Tüm sayfaların SSL Sertifikası geçişi hakkında bilgilendirme

Google tarafındaki global gelişmelerle birlikte sistemimizde yapılan güncelleme sayesinde tüm sayfalarda SSL ile giriş yapılabilecektir. Bu güncellemeyle tüm sayfalar https:// ile açılacaktır.

Daha önce şifre girilen ekranlarda üye formu, üye giriş ekranı, sipariş aşamaları gibi https:// ile sitelerimiz açılmaktaydı ve SSL sertifikası bu sayfalarda otomatik olarak devreye girmekteydi. Yapılan değişiklik ile anasayfa dahil sitemizde yer alan tüm sayfalar https ile açılacaktır. Tüm sayfaların https geçişinden sonra kısa bir süre geçici olarak seo da dalgalanmalar olabilmektedir.

Yapılan değişikliklerle eticaret sitenizde neler değiştiğini ve yapılması gerekenleri aşağıda bulabilirsiniz.

Kontrol Listesi

Sizin için hazırladığımız kontrol listesinden faydalanarak HTTPS'e geçiş sürecinizde gözden kaçırmamanız gereken konuları ve siteniz için faydalı olabilecek düzenlemeleri kontrol edip sürecinizi tamamlayabilirsiniz.

Kontrol Listesi Yapılacak Düzenleme Yapılacak Yer Önem Derecesi
Google Search Console Kaydı Google Search Console'a mevcut http versiyonunuz için açmış olduğunuz tüm profillerin https versiyonlarını açın. (www versiyon - www'suz versiyon - varsa açılmış subdomain versiyonları, vb.) https versiyonu ekledikten sonra tekrar doğrulama kodunu sitenize eklemeden doğrulama yapabilirsiniz. Google Search Console HTTPS'e geçiş işleminiz tamamlandıktan sonra MUTLAKA yapmalısınız.
Yeni XML Site Haritası Oluşturma Siteniz https'e taşındığında Google Search Console'a yüklemek üzere https'li URL'leri içeren yeni bir XML Site Haritası oluşturun. Site doğrulama ve site haritası oluşturma işlemi için https://www.ideasoft.com.tr/konu/s-e-o/site-haritasi-olusturmak-ve-site-dogrulamak yardım sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. IdeaSoft Panel HTTPS'e geçiş işleminiz tamamlandıktan sonra hazırladığınız yeni sitemap'inizi MUTLAKA Google Search Console'a eklemelisiniz..
Mevcut Site Taraması Https'e geçmeden önce sitenizin http'li versiyonunda bir tarama gerçekleştirin. Varsa kırık linkleri belirleyin ve sitenin mevcut yapısını korumak için bulduğunuz hataları belirleyin ve https versiyonuna geçerken bu hataları giderin. https://www.google.com/webmasters/tools/ adresinden giriş yaptığınızda Tarama >> Tarama Hataları bölümünden hatalı linkleri kontrol edebilir ve düzenleme yapılan linkleri düzeltildi olarak işaretleyebilirsiniz. Kaldırıdığınız linkler varsa bu alanda, Google Dizini >> URL Kaldır bölümünden kaldırabilirsiniz. Google Search Console Geçiş sürecinizden önce bu işlemi yapmanızda fayda var.
Robots.txt Hazırlama Http için varolan yönerge/talimatları kopyalayarak, gerekirse https url'lerini göstererek/işaret ederek siteniz yayına hazır olduğunda https versiyonunda kullanmak üzere robots.txt dosyanınızı hazırlayın. Daha önce robots.txt dosyasında bir düzenleme yaptırsanız bu bbölümü kontrol etmelisiniz. Bir değişiklik yapılmadıysa daha önce bir işlem yapmanız gerekmemektedir. Robots.txt HTTPS'e geçiş işleminiz tamamlandıktan sonra MUTLAKA yapmalısınız.
Web Analizi Yapılandırması Mevcut web analiz program ayarlarınızın https'e geçtikten sonra da düzgün bir şekilde çalışacağından emin olun. Google Analytics, Yandex Metrica, vb HTTPS'e geçiş işleminiz tamamlandıktan sonra MUTLAKA bu işlemi yapınız.
Kampanya Güncellemeleri Geçiş tamamlandığında kullanmak üzere, var olan reklam, e-mail vb pazarlama kampanyalarınızda kullanılan URL'lerinizin https'li versiyonlarını hazırlayın. Kampanya Platformları.
(Adwords, Facebook vb)
HTTPS'e geçiş işleminiz tamamlandıktan sonra, hazırladığınız liste doğrultusunda kampanyalarınızda kullanılan URL'lerinizi MUTLAKA https ile güncelleyin.
Reddedilen URL Yapılandırması Kontrolü Http versiyonda girilmiş reddilen url talepleri mevcutsa bu url'leri https versiyonunuzda tanımlamanız gerekli. https versiyonu için açacak olduğunuz Google Search Console prolilinde kullanmak üzere reddedilen url'leri belirleyin ve bir liste hazırlayın. Google Search Console HTTPS'e geçiş işleminiz tamamlandıktan Google Search Console üzerinden bu işlemi bir süre kontrol etmenizde fayda var.
Reklamlar ve 3. Parti Uygulamaların Kontrolü Eğer herhangi bir reklam kodu, 3. parti uygulama eklentisi veya sosyal medya eklentisi kullanıyorsanız, bunların https'e geçtikten sonra da düzgün bir şekilde çalışmaya devam edeceğinden emin olun. Kullanmakta olduğunuz reklam & eklenti platformları HTTPS'e geçiş işleminiz tamamlandıktan sonra kullanmış olduğunuz reklam ve eklenti platformlarını MUTLAKA kontrol edin.
Google Analytics Kontrolü Google Analytics de daha önce sitenizi eklediyseniz varsayılan URL olarak https:// seçmelisiniz. Analytics hesabına giriş yptıktan sonra yönetici bölümündeki mülk ayarları bölümünden değişiklik yapabilirsiniz. Google Analytics HTTPS'e geçiş işleminiz tamamlandıktan sonra Analytics raporlarını kontrol edin.
Payu URL Kurulumu Eğer Payu sanal pos kullanıyorsanız, Payu panelindeki URL kurulumunu https:// olarak düzenlemelisiniz. Yeni ekleyeceğiniz URL https://www.site.com/index.php?do=catalog/exec&ref=payuNewIPN olmalıdır. Bağlantı adresindeki site.com yazan alana kendi sitenizin adresini yazmayı unutmayınız. Payu Paneli Değişikliği yaptıktan sonra deneme bir sipariş yaparak kontrol sağlayabilirsiniz.

Şu anda okuduğunuz makale

  • Tüm sayfaların SSL Sertifikası geçişi hakkında bilgilendirme

Destek talebi oluştur

Kullanıcı girişi yaparak destek talebi oluşturabilir, sorularınızı e-ticaret uzmanlarımıza sorabilirsiniz.

Müşteri Merkezi

IdeaAkademi eğitimleri

Her hafta ücretsiz olarak gerçekleşen eğitimlerimiz ile e-ticaret hakkında cevaplanmayan soru bırakmıyoruz.

Eğitim Programı

Sık sorulan sorular

E-ticaret panelinin kullanımı ile alakalı en çok merak edilip, sık sorulan soruları ve cevaplarını okuyabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular