
Kurban Bayramı’nın yaklaşmakta olduğu şu dönemlerde, markalar bayram tatiline yönelik reklam çalışmaları yapmaya başlıyorlar. Bu bayram dönemi, 2017’deki Ramazan Bayramı’na kadarki son uzun tatil dönemi olması nedeniyle de önemli bir dönem.
Bu tür tatil dönemlerinde, insanlar sevdiklerine hediyeler alabiliyor ya da kendileri için alışverişe gidebiliyorlar. Bunun yanı sıra Eylül ayında olmasına rağmen, yine sıcak bölgelere gidecek olan kişiler, ihtiyaçlarını karşılamak için alışveriş yapacaklar.
Tatil dönemlerinde yapılan kampanyalarda bazı unsurlara da dikkat edilmesi gerekiyor. Bu kampanyalardan olabildiğince yüksek geri dönüşümler almak için şirket içinde yapılması gereken bazı çalışmalar var ve bunların tatil döneminden önce yapılması gerekmektedir. Bu çalışmaların son dakikaya kalması, alabileceğiniz geri dönüşümlerin düşmesine neden olacaktır.
Tatil dönemine özel bir kampanya planlayın
Her tatil döneminde benzer çalışmalar yapılıyor olsa da, ulaşacağınız hedef kitle, mevsimsel farklılıklar, sunulacak olan ürün ve hizmetler farklılık gösterecektir. Bu nedenle de her dönemini ayrı bir şekilde ele almak gerekiyor.
Tatil döneminden belli bir süre öncesinde bu kampanyanızı planlamanız gerekiyor. Kampanyada sunacağınız fırsatlar, indirimler ve hangi ürünler üzerine çalışmalar yapacağınız belli olmalı. Bunun yanı sıra bu kampanyayı hangi platformlardan nasıl duyuracağınız, reklam metinleriniz, reklam bütçeniz ve hangi zaman dilimlerinde paylaşımlar yapacağınız da bu planda yer almalı.
Ekibinizi işin içine dahil edin
Kampanya dönemlerinden daha fazla verim alabilmek için, tüm ekibinizi işin içine dahil etmeniz gerekiyor. Satış, pazarlama, reklam, IT ve operasyon ekipleri, bu dönemde en sıkı çalışması gereken bölümlerdir. Bu dönemlerde, normal zamanlara göre daha yoğun bir iş gücüne ihtiyaç duyabilirsiniz.
Kampanyayla ilgili bilgileri tüm personeliniz ile paylaşın ve bu dönemdeki beklentilerinizi onlarla paylaşın. Tüm personeli dahil ettiğinizde, herkes kendine düşen işi ve geri dönüşümleri artırmak için yapılması gerekenleri bilecektir.
Önemli duyguları kampanyanıza dahil edin
Tüketiciler çoğunlukla bilinçli olarak alışveriş yaptıklarını düşünseler de aslında satın alma kararlarının arkasında belli başlı duygular yatmaktadır. Bu duyguların özümsenmesinden sonra tüketiciler satın alma kararlarını vermektedirler.
Bu nedenle tatil döneminde tüketicileri alışverişe yönlendirebilecek duyguları belirleyerek, kampanyalarınızda bu duygulara yön vererek, tüketicilerin satın alma kararlarını manipüle edebilirsiniz.
Kampanyanız paylaşıma açık olsun
Yarattığınız kampanyanın hem kulağa hem de göze iyi görünmesi gerekiyor. Tüketiciler genellikle kulaktan kulağa yayılan ve tanıdıkları insanlardan duydukları ürünlere daha fazla ilgi gösterirler. Bu nedenle de kampanyanızda kullanacağınız başlık ve metinleri oluştururken bu unsuru göz önünde bulundurun.
Bir tüketici bu kampanyayı gördüğünde başka insanlarla da paylaşabilmeli. Aynı zamanda bir kişi bu kampanyayı başka birinden duyduğunda, kafasında bazı duygular harekete geçmeli ve onun aklında kalabilmeli.
Her kanaldan bu kampanyayı duyurun
Dijital pazarlama çalışmalarıyla bu kampanyaları farklı platformlarda duyurmanız oldukça yararlı olacaktır. Her bir alanda farklı hedef kitleler olabilir ve tüm bu kişilere ulaşabilmek için farklı mecralar için reklam kampanyaları oluşturmanız gerekecektir.
Eğer yeterli pazarlama bütçeniz varsa offline mecraları da reklam vermek için kullanabilirsiniz. Şirketinizin büyüklüğüne ve ayırdığınız bütçeye göre, bilboardlarda, gazete ve dergilerde de bu reklamları yayınlayarak kampanyanızı tanıtabilirsiniz.
Farklı kanalları kullanmak, daha fazla kişiye ulaşmanızı sağlayacaktır. Tabii ki bunu yaparken, her mecranın kendi dinamiklerine uygun çalışmalar hazırlamanızın da faydası olacaktır. Offline mecralardaki reklamlarınızla online reklamlarınızın içerikleri, başlıkları, call to action sloganları farklılık gösterebilir. Bunları da pazarlama planınızda detaylı bir şekilde oluşturmanız gerekiyor.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler