak tüketicilerin bir sorununu çözerek, pazardaki ihtiyacı karşılamıyorsa yatırımcıların dikkatini çekemezsiniz.
Pazarın büyüklüğü ne kadar?
Yatırımcılar küçük ya da potansiyeli olmayan bir pazara giriş yapmak istemeyeceklerdir. Bu sebeple de yer aldığınız pazarla ilgili detaylı bilgiler isteyeceklerdir. Bunu da pazarın büyüklüğünü size sorarak öğrenmek isteyeceklerdir. Yer aldığınız pazarı iyi tanımak, potansiyelini bilmek ve bunu yatırım görüşmelerinde en iyi şekilde karşıtarafa anlatmalısınız.
Yer aldığınız pazar küçük dahi olsa eğer potansiyeli olan bir pazarsa ve bunu iyi bir şekilde açıklayabilirseniz, potansiyeli olan pazarlara giriş yapmak yatırımcılara cazip gelebilir.
Şirketiniz şu an nasıl para kazanıyor? Gelecekte nasıl para kazanacak?
Finansal değerleriniz de yatırımcılar için bir hayli önemlidir. Şirketin mevcut karlılık durumunu bilmek ve uzun vadede şirketin para kazanmak için neler yapacağını öğrenmek isterler. Bu sebeple de bir finansal raporunuzun ve öngörünüzün olması gerekmektedir. Şirketinizin mali durumunu, uzun vadede şirketinizin karlılık oranını nasıl artırmayı düşündüğünüzü de yatırım görüşmelerinde anlatmaya hazır olmalısınız.
Finansal olarak bir geleceği olmayan firmalar da yatırımcıların ilgisini yeterince çekmeyeceği için, mevcut finansal durumunuzu ve gelecekteki planlarınızı detaylı bir şekilde yansıtmanız faydalı olacaktır.
Pazardaki rekabet durumu nedir ve pazara giriş maliyetleri ne kadar?
Bir diğer önemli konu ise pazardaki rekabet durumudur. Pazarda çok fazla büyük ve hacimli firmanın olması, pastanın büyük payının bu firmalarda olduğu anlamına gelecektir. Bu rekabetle yarışmak ve öne çıkmak için de yatırımcıların pazara giriş maliyetlerini bilmeleri gerekebilir.
Rekabetin yüksek olduğu pazarlar riskli pazarlardır ve pazara giriş maliyetlerini yükseltir. Bu sebeple de yatırımcıların iş modelinize ve ürününüze gerçekten inanması gerekir. Aksi takdirde risk payının yüksek olması yatırım görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir.
Yönetici ekibinizin iş modeliyle ilgili tecrübesi var mı?
Başarılı girişimlerin arkasında iyi bir ekip bulunur ve yatırımcılar da bunu bilmektedirler. İş modeli ve ürün ne kadar iyi olursa olsun, iyi bir yönetici ekibin olmaması yanlış adımların atılarak işin gelişememesine ve potansiyelini kaybetmesine neden olur.
Yönetici ekibinizin iş modeliyle ilgili tecrübesi olması, kendi alanlarında uzmanlıklarının olması girişime artı katar. Yatırımcılarla görüşürken size ekibinizle ilgili sorular da soracaklardır. Ekibinizin iş deneyimi ve yetenekleri bu noktada oldukça önemlidir. Görüşmelerde ekibinizle ilgili sorular yöneltildiğinde, ekibinizi iyi bir şekilde anlatarak, tecrübelerini yatırımcılara aktarmalısınız.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler
Benzer yazılar