
Sepeti terk edenlere e-posta gönderimi / hatırlatma epostası göndermenin öneminden ve bu çalışmaları yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsetmiştik. Sadece sepette ürün bırakan kullanıcılar nedeniyle, e-ticaret firmaları her yıl oldukça büyük miktarda potansiyel satışı kaçırıyor. Sepeti terk edenlere hatırlatma e-postası gönderimleri, bu potansiyel satışları yakalamanıza yardımcı olabilecek bir çalışma.
Sepeti terk edenlere e-posta gönderimi
Tabii ki bu hatırlatma e-postalarının gönderim zamanları da bir hayli önemlidir. Doğru zamanlarda kullanıcılarla etkileşime girmek, onları tekrar e-ticaret sitenize çekmenizi sağlar. Bugünkü rehberimizde de hatırlatma e-postalarını hangi zaman dilimlerinde göndermeniz gerektiği ile ilgili bazı ipuçlarını sizlerle paylaşacağız.
Müşterinizin ne zaman ayrıldığını araştırın
Öncelikle yapmanız gerekenlerden biri müşterinin siteden ne zaman ayrıldığını araştırmak olacaktır. Hangi aşamada siteden ayrıldığını görmek size hatırlatma e-postalarının içeriklerini oluştururken de bazı fikirler verecektir. Müşteriniz sepete ürün ekleyip, sonrasında ödeme sayfasına geldiğinde mi siteden ayrıldı? Yoksa siteyi terk etme eylemi, kargo ücretlerini gördükten sonra mı gerçekleşti?
Bu ihtimalleri gözde geçirmek, müşterinizin siteyi terk etmesinin arkasındaki sebebi görmenizi sağlarken, bu kişilere nasıl ulaşmanız gerektiği konusunda da bir strateji belirlemenize yardımcı olur.
İlk e-postanızı en kısa zamanda gönderin
Sepette ürün bırakan ziyaretçileri tespit ettiğinizde ilk hatırlatma e-postanızı hemen gönderebilirsiniz. Bu e-postanın amacı, kullanıcı bilgisayarının başından kalkmadan ona ulaşmaktır. Bu süreç içerisinde onlara ulaşabilmek onları yeniden kazanmanıza yardımcı olur. İlk hatırlatma e-postasının kullanıcının siteden ayrılışının ardındaki ilk bir saat içinde yapılması gerekir.
İlk etkileşime geçmek için kullanıcıların e-posta bilgilerine de sahip olmanız gerekir. Bu nedenle de site üzerindeki işlemler sırasında ilk önceliğinizin kullanıcının e-posta bilgilerine ulaşmak olması gerekir. Aksi takdirde bu kişilere hatırlatma e-postalarını da gönderemezsiniz.
İlk e-postanın içeriği ne olmalı?
İlk e-postanızda kullanıcılara karşı satışı zorlamamalısınız. Sepeti terk etme işleminin ardından e-posta göndererek, kullanıcıları rahatsız etme durumunuz da bulunur; ancak doğru bir yaklaşım sergilemek bunu olumlu bir duruma döndürebilir.
İlk e-postanızda satışa odaklı olmaktan çok kullanıcılara yardım etmeyi amaçlamalısınız. Sipariş sırasında teknik bir sıkıntı yaşamış olabilirler; ürünü tam olarak anlamamış olabilirler ya da ödeme işlemleri sırasında bir sorun çıkmış olabilir. Bu nedenle de ilk e-postanızda ürün satmaktan çok onlara yardımcı olacak bir yaklaşım sergilemelisiniz.
İkinci hatırlatma e-postası
İlk e-posta sonucunda kullanıcı herhangi bir dönüş yapmadıysa, ikinci hatırlatma e-postanızı gönderebilirsiniz. İlk e-postanızı ilk bir saat içerisinde gönderdiyseniz, ikinci gönderi için 24 saat bekleyebilirsiniz. Kullanıcıya da düşünmek için zaman tanırken, bir yandan da çok ısrarcı davranmamış olursunuz.
İkinci gönderinizde, artık bir aciliyet duygusu vermeye başlayabilirsiniz. Sepetlerindeki ürünlerin süresinin geçeceğini ve bu ürünlerin sepetlerinden kaldırılacağını belirtebilirsiniz. Bu tür aciliyet içeren gönderiler kullanıcıları tekrar siteye yönlendirme konusunda oldukça etkili olur.
Üçüncü hatırlatma e-postası
Bu iki gönderim sonrasında da dönüş alamamanız durumunda son bir e-posta daha gönderebilirsiniz. Kullanıcıları daha fazla rahatsız etmemek adına üçüncü e-postanın içeriği de bir hayli önemlidir. Çünkü ilk iki gönderim sonrası dönüş yapılmaması kullanıcının alışverişten vazgeçtiği anlamına da gelebilir. Üçüncü e-postasını ilk gönderimden 48 saat sonra yapmanız daha doğru bir yaklaşımdır.
Bu e-postanın içeriğinde kullanıcıya belli bir miktarda indirim kuponu ya da ücretsiz kargo sunabilirsiniz. Ancak bu teklifleri yaparken dikkat etmeniz gereken nokta, bu fırsatları her seferinde yaptığınızda kötüye kullanılma gibi durum yaşanabileceği gibi, siteniz üzerinden normal bir şekilde alışveriş yapan kişilere de bir haksızlık yaratabilir.
Bu sebeple de fırsat içeren e-postalarınızı her seferinden göndermek yerine, belli durumlarda ya da kullanıcının sepette bıraktığı ürünlere göre yapabilirsiniz. Böylelikle hem diğer müşterilerinize haksızlık yapmazken, hem de kötüye kullanımların önüne geçebilirisniz.
En çok okunan yazılar
- Online satış sitesi kurmak istiyorum, ne yapmalıyım?
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- Instagram'dan satış yapmak isteyenler için altın öneriler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
- Sanal mağaza açmak isteyen firmalara öneriler
- Facebook'ta mağaza açmak ve satış yapmak için öneriler