
Video içerik üretimi günümüzde pazarlama ve reklam çalışmalarında oldukça önemli bir yere sahip olmaya başladı. Eskiden çoğunlukla TV odağında olan video içerikler, artık sosyal mecralar üzerinde popülerliğini koruyor. Video içerik üretiminin kolaylaşması ve kullanıcıların da bu içeriklerle daha fazla etkileşime girmesi de içerik üreticilerini video üretimine yönlendiriyor.
Tabii ki video içerik üretiminde birçok detay bulunduğu gibi farklı içerik türleri ve video yayınlanma sürecinde dikkat edilmesi gereken konular da bulunuyor. Bilmeniz gereken konulardan biri de pazarlama çalışmalarında videoların nasıl konumlanıyor olduğu ve 2019 içerisinde video içeriklerinizi nasıl kullanmanız gerektiği.
Farklı kurumların yaptıkları araştırmalarda, video içeriklerin 2019’da nasıl konumlanacağı gösteriyor ve bu araştırmada öne çıkan verileri de burada sizinle paylaşacağız. Bu veriler doğrultusunda kendi video stratejilerinizi de geliştirerek, bu çalışmalarınızdan daha fazla geri dönüş alabilirsiniz.
Araştırmaların detaylarına girmeden önce, video içeriklerle ilgili bazı istatistikleri paylaşalım.
- Tüketicilerin yüzde 70’lik bir bölümü, bir markanın videosunu paylaştığını belirtiyor.
- Şirketlerin yüzde 72’lik bir bölümü videoların, geri dönüşüm oranlarını geliştirdiğini söylüyor.
- Tüketicilerin yüzde 52’lik bir bölümü, bir ürünün tanıtım videosunu izledikten sonra, internetten ürünü satın almaya daha sıcak baktığını söylüyor.
Video, canlı yayınlara yönleniyor
Sosyal mecraların, video içeriklerin popüler olmasında büyük bir rolü olduğunu söylemeliyiz. Durum böyle olunca da sosyal ağların sağladığı canlı yayın özellikleri de video içeriklerde trendleri değiştiren bir özellik olarak öne çıkıyor.
Birçok sosyal ağın canlı yayın özelliğini desteklemesi, içerik üreticilerinin takipçileriyle iletişim ve etkileşime geçmek için canlı yayınlar yapmalarına olanak tanıyor. Kullanıcılarla doğrudan etkileşim kurulabilmesi nedeniyle de canlı yayınların popülerliği artmış durumda.
Kullanıcıların yüzde 80’lik bir bölümü, markanın bir blog yazısını okumak yerine, canlı yayın videosunu izlemeyi tercih ettiğini söylerken, yüzde 822lik bir bölüm ise markaların sosyal medya paylaşımları yerine, canlı yayın videolarını tercih ettikleri belirtiyor.
Videolar, satın alma kararlarını etkiliyor
Ürün tanıtım, promosyon ve kampanya videoları, tüketicilerin satın alma kararlarını da etkilemekte. Özellikle video üzerinden doğrudan satın alma sayfalarına yönlendirme yapılması, geri dönüşümleri de artırmakta. Tüketicilerin alışkanlıklarına baktığımızda ise;
- Tüketicilerin yüzde 96’sı videoları, satın alma kararları sürecinde faydalı bulduğunu söylüyor.
- Bir e-ticaret sitesinde, ürün sayfasında yer alan ürünle ilgili videolar, satın alma eylemini yüzde 50 oranında artırıyor.
Video 360 dereceye dönüyor
Video kameralarının da teknolojisi değişmeye başlıyor. 360 derece çekim yapan kameraların da yavaş yavaş popülerleşmeye başlaması; aynı zamanda da sosyal ağların ve web tarayıcılarından bazılarının da 360 derece videoları desteklemesi, bu video türüne olan ilgili artırıyor. Kullanıcıların 360 derece videolarda görmek istedikleri içerik türleri ise şöyle:
- Yüzde 60 oranında spor ve gezi içerikleri
- Yüzde 55 oranında canlı etkinlikler
- Yüzde 39 oranında filmler
- Yüzde 31 oranında haber ve belgeseller
- Yüzde 30 oranında TV şovları
VR (Artırılmış Gerçeklik), video içerikleri de etkiliyor
Virtual Reality (artırılmış gerçeklik) araçları son yıllarda üzerinde özellikle çalışılan teknolojilerden biri ve birçok firma bu cihazları geliştirmek için çalışıyor. Sanal bir gerçeklik ortamı sağlıyor olmalarının yanı sıra video içeriklerinin de destekliyor. Sanal gerçeklik ortamında 360 derece videoların da kullanıcıları ortama daha fazla dahil eden bir cihazda gösteriliyor olması, VR cihazlarının önemini artırıyor.
VR yazılım ve donanım pazarının 2020 yılında 22,4 milyar dolarlık bir sektör olması ön görülüyor.
Videoda kare (1:1) formatı popülerleşiyor
Teknolojik gelişmelerin kullanıcı alışkanlıklarına göre şekillendiği yerlerden biri yine sosyal ağlar oluyor. HD yayınlara geçiş yapıldığında beri standart olarak kabul gören 16:9, yatay video formatı, özellikle Instagram’ın kare içerik yayınlama özelliği ile beraber 1:1 formata geçiş yapmaya başladı.
Akıllı telefonların normal kullanım formatı dikey modda olduğu için, yatay videolar bu ekranlarda oldukça küçük görünmete. Bu nedenle de içerik üreticileri kullanıcıların, içeriklerini daha rahat görebilmeleri için kare formattaki videoları kullanmayı tercih etmeye başladı.
Reklam ve pazarlama çalışmalarında videolarınızı bu formatta kullanmayı deneyebilirsiniz. Bunun yanı sıra dikey formatlı videoların da popülerleşmeye başladığını söylemeliyiz. “Dikey video kullanımı” isimli rehberimizden bu konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Video, bloglarda da yer almaya başlıyor
İnternet kullanıcıları blog yazılarını okumaktansa, aynı konu ile ilgili bir videoyu izlemeyi ya da dinlemeyi tercih ediyorlar. Bu onlara hem daha ilgi çekici hem de daha kolay geliyor. Bu durumda da bloglar yerlerini Vlog’lara bırakmaya başlıyor.
Video bloglar, takipçilerle daha fazla etkileşim kurmanızı sağlarken, bir komünite yaratmanızı sağlayabilir ve videolardan daha fazla geri dönüşüm elde edebilirsiniz.
Videolar SEO için önemli oluyor
Google’da yapılan bir arama sorgusuyla ilgili Youtube videoları bulunuyorsa, ilk sonuç sayfasında bu videolar görüntülenmekte. Bununla beraber Youtube, Google’dan sonra dünyadaki ikinci en büyük arama motoru. Bu nedenle de video içeriklerin de kendi başlarına bir SEO değeri bulunduğunu unutmamanız gerekiyor.
Doğru anahtar kelimelerin ve video açıklama yapılarının kurgulanması, arama sorgularından bu videolara trafik çekmenizi sağlar. Özellikle Youtube’da videolarınızın iyi indekslenmesi için yapmanız gereken bazı çalışmalar bulunuyor. “Youtube'da video listelenme kriterleri ile ilgili bilmeniz gerekenler” isimli rehberimizden bu konu hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler