E-ticaret firmalarının içerik pazarlamada en çok işlerine yarayabilecek içerik türlerinden biri de “rehber” (how-to) içerikleridir. Ürünler ve hizmetler hakkında tüketicileri bilgilendirici içerikler oluşturarak, hem müşterilerinize bir fayda sağlayabilir hem de bu tür düzenli içeriklerle sitenizin sayfa otoritesini artırabilirsiniz.
Bir rehber içeriği oluşturmak için bazı ön çalışmalar yapmanız ve yazı yazma konusunda biraz tecrübeye sahip olmanız gerekecek. Tabii ki hakkında yazacağınız ürün ya da hizmet ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmanız gerekiyor.
Bu rehberimizde de 7 adımda rehber içeriklerinizi nasıl oluşturabileceğiniz üzerinde duracağız. Bu rehberleri yazılı metinler şeklinde oluşturabileceğiniz gibi videolar halinde de rehber içerikleri oluşturabilirsiniz.
Çözülmesi gereken sorunu bulun
Bir rehber içeriği oluşturmanız için öncelikle ortada bir sorun ve bu soruna ürettiğiniz bir çözüm olması gerekiyor. İlgili ürün ya da hizmetle ilgili tüketicilerin en çok yaşadıkları sorunları ele alarak, farklı rehberler için başlıklar çıkartabilirsiniz.
Tüketicilerin yaşadıkları sorunlara yönelik bir çözüm önerinizin de bulunması gerekiyor. Sorunu bulduktan sonra çözümü de tüketicilere sunmaya hazırlamalısınız.
Bu sorunları keşfetmek için müşteri hizmetleri bölümünüzle bir çalışma yapabilirsiniz. Müşterilerinizin en sık sordukları sorulardan ya da ürünle ilgili yaşadıkları sorunlardan yola çıkarak, rehberleriniz için yol haritası çıkartmaya başlayabilirsiniz.
Başlığınıza karar verin
Sorunu ve çözümü bulduktan sonra, bu konuyu en iyi şekilde yansıtacak başlığı seçeye özen gösterin. Hazırladığınız rehber içeriğinin ilgi çekici olması ve okunması için, iyi bir başlığa sahip olması gerekiyor.
Başlığınızda sorundan ve/ya çözümden bahsedebilirsiniz. Eğer birkaç adımdan oluşan içerikler oluşturmayı planlıyorsanız bu adım sayısını rehberin başlığında da kullanabilirsiniz. Örnek: 7 adımda bir rehber (how-to) içeriği nasıl oluşturulur?Adım adım anlatılan rehber içerikleri okuyucuların konuya olan yaklaşımını daha da artırabiliyor.
Başlıklarınızı çok uzun yapmamaya da dikkat etmelisiniz. Doğrudan konunun ne olduğunu okuyuculara aktarmalısınız. Bunun yanı sıra internet sitenizdeki blog üzerinde bu içerikleri yayınlamayı planlıyorsanız, çok uzun başlıklar arama sonuçlarında tam olarak gözükmeyebiliyor. Google indeksleme sırasında belli bir harf limiti koyuyor ve bunun üzerindeki metinler yarım bir şekilde görünüyor. Bu da konunun anlaşılmamasına neden olabilir.
Kendiniz nasıl yapıldığını gösterin
Adım adım yapılması gereken bir işlem olduğunda, bunları sadece metinlerle sınırlı tutmamaya özen gösterin. Üstün körü anlatımlar yerine detaylı bir şekilde kullanıcıların bu adımları nasıl yapacaklarını gösterebilirsiniz.
Eğer video içerikler hazırlıyorsanız bu daha kolay olacaktır; ancak metin üzerine çalışıyorsanız, fotoğraflar ya da ekran görüntüleriyle bu adımları gösterebilirsiniz. Görsel anlatım kullanmak, okuyucuların konuyu daha iyi bir şekilde kavramasını sağlayacağı için daha yararlı olacaktır.
Her bölümü birbirinden ayırın ve yazın
Başka bir deyişle, rehber içeriğinizi belli adımlara bölerek hazırlayın. Adım adım anlatımlar şart olmasa da rehber içeriklerinde bu özelliği sıkça görürüz. Bunun nedeni ise, anlatımın daha kolay hale getirilmesini sağlar.
Bir sorunun çözümünde birden fazla işlem yapmak gerekebilir ve bu sebeple de her bir işlemi bir adımda anlatmak oldukça önemli olacaktır. Erkek giyim üzerine hizmet veren bir e-ticaret firması, “Gömleğinize uygun kravatı nasıl seçmelisiniz?” başlıklı bir rehber videosu hazırladığında adımlar şöyle olabilir:
- 1. Gömlek seçimi
- 2. Kravatınız gömleğinizden daha koyu olmalı
- 3. Tek renk gömleklerde kravatı kontrast oluşturan renklerden seçin
- 4. Desenli gömleklerde, kravatın rengini gömleğin baskın rengi ile uyumlu olacak şekilde seçin
Adımlarınızı belirledikten sonra bu adımları açıklayan metinler hazırlayabilirsiniz. Videolarda bu metinler daha az olabilir; çünkü görsel olarak birçok detayı verebilirsiniz. Ancak blog yazılarında bu adımlar için birkaç cümle ya da paragrafla açıklama yapmanız yararlı olacaktır.
Giriş bölümünüzü hazırlayın
Rehberinizin giriş bölümünde bu rehberin hangi konu ile alakalı olduğunu belirtmelisiniz. Tüketicilerin yaşadıkları sorunlardan bahsedebilir ve sizin bu duruma nasıl bir çözüm önerdiğinizi bu giriş bölümünde açık bir şekilde belirtebilirsiniz.
Giriş bölümünüz çok uzun olmamalı. Konu hakkında okuyucuya gerekli bilgi vererek, onu içeriğin devamını okumaya teşvik etmeli. Tabii ki kısa bir giriş yazısı yazarken, okuyucunun da ilgisini çekecek cümleler kullanmaya özen göstermelisiniz.
Burada verdiğiniz bilgileri giriş bölümünde iyi yansıtabilirseniz okuyucunun yazıda kalmasını sağlarsınız.
Yazım hatalarının ve bilgilerin kontrolünü yapın
Son adım olarak da hazırladığınız rehberdeki yazım hatalarını kontrol etmeli, varsa anlatım bozukluklarını gidermelisiniz. Bunun yanı sıra, verdiğiniz bilgilerin doğruluğunu, gerçekten kullanıcıların sorunlarını çözüp çözmeyeceğini de kontrol etmelisiniz.
Adımlarınızı tekrar gözden geçirerek, kullandığınız görselleri ve metinleri incelemeli ve yanlış anlaşılmaya neden olabilecek durumları önceden kontrol etmelisiniz.
Burada verdiğiniz bilgilerde sıkıntı olması ve vadettiğiniz çözümü sağlamaması, marka olarak güvenilirliğinize zarar verebilir ve bu da markanızın gücünü düşürür.
İçindekiler
En çok okunan yazılar
- E ihracat nedir? E ihracat nasıl yapılır?
- E ticaret nedir, E ticaret nasıl yapılır
- E-ticaret sitesi kurmak veya açmak için gerekenler nelerdir?
- E-ticarette ne satılır? E-ticarette internetten en çok satılan ürünler
- İnternetten satış yapmak için bilmeniz gerekenler
- Şahıs şirketi nasıl kurulur ve açılır? Gerekli belgeler nelerdir?
Popüler Videolar
Benzer yazılar