Diğer tüm alanlarda olduğu gibi 2017’de sosyal medyada da bir takım değişiklikler olacak. Kullanıcıların beklentilerinin değişmesi ve teknolojik gelişmelerin sosyal mecralara uygulanması da markaların bu yeniliklere ayak uydurmaya yönlendirecek.
Marka ve ürün bilinirliğini artırmak için, markalara tarafından sıkça kullanılan sosyal mecralar üzerindeki bu değişiklikleri yakından takip etmek, 2017’de sosyal profilleriniz üzerinden alabileceğiniz geri dönüşüm oranlarını da artıracaktır.
Diğer alanlardaki trendler hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki yazılarımızı okuyabilirsiniz.
2017’de şirketlerin içerik pazarlama çalışmaları nasıl şekillenecek?
E-posta pazarlama çalışmaları 2017’de nasıl şekillenecek?
2017’de öne çıkacak pazarlama trendleri2017’de öne çıkacak pazarlama trendleri
2017 yılında e-ticaret trendleri neler olacak?
Belli süre görünen içerikler
2017’de öne çıkacak olan trendlerden biri de süresi geçen yani kısa bir süre sonra otomatik olarak silinen içerikler olacak. Bu uygulama Snapchat ile popüler olmuştu ve sonrasında Instagram’a Hikayeler özelliğinin gelmesiyle beraber popülerliği daha da artmaya başladı.
Kullanıcılar, 24 saat içinde silinen bu içeriklere oldukça ilgi gösteriyorlar. Markalar da bu ilgiden dolayı, içeriklerini bu şekilde hazırlamaya başlıyorlar. 2017’de sosyal medya yönetiminde bu içeriklere yer vermeyi düşünmelisiniz. Ne tür içerikler paylaşabileceğiniz konusunda bilgi almak için “Instagram Hikayeler özelliğini kullanmak için neler yapmalısınız?” ve “E-ticaret firmaları Instagram Hikayeler özelliğinden nasıl faydalanabilirler?” isimli rehberlerimize bakabilirsiniz.
Canlı yayınlar
Popüler olan uygulamalardan biri de canlı yayınlar olmaya başladı. Facebook Live özelliği ile, birçok kişi ve kurum canlı yayınlara başladı. Tabii ki bu uygulamanın kolay bir şekilde kullanılabiliyor olması, canlı yayın maliyetlerini bir hayli düşürdü. Bunun yanı sıra Youtube üzerinden canlı yayın yapılabiliyor olması da hem kullanıcıların hem de firmaların işini bir hayli kolaylaştırdı.
Kullanıcılar 2017’de canlı yayınlara daha çok ilgi gösterecekler. Tabii ki dikkat etmeniz gereken bir durum daha var. Yayın anında çok fazla katılımcınız olmayabilir; bu nedenle de canlı yayınlarınızı daha sonrasında yayınlamak için kaydediyor olmanız gerekiyor. Canlı yayın sonrasında, etkileşimi artırmak için, bu yayınların tekrar kaydını kanallarınızdan paylaşabilirsiniz.
Video ve animasyonlu içerikler
2016’da video ve animasyonlu (GIF) içerikler bir hayli popülerleşmeye başladı. Bu akım, önümüzdeki yıl da devam edecek. Kullanıcıların ilgisini çekebilecek, onları eğlendirebilecek video ve animasyonlu içerikleri kullanmaya 2017’de de devam etmeniz gerekecek.
Sosyal mecralar üzerinden alışveriş dönemi
Facebook üzerinden markalar bir süredir ürün satışı yapabiliyorlar. 2017’de Instagram’ın da bu özelliğini açması bekleniyor. Yakın zaman önce, e-ticaret firmalarının, Instagram üzerinden satış yapabileceğine yönelik bir haber paylaşmıştık.
E-ticaret firmaları yakında Instagram üzerinden ürün satışı yapabilecekler
Sosyal mecraların böyle bir yol izlemesinden dolayı, firmalar sosyal mecralar üzerinden satış yapmaya biraz daha odaklanacaklar. Kullanıcıları internet sitelerine çekmeden, doğrudan platform üzerinden alışverişe yönlendirmek, birçok konuda firmalara yarar sağlayacak.
Organik trafik düşüşte olacak
Özellikle 2016’da sosyal mecralar üzerindeki organik trafik ve erişim oranlarını ciddi ölçüde düşmeye başladı. Facebook üzerinde aktif olan firmalar, organik erişimlerinin kısıtlanmasından çok şikayetçi oldular. Ne yazık ki bu durum önümüzdeki yıl da devam edecek. Firmalar, sosyal platformlar üzerinden organik erişimlere ulaşmakta bir hayli zorlanacaklar.
Erişim ve trafik için sosyal medya reklamları kullanılacak
Sosyal platformlar, gelirlerini artırmak ve firmaların bu mecralara ayırdıkları bütçelerini artırmaları için organik trafik ve erişim oranlarını kısıtlıyor. Bu durumda da firmalar, sosyal mecralardan geri dönüşüm sağlayabilmek için sosyal medya reklamlarına yatırım yapmak zorunda kalacaklar.
Başka bir deyişle, sosyal ağlardan geri dönüşüm, etkileşim ve trafik alabilmeniz için, bu alan için belli bir reklam bütçesi ayırmanız gerekecek.
Mobil platformlar öncelikli olacak
Mobil cihaz kullanım oranlarının önemli ölçüde artmasından dolayı, kullanıcılar bilgisayarları başında çok fazla vakit geçirmiyorlar. Bu sebeple de sosyal ağları, mobil cihazları üzerinde kullanıyorlar. İçerik üreticisi olarak, mobil cihazlarda rahat okunabilen, rahat görünebilen ve yüklenebilen içerikler üretmeniz oldukça önemli olacak.
İçerik üretiminin yanı sıra, reklam hedeflemeleri yaparken, akıllı telefon modellerine, işletim sistemlerine ve telefon markalarına yönelik çalışmalar yapmanız ve mobile uyumlu reklamlarla hazırlamanız bir hayli önemli olacak.
Mobil reklamlardaki geri dönüşümlerinizi ölçümleyerek, bu alandan ne gibi geri dönüşümler aldığınızı görebilir ve mobil reklam stratejilerinizi yeniden ele alarak, daha iyi hedeflemeler yapabilirsiniz.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler
Benzer yazılar