
Sosyal medya yönetimi ve pazarlama e-ticaret firmalarının öncelikli pazarlama çalışmaları arasında yer alıyor. Ulaşılan hedef kitleyi büyütme, marka bilinirliğini artırma, ürünleri tanıtma ve tüketicilerle etkileşime geçme amacıyla kullanılan sosyal mecralar ve bu mecralardaki pazarlama çalışmalarıyla ilgili yanlış bilinen bazı konular bulunuyor. Bu yanlışlar da sosyal medya pazarlama çalışmalarının başarısız olmasına neden olabiliyor. Bugünkü rehberimizde de sosyal medya yönetiminde yanlış bilinen konuların üzerinde duracağız.
“Şirketteki herhangi biri bu işi yapabilir”
Sanılanın aksine sosyal medya yönetimi kolay bir iş değildir ve bu konu hakkında tecrübesi olmayan kişiler tarafından yapıldığında beklenen yatırım getirisini sağlamaz. Sosyal medya yönetiminin ayrı bir iş olarak görülmesi ve tecrübeli kişiler tarafından yapılması gerekir.
Özellikle küçük firmalar, şirketteki herhangi birinin bu işi yapabileceğini düşündüğü için sosyal medya yönetimini çok fazla ciddiye almayabiliyor. Bu da sosyal mecralar üzerinde doğru adımların atılamamasına neden olduğu için, yapılan çalışmaların yatırım getirileri düşük oluyor. Eğer şirket içinde birine bu görevin ataması yapılacaksa bu kişiye sosyal medya pazarlama ile ilgili eğitimlerin de sunulması daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
“Sosyal mecralarda herkes için geçerli tek bir paylaşım zamanı vardır”
Sosyal mecralarda paylaşım yaparken doğru zaman dilimlerini kullanmak, paylaşılan içeriğin erişeceği kitleyi de artırır. Paylaşımın daha fazla kişiye ulaşması, organik erişimin artmasını sağlayacağı için gönderinin daha fazla etkileşim almasını da sağlar. Ancak bu paylaşım zamanı için tek bir doğru yoktur. Bu paylaşım zamanları sektörden sektöre hatta şirketten şirkete göre değişiklik gösterebilir. Ulaşılan hedef kitlenin farklı olması buradaki önemli belirleyicilerden biri. Bu sebeple de sosyal medya yönetimi sırasında paylaşım zamanlarını belirlerken A/B testleri yapmak ve sonuçları analiz ederek kendi firmanız için en doğru olan saatleri bulmanız gerekir.
“Sosyal medya pazarlaması ucuzdur”
Sosyal medya pazarlama çalışmalarında küçük meblağlarla reklamlar vermek mümkün; ancak reklam bütçesinin düşük olması, reklam kampanyalarıyla erişilecek kitlenin de az olmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra organik erişimlerin sosyal mecralar tarafından kısıtlanmış olması da markaları reklam vermeye zorluyor. Bu nedenle de erişim oranlarınızı artırmak ve daha fazla kişiye içeriklerinizi ulaştırmak için reklam kampanyalarınızın sayısını artırmanız gerekir. Bu durumda da reklam bütçeniz giderek yükselmeye başlayacaktır.
Sosyal mecralarda reklam vermenin belli maliyetleri bulunur ve ucuz bir pazarlama aracı değildir; ancak doğru planlama yapılması ve reklam kampanyaları için uzun vadeli stratejilerin oluşturulması elinizdeki reklam bütçesini daha iyi yönetmenize yardımcı olur. Belli bir plan dahilinde ilerliyor olmanız yatırım getirilerinizi de artırmanıza olanak tanır.
“Bir gecede sosyal mecralarda belli bir topluluk oluşturulabilir”
Yanlış bilinen konulardan biri de sosyal mecralarda hızlı bir şekilde bir topluluk oluşturulabileceğidir. Sosyal mecralarda bir topluluk oluşturmak için belli bir marka bilinirliği ve etkileşim gerekmektedir. Firmalar takipçi sayılarını artırmak için takipçi satın alma programlarından yararlanabiliyor; ancak bu yazılımlar takipçi sayısını artırsa da etkileşim oranlarını artırmadığı için etkileşim içinde olan bir topluluk oluşmasını sağlamıyor.
Takipçi sayısından çok etkileşim oranları sosyal mecralarda daha önemlidir. 10 bin takipçiniz varken etkileşim oranlarınız yüzde 10’un altındaysa, takipçilerinizin ilgisini yeterince çekemediğinizi söyleyebiliriz. Öncelikli hedef bir kitle oluşturmak olmalıdır ve bu da zaman içerisinde organik olarak oluştuğunda daha değerli bir hal almaktadır.
"Tüm platformlarda aktif olmalısınız"
Günümüzde onlarca sosyal mecra ve bu mecraların herbirinin kendine ait bir kitlesi bulunuyor. Ancak firmaların tüm bu mecralarda yer alması gerekmiyor; zaten küçük ve orta ölçekli firmalar için tüm bu mecralarda yer almak da mümkün değil. Burada önemli olan tüm mecralarda olmak değil; yer aldığınız mecraları en etkin şekilde kullanabilmektir.
Hedef kitlenizin aktif bir şekilde yer aldığı sosyal ağlarda yer almak daha doğru bir yaklaşımdır. Kendi iş gücünüze ve imkanlarınıza göre bu mecraları seçebilirsiniz. Tüm mecraları yönetmek başlı başına bir iştir ve maliyetleri de artırmaktadır. Bunun yerine az sayıda mecrada yer alarak, bu mecraları iyi bir şekilde yönetmek yatırım getirilerinizi arıtmanıza olanak tanır.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler