
Yatay ve dikey e-ticaret iş modellerinin farklı amaçları bulunur ve her iki iş modelinin de kendine has avantaj ve dezavantajları bulunur. Kendi e-ticaret sitenizi açmadan önce hangi iş modeline yöneleceğinize ve bu iş modeline uygun hizmet ve ürünlerinizi belirlemeniz gerekir. Peki, hangi iş modeli sizin için daha uygun?
Yatay ve dikey e-ticaret iş modellerinin farklılıklarını, avantaj ve dezavantajlarını öğrenmek için “Yatay ve dikey e-ticaretin farklılıkları nelerdir?” isimli rehberimizi okuyabilirsiniz.
Yatay e-ticaret modelini ile ilgili bilmeniz gerekenler
Yatay e-ticaret modeli, dikey modele kıyasla biraz daha zorlu bir yapıya sahiptir. Bu modelde giriş maliyetlerinin yüksek olması, rekabet, operasyonel süreç ve gerekli olan ekip yönetimi gibi unsurlar yatay e-ticarette özellikle öne çıkıyor ve bunlar da bu iş modelinin uygulanmasını zorlaştırabiliyor. Konuyu biraz daha açmak için bu başlıkları biraz daha detaylandıralım.
Giriş maliyetlerinin yüksek olması yatay e-ticaret modeline girmeyi zorlaştırabiliyor. Yatay modelde ürün yelpazesinin geniş olması, farklı ürün kategorilerine yer vermek ve farklı sektörleri tek bir çatı altında toplamak birçok açıdan maliyetleri yükseltiyor. Ürün tedariklerinin yanı sıra depo maliyetlerinin de artacak olması giriş maliyetlerini yükseltecek faktörler arasında yer alıyor.
Giriş maliyetlerinin yükselmesi de doğal olarak sermayenizin yüksek olmasını gerektiriyor. Sermayenin yüksek olmasını gerektiren başka sebepler de bulunuyor.
Yatay alandaki birçok köşenin dolmuş olması ve sektörde marka bilinirliği yaratmış olan firmaların varlığı, rekabeti de bir hayli zorlu hale getiriyor. Rekabetle baş edebilmek ve marka bilinirliği ile güvenini artırmak için ciddi pazarlama ve reklam çalışmaları yapmak gerekiyor. Tüketiciler bu tür alışverişlerde genellikle güvenebilecekleri ve bildikleri markaları tercih ediyorlar. Bu sebeple de marka tanıtımı için yapacağınız çalışmalara bütçe ayırmanız gerekiyor. Rekabetin yüksek olması nedeniyle pazarlama bütçenizin de yüksek olması gerekecektir.
İşin altyapı ve operasyonel süreçlerini ele aldığımızda da kapsamlı ve profesyonel çözümlere ihtiyacınız olacaktır. Depo yönetimi yazılımları, otomasyon sistemleri, ürün ve kargo takip sistemlerinin yanı sıra depoda çalışacak olan personel ve bu personelin maaş ile sigortalarının karşılanması da operasyonel süreci zorlaştıran etkenler arasında yer alıyor. İşin daha kapsamlı olmasının yanı sıra maliyetler de bu doğrultuda artacaktır.
Altyapı olarak da dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunuyor. Yatay bir e-ticaret sitesi kurduğunuzda geniş bir kitleye ulaşacağınız için web sitenizin de bu talebi karşılayacak alt yapısının olması gerekiyor. Sitenin bu talebi karşılayamaması, satışlarınızı doğrudan etkileyeceği gibi firmanızın zarar görmesine de neden olabilir. Sağlam ve güvenilir bir altyapı kurmanız bu açıdan oldukça önemlidir. Bu talepleri karşılayabilecek bir altyapı da yine maliyetlerinizi doğrudan etkileyecek bir faktördür.
Sonuç olarak ele baktığımızda yatay e-ticaret modeli için elinizde büyük bir sermaye olması gerekir. Bu sermayeye sahip olmamak, iş modelini tam anlamıyla kurmayı zorlaştıracağı gibi, rekabetle baş edilmesini de mümkün kılmayabilir.
Dikey e-ticaret modeliyle ilgili bilmeniz gerekenler
Dikey e-ticaret modeli yatay modele kıyasla daha az maliyetlidir ve başlaması daha kolaydır. Altyapı özellikleri, depo yönetimi, lojistik, ekip ve iş yönetimi olarak bakıldığında süreçler hem daha kolay hem de daha düşük sermayelerle yönetilebilir.
Niş bir kitleye ulaşıldığı için elde edilecek gelirler daha düşük olacaktır. Ancak fazla sermayesi olmayan ve düşük rekabetli pazarlarda yer almayı firmalar için daha uygun bir modeldir. Rekabetin az olması marka bilinirliğini artırmayı daha da kolaylaştırır. Reklam ve pazarlama bütçelerinin düşük olması da genel olarak giriş maliyetlerinin azalmasını sağlayacaktır.
Altyapı olarak ele aldığımızda da ulaşılacak hedef kitlenin daha niş olması, ihtiyaç duyulan altyapının da gereksinimlerinin düşük olmasını sağlayacaktır. Çok hacimli bir trafik elde edilmeyeceği için daha az maliyetli altyapı seçeneklerinden yararlanılabilir.
Depo maliyetleri de yatay modele kıyasla daha düşük olur. Ürün yelpaze ve kategorisinin az olması, stokta daha az ürün tutulmasını sağlar ve bu da daha küçük depolarla çözümler üretmenizi sağlar. Depo yönetimi de aynı şekilde kolaylaşacağı için ihtiyaç duyduğunuz yazılım çözümleri ve personel sayısı da azalcaktır. Böylelikle maliyetlerinizi önemli şekilde düşürebilirsiniz.
Özellikle niş ve henüz pazarda çok fazla rekabetin olmadığı bir alanda öne çıkarak markanızı duyurmak dikey e-ticarette daha kolaydır. Pazarın bilinen ismi olmanızı daha kolay bir şekilde sağlayabilir, pazara erken girmenin avantajıyla, pazarın büyük payına sahip olabilirsiniz.
Sonuç olarak baktığımızda, dikey e-ticaret özellikle düşük sermaye ile daha kolay bir şekilde yönetilebilecek bir alandır. Özellikle küçük ve orta ölçekli girişimciler için dikey alanlar daha elverişlidir. Elinizdeki bütçeyi göz önünde bulundurarak, dikey alanı tercih edebilirsiniz.
Niş bir alanda işe başlasanız dahi ilerleyen zamanlarda talebin artması ve başka fırsatların önünüze çıkmasıyla beraber pivot ederek iş modelinizi de değiştirebilir ve şirketinizi de büyütebilirsiniz.
İlgili rehber: E-ticarette pivot etmek nedir ve firmaların pivot etme sebepleri nelerdir?
İlgili rehber: Şirketler başarılı bir şekilde nasıl pivot edebilirler?
Kendi işinizi yapmaki dikey ya da yatay alanda bir e-ticaret sitesi kurmak istiyorsanız, İdeasoft e-ticaret paketlerinden yararlanarak 1 günde kendi e-ticaret sitenizi kurabilirsiniz. Hizmetlerimizi denemek için 15 günlük demo talebinde de bulunabilirsiniz.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler