SEO analiz raporu hazırlarken dikkat etmeniz gerekenler

24 Haziran 2019
Ferad Osman Sali
SEO analiz raporu hazırlarken dikkat etmeniz gerekenler

SEO analiz raporu, e-ticaret siteniz üzerinde yaptığınız SEO çalışmalarının yatırım getirisini ve sonuçlarını görmek için önemlidir ve belli aralıklarla yapılması gerekir. SEO çalışmalarınız doğrultusunda yaptığınız tüm çalışmaları takip ederek, belli bir periyot içerisinde bu çalışmaların nasıl sonuç verdiğini görmeniz önemlidir.

SEO analiz raporu hazırlarken de bazı önemli unsurları bilmek ve raporun hazırlanış sürecinde bu unsurların dahil edilmesi, raporun daha etkili olmasını ve sonuçların daha iyi anlaşılmasını sağlar. Bu rehberimizde de SEO analiz raporu hazırlarken bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenleri ele alacağız.

İlgili rehber: E-ticaret siteniz üzerinde neden SEO çalışmaları yapmalısınız?

SEO analiz raporu hazırlarken bilmeniz gerekenler

Ölçümlenecek doğru metrikleri bulun

SEO analiz raporu hazırlamaya başlamadan önce hangi metriklerin ölçümleneceğini belirlemeniz gerekir. Bu metrikler raporunuzun daha doğru olmasını sağlarken, e-ticaret sitenizle ilgili de daha ilişkili sonuçları ölçümlemenizi sağlar. SEO çalışmalarında ölçümlenmesi gereken birçok farklı metrik bulunur. Kendi işiniz ve yaptığınız SEO çalışmalarıyla ilgili olan bu metrikleri seçmeniz gerekir. Aşağıdaki rehberimizden SEO analiz raporu hazırlarken ölçmeniz gereken metrikleri öğrenebilirsiniz.

İlgili rehber: SEO çalışmalarında takip etmeniz gereken 10 önemli metrik

Görsel veriler ve grafikler ekleyin

Raporlarınızın daha anlaşılır olmasını sağlamak için görsel istatistik ya da grafiklerden yararlanabilirsiniz. SEO çalışmalarındaki metriklerinizi farklı kategoriler altına almak ve grafiklerle verilerinizi desteklemek, bu raporların ilgili herkes tarafından anlaşılmasını sağlar.

Bu tür raporlar sadece metin üzerine kurulu olduğunda karmaşık bir hal almaya başlar. Aynı zamanda grafikler, bu raporun daha hızlı bir şekilde anlaşılmasını sağlar.

Gereksiz metrik ve verileri çıkartın

Raporunuzu çok kalabalık yapmak da veriminizi düşürebilir. SEO analiz raporu hazırlarken e-ticaret siteniz ve yaptığınız SEO çalışmalarıyla ilgili olan metriklerin üzerinde durmalı ve sizin çalışmalarınızla ilgili olmayan verileri raporunuzdan çıkartmalısınız. Bu hem vakit kaybetmenize hem de kafanızın karışmasına neden olacaktır. Yaptığınız işle ilgili olan verileri takip etmeniz ve ölçümlemelerinizi bu doğrultuda yapmanız daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

İlgili rehber: SEO taktikleri ve stratejisi arasındaki farklar nelerdir?

Aldığınız sonuçlarla ilgili verileri not edin

SEO analiz raporu sadece veriler üzerinde yoğunlaşmak zorunda değil. Ölçümleme ve analizlerini kolaylaştırmak için bu raporda, aldığınız sonuçları da not olarak belirtmelisiniz. Örneğin, 3 aylık bir süreç içerisinde organik trafik artışınız, ziyaretçilerin sitede geçirdikleri sürenin “X” miktarda artığı ve bunun için “…”, “…” çalışmaların yapıldığını bir yorum olarak yazabilirsiniz. Böylelikle hangi konu başlıkları üzerinde ne tür çalışmalar yapıldığının ve nasıl sonuçlar alındığının da ölçümlerini yapabilirsiniz.

Raporunuzu kategorilere bölün

SEO analiz raporu hazırlarken, raporunuzu kategorilere bölmeniz, verilerinizi daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. Birbiriyle ilgili olan metrikleri tek bir kategori altına alabileceğiniz gibi yaptığınız çalışmaların etkileri birbiriyle ilişkiliyse bunları da tek bir kategori altında toplayabilirsiniz.

Böylelikle raporunuzu incelerken, kategorilere göre ne tür çalışmaların yapıldığını ve ne tür gelişmelerin gösterildiğini daha iyi görebilirsiniz. Kategorizasyon sistemi, ilgili metrik bölümlerinden hangilerinin iyi performans gösterdiğini, hangilerinin geliştirilmeye ihtiyaç duyduğunu da görmenizi sağlayacağı için, sonraki dönemlerdeki stratejilerinizi belirlerken bu verilerden daha iyi yararlanırsınız.

Raporunuzu yaptığınız işle ilişkilendirin

SEO analiz raporu, yaptığınız işle ilişkili olmalı ve sonuçlarınızı da yaptığınız işe bağlamalısınız. Örneğin, yaptığınız çalışmalar sonrasında belli anahtar kelimelerde ilk 5’e giriyoruz gibi bir tanımalamadan çok, bu çalışma sonrasında günlük, haftalık ya da aylık olarak “X” miktarda trafik alıyoruz şeklinde belirtin. Böylelikle yaptığınız çalışmanın, reel olarak size ne getirdiğini daha iyi görebilirsiniz. Belli bir anahtar kelimede ilk sırada dahi olabilirsiniz, ancak bu başarının size reel anlamada ne getirdiğini görmediğinizde, yatırım getirinizi tam olarak öğrenemezsiniz.

İlgili rehber: SEO Analizi | SEO Stratejisi Oluşturma

Bu sebeple de bu raporu hazırlarken, yaptığınız çalışmaların ve harcadığınız bütçenin işinize ne gibi faydalar sağladığını ve gerçek verilerle size neler kazandırdığını da dahil etmelisiniz. Bu sayede yatırım getirinizi de doğru bir şekilde ölçümlerken, SEO stratejilerinizi de daha iyi bir şekilde geliştirebilirsiniz.

IdeaSoft akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz. Hemen başvurarak 15 gün boyunca altyapımızı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.

En çok okunan yazılar

Ferad Osman Sali
Ferad Osman Sali, E-ticaret, SEO stratejileri ve dijital pazarlama konularında uzmanlaşmış deneyimli bir profesyoneldir. İstanbul Üniversitesi mezunu olan Sali, 12 yıldır SEO ve dijital pazarlama, 8 yıldır da e-ticaret alanlarında çalışmakta... Yazar hakkında detaylı bilgi

Popüler Videolar

Benzer yazılar

2021 Kobi E-ticaret Raporumuz Hazır!
2021 Kobi E-ticaret Raporumuz Hazır!
2020, yaşanan pandemi sebebiyle hayatlarımızın köklü biçimde değiştiği bir yıl oldu. Bu durumun alışveriş alışkanlıklarımıza da yeni bir boyut kazandırdığı söylenebilir. KOBİ E-ticaret Zirvesi 2021’de sunduğumuz rapor da...
9 Mayıs 2022
Savaş Çetinkaya
Ayda 1000 TL ile pazarlama ve reklam çalışmaları yapmak | 3. Bölüm
Ayda 1000 TL ile pazarlama ve reklam çalışmaları yapmak | 3. Bölüm
Ayda 1000 TL ile pazarlama ve reklam çalışmaları yapmak yazı serisinin son bölümünde içerik pazarlama ve ücretsiz olarak yapabileceğiniz çalışmalardan bahsedeceğiz. Önceki yazıları okumak isterseniz aşağıdaki bağlantıları...
5 Şubat 2017
Ferad Osman Sali
E-ticaret şirketleri için Youtube Hikaye kullanım rehberi
E-ticaret şirketleri için Youtube Hikaye kullanım rehberi
Youtube Hikaye özelliğinin kullanımı açılması, markalar ve içerik üreticiler için Youtube’da içerik üretimi için farklı bir kapı aralamış oldu. Youtube Hikaye özelliği, Snapchat, Facebook ve Instagram’daki Hikaye...
3 Ağustos 2019
Ferad Osman Sali
Avustralya’ya E-İhracat Yaparken Bilmeniz Gerekenler
Avustralya’ya E-İhracat Yaparken Bilmeniz Gerekenler
E-ticaret, her geçen gün daha önemli hâle gelen ve pek çok girişimcinin ilgisini çeken bir iş sahası olarak değerlendirilebilir. İnternetten ürün ya da hizmet satma fikrine dayanan bu faaliyet, ilk etapta ülke içine yönelik...
22 Nisan 2022
Savaş Çetinkaya
Web Sitesi Trafiğini Öğrenmek ve Site Trafiğini Artırmak
Web Sitesi Trafiğini Öğrenmek ve Site Trafiğini Artırmak
Site Trafiği Nedir? Web site sahipleri için oldukça önemli olan site trafiği, genel anlamda bir web sitesini ziyaret eden kullanıcıları ifade eder. Çeşitli performans araçları ile analiz edilebilen site trafiği, hangi kaynaktan...
10 Şubat 2021
Savaş Çetinkaya
Amazon'da Satış Yapmak, Amazon Mağaza Açma Rehberi
Amazon'da Satış Yapmak, Amazon Mağaza Açma Rehberi
E-ticaret ile ilgileniyorsanız, Amazon hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. Çünkü Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, e-ticaretin mucitleri arasında gösterilen bir isimdir. Türkiye’de de e-ticaret pazarında önemli bir yeri olan...
1 Aralık 2021
Savaş Çetinkaya